Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A jegy-botrány már Szocsira is hatással van

A napokban kirobbant jegyértékesítési botrány kapcsán gyorsan lépett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. A testület azonnal felállított egy bizottságot az eset kivizsgálására és ezzel párhuzamosan arra kérte a 2014-es szocsi olimpia szervezőit is, hogy várjanak az általuk piacra dobandó jegyek értékesítésével.

Mint ismeretes, a Sunday Times újságírói által elindított megvesztegetési kísérlet 54 országban, 27 hivatalos jegyértékesítő személynél mutatott ki hajlamot az illegális jegyértékesítésre, így a NOB megfontolja a jegyek jelenlegi elosztási rendszerének felülvizsgálatát. Ennek a vizsgálatnak az eredményét pedig a következő téli olimpia szervezői is felhasználhatják majd a saját jegyértékesítési rendszerük kialakításakor.

0 Tovább

Merlene Ottey 52 évesen is az olimpiára tör

A veterán sprinter, Merlene Ottey 100 méteres síkfutásban egyelőre nem futotta meg a londoni szintidőt, de a 4x100-as váltóban még van esélye az olimpiai szereplésre. A jamaicai születésű, szlovén színekben versenyző Ottey a hétvégén egy maribori versenyen 11.82 másodperces eredménnyel ért célba 100-on, ami több mint négy tizeddel elmarad a nevezési időtől, de a 4x100-as stafétába még bekerülhet.

Az 52 esztendős Ottey nyolc érmet nyert hét olimpián, háromszoros világbajnok, 14 világbajnoki érme van, de az ötkarikás játékokon nem akasztottak aranyat a nyakába. 2008-ban mindössze két századmásodperc hiányzott neki, hogy teljesítse a szintidőt a pekingi olimpiára.

0 Tovább

Nadal viszi a spanyol zászlót a megnyitón

A férfi egyesben olimpiai címvédő Rafael Nadal lesz a spanyol olimpiai csapat zászlóhordozója a megnyitóünnepségen. A 11-szeres Grand Slam-győztest elsöprő többséggel szavazta meg a Spanyol Olimpiai Bizottság, a vitorlázós duó, Iker Martinez és Xabi Fernandez előtt.

A 26 éves teniszező karrierje harmadik olimpiáján vesz részt, Athénban párosban versenyzett (Carlos Moyával az első fordulóban kiestek), négy éve, Pekingben egyesben aranyérmes volt. Londonban természetesen címvédésre készül, párosban Marcel Granollersszel próbál szerencsét.

Korábban kiderült, hogy Szerbia lobogóját Nadal nagy riválisa, a világelső Novak Djokovics viszi majd július 27-én, míg az oroszoknál a Roland Garros-sikerrel a karrier Grand Slamet teljesítő Marija Sarapováé lesz a megtisztelő feladat.

0 Tovább

Putyin a cselgáncs tornát nézné meg

A helyszínen szeretné megtekinteni a londoni olimpia cselgáncstornáját Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az 59 éves államfő kedden, a mexikói G20-csúcstalálkozón beszélt olimpiai látogatásának tervéről, miután találkozott David Cameron brit miniszterelnökkel. A feketeöves dzsúdós Putyin - a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség tiszteletbeli elnöke - 2003 óta nem járt a szigetországban.

0 Tovább

Biros Péter viszi a magyar zászlót

A küldöttek határoztak arról, hogy az olimpiai delegációt Borkai Zsolt MOB-elnök vezeti, helyettese - és a csapatvezető - Molnár Zoltán, a MOB főtitkára lesz. A csapatvezető helyettese Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója. A küldöttségvezetés további tagjai: Magyar Zoltán, Deutsch Tamás, Leyrer Richárd és Tóth Miklós MOB-alelnökök, Mihók Ildikó marketing igazgató, Szabó Bence sportigazgató, valamint Török Olivér sajtóattasé.

A paralimpiai csapatot Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke vezeti, helyettese Tóth Ildikó csapatvezető, a paralimpiai attasé pedig Kovács Brigitta, az MPB gazdasági vezetője lesz. A magyar sportolók a londoni olimpiára 24 sportágban eddig csaknem 160-an, a paralimpiára 9 sportágban 31-en szereztek indulási jogot, ám ahogy Gömöri Zsolt kiemelte: a parasportolók közül még várnak néhányan szabad kvótára. A végleges nevezéseket az olimpiára a MOB-irodában július 5-ig, míg a paralimpiára augusztus 6-ig a londoni szervezőbizottsághoz (LOCOG) kell benyújtani.

Molnár Zoltán beszámolójában visszautalt a MOB 2009. szeptemberi közgyűlésére, ahol azt tűzték ki célul, hogy 20-22 sportágban induljanak magyarok a londoni olimpián, az éremtáblázaton, valamint a nem hivatalos pontversenyben az ország végezzen az első húsz között, valamint ne legyen magyar doppingeset a játékokon.

"Van esély arra, hogy jobban szerepeljünk, mint Pekingben, ahol három arany-, öt ezüst- és két bronzérmet, illetve 94 pontot szereztünk, amivel az éremtáblázaton a 21., a pontversenyben a 20. helyen végeztünk" - mondta Molnár Zoltán, hozzátéve: az állam részéről tisztességes támogatást kap a sport, az olimpiai bizottság. Kiemelte azt is, hogy a sportolóknak már a kvóta megszerzése is komoly nemzetközi eredményt jelent, és sikerült megfelelő pénzügyi, valamint sportegészségügyi hátteret teremteni nekik.

Jelezte: előfordulhat, hogy az állami kifizetések csúsznak, ugyanakkor a MOB-iroda 24 óra alatt minden esetben előleget tud biztosítani azoknak, akiknek szükségük van rá. "Ez az egyik előnye, hogy a MOB kezelheti a pénzügyi forrásokat, és csúszások esetén is tudunk fizetni" - tette hozzá a MOB főtitkára.

A közgyűlésen elhangzott, hogy a londoni olimpiai csapat létszámban nem tudja elérni a pekingit (171), így kevesebb lesz a kísérő is. A MOB a jelen állás szerint kicsivel több mint száz edző, sportágvezető, sportegészségügyi szakember részvételét tudja biztosítani. Molnár Zoltán ezzel kapcsolatban kifejtette: a kísérők elosztásának MOB-kritériumai között szerepelt, hogy sportág nem maradjon ellátatlanul, ugyanakkor az érem- és pontszerzésre esélyesek kiemelt figyelmet kapjanak.

A július 27-ei megnyitón Biros Péter háromszoros olimpiai bajnok (2000, 2004, 2008) vízilabdázó viszi a magyar zászlót. A tervek szerint a július 27-én kezdődő olimpiára Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor kormányfő is ellátogat. Az olimpiai csapat ünnepélyes fogadalomtétele pénteken lesz a Művészetek Palotájában.

0 Tovább

Risztov Éva hosszútávúszásban is olimpikon

Risztov Éva a nyíltvízi úszók 10 kilométeres olimpiai számában is rajthoz állhat a londoni nyári játékokon. A debreceni versenyző a jogot szombaton szerezte meg Setubalban azzal, hogy második lett a vízi maratonisták nyári olimpiára selejtező utolsó kvalifikációs viadalán, ahonnan elvben az első kilenc helyezett, de országonként csak egy úszó szerezhetett biztosan kvótát. Éppen e szabály miatt nem lehet ott a brit fővárosban a női 10 kilométer szereplői között Olasz Anna, aki a portugáliai viadalon a harmadik lett.

Amint azt a helyszínről Kalaus Valter, a honi hosszútávúszókat összefogó szövetség főtitkára elmondta, Risztov végig az élbolyban haladt, s a végén csak egy amerikai rivális tudott elébe kerülni, míg Olasz nagy hajrát kivágva - négy másodperccel Risztov után - érkezett be a célba harmadikként. Risztov Éva a szombati kvalifikációs versenyre úgy utazhatott ki, hogy normálmedencében, vagyis 50 méteres uszodában már korábban kiharcolta a londoni indulás lehetőségét. Setubalban vasárnap rendezik meg a férfiak hasonló versenyét 10 kilométeren, ahol szintén két magyar próbál szerencsét: Gercsák Csaba és Gyurta Gergely.

0 Tovább

Dopping eset miatt változik a magyar evezős csapat

Nagy valószínűség szerint változás lesz a londoni olimpiára készülő Simon Béla, Juhász Adrián kormányos nélküli kettesnél, mert az MTI információi szerint az evezősduó egyik tagja fennakadt a doppingvizsgálaton. Ott Zsuzsanna, a hazai szövetség főtitkára elmondta: valóban kaptak értesítést a Magyar Antidopping Csoporttól egy doppingvétségről, de a versenyző személyiségi jogainak védelme miatt nem árulhatja el, hogy kiről van szó. Hozzátette ugyanakkor, hogy a jövő heti, müncheni Világkupa-viadalon Simon társa Széll Domonkos lesz a kormányos nélküli ketteseknél. A főtitkár elárulta, hogy már több hete tudnak az esetről, s emiatt a múlt héten pótválogatót tartottak ebben a számban. Ott Zsuzsanna hangsúlyozta, hogy az érintett sportolónak minden jogi segítséget megadnak.

Molnár Dezső, a Simon, Juhász kettős edzője az MTI érdeklődésére nem kívánta kommentálni a doppingvétségről szóló hírt, s úgy fogalmazott: valóban tartottak egy válogatót, de annak az volt a célja, hogy megtalálják a Simon, Juhász egység tartalékját. Mint mondta, a versenyt Széll nyerte, s Juhász betegsége miatt a jövő heti, müncheni Világkupa-viadalon kipróbálják a Simon, Széll duót. Magyar részről két evezős egység indulhat a július 27-én kezdődő londoni olimpián: a Simon, Juhász kettős a tavalyi, bledi világbajnokságon, a Hirling Zsolt, Varga Tamás könnyűsúlyú kétpár pedig a májusi, luzerni pótkvalifikációs regattán szerzett kvótát.

0 Tovább

McCartney-val zárul a nyitóünnepség

A Beatles legendás tagja, Sir Paul McCartney bejelentette: övé lesz a zárószám a londoni olimpia július 27-i megnyitó ünnepségén. A Telegraph című angol napilap tavaly júliusban írt arról, miszerint a zenész igent mondott a szervezők felkérésére, ugyanakkor McCartney eddig tagadta, hogy szerepet vállal a hivatalos ceremónián.

A 70. születésnapját június 18-án ünneplő sztár most a BBC rádiónak elmondta: "leszerződtem, én fogom zárni a megnyitót." A "Csodák szigetei" című nyitóünnepség fellépőinek névsorát egyébként hétpecsétes titokként őrzik a szervezők, McCartney szereplését azonban már eddig is biztosra vette a brit sajtó.

0 Tovább

20 évesen vonul vissza a gerenda olimpiai bajnoka

Meglepő bejelentést tett az amerikaik olimpiai bajnok tornásza, Shawn Johnson. A Pekingben gerendán olimpiai bajnoki címet szerző - emellett pedig még három tovább ezüstérmet is begyűjtő - tornásznő ugyanis alig három nappal az amerikai bajnokság előtt elbúcsúzott szeretett sportágától. A még mindig csak 20 esztendős Johnson döntésében bennfentesek szerint egy sérülés játszhatott közre, az ötszörös világbajnok ugyanis bal térdének visszatérő problémái miatt már nem tudja az általa elvárt magas szinten űzni a sportágat.

0 Tovább

Nem jött össze az ötödik olimpia

Elhúzódó sérülése miatt alig két hónappal az olimpia előtt befejezte élsportolói pályafutását az ausztrálok olimpiai bajnok evezőse, Duncan Free. A 39 éves evezős tavaly kerékpározás közben ütközött egy autóval, az akkor elszenvedett lábtörése és mellkasi sérülései okán pedig még az is kérdéses volt, hogy tudja-e folytatni a karrierjét. Free visszatért ugyan a mezőnybe és a tervei szerint el is indult volna az ausztrál olimpiai válogatón.

A pekingi olimpián Drew Ginn-nel a kormányos nélküli kettesben olimpiai bajnoki címet szerző versenyző azonban folyamatos mellkasi fájdalmai miatt végül lemondott élete ötödik olimpiájáról. "Mindent beleadtam a felkészülésbe, de sajnos a szervezetem nem engedelmeskedett már. Büszke vagyok arra, hogy a baleset után volt erőm az újrakezdéshez és célba vehettem újra a játékokat, sajnálom, hogy végül nem sikerült" - nyilatkozta szomorúan Free, aki élete első ötkarikás versenyén (1996-Atlanta) még egy bronzérmet is szerzett az ausztrál négypárevezőssel.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek