Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vancouver 2010 - 9. nap összefoglaló

Az olimpia kilencedik napján ismét hat versenyszámban avattak bajnokot Vancouverben. Az amerikai Bode Miller végre aranyérmet szerzett, a német biatlonos Magdalena Neuner pedig már második vancouveri győzelmét ünnepelhette.

Alpesi sí – férfi szuperkombináció
Ismét nem született osztrák aranyérem a férfi alpesi sízőknél, hiszen Bode Miller révén amerikai győzelemmel zárultak a szuperkombináció versenyszám küzdelmei. A torinói olimpiával ellentétben (ahol még sima kombinációban osztottak érmeket) ezúttal már az egy lesikló és csupán egy műlesikló futamból álló ún. szuperkombináció szerepelt a programban. Ennek megfelelően az előzetes esélylatolgatások során is inkább a szlalom-specialistákat emlegették esélyesként. A kora délelőtt rendezett lesiklás után a norvég Aksel Lund Svindal, a szuperóriás-műlesiklás vancouveri olimpiai bajnoka állt az élen. A svájci Carlo Janka az ötödik, honfitársa Sylvain Zurbriggen a hatodik, míg a lesikló pálya alsó részén ezúttal is rontó Bode Miller pedig a hetedik helyen állt az első rész után. A szlalom specialista Ivica Kostelic egy másodperces és a kétszeres olimpiai bajnok osztják Benjamin Raich másfél másodperces hátránya sem tűnt ekkor behozhatatlannak. A két órával később megrendezett műlesiklásban aztán Ivica Kostelic átvette ugyan a vezetést saját futama után, de végül ez sem volt elég neki a győzelemhez. Jött ugyanis az amerikai Bode Miller, aki tőle nagyon régen nem látott szlalom menetet produkálva harminchárom századmásodperccel megelőzte horvát riválisát. Az utolsóként lejövő, a lesiklás után még élen álló Svindal kaput tévesztett és nem tudta befejezni a szlalomot. Négy világbajnoki cím, három olimpiai ezüst- és egy bronzérme után Bode Miller egy olyan versenyszámban szerezte meg élete első olimpiai aranyérmét, ahol ezt kevesen várták volna tőle. Hiába tűzte a horvát Ivica Kostelic édesapja a szlalom pályát, fia végül Torinóhoz hasonlóan ezúttal is a második helyen végzett a kombinációban, igaz a műlesikló versenyben így is lesz még lehetősége bajnoki címet szerezni Vancouverben. A dobogó harmadik fokára a svájci Sylvain Zurbriggen állhatott fel, akinek ez az eddigi legnagyobb sikere, a hét évvel ezelőtt szerzett világbajnoki ezüstérme mellett. Az osztrák csapat ismét érem nélkül maradt, ugyanis a második futamban egyedüli osztrákként rajthoz álló Benjamin Raich csak a hatodik helyen végzett. Mostani sikerével Bode Miller az első olyan sportoló lett Vancouverben, akinek már mindhárom éremfajtából gyűjtött egyet a 2010-es olimpián.
 
Bob – Férfi kettes
A papírformának megfelelően kettős német siker született a férfi kettes bobok versenyében, ahol az André Lange - Kevin Kuske páros ráadásul történelmet írt. Langéék ugyanis negyedik olimpiai aranyérmüket szerezték meg, ami új rekord a sportág olimpiai történetében. A második helyen is egy német páros végezett, az ezüstérem a Thomas Florschütz - Richard Adjei páros nyakába került. A kettes bobok küzdelmei során utoljára 16 évvel ezelőtt (1994-Svájc) volt példa kettős-győzelemre. A bronzérmet az orosz egység, az Alekszandr Zubkov - Alekszej Vojevoda kettős szerezte meg. A hazaiak nagy esélyese, az egykori olimpiai bajnok Pierre Lueders kormányozta egység végül a svájci Ivo Ruegg által vezetett bob mögött csak az ötödik helyet szerezte meg. Lange és Kuske a sportági rangsor vezetése mellett a legeredményesebb német téli sportolók listáján is feljöttek az élmezőnybe. Az eddig egyedüliként öt aranyéremmel rendelkező gyorskorcsolyázót, Claudia Pechsteint ráadásul még utol is érhetik, hiszen Lange és társai a négyes bobok pénteken kezdődőd küzdelmeinek is esélyesként vághatnak majd neki
 
Biatlon – férfi tömegrajtos – 15 km
A férfi biatlonosok utolsó egyéni versenyszáma, a 15 km-es tömegrajtos verseny ismét izgalmas csatát hozott. A négy lövészet során a harminc indulóból ugyan többen is hibáztak, de az utolsó lövészethez öten érkeztek még egyszerre, és az üldözőboly sem volt messze a vezető ötöstől. Az utolsó sorozatban az osztrák Daniel Mesotitsch és az üldözéses versenyt megnyerő svéd Björn Ferry egyaránt kétszer rontott, de a sprint olimpiai bajnoka, a francia Vincent Jay is hibázott. Az orosz Jevgenyij Usztyugov és a szlovák Pavol Hurajt viszont az utolsó lövészetben sem rontottak, így ők ketten voltak mindössze a mezőnyben, akik mind a 20 korongjukat leszedték. Az orosz versenyző azonban jobb sífutónak számít, mint ellenfele, ennek megfelelően pedig le is rázta Hurajtot az utolsó kilométereken. Később aztán a lövészet után még csak az ötödik helyen álló francia Martin Fourcade is utolérte Hurajtot, és ezzel feljött a dobogó második fokára, miközben Hurajt számára a harmadik hely is kérdéses volt. Mögötte ugyanis a szintén jó sífutó Christoph Sumann jött, aki azonban végül nem érte utol a szlovák riválist, Hurajt pedig ezzel az első szlovák lett, aki olimpián érmet tudott szerezni. Jevgenyij Usztyugov tehát megszerezte a biatlonban eddig kifejezetten gyengén szereplő Oroszország (a sífutó Krijukov után) második aranyérmét a vancouveri olimpián. A 24 éves orosz sportoló az idei biatlon szezon nagy felfedezettje volt és most két Világkupa futamgyőzelemmel a tarsolyában már rögtön olimpiai bajnok is. Szergej Csepikov 1994-es sprint győzelme után 16 évvel tudott ismét orosz férfi biatlonos olimpiai bajnoki címet szerezni.
 
Biatlon – női tömegrajtos – 12,5 km
A női biatlonosok 12,5 km-es tömegrajtos versenyében sokáig úgy tűnt, hogy akár kettős orosz siker is születhet, végül azonban mégis a németek örülhettek. Ezúttal viszont nem a korábbi háromszoros olimpiai bajnok Kati Wilhelm, hanem a vancouveri üldözéses versenyben már aranyérmet szerző Magdalena Neuner bizonyult a legjobbnak. Az utolsó lövészet előtt még Olga Medveceva vezetett, de hiába lőtt ismét hibátlanul (a mezőnyből egyedüliként neki volt pontos mind a 20 lövése) ekkor honfitársnője, Olga Zajceva is hibátlanul lőtt, és átvette tőle a vezetést. Az utolsó lőállásban két német, Neuner és Simone Hauswald is hibátlanul teljesített, és ők ketten hamarosan meg is előzték Zajcevát. Innen már egyértelmű volt, hogy a mezőny egyik legjobb sífutójának számító Neunert senki sem fogja utolérni. A hajrára tartalékoló Olga Zajceva viszont vissza tudta előzni Hauswaldot, és ezzel megszerezte végül az oroszoknak az ezüstérmet a német biatlonos pedig a bronzéremnek örülhetett, ami tavalyi világbajnoki ezüstérme mellett így is pályafutása legnagyobb sikerét jelenti. Magdalena Neuner lett a biatlon sport történetében mindössze a második olyan női versenyző (a kanadai Myriam Bedard 1994-es sikerei után), aki egy olimpián két egyéni versenyszámot is meg tudott nyerni. Két arany- és egy ezüstérmével jelenleg Neuner számít (a norvég Marit Björgent megelőzve) a vancouveri olimpia legeredményesebb versenyzőjének.
 
Síkrossz – férfiak
A torinói olimpián még 84, Vancouverben viszont már összesen 86 versenyszámban avatnak bajnokot. A különbséget egy új szakág, a síkrossz jelenti, amelyben a férfiaknál vasárnap avattak először bajnokot az olimpiák történetében. A szakág első aranyérmét a Világkupa sorozat jelenlegi éllovasa, a svájci Michael Schmid szerezte meg. A 32-es főtábla és az egyenes kieséses futamok után Schmid mellett az osztrák világbajnok, Andreas Matt, a norvég Audun Groenvold, és a kanadaiak favoritja, Christopher Delbosco volt ott a négyes döntőben. Az X-Games aranyérmes Delbosco gyenge rajtját követően feljött ugyan a harmadik helyre, de a cél előtti utolsó ugratók egyikénél hatalmasat bukott, így a hazaiak végül érem nélkül maradtak. Michael Schmid rajt-cél győzelmet aratott, míg az ezüstérmet az osztrák Matt, a bronzérmet pedig a norvég Groenvold szerezte meg. A világbajnok alpesi síző, Mario Matt testvére, Andreas Matt mostani érmével az osztrákok első dobogós helyezését produkálta szabadstílusú sízésben, így a sógorok most már 12 különböző téli olimpiai sportágban rendelkeznek éremmel (csak curlingben, jégkorongban és rövidpályás gyorskorcsolyázásban nem szereztek eddig érmet).
 
Gyorskorcsolya – Női 1500 méter
A gyorskorcsolyázók küzdelmei a női 1500 méter es versennyel folytatódtak a richmondi ovál pályán, ahol vasárnap ismét holland örömünnep volt. A korábbi két versenyszámában a csalódást keltő hetedik illetve nyolcadik helyet szerző holland Ireen Wüst ezúttal ugyanis torinói formáját hozta. A négy évvel ezelőtt 3000 méteren olimpiai bajnoki címet szerző holland versenyző a 15. párban futott 1:56,89-es idejét senki nem tudta később felülmúlni, így Wüst pályafutása második olimpiai aranyérmét szerezte. A második helyen a 3000 méteres verseny bronzérmese, a kanadai Kristina Groves végzett 25 századmásodperces hátránnyal, míg a dobogó legalsó fokára a 3000 méter vancouveri bajnoki, a cseh Martina Sablikova állhatott fel. A németek kifejezetten gyengén teljesítettek ezen a távon, a 2002-es olimpiai bajnok Anni Friesinger csak a kilencedik, míg Daniela Anschütz csak a tízedik helyen végzett. A holland gyorskorcsolyázó csapat már három aranyéremnél jár Vancouverben, amellyel beállította ugyan a torinói teljesítményét, de az öt aranyérmes rekord (1998-Nagano) még azért messze van számukra. Most fordult elő ötödször az olimpián, hogy egy távon azonos nemzetbeli versenyző győzzön a nőknél és a férfiaknál is. (az erősebbik nemnél Mark Tuitert lett az 1500-as bajnok)
0 Tovább

Vancouver 2010 - 3. nap összefoglaló

Az olimpia harmadik napján hat versenyszámban avattak bajnokot Vancouverben. Ezúttal a két aranyérmet szerző svájciaknak volt jó napjuk, páros műkorcsolyázásban viszont megszakadt a szovjet/orosz dominancia.

Alpesi sízés – férfi lesiklás
Eredetileg szombatra, az olimpia első napjára tervezték a férfiak lesikló versenyét, de az időjárás miatt csak két nap csúszással lehetett megrendezni az első alpesi sí versenyt a 21. téli olimpiai játékokon. A győzelmet némiképp talán meglepetésre az ebben a versenyszámban harmadik számú svájci sízőnek tartott Didier Défago szerezte meg, aki a tavalyi duplázásán (egy héten belül nyerte meg az egyaránt klasszikusnak számító wengeni és kitzbüheli versenyt) kívül mindössze egyetlen Világkupa futamot nyert meg. Az egykori kanadai sízőről, Dave Murray-ről elnevezett pályán azonban most ő volt a leggyorsabb, különösen a pálya második szakaszában síelt szenzációsan, és ez elég volt neki a győzelemhez. Amúgy szokatlanul szoros versenyt láthatott a közönség, mivel az első három helyezett egy tizedmásodpercen belüli időeredményt síelt. Az ezüstérem az összetett Világkupa korábbi kétszeres győzteséé, Aksel Lund Svindalé lett, aki mindössze hét századmásodperccel volt lassabb Défagónál. A háromszoros világbajnok norvég síző azonban így is élete első olimpiai érmét szerezte meg. A harmadik ezúttal Bode Miller lett, aki Salt Lake Cityben szerzett már két ezüstérmet az olimpián. Az amerikai síző is csak mindössze kilenc századdal kikapott Défagótól, de ezzel is ő lett az első amerikai síző 1994 óta, aki lesiklásban érmet szerzett az olimpián. A verseny egyik nagy esélyesének számító, és a lesikló szakági Világkupát vezető Didier Cuche számára nem jött össze az érem, a svájci versenyző az utolsó időmérő pontnál még csak hat századra volt honfitársától, Défagótól, azonban az utolsó néhány száz méteren három tizedet kapott, és így végül az osztrák Mario Scheiber és a kanadai Erik Guay mögött csak hatodik lett. Igaz, januári balesete miatt Cuche most törött ujjal versenyzett az olimpián. Az alpesi sízésben az olimpiák történetének második legeredményesebb nemzetének számító svájciak elég sokat vártak az újabb lesikló sikerre, legutóbb még 22 évvel ezelőtt Pirmin Zurbriggen tudott nekik ebben a szakágban aranyérmet szállítani. A 32 éves Défago mostani sikerével minden idők legidősebb lesikló olimpiai bajnoka lett, leszorítva a vonatkozó rangsor éléről az 1998-as bajnok francia Jean-Luc Crétiert.
 
Sífutás – női 10 km
Hétfőn a sífutók számára is elkezdődtek az olimpiai küzdelmek Whistlerben, ahol elsőként a női 10 km-es szabad stílusú versenyre került sor. A győzelmet az a Charlotte Kalla szerezte meg, aki a szezon valamennyi ilyen típusú versenyén dobogós volt (egyet megnyert, kettőn pedig második lett), így várható volt, hogy jól fog szerepelni. Az első olimpiáján szereplő, mindössze 22 esztendős Kalla ezzel a svéd csapat első érmét szerezte a vancouveri játékokon. A második helyre a 10 km-es verseny címvédője, (igaz Torinóban klasszikus stílusban rendeztek futamot) az észt Kristina Smigun-Vaehi érkezett be, aki kislánya születése miatt két év kihagyás után csak tavaly év végén tért vissza a mezőnybe. Smigun hátránya mindössze 6,6 másodperc volt Kalla mögött a célban. A bronzérem az előzetesen az aranyéremre is esélyesnek gondolt norvég Marit Björgené lett, aki ezzel már harmadik olimpiai érmét szerezte pályafutása során, igaz aranyérme továbbra sincs. A norvég sífutó majdnem tíz másodperccel maradt le Smiguntól is, de így is megelőzte a legnagyobb favoritot, a végül csak ötödikként záró lengyel Justyna Kowalczykot. A 78 tagú mezőny egyetlen magyar indulója, a két gyermekes édesanyaként első olimpiáján szereplő Viczián Vera a 75. helyen érkezett be a célba. A futam érdekessége volt, hogy a pálya rossz állapota miatt a Világkupa sorozat legjobbjai ezúttal nem a mezőny végén, hanem alacsony rajtszámmal (10-33-ig) indultak.
 
Sífutás – férfi 15 km
A svájci csapat volt a hétfői nap legsikeresebb nemzete, hiszen Défago aranyérme után alig egy órával ismét ünnepelhettek. A férfiak 15 kilométeres szabad stílusú sífutó versenyében ugyanis az összetett Világkupa tavalyi győztese, Dario Cologna végzett az élen, méghozzá hatalmas fölénnyel. Az eddig egyenkénti indítású futamot még sohasem nyerő Cologna jól kezdett, majd a táv második felében lépett el igazán riválisaitól. Az ezüstérmet az olasz Pietro Piller Cottrer szerezte meg, aki szokásához híven nagyon erősen ment a táv első felében, ám az utolsó öt kilométeren nem bírta Cologna iramát futni. A bronzéremért hatalmas küzdelem alakult ki a versenyzők között, végül a cseh Lukas Bauer lett a harmadik, másfél másodperccel megelőzve a svéd Marcus Hellnert és néggyel a francia Vincent Vittoz-t. A nap meglepetése volt, hogy a nagy sífutó nemzetnek számító norvégok egyetlen futóval sem kerültek be a legjobb huszonöt közé, az előzetesen szintén esélyesnek tartott Petter Northug is két percet kapott a győztestől. A nehéz vaxolási körülmények között a svájciak valószínűleg nagyon eltaláltak valamit, hiszen négy futójuk is legjobb húsz közé került végül. Dario Cologna a svájci sport első olimpiai bajnoki címét szerezte meg sífutásban. A versenyszám egyetlen indulója, az élete harmadik olimpiáján szereplő Tagscherer Zoltán hét és fél perces hátránnyal a 81. helyen végzett a 95 fős mezőnyben.
 
Snowboard cross – férfi
Hétfőn a sífutók mellett a snowboardosok is elkezdték a küzdelmeket az olimpián, ahol rögtön címvédésre került sor. A férfiak snowboard cross versenyszámában a Torinóban aranyérmet szerző amerikai Seth Wescott nyerte meg ugyanis a szám második olimpiai aranyérmét is. A döntőben a kanadai Mike Robertson vezetett sokáig, azonban 300 méterrel a vége előtt Wescott megelőzte őt. Robertson így is elégedett lehet az ezüstérmével, mivel az idei Világkupa sorozatban még döntős helyezése sem volt. A bronzérmet a francia csapat eredetileg talán leggyengébb emberének számító Tony Ramoin szerezte meg. A negyeddöntők során számtalan meglepetés született, a nagy esélyesek legtöbbje (köztük a selejtezőt megnyerő ausztrál Pullin, a francia testvérpár, Xavier és Paul Henry de la Rue is) még az elődöntőbe sem jutott be. A snowboard sportágban Wescott mindössze a második olyan sportoló, aki meg tudta védeni olimpiai bajnoki címét, korábban csak a svájci Philipp Schoch volt képes minderre, aki 2002-ben és 2006-ban is győzött.
 
Műkorcsolyázás – páros
Negyvenhat éves szériát megszakítva Vancouverben kínai siker született a műkorcsolyázók páros versenyében. Az utóbbi évtizedekben rendre szovjet vagy orosz párosok nyerték meg ezt a versenyszámot az olimpián, most azonban még a dobogóról is leszorultak a képviselőik, hiszen a Kavaguti-Szmirnov páros csupán a negyedik helyen végzett. A három év kihagyás után visszatérő, az előző két olimpián egyaránt bronzérmes Sen Hszüe, Csao Hong-po duó győzött a kűr során parádés programot bemutató Pang Csing, Tung Csien páros előtt. A kétszeres világbajnok, az olimpia előtt sok problémával küzdő német Szavcsenkó-Szolkowy kettős ezúttal sokat hibázott, de még így is a dobogó harmadik fokára állhatott fel.  
 
Gyorskorcsolya – férfi 500 méter
Totális ázsiai fölényt hozott a férfi gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyszáma. A versenyzőket némiképp megzavarhatta az a tény, hogy az első futam közbeni jégfelújítás során nem működött megfelelő a jeget javító Rolba, így a futam közel másfél órát csúszott. A kanadai szervezőknek különösen azért volt kínos az eset, mert az eddigi napokon minden tökéletesen ment, most azonban éppen a NOB-elnök Jacques Rogge jelenléte mellett „égtek” a verseny szervezői. Az eddigi eredmények alapján az aranyéremre kevéssé esélyes Mo Te Bum viszont felborította a papírformát és a két futam (hiszen a legrövidebb számban a pályaelőnyök nagyobb szerepe miatt két futamból áll a verseny) alapján hat századmásodperces előnnyel megnyerte az olimpiát a két japán, Nagasima Keicsiro és Kato Dzsodzsi előtt. A dél-koreaiak most már nem csak a rövidpályás gyorskorcsolyázásban uralják a terepet, hanem megszerezték első olimpiai bajnoki címüket a sportág hagyományos változatában is. Az amerikai Shani Davis (a sportág első színes bőrű olimpiai bajnoka) a gyengébben sikerült első futam után visszalépett és inkább a számára több sikerrel kecsegtető 1000 illetve 1500 méteres versenyre koncentrál majd.



 
0 Tovább

Milliomos olimpikonok

Egy snowboardos és egy műkorcsolyázó vezeti a vancouveri olimpián induló sportolók kereseti listáját. Az amerikai Forbes magazin által publikált listát a 2009-ben egyaránt 8 millió dollárt kereső Yu Na Kim és Shaun White vezetik. A dél-koreai műkorcsolyázónő tavaly megnyerte a világbajnokságot, de bevételeinek nagy részét mégsem közvetlenül a sportból keresi meg. A mindössze 19 éves Kim tavaly mindössze 150.000 dollárt keresett a versenyek pénzdíjaiból, a többit pedig az elsősorban dél-koreai illetőségű szponzorok támogatásának és exponenciális ütemben növekvő reklámbevételeinek köszönheti. Az olimpiai bajnok snowboardos, Shaun White (ld. kép) esete még különösebb, az amerikai versenyző 2009-ben „csak” 40.000 dollár pénzdíjat kapott a sportpályán nyújtott teljesítményei alapján. Az egyik (energia ital gyártó) szponzora egészen odáig ment, hogy Coloradoban egy félmillió dollár értékű félcső pályát is épített White-nak, amit csak helikopterrel lehet megközelíteni. A Forbes listáján nem okozott meglepetést, hogy az amerikai sportolók dominálják a kereseti rangsort, az első hatban ugyanis további négy amerikai sportoló is található még. A harmadik helyen a síelő Lindsey Vonn (3 millió dollár), a negyediken a szintén alpesi síző Ted Ligety (2 millió dollár), az ötödiken pedig a rövidpályás gyorskorcsolyázó Apolo Anton Ohno (1,5 millió dollár) szerepel. Az alpesi sízés fenegyereke, Bode Miller a hatodik a kereseti listán, aki tehetős szponzorainak is köszönhetően 1,3 millió dolláros bevételt regisztrált a tavalyi esztendőben. Az amerikai magazin listájával kapcsolatban fontos, hogy a profi szerződéssel rendelkező sportolók (így az NHL-es jégkorongozók nagy részének) bevételeit nem tartalmazza.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek