Végre hazai rendezésű olimpián is szeretne aranyérmet gyűjteni Kanada. Az eddigi két olimpiai rendezése (1976-Montreal, 1988-Calgary) során meglehetősen pechesen versenyző kanadaiak ugyanis hazai földön még nem nyertek aranyérmet. A nyári olimpiák történetében Montreal mindmáig az egyetlen olyan rendező város, amely elmondhatja azt a kétes dicsőséget magáról, hogy a hazai versenyzők nem nyertek aranyérmet; 34 évvel ezelőtt öt ezüst- és hat bronzéremmel zárták akkori szereplésüket a juharlevelesek.

 
Tizenkét évvel később, Calgaryban sem ment jobban a kanadaiaknak, hiszen aranyérem nélkül (2 ezüst- és 3 bronzéremmel) zárták a téli olimpiát. A házigazdák akkor nagyon sajnálhatták, hogy a szabadstílusú sízés csak négy év múlva, Albertville-ben került fel az olimpia programjára, 1988-ban ugyanis az akkor még bemutató jelleggel szereplő aerials versenyszámban a kanadai Jean-Marc Rozon (ld. kép) győzött ugyan, de olimpiai bajnok mégsem lehetett.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A téli olimpiák történetében négyszer fordult elő, hogy a rendező nemzet képviselői nem nyertek aranyérmet, Calgary mellett az alábbi három olimpia rendezői bosszankodhattak a nagy hazai siker elmaradása miatt: 1924-Chamonix,1928-St. Moritz, 1984-Szarajevó