Alig kétszáz nappal a londoni olimpia megnyitója előtt bizakodóak a kenyai olimpiai csapat vezetői, akik úgy látják, hogy idén minden korábbinál népesebb csapatuk lehet a játékokon. Az először 1956-ban olimpiai résztvevő Kenya a 2004-es athéni olimpián indult a legnagyobb csapattal, akkor 94 sportolójuk vett részt a játékokon. A tervezett nagy létszámú csapattól persze eredményeket is várnak, így bíznak a pekingi 14 érmes termés túlszárnyalásában.

Érdekes módon Kenya Pekingben csupán 48 sportolóval vett részt, ennek tökérben pedig az ott megszerzett hat (!) aranyérem kifejezetten jó aránynak minősül, amely amúgy az afrikai ország valaha volt legjobb olimpiai szereplését is jelenti. A kiemelkedő siker természetesen a kenyai atlétáknak köszönhető, akik valamennyi érmet szállították Pekingben és akik ezzel a sportági éremtáblázaton az Egyesült Államok és Oroszország mögött a harmadik helyet szerezték meg.

„Sok fiatal tehetségünk van, akik képesek hasonlóan jól szerepelni majd Londonban is. Ehhez kellenek viszont a megfelelő feltételek és edzési lehetőségek. Ebben a vonatkozásban jobban állunk, mint a 2008-as olimpia előtt, így bizakodva várjuk a nyári eseményt” - nyilatkozta a kenyai olimpiai bizottság elnöke, a korábbi kétszerese olimpiai bajnok Kipchoge Keino. „Szeretnénk kiemelten jutalmazni a jól szereplő sportolóinkat, a szokásos pénzügyi juttatásokon felül pedig azt tervezzük, hogy művelhető földet illetve autót adunk nekik” - tette hozzá Paul Otuoma, kenyai sportminiszter.

Most már nem csak az atlétáktól várnak kiemelkedő eredményt (akik az ország eddigi 75 olimpiai érméből 68-at szereztek), hanem például a korábban a maradék hét érmet megszerző ökölvívóktól is, akik utoljára 1988-ban (Robert Wangila révén) szereztek aranyérmet. Az atlétika szerepel persze nyilvánvalóan most is a fókuszban, de olyan kenyai sportolók is sztárokká válhatnak majd Londonban, mint például Jason Dunford, aki a pekingi olimpia 100 méteres pillangóúszásának döntőjében ötödik lett az amerikai Michael Phelps mögött.