Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Sikeres visszatérések

Az olimpia sokak számára egy örök álom, így nem véletlen, hogy négy évenként za olimpia előtti hónapokban tömegével döntik el a korábban mr visszavonult sportolók, hogy szeretnék ismét megpróbálni az ötkarikás éremszerzést. nem volt ez másképpen vancouver előtt sem, a most visszajövő egykori nagyáégyúk nem is vallottak szégyent. A finn síugró Janne Ahonen (4. hely - normál sánc), a finn északi összetettező Hannu Manninen (4. hely) számára ugyan éppen hogy nem jött össze az éremszerzés, de többen a hossazbb kihagyás ellenére is érmet, érmeket szereztek. Az észt sífutó Kristina Smigun kislánya születése után ezüstérmes lett a 10km-es szabad sítlsuú versenyben, az amerikai északi összettező Todd Lodwick ezüstérmet szerzett csapatban, ahol a másik nagy visszatérővel, Felix Gottwald-dal felálló osztrák csapat előzte meg őket. A műkorcsolyázóknál a kínai páros Shen Xue - Zhao Hongbo két éves kihagyás után aranyérmet ünnepelhetetett az olimpián. Elsőre nekem ők ugrottak be, mint visszatérők, de biztos vannak még többen is. Nektek jutott még valaki eszetekbe?

0 Tovább

Felix Gottwald harmadszor

Az északi összetett csapatversenyben győztes Felix Gottwald lett minden idők legeredményesebb osztrák téli olimpikonja. Harmadik aranyával megelőzte ugyanis a legendás alpesi sízőt, Toni Sailert és a két nappal ezelőtt szintén három aranyig jutó síugrót, Thomas Morgensternt. Az egy év kihagyás után 2009 márciusában visszatérő 32 éves Gottwald az érmek számát tekintve (7) sportága történetének valaha volt legeredményesebb versenyzőjévé is vált egyben. 

Név
Sportág
Aranyérem
Ezüstérem
Bronzérem
Felix Gottwald
északi összetett
3
1
3
Anton „Toni” Sailer
alpesi sízés
3
-
-
Thomas Morgenstern
síugrás
3
-
-
Hermann Maier
alpesi sízés
2
1
1
Michaela Dorfmeister
alpesi sízés
2
1
-
Trude Jochum-Beiser
alpesi sízés
2
1
-
Andreas Kofler
síugrás
2
1
-
Benjamin Raich
alpesi sízés
2
-
2
0 Tovább

Vancouver 2010 - 11. nap összefoglaló

Az olimpia tizenegyedik napján öt versenyszámban avattak bajnokot Vancouverben. Az osztrákok ismét megnyertek egy csapatversenyt, a gyorskorcsolyázóknál kizárták a 10.000-en legjobb idővel rendelkező Sven Kramert.

Gyorskorcsolya – férfi 10.000 méter
Kedden a férfiak 10 000 méteres versenyszámát rendezték meg a gyorskorcsolyázók számára a vancouveri  téli olimpián. Drámai végkifejlet után az aranyérmet a 12:58,55-el olimpiai csúcsot teljesítő dél-koreai Li Szung Hun szerezte meg az orosz Ivan Szkobrev és a holland Bob de Jong előtt. A verseny különlegességét az adta, hogy a világcsúcstartó, a legjobb idővel célba érő holland Sven Kramert pályaelhagyás miatt utólag kizárták. Kramernek kilenc körrel a verseny vége előtt a külső pályán kellett volna mennie, ám ő edzője téves utasítására a belső pályán korcsolyázott tovább, így elveszítette az aranyérmet. A címvédő Bob de Jongnak mostani bronzérmével teljessé vált az éremgyűjteménye ezen a távon, hiszen a torinói aranyérem mellett 1998-ban már szerzett egy ezüstérmet is az olimpiai 10.000 méteres versenyen. Li Szung Hun győzelme azt jelenti, hogy Dél-Korea igazi gyorskorcsolya nagyhatalommá nőtte ki magát (vezetik a sportági éremtáblázatot) ezen az olimpián, hiszen ez már a harmadik aranyérmüket jelentette ebben a sportágban. Ahhoz képest, hogy a vancouveri olimpia előtt még egyetlen aranyéremmel sem rendelkeztek gyorskorcsolyázásban…
 
Síkrossz - nők
Ismét hazai sikert ünnepelhettek a Cypress hegyen, hiszen kanadai siker született a szabadstílusú sízők, síkrossz versenyszámában. A győzelmet a selejtezőben a második legjobb időt teljesítő Ashleigh McIvor szerezte meg a norvég Hedda Berntsen és a francia Marion Josserand előtt. Érdekesség, hogy az ezüstérmes Berntsen korábban alpesi síző volt, 2001-ben világbajnoki bronzérmet szerzett műlesiklásban. Meglepetésre a szám nagy esélyese, a 2007-es világbajnok francia Ophélie David még az elődöntőbe sem jutott be (a negyeddöntő egyik ugratója után hatalmasat esett) és végül csak a kilencedik helyen végzett. Kanadának ez a mostani volt immáron a hatodik aranyérme a vancouveri olimpián. Hedda Berntsen szerezte meg a norvég sport 300. téli olimpia érmét, így az északi ország elsőként érte el ezt a mérföldkövet.
 
Északi összetett – csapatverseny
Az elmúlt évekhez hasonlóan ismét hatalmas versenyt hozott az északi összetettezők csapatversenye. Az aranyérmet a síugrás után még csak a harmadik helyen álló osztrák csapat (Bernhard Gruber, David Kreiner, Felix Gottwald, Mario Stecher) szerezte meg a nagy favorit amerikaiak és a német csapat előtt. A síugrást követően még a finn válogatott állt az élen, de mindössze két másodperc volt az előnyük az amerikaiak előtt. A sífutó rész során az élről induló finn-amerikai páros mellé 5 kilométer után a további öt éremesélyes csapat (osztrák, német, norvég, japán, francia) is felért, ekkor pedig nagyon nyíltnak tűnt még a csata az érmekért. A németek második embere, Tino Edelmann az élbolyban haladva elesett, így lemaradt a jó ütemben ritmust váltó és az élre álló osztrák-amerikai páros mögé. A németek további emberei, Eric Frenzel és Björn Kirscheisen aztán az Edelmann által összeszedett hátrányt próbálták ledolgozni, de sikertelenül, így végül hat világversenyen (2002, 2006-olimpia, 2003, 2005, 2007, 2009 – világbajnokság) szerzett ezüstérmük után ezúttal a bronzzal kellett megelégedniük. A váltók utolsó két embereinél az aranyéremért pedig az osztrák és az amerikai válogatott harcolt. Az osztrák Felix Gottwald 14 másodperces előnyt adott át a befejező embernek, Mario Stechernek. Bár a végén az amerikai utolsó embere, a világbajnok Bill Demong utolérte Stechert, az osztráknak voltak még tartalékai, így a stadionba fordulva könnyedén hajrázta le az amerikait. A 32 éves Mario Stecher négy évvel ezelőtt Torinóban is behozta a győzelemre az osztrákokat és most megismételte ugyanezt a teljesítményt. Felix Gotwald újabb sikerével az is eldőlt, hogy az osztrákok 32 éves klasszisa minden idők legeredményesebb északi összetettezőjévé vált, három arany-, egy ezüst- és három bronzéremmel pedig a valaha volt legeredményesebb osztrák téli olimpikon is lett egyben. Az amerikaiak Johnny Spillane egyéni ezüstérme után immáron a második érmüket szerezték ebben a sportágban.
 
Alpesi sízés – férfi óriás-műlesiklás
A svájci Carlo Janka győzelmével zárult a férfi alpesi sízők óriás műlesikló versenye. A szám aktuális világbajnoka már az első futamban is a legjobb időeredményt érte el és előnye elegendő volt ahhoz, hogy maga mögött tudja tartani a második futamban a legjobb időt produkáló norvég Kjetil Jansrud-ot, valamint a szintén norvég Aksel Lund Svindalt. Jansrud második helyezése azért volt különösen nagy dolog, mert a 25 éves norvég síző csak a 11. helyről várhatta a második futamot. Az osztrákok ezúttal is lemaradtak a dobogóról és hiába nyújtottak kitűnő csapatteljesítményt (Marcel Hirscher a 4., Romed Baumann az 5., Benjamin Raich pedig a 6. lett), az alpesi sízőktől mindig kiemelkedő eredményeket váró osztrák közvélemény számára ez így is csalódásnak minősül. Az amerikai Bode Miller-nek nem sikerült ez a versenye, a Vancouverben eddig Svindalhoz hasonlóan három érmet nyerő Miller az első futamban kiesett, így nem tudta megszerezni negyedik érmét. Az óriás-műlesikló viadalnak magyar indulója is volt, Bene Márton a 103 indulóból végül a 71. helyen végzett. Didier Défago lesiklásban aratott győzelme után ez már a második férfi alpesi sí bajnoki címük volt a svájciaknak, nagy esélyesük, az ezúttal csak a 14. helyen záró Didier Cuche továbbra is érem nélkül áll az olimpián.
 
Biatlon – női 4x6 km-es váltó
Oroszország nyerte a női biatlonosok utolsó vancouveri versenyét, a 4x6 km-es váltót. A futam előtti legfontosabb hír az volt, hogy a németek kétszeres vancouveri aranyérmese, a remek formában lévő Magdalena Neuner lemondta a szereplést, arra hivatkozva, hogy csapattársa, a szezon végén visszavonuló Martina Beck is kapjon esélyt az olimpiai aranyérem megszerzésére. A második váltás után háromszereplősre szűkült a mezőny, innentől kezdve a német, a francia és az orosz váltó harcolt a győzelemért. A harmadik emberek közül Dorin rontott a lövészeteknél, két büntetőkört is kellett futnia, amivel a franciák elvesztették győzelmi esélyeiket. A német Beck is hibázott, Olga Medvedceva viszont nem rontott, így 45 másodperes előnnyel adta át a stafétát az utolsó orosz váltótagnak, Olga Zajcevának. A németektől Andrea Henkel vette őt üldözőbe, de nem tudta behozni a hátrányt, sőt a végén a francia váltót hozó Sandrine Bailly megelőzte őt, így a németek csak a dobogó alsó fokára léphettek fel, a franciák pedig nyolc lövő hibájuk és két büntető körük ellenére is megszerezték az ezüstérmet. Az olimpiai bajnok azonban a címvédő Oroszország (Szvetlana Szlepcova, Anna Bogali-Titovec, Olga Medvedceva, Olga Zajceva) lett ebben a versenyszámban. Az oroszok ezzel a harmadik aranyérmüket szerezték a vancouveri olimpián, a férfi sílövők tömegrajtos versenyének győztese, Jevgenyij Usztyugov és a sífutó sprintbajnok Nyikita Krijukov után.
0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek