Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nem lesz kötelező a fehér szín viselése Wimbledonban

Felfüggesztik a londoni olimpia idejére a wimbledoni teniszszentély hagyományos öltözködési előírásait. "Ezúttal az ötkarikás szabályokat követjük Wimbledonban, így a szokásos fehér helyett sokkal színesebb lesz a játékosok ruházata" - jelentette ki kedden Francesco Ricci Bitti, a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) elnöke, hozzátéve: lesznek olyanok, akik ellenzik majd a tarkaságot, de a többségnek biztosan tetszeni fog.

A volt világelső, háromszoros olimpiai bajnok Venus Williams máris jelezte, hogy örömmel visel majd az amerikai zászlóra utaló, vörös-fehér-kék öltözéket az All England Clubban. Az ötkarikás tenisztorna másik különlegessége az lesz, hogy a pályák körül nem a hagyományos sötétzöld drapéria látható majd.

0 Tovább

Beckham is viszi a lángot

David Beckham sztárlabdarúgó is tagja annak a bizottságnak, amely pénteken Athénból Nagy-Britanniába viszi a londoni olimpia lángját. A Los Angeles Galaxy angol középpályása többek között Anna brit királyi hercegnővel, Sebastian Coe-val, a szervezőbizottság (LOCOG) elnökével, Boris Johnson főpolgármesterrel, valamint Hugh Robertson sport és olimpiai ügyekért felelős miniszterrel csütörtökön a görög fővárosban veszi át az egy hete, Olümpiában meggyújtott lángot, amely pénteken érkezik majd meg a szigetországba, Cornwallba.

Beckham "nagykövetként" tagja volt a kandidálást 2005-ben sikerre vivő bizottságnak. A láng egyhetes, csaknem 2900 kilométeres görögországi útja során negyven várost érint, 490-en veszik kézbe, és csütörtökön érkezik Athénba, a régi Olimpiai Stadionba, ahol átadják a rendezőknek.
A szervezők múlt heti bejelentése szerint a szigetországban az első fáklyavivő Nagy-Britannia legsikeresebb olimpiai vitorlásversenyzője, a háromszoros aranyérmes Ben Ainslie lesz. A váltó szombaton indul Land's Endből, amely Anglia legdélnyugatibb pontja. Összesen 8000-en futnak majd a lánggal, amely 8000 mérföldnyi (12 875 km) utat tesz meg 70 nap alatt. Brit körútja után a láng a július 27-i megnyitón lobban fel a londoni Olimpiai Stadionban.

0 Tovább

Putyin elnök provokatív köszöntője

Az orosz államelnök, Vlagyimir Putyin is köszöntötte 75. születésnapján az olimpiai aranyérmes atlétanőt, Tamara Presst. A testvérével, a 2004-ben elhunyt Irinával együtt összesen 26 világrekordot felállító és öt olimpiai bajnoki címet szerző Tamara meglehetősen fiatalon, 1966-ban fejezte be aktív sportolói pályafutását - nem sokkal azután, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) bevezette a nemi hovatartozást ellenőrző vizsgálatokat.

A Press testvéreket férfias külsejük miatt már a hatvanas évek elején is több kritika érte és sokan úgy gondolják, hogy az ő esetük is hasonló lehet az utóbbi években a figyelem középpontjába került dél-afrikai 800-as futó Caster Semenyaéhoz. A 2009-ben világbajnoki címet szerző Semenya ugyan visszakapta versenyzési engedélyét, de a nemiségét érintő világméretű polémia után kérdés, hogy mennyire tudja visszanyerni korábbi formáját.

A most 75. születésnapja alkalmából köszöntött Tamara Press 11 világcsúcsot ért el súlylökésben és diszkoszvetésben, olimpiai sikerei mellett pedig még háromszoros Európa-bajnoknak is vallhatja magát (abban az időszakban még nem rendeztek atlétikai világbajnokságokat).

0 Tovább

A NOB-elnöke ultimátumot adott a törököknek

A francia AFP hírügynökségnek adott nyilatkozatában a szokottnál is keményebb hangot ütött meg Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke. A belga sportvezetőt a 2020-as játékokra pályázó Isztambulról kérdezték, aki a kérdésre válaszolva jelezte, hogy támogatja a törökök ambícióit, de csak abban az esetben, ha arra az évre nem pályáznak a labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésére is. „A NOB jelenlegi szabályai nem teszik lehetővé, hogy valaki az olimpia rendezésének évében egy másik jelentős sportrendezvénynek is a házigazdája legyen” - mondta Rogge, aki saját bevallása szerint is igencsak elcsodálkozott, amikor a törökök Eb rendezési terveiről hallott. A törökök a 2016-os foci Eb-re is pályáztak már, de akkor elbuktak a franciákkal szemben, jelen állás szerint ők az egyetlenek, akik jelezték igényüket a 2020-as kontinenstorna megrendezésére.

A törököknek persze még van bőven idejük a sportdiplomácia rejtelmeinek tanulmányozására, a 2020-as nyári játékokról ugyanis csak jövőre, Buenos Airesben dönt majd a NOB-tagság, az Eb-helyszínt pedig várhatóan csak 2014-ben jelöli ki az UEFA. Az viszont bizonyos, hogy a párhuzamos kandidáció nem segíti Isztambul pozícióit a rendezésért folytatott harcban. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság május 23-án a kanadai Quebec városában tart „előválogatót” a 2020-as rendezésre pályázó városok közül. Isztambul mellett Tokió, Madrid, Doha, valamint Azerbajdzsán fővárosa, Baki vezetői várják a pályázatokat értékelő bizottság jelentését.

0 Tovább

Megvannak az első világrekordok az új Olimpiai Stadionban

Alig két és fél hónappal a londoni olimpia előtt megszületett az első világrekord a játékokra épült új Olimpiai Stadionban. A csúcs a brit kerekes székes világbajnok Hannah Cockroft nevéhez fűződik, aki az egyik paralimpiai tesztversenyen 18,56 másodperc alatt teljesítette a 100 méteres távot. Pedig a versenyző napja nem indult jól, ám a sors kárpótolta őt. „Szörnyű reggelünk volt, de így utólag megérte. Az a busz, amelynek a stadionba kellett volna bennünket vinnie, karambolozott, így taxikat kellett rendelni, hogy elvigyenek minket a stadionba, amelyeket viszont a külföldi versenyzőknek adtak oda. A nekünk kirendelt kocsi aztán beszorult a londoni dugóba, így két órára volt szükségünk, hogy elérjünk a stadionig. Lekéstük a bemelegítést, így csak annyi időm maradt a futam előtt, hogy beüljek a kerekesszékembe és kis túlzással már indulnom is kellett” - lelkesedett Cockroft, aki futamában ugyan csak harmadik lett, de mivel a londoni szervezők vegyes futamokat (több sérültségi kategória versenyzőit indították együtt) rendeztek, így is érvényes világcsúcsot érhetett el.

Nem sokkal később az ír Michael McKillopp az első férfi rekordot is elérte, aki az 1500 méteres versenyen 3:59,54-el győzött, így közel 15 másodpercet tudott javítani a korábban is általa tartott legjobb eredményen. A nap folyamán még további két brit atléta is megdöntötte a világrekordot, Paul Blake 1500-on, míg Richard Whitehead 200-on írta át kategóriája korábbi legjobb eredményét. A londoni Olimpiai Stadiont szombaton nyitották meg hivatalosan, ahol nem csak az olimpia, de az augusztus 29. és szeptember 9. között sorra kerülő paralimpia atlétikai versenyeit is megrendezik.

0 Tovább

Ismét meggyújtották az olimpia lángot

Csütörtkön délelőtt meggyújtották a londoni nyári olimpia lángját a görögországi Olümpiában. A fáklyát Héra istennő 2600 éves temploma előtt egy "papnő" korhű jelmezben, a Nap sugaraival, egy fém parabolatükör segítségével lobbantotta fel. A fáklyaváltó első futója az úszó Szpirosz Dzsanniotisz lesz, akinek az édesanyja angol. A láng egyhetes, közel 2900 kilométeres görögországi útja során negyven várost érint, 490-en veszik kézbe, és jövő csütörtökön érkezik Athénba, a régi Olimpiai Stadionba, majd másnap adják át Angliában a vendéglátóknak. Brit körútja után az olimpiai láng a július 27-i megnyitón lobban fel a londoni Olimpiai Stadionban.

Olümpia volt a helyszíne az ókor egyik legfontosabb sportversenyének, amelyet négyévenként augusztusban, az első telihold idején tartották. A játékokat a hagyomány szerint Kr. e. 776-ban rendezték meg először Zeusz tiszteletére, majd 1170 évvel később, 393-ben tiltotta be I. Theodosius római császár, aki a versenyt pogány jellegűnek ítélte. London az első város, amely - 1908 és 1948 után - harmadszor rendezhet olimpiát.

0 Tovább

A japán úszók nem mennek magaslatra

A norvég mellúszó világbajnok Alexander Dale Oen tragikus halála után komoly sportszakmai döntést hozott a japán úszó szövetség. A távol-keleti ország sportolói ugyanis a londoni olimpia előtt lemondanak a magaslati edzőtáborozásról. „A jelenlegi körülmények között nem küldhetjük magaslatra a sportolóinkat. Ha ott lennének, biztosan mindenkiben lenne rossz érzés” - nyilatkozta a szövetség egyik vezetője, Kodzsi Ueno.

A japán úszók közül főleg az éremesélyesek - így világbajnokunk, Gyurta Dániel közvetlen ellenfelének számító négyszeres olimpiai bajnok Kitadzsima Koszuke is - utaztak volna magaslatra a játékok előtt. A szövetség döntésében szerepet játszott az, hogy az egyelőre ismeretlen okból elhunyt 26 éves Dale Oen az egyesült államokbeli Flagstaffban, éppen magaslati edzőtáborozás közben lett rosszul.

0 Tovább

Nehéz a csoport: szerb-magyar is lesz az olimpián

Szombaton elkészítették a londoni vízilabda torna sorsolását. A legutóbbi három olimpiát megnyerő magyar férfi vízilabda-válogatott egy csoportba került a nagy rivális szerb csapattal és a januári Eb-n döntőt játszó Montenegróval is, így nem mondhatjuk, hogy szerencsések lennénk. Vagy mégis?

Ha jobban belegondolunk, a nehéz csoportkör akár egy könnyed negyeddöntőt is eredményezhet. Feltéve persze, ha a csoportban jól szereplünk és sikerül az első helyet elcsípni. A magyar tréner, Kovács István vezette románok illetve az ebben a sportágban harmatgyenge (igaz az olimpiai játékok hajnalán még több bajnoki címet is nyerő) britek ellen kötelező nyernie Kemény Déneséknek, a másik három találkozó ugyanakkor felettébb élesnek ígérkezik. A két déli ország mellett a 2008-as pekingi torna döntőjének visszavágóját is lerendezhetjük már a csoportkörben (reméljük tényleg nem lesz visszavágás) az amerikai csapat ellen.

A másik ágon elméletileg az olasz-spanyol-horvát hármas kiemelkedik a többiek közül és vélhetően elviszi majd a csoport első három helyét, így a negyedikként továbbjutó (nagy eséllyel a görögök) ellen az B-csoportot megnyerő csapat könnyebb negyeddöntőre számíthat - hasonlóra, mint amit a magyar női vízilabda válogatott elért a közelmúltban véget ért olimpiai selejtezőn.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya amúgy a brit fővárosban, a helyszínen követte nyomon a  sorsolást, majd a válogatott honlapjának is nyilatkozott: "Ha szárazan a tényeket nézzük, akkor az elmúlt három év eredményeit figyelembe véve csak a görög-angol párosból kaptuk a könnyebbet, tehát összességében a sorsolás révén inkább az erősebb csapatok jutottak nekünk. De miután ez az olimpia újra olyan, mint Sydney, azaz negyeddöntőt az első négy játszik a csoportból, én úgy gondolom, hogy ebből a szempontból nem okvetlenül előnytelen, hogyha a csoport erős, mert az esetleg egy verhetőbb ellenfelet hozhat a nyolc között. A csoportellenfeleink közül az angolokkal egyszer játszunk, mindenki mással kétszer az olimpia előtt"

A 2012-es londoni olimpia két vízilabda csoportja a férfiaknál:
A csoport: Olaszország, Kazahsztán, Spanyolország, Ausztrália, Horvátország, Görögország
B csoport: Egyesült Államok, MAGYARORSZÁG, Szerbia, Montenegró, Románia, Nagy-Britannia

0 Tovább

A Korisánszky-testvérek nyerték a C2-es pótválogatót

A Korisánszky Dávid, Korisánszky Péter duó nyerte a kenu párosok 1000 m-es küzdelmének döntőjét szombaton a Szeged melletti Maty-éri pályán, így ebben a számban ők szállhatnak majd vízre a május 16-17-én sorra kerülő, poznani olimpiai pótkvalifikációs regattán. A csepeli színekben versenyző testvérpár magabiztosan utasította maga mögé riválisait. A második helyen a Németh Szabolcs, Vasbányai Henrik, a harmadikon pedig a Varga Dávid, Kozmann György páros végzett.

"A mai teljesítményüket látva nagyon bízom abban, hogy Korisánszkyék győzni tudnak majd Poznanban. A kilences pályán mentek a fináléban, ráadásul erős balos szembeszélben, így egyáltalán nem voltak számukra ideálisak körülmények, ennek ellenére tisztán nyertek" - értékelt az MTI-nek Storcz Botond szövetségi kapitány.

Magyarország eddig a maximális hat női kajakos, valamint hét férfi kajakos és egy kenus kvótával rendelkezik a londoni ötkarikás játékokra, a fennmaradó egy férfi kajakos, illetve három kenus indulási jog megszerzésére a lengyelországi viadalon nyílik lehetőség. Poznanban ebben a számban csak az első hely ér majd kvótát. Storcz korábban elmondta: a mostani győzelem nem jelenti azt, hogy az adott hajó - sikeres kvalifikáció esetén - már olimpiai induló is, ehhez újabb válogatót kell majd nyerni.

0 Tovább

Nagy Péter lesz az egyetlen súlyemelőnk Londonban

Nagy Pétert jelölte londoni olimpiai indulónak a Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) elnöksége péntek esti ülésén. Dobos Imre MSSZ-elnök az MTI-t tájékoztatva elmondta, hogy a testület - Bökfi János szövetségi kapitány és az edzőbizottság javaslata alapján - egyhangúlag döntött a szegediek ólomsúlyú versenyzője mellett. "Az első helyen jelöltük Nagy Petit, vagyis ha semmi se jön közbe, sem betegség, sem sérülés, sem más, ő megy Londonba, bár képben marad és tovább készül Baranyai Jani és Gyurkovics Feri is" - mondta az elnök.

Nagy tavaly megnyerte az Universiadét és a londoni előolimpián is első lett súlycsoportjában, a plusz 105 kilósok között. A franciaországi világbajnokságon összetettben nyolcadikként zárt, az idei, áprilisi, törökországi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon pedig úgy lett összprodukciójával hetedik, hogy szakításban bronzérmet érdemelt ki. A magyar férficsapat az antalyai kontinensviadalon harcolta ki az egyetlen ötkarikás kvótát érő negyedik helyet a nemzetek rangsorában. A női válogatott ugyanakkor nem szerzett részvételi jogot a londoni játékokra, így egyetlen férfiversenyző képviseli a magyar súlyemelést a nyári olimpián.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek