Az olimpia kilencedik napján ismét hat versenyszámban avattak bajnokot Vancouverben. Az amerikai Bode Miller végre aranyérmet szerzett, a német biatlonos Magdalena Neuner pedig már második vancouveri győzelmét ünnepelhette.

Alpesi sí – férfi szuperkombináció
Ismét nem született osztrák aranyérem a férfi alpesi sízőknél, hiszen Bode Miller révén amerikai győzelemmel zárultak a szuperkombináció versenyszám küzdelmei. A torinói olimpiával ellentétben (ahol még sima kombinációban osztottak érmeket) ezúttal már az egy lesikló és csupán egy műlesikló futamból álló ún. szuperkombináció szerepelt a programban. Ennek megfelelően az előzetes esélylatolgatások során is inkább a szlalom-specialistákat emlegették esélyesként. A kora délelőtt rendezett lesiklás után a norvég Aksel Lund Svindal, a szuperóriás-műlesiklás vancouveri olimpiai bajnoka állt az élen. A svájci Carlo Janka az ötödik, honfitársa Sylvain Zurbriggen a hatodik, míg a lesikló pálya alsó részén ezúttal is rontó Bode Miller pedig a hetedik helyen állt az első rész után. A szlalom specialista Ivica Kostelic egy másodperces és a kétszeres olimpiai bajnok osztják Benjamin Raich másfél másodperces hátránya sem tűnt ekkor behozhatatlannak. A két órával később megrendezett műlesiklásban aztán Ivica Kostelic átvette ugyan a vezetést saját futama után, de végül ez sem volt elég neki a győzelemhez. Jött ugyanis az amerikai Bode Miller, aki tőle nagyon régen nem látott szlalom menetet produkálva harminchárom századmásodperccel megelőzte horvát riválisát. Az utolsóként lejövő, a lesiklás után még élen álló Svindal kaput tévesztett és nem tudta befejezni a szlalomot. Négy világbajnoki cím, három olimpiai ezüst- és egy bronzérme után Bode Miller egy olyan versenyszámban szerezte meg élete első olimpiai aranyérmét, ahol ezt kevesen várták volna tőle. Hiába tűzte a horvát Ivica Kostelic édesapja a szlalom pályát, fia végül Torinóhoz hasonlóan ezúttal is a második helyen végzett a kombinációban, igaz a műlesikló versenyben így is lesz még lehetősége bajnoki címet szerezni Vancouverben. A dobogó harmadik fokára a svájci Sylvain Zurbriggen állhatott fel, akinek ez az eddigi legnagyobb sikere, a hét évvel ezelőtt szerzett világbajnoki ezüstérme mellett. Az osztrák csapat ismét érem nélkül maradt, ugyanis a második futamban egyedüli osztrákként rajthoz álló Benjamin Raich csak a hatodik helyen végzett. Mostani sikerével Bode Miller az első olyan sportoló lett Vancouverben, akinek már mindhárom éremfajtából gyűjtött egyet a 2010-es olimpián.
 
Bob – Férfi kettes
A papírformának megfelelően kettős német siker született a férfi kettes bobok versenyében, ahol az André Lange - Kevin Kuske páros ráadásul történelmet írt. Langéék ugyanis negyedik olimpiai aranyérmüket szerezték meg, ami új rekord a sportág olimpiai történetében. A második helyen is egy német páros végezett, az ezüstérem a Thomas Florschütz - Richard Adjei páros nyakába került. A kettes bobok küzdelmei során utoljára 16 évvel ezelőtt (1994-Svájc) volt példa kettős-győzelemre. A bronzérmet az orosz egység, az Alekszandr Zubkov - Alekszej Vojevoda kettős szerezte meg. A hazaiak nagy esélyese, az egykori olimpiai bajnok Pierre Lueders kormányozta egység végül a svájci Ivo Ruegg által vezetett bob mögött csak az ötödik helyet szerezte meg. Lange és Kuske a sportági rangsor vezetése mellett a legeredményesebb német téli sportolók listáján is feljöttek az élmezőnybe. Az eddig egyedüliként öt aranyéremmel rendelkező gyorskorcsolyázót, Claudia Pechsteint ráadásul még utol is érhetik, hiszen Lange és társai a négyes bobok pénteken kezdődőd küzdelmeinek is esélyesként vághatnak majd neki
 
Biatlon – férfi tömegrajtos – 15 km
A férfi biatlonosok utolsó egyéni versenyszáma, a 15 km-es tömegrajtos verseny ismét izgalmas csatát hozott. A négy lövészet során a harminc indulóból ugyan többen is hibáztak, de az utolsó lövészethez öten érkeztek még egyszerre, és az üldözőboly sem volt messze a vezető ötöstől. Az utolsó sorozatban az osztrák Daniel Mesotitsch és az üldözéses versenyt megnyerő svéd Björn Ferry egyaránt kétszer rontott, de a sprint olimpiai bajnoka, a francia Vincent Jay is hibázott. Az orosz Jevgenyij Usztyugov és a szlovák Pavol Hurajt viszont az utolsó lövészetben sem rontottak, így ők ketten voltak mindössze a mezőnyben, akik mind a 20 korongjukat leszedték. Az orosz versenyző azonban jobb sífutónak számít, mint ellenfele, ennek megfelelően pedig le is rázta Hurajtot az utolsó kilométereken. Később aztán a lövészet után még csak az ötödik helyen álló francia Martin Fourcade is utolérte Hurajtot, és ezzel feljött a dobogó második fokára, miközben Hurajt számára a harmadik hely is kérdéses volt. Mögötte ugyanis a szintén jó sífutó Christoph Sumann jött, aki azonban végül nem érte utol a szlovák riválist, Hurajt pedig ezzel az első szlovák lett, aki olimpián érmet tudott szerezni. Jevgenyij Usztyugov tehát megszerezte a biatlonban eddig kifejezetten gyengén szereplő Oroszország (a sífutó Krijukov után) második aranyérmét a vancouveri olimpián. A 24 éves orosz sportoló az idei biatlon szezon nagy felfedezettje volt és most két Világkupa futamgyőzelemmel a tarsolyában már rögtön olimpiai bajnok is. Szergej Csepikov 1994-es sprint győzelme után 16 évvel tudott ismét orosz férfi biatlonos olimpiai bajnoki címet szerezni.
 
Biatlon – női tömegrajtos – 12,5 km
A női biatlonosok 12,5 km-es tömegrajtos versenyében sokáig úgy tűnt, hogy akár kettős orosz siker is születhet, végül azonban mégis a németek örülhettek. Ezúttal viszont nem a korábbi háromszoros olimpiai bajnok Kati Wilhelm, hanem a vancouveri üldözéses versenyben már aranyérmet szerző Magdalena Neuner bizonyult a legjobbnak. Az utolsó lövészet előtt még Olga Medveceva vezetett, de hiába lőtt ismét hibátlanul (a mezőnyből egyedüliként neki volt pontos mind a 20 lövése) ekkor honfitársnője, Olga Zajceva is hibátlanul lőtt, és átvette tőle a vezetést. Az utolsó lőállásban két német, Neuner és Simone Hauswald is hibátlanul teljesített, és ők ketten hamarosan meg is előzték Zajcevát. Innen már egyértelmű volt, hogy a mezőny egyik legjobb sífutójának számító Neunert senki sem fogja utolérni. A hajrára tartalékoló Olga Zajceva viszont vissza tudta előzni Hauswaldot, és ezzel megszerezte végül az oroszoknak az ezüstérmet a német biatlonos pedig a bronzéremnek örülhetett, ami tavalyi világbajnoki ezüstérme mellett így is pályafutása legnagyobb sikerét jelenti. Magdalena Neuner lett a biatlon sport történetében mindössze a második olyan női versenyző (a kanadai Myriam Bedard 1994-es sikerei után), aki egy olimpián két egyéni versenyszámot is meg tudott nyerni. Két arany- és egy ezüstérmével jelenleg Neuner számít (a norvég Marit Björgent megelőzve) a vancouveri olimpia legeredményesebb versenyzőjének.
 
Síkrossz – férfiak
A torinói olimpián még 84, Vancouverben viszont már összesen 86 versenyszámban avatnak bajnokot. A különbséget egy új szakág, a síkrossz jelenti, amelyben a férfiaknál vasárnap avattak először bajnokot az olimpiák történetében. A szakág első aranyérmét a Világkupa sorozat jelenlegi éllovasa, a svájci Michael Schmid szerezte meg. A 32-es főtábla és az egyenes kieséses futamok után Schmid mellett az osztrák világbajnok, Andreas Matt, a norvég Audun Groenvold, és a kanadaiak favoritja, Christopher Delbosco volt ott a négyes döntőben. Az X-Games aranyérmes Delbosco gyenge rajtját követően feljött ugyan a harmadik helyre, de a cél előtti utolsó ugratók egyikénél hatalmasat bukott, így a hazaiak végül érem nélkül maradtak. Michael Schmid rajt-cél győzelmet aratott, míg az ezüstérmet az osztrák Matt, a bronzérmet pedig a norvég Groenvold szerezte meg. A világbajnok alpesi síző, Mario Matt testvére, Andreas Matt mostani érmével az osztrákok első dobogós helyezését produkálta szabadstílusú sízésben, így a sógorok most már 12 különböző téli olimpiai sportágban rendelkeznek éremmel (csak curlingben, jégkorongban és rövidpályás gyorskorcsolyázásban nem szereztek eddig érmet).
 
Gyorskorcsolya – Női 1500 méter
A gyorskorcsolyázók küzdelmei a női 1500 méter es versennyel folytatódtak a richmondi ovál pályán, ahol vasárnap ismét holland örömünnep volt. A korábbi két versenyszámában a csalódást keltő hetedik illetve nyolcadik helyet szerző holland Ireen Wüst ezúttal ugyanis torinói formáját hozta. A négy évvel ezelőtt 3000 méteren olimpiai bajnoki címet szerző holland versenyző a 15. párban futott 1:56,89-es idejét senki nem tudta később felülmúlni, így Wüst pályafutása második olimpiai aranyérmét szerezte. A második helyen a 3000 méteres verseny bronzérmese, a kanadai Kristina Groves végzett 25 századmásodperces hátránnyal, míg a dobogó legalsó fokára a 3000 méter vancouveri bajnoki, a cseh Martina Sablikova állhatott fel. A németek kifejezetten gyengén teljesítettek ezen a távon, a 2002-es olimpiai bajnok Anni Friesinger csak a kilencedik, míg Daniela Anschütz csak a tízedik helyen végzett. A holland gyorskorcsolyázó csapat már három aranyéremnél jár Vancouverben, amellyel beállította ugyan a torinói teljesítményét, de az öt aranyérmes rekord (1998-Nagano) még azért messze van számukra. Most fordult elő ötödször az olimpián, hogy egy távon azonos nemzetbeli versenyző győzzön a nőknél és a férfiaknál is. (az erősebbik nemnél Mark Tuitert lett az 1500-as bajnok)