A tervezett hat helyett vasárnap is csupán öt versenyszámban avattak bajnokot a vancouveri téli olimpián. Jó napjuk volt a két elsőséget szerző franciáknak, férfi buckasíben pedig megszületett az első hazai aranyérem is a játékokon.

Biatlon – férfi sprint
A 10 km-es sprintversennyel a férfi sílövők is elkezdték a versenyzést az olimpián. A szinte irreális módon változó időjárás, a menet közben rákezdő havazás, majd a későbbi esőzés  miatt teljesen felborult a papírforma. A verseny elején induló versenyzők még ideális körülmények között futhattak, sőt ami szintén fontos, a lövészetnél sem zavarta őket a sűrű hóesés. A később induló, a győzelemre sokkal esélyesebbnek gondolt versenyzőket azonban már nem fogadták kegyeikbe az égiek. Az aranyérmet végül meglepetésre az eddigi egyetlen Világkupa versenyét éppen itt Vancouverben megnyerő, ezúttal hibátlan lövészetet produkáló francia Vincent Jay szerezte meg. A futam előtt kisebb megfázással küzdő és végül szerencsés módon alacsony rajtszámmal induló norvég Emil Hegle Svendsen lett a második, míg a horvátok tavalyi világbajnoki bronzérmese, Jakov Fak lett a harmadik. Fak sikere jelenti egyben az első olyan horvát érmet a téli olimpiák történetében, amit nem Ivica vagy Janica  Kostelic szerzett. Az egyik nagy esélyesnek gondolt norvég Ole-Einar Björndalen négyszer tévesztett célt, így végül több mint másfél perces hátránnyal csak a 17. helyen fejezte be a futamot. A nap egyetlen magyar szereplője, Tagscherer Imre végül négy lövő hibával a 80. helyen zárt a 88 fős mezőnyben.
 
Északi összetett – Gundersen (normál sánc)
Francia győzelemmel zárult a második vasárnapi éremosztó szám is, igaz a Világkupában hatalmas fölénnyel vezető Jason Lamy Chappuis sikere nem volt akkora szenzáció az északi összetettezők normál sáncos versenyében. Az ugrás után a kereken 100 méterig jutó francia versenyző még csak az ötödik helyen állt, de jó esélyei voltak az éremszerzésre. A 10 kilométeres sífutást viszont az ugrás sorozatot 105 méterrel megnyerő finn Janne Rynnanen kezdhette meg az első helyről, igaz a finn kifejezetten gyenge sífutónak számít, így senki sem várta őt a dobogóra (végül a 26. helyen zárt). A favoritok közül a norvég Magnus Moan (91,5 m) illetve a kétszeres torinói bajnok osztrák Felix Gottwald (91 m) már az ugrás sorozat után lemondhatott az éremszerzésről, igaz a mezőny legjobb sífutójának számító Moan a negyvenedik helyről végül így is feljött a kilencedik pozícióba. A sífutó rész fél távja után egy nyolc fős csoport alakult ki az élen, közte három világbajnok amerikai versenyzővel, Johnny Spillane-nel, Todd Lodwickkal és a 24. helyről induló Bill Demonggal. Meglepetés volt, hogy az egy év kihagyás után visszatérő Hannu Manninen nem tudott felzárkózni az élbolyhoz, az első egyéni olimpiai bajnoki címére hajtó finn versenyző végül csak a 13. helyen zárt. Ott volt viszont az élen haladók között a francia Lamy, az olaszok junior világbajnoka, Alessandro Pittin, a legutóbbi Világkupa versenyt Seefelden megnyerő Mario Stecher, a tavalyi összetett Világkupa győztes finn Anssi Koivuranta, illetve az a japán Norihito Kobayashi is, aki a tavalyi libereci vb-n a győztes japán váltó befutó embere volt. A cél előtt 800 méterrel előbb a Kobayashi robbantott, majd az amerikai Johnny Spillane nyitott meglepően hosszú hajrát. A 2003-ban első amerikaiként világbajnoki címet nyerő versenyző már-már győztesnek látszott, de az erejét jól beosztó és a hajrára tudatosan tartalékoló Lamy végül mindenki mellett elment, így győzött Spillane, valamint a végül harmadikként záró Pittin előtt.
 
Gyorskorcsolya – női 3000 méter
A női 3000 méteres gyorskorcsolyázásban érvényesült a papírforma, ahol a cseh Martina Sablikova fölényesen győzött, több mint két másodperccel megelőzve a német Stephanie Beckert-et illetve a hazaiak kétszeres olimpiai ezüstérmesét, Kristina Groves-t. Előzetesen talán ennél fényesebb éremben bíztak a hazai szurkolók, de hiába volt ott az egyaránt olimpiai bajnok Cindy Klassen és Clara Hughes is a kanadai színek képviseletében, végül egyikük sem tudott dobogóra kerülni. Sablikova gyorsan kezdett és a nagy tempót –rá jellemző módon- végig tartani tudta, az utolsó körökre pedig csupán csak az volt a kérdés, hogy mennyivel javítja meg a pályarekordot. Ez végül fölényesen sikerült neki, hiszen közel három másodperccel javította meg a holland Renate Grönevold itteni legjobb eredményét. A címvédő holland Ireen Wüst gyorsabban kezdett, mint a cseh gyorskorcsolyázó, de a fél távig tartott elképesztő tempó végül megbosszulta magát, a holland így csak hetedikként fejezte be a versenyt. A sportág történetében még sohasem született cseh érem az olimpián, Sablikova győzelme ilyen szempontból újdonságnak számít, ugyanakkor a 23 éves cseh versenyző várhatóan nem áll meg egy éremnél Vancouverben, hiszen a február 24-én rendezendő 5000 méteres versenynek is ő a legnagyobb esélyese.
 
Szánkósport – férfi együléses
A német Felix Loch nyerte meg a férfiak együléses szánkóversenyét, megelőzve honfitársát, David Möller-t és az előző két olimpián egyaránt győztes olasz Armin Zöggeler-t. A vasárnapi két futamban már nem változott a sorrend az első három helyen az első naphoz képest, így a korábbi kétszeres világbajnok Loch az olimpián is győzni tudott. A „Kannibálnak” is becézett Armin Zöggeler nem tudta megismételni a német Georg Hackl sorozatát (aki három egymást követő olimpián nyerte meg a versenyszámot), de zsinórban így is az ötödik olimpiáján lett végül érmes. Az utolsó futamban Zöggelernek az éremért is izgulnia kellett, ezt végül sikerült megtartania, hiszen három tizeddel megelőzte az élete hatodik olimpiáján szereplő orosz Albert Demcsenkot. A mindössze 20 éves Felix Loch sikere abszolút megérdemelt volt, hiszen a német versenyző mind a négy futamban a leggyorsabbnak bizonyult, nem mellesleg ő lett minden idők legfiatalabb győztese ebben a sportágban.
 
Szabadstílusú sízés – féri buckasí
A Világkupa sorozat címvédője, a kanadai Alexandre Bilodeau győzött a férfiak buckasí versenyszámában. A négy éve győztes vancouveri születésű, de ausztrál színekben versenyző Dale Begg-Smith kapta a második, az amerikai Bryon Wilson pedig a harmadik legmagasabb pontszámot ebben a versenyszámban. Bilodeau sikere azt is jelenti, hogy hosszú várakozás után Kanada megszerezte az első, hazai rendezésű olimpián elért aranyérmét. Korábban ugyanis a juharleveles sportolók sem az 1976-os montreali nyári, sem pedig az 1988-as, Calgary-ban rendezett téli olimpián sem szereztek első helyezést. A kanadai freestyle-osok jól zárták ezt a versenyszámot, hiszen a negyedik és az ötödik helyen is hazai versenyző végzett.
 
Alpesi sí – újabb halasztás
Eredetileg hat versenyszámban avattak volna olimpiai bajnokot a vancouveri olimpia második versenynapján is, alpesi sízésben azonban ezúttal sem lehetett futamot rendezni, így az előzetesen erre a napra kiírt női szuper-kombinációt sem lehetett megrendezni.
 
Jégkorong – női torna
A női jégkorong torna „B”-csoportjában fölényes győzelmek születtek az olimpia második napján, ahol a finn válogatott 5-1 arányban múlta felül Oroszországot. A találkozó hetedik percében ugyan Alekszandra Vafina révén az oroszok szereztek vezetést, de innentől kezdve a legutóbbi két világbajnokságon egyaránt bronzérmet szerző finn válogatott játszott fölényben. Az északiak az első harmadban egyenlítettek, majd a két gólt szerző Nina Tikkinen vezetésével 5-1-re győztek. A csoport másik találkozója is egyoldalúra sikeredett, ahol az Egyesült Államok 12-1-re megverte Kínát, Jenny Potter három gólt szerzett a mérkőzésen.
 
Műkorcsolya – párosok
Magyar idő szerint hétfőn hajnalban a műkorcsolyázók is elkezdték az olimpiai küzdelmeket, ahol a párosoknál a rövid programra került sor. A legmagasabb pontszámot a két éves kihagyás után visszatérő kínai Sen Hszüe – Csao Hong-Bo páros kapta, akik rekordot jelentő 76,66-os pontjukkal vezetik a mezőnyt és jó úton haladnak afelé, hogy megszakítsák az ebben a versenyszámban 1964 óta fennálló szovjet/orosz dominanciát. A házaspárnak számító kínaiak mögött a németek kétszeres világbajnoki címvédő párosa, Aljona Savchenko és Robin Szolkowy állnak a második helyen. A legjobb orosz párosnak számító Juko Kavaguti és Alekszander Szmirnov egyelőre a harmadik helyen állnak a versenyben. A páros műkorcsolyázók versenye a magyar idő szerint kedden hajnali két órakor kezdődő kűrrel fejeződik be.