Szombaton elkészítették a londoni vízilabda torna sorsolását. A legutóbbi három olimpiát megnyerő magyar férfi vízilabda-válogatott egy csoportba került a nagy rivális szerb csapattal és a januári Eb-n döntőt játszó Montenegróval is, így nem mondhatjuk, hogy szerencsések lennénk. Vagy mégis?

Ha jobban belegondolunk, a nehéz csoportkör akár egy könnyed negyeddöntőt is eredményezhet. Feltéve persze, ha a csoportban jól szereplünk és sikerül az első helyet elcsípni. A magyar tréner, Kovács István vezette románok illetve az ebben a sportágban harmatgyenge (igaz az olimpiai játékok hajnalán még több bajnoki címet is nyerő) britek ellen kötelező nyernie Kemény Déneséknek, a másik három találkozó ugyanakkor felettébb élesnek ígérkezik. A két déli ország mellett a 2008-as pekingi torna döntőjének visszavágóját is lerendezhetjük már a csoportkörben (reméljük tényleg nem lesz visszavágás) az amerikai csapat ellen.

A másik ágon elméletileg az olasz-spanyol-horvát hármas kiemelkedik a többiek közül és vélhetően elviszi majd a csoport első három helyét, így a negyedikként továbbjutó (nagy eséllyel a görögök) ellen az B-csoportot megnyerő csapat könnyebb negyeddöntőre számíthat - hasonlóra, mint amit a magyar női vízilabda válogatott elért a közelmúltban véget ért olimpiai selejtezőn.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya amúgy a brit fővárosban, a helyszínen követte nyomon a  sorsolást, majd a válogatott honlapjának is nyilatkozott: "Ha szárazan a tényeket nézzük, akkor az elmúlt három év eredményeit figyelembe véve csak a görög-angol párosból kaptuk a könnyebbet, tehát összességében a sorsolás révén inkább az erősebb csapatok jutottak nekünk. De miután ez az olimpia újra olyan, mint Sydney, azaz negyeddöntőt az első négy játszik a csoportból, én úgy gondolom, hogy ebből a szempontból nem okvetlenül előnytelen, hogyha a csoport erős, mert az esetleg egy verhetőbb ellenfelet hozhat a nyolc között. A csoportellenfeleink közül az angolokkal egyszer játszunk, mindenki mással kétszer az olimpia előtt"

A 2012-es londoni olimpia két vízilabda csoportja a férfiaknál:
A csoport: Olaszország, Kazahsztán, Spanyolország, Ausztrália, Horvátország, Görögország
B csoport: Egyesült Államok, MAGYARORSZÁG, Szerbia, Montenegró, Románia, Nagy-Britannia