Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szombattól lép életbe a repülési tilalom

Két héttel a londoni olimpia rajtja előtt, szombatra virradóra életbe lép az a rendelet, amely kitiltja a brit főváros légterének egyes részeiből a kisebb repülőgépeket, a vitorlázó repülőket és a hőlégballonokat.

A kisebb légi járművek a London keleti részén található Olimpiai Park felett egyáltalán nem repülhetnek. A brit légierő pénteken arra hívta fel a figyelmet, hogy komolyabb esetekben halálos fegyvereket is bevethetnek a veszély elhárítására. A környéket egyébként katonai repülőgépek és harci helikopterek is vigyázzák majd. Az utasszállító gépeket nem érinti az augusztus 15-ig tartó tilalom. Az olimpia július 27-én rajtol, és augusztus 12-ig tart.

0 Tovább

33 magyar sportoló indul a paralimpián

Négy éve, Pekingben egy arany- és öt bronzéremmel zártak a magyarok a paralimpián. Az idei londoni játékokon az elmúlt évi világversenyek eredményei és az aktuális világranglisták alapján nyolc-tíz érem megszerzésében bízik a Magyar Paralimpiai Bizottság az augusztus 29.-szeptember 9. között sorra kerülő eseményen.

A magyar csapat a 2012-es paralimpián:

Asztalitenisz: Berecki Dezső, Csonka András, Pálos Péter
Atlétika: Biacsi Bernadett, Biacsi Ilona, Kanyó Zsolt, Orbán Csaba
Erőemelés: Sas Sándor, Szávai Csaba
Evezés: Lengyel Mónika
Cselgáncs: Papp Gábor, Szabó Nikolett
Sportlövészet: Dávid Krisztina, Gurisatti Gyula
Tenisz: Farkas László
Úszás: Csuri Ferenc, Meilinger Csaba, Sors Tamás, Tóth Tamás, Vereczkei Zsolt, Engelhardt Katalin, Illés Fanni, Kézdi Réka, Ráczkó Gitta, Zámbó Diána
Vívás: Juhász Tamás, Mató Gyula, Osváth Richárd, Szekeres Pál, Dani Gyöngyi, Juhász Veronika, Krajnyák Zsuzsanna, Pálfi Judit

0 Tovább

Bryant és James is a Dream Teamben

Vészesen közelegnek a londoni ötkarikás játékok, a csapatok keretei már alakulnak, mára virradóra az amerikai férfi kosárlabda-válogatott résztvevőinek névsorát hozták nyilvánosságra. Az már korábban kiderült, hogy Dwayne Wade, Chris Bosh (mindkettő Miami Heat) Dwight Howard (Orlando Magic) és Derrick Rose (Chicago Bulls) nem vállalja a részvételt, de a tengerentúliak így is bombaerős kerettel vágnak neki a viadalnak.

"Számítottunk arra, hogy a sérülésektől függetlenül nagyon nehéz lesz kiválasztani a 12 játékost, mert kiemelkedő képességű kosárlabdázók tömkelege áll rajtra készen. Egy olyan csapatot szerettünk volna kialakítani, amely atletikus, sokoldalú, s megfelelő mélysége van, ezt tükrözi a kiválasztottak végső névsora is" - nyilatkozta Jerry Colangelo, az Amerikai Kosárlabda Szövetség elnöke.

Az együttesben öt 2008-as győztes található Anthony, Bryant, James, Paul és Williams személyében, öt játékos képviseli a 2010-es világbajnok alakulatot (Chandler, Durant, Iguodala, Love és Westbrook), valamint két újonc is helyet kapott.

Az Egyesült Államok férfi kosárlabdacsapata pazar mérleggel rendelkezik az olimpiák történetében. Összesen 13 olimpiai aranyérmet szereztek, 122-5-ös győzelmi mérleget tudhatnak magukénak. A Dream Team 1992-es bemutatkozása óta csak a 2004-es olimpián nem tudtak diadalmaskodni, győzelem-vereség mutatójuk így is meggyőzőnek mondható 37-3. A névsort elnézve Londonban is toronymagas esélyesek lesznek.

Az amerikai férfi kosárlabda-válogatott kerete:
London 2012 Carmelo Anthony (New York Knicks)
Kobe Bryant (Los Angeles Lakers)
Tyson Chandler (New York Knicks)
Kevin Durant (Oklahoma City Thunder)
Blake Griffin (Los Angeles Clippers)
James Harden (Oklahoma City Thunder)
Andre Iguodala (Philadelphia 76ers)
LeBron James (Miami Heat)
Kevin Love (Minnesota Timberwolves)
Chris Paul (Los Angeles Clippers)
Russell Westbrook (Oklahoma City Thunder)
Deron Williams (Brooklyn Nets)

1 Tovább

Megszülte gyermekét a leszbikus olimpiai bajnok

Anja Pärson, a márciusban visszavonult többszörös világbajnok svéd síelőnő röviddel leszbikus kapcsolata bejelentése után anya lett. A harmincegy éves sportoló a kisfiú születésének hírét csütörtökön jelentette be a Twitteren, ahol egy elmosódott fényképen a babával együtt is látható.
Pärson júniusban egy rádiós interjúban jelentette be, hogy barátnőjével, a 39 éves Filippával él együtt, akit 2005-ben ismert meg. A korábbi kiváló sízőnek kisfia született.

"Szerdán reggel a világ legszebb kisfia érkezett meg. Nem is hittem volna, hogy ennyire boldog leszek" - osztotta meg a világgal anyaságának első tapasztalatait a karrierje során 42 Világkupa győzelmet szerző ex-síző.

0 Tovább

Bekele ötezren biztosan nem véd címet

A tavalyi világbajnoksághoz hasonlóan a londoni olimpián sem indul el az 5.000 méteres síkfutásban a szám klasszisa, Kenenisa Bekele. Az etióp olimpiai bajnok a péntek esti párizsi Gyémánt Liga versenyen indult el ezen a távon, ahol azonban csak a kilencedik helyen végzett. Bekele nem csak a helyezés, de az általa futott időeredmény (12:55,79) miatt sem volt elégedett és ezért döntött úgy, hogy semmiképpen sem indul rövidebbik távján a játékokon.

A futam során amúgy Bekele csak az ötödik legjobb etióp futó volt, így nem is biztos, hogy nevezték volna őt az afrikai ország sportvezetői a londoni játékokra ezen a távon. "Sérült voltam az utóbbi időszakban, így nem nyertem még vissza a gyorsaságomat. A nyári olimpián innentől kezdve már a hosszabbik távra koncentrálok" - nyilatkozta szomorúan a 30 éves Bekele, aki négy éve Pekingben mind az ötezer, mind pedig a tízezer méteres táv olimpiai bajnoka lett. Bekele a huszonöt körös táv egyik fő esélyese, amennyiben pedig Londonban is győz, akkor sorozatban harmadszor lehet a táv olimpiai bajnoka.

Érdekesség, hogy a tavalyi tegui világbajnokságon Bekele szintén csak a 10.000 méteren indult el, ahol viszont rosszul érezte magát táv közben és fel is adta a versenyt.

0 Tovább

Egyéniben és váltóban is indulhat Pistorius

A művégtagokkal futó Oscar Pistoriust hazája olimpiai bizottsága (SASCOG) előbb beválasztotta a dél-afrikai 4x400 m-es váltóba, majd néhány órával később 400 m-en is engedélyezte az indulását a londoni játékokon. "Ez életem legboldogabb pillanata, büszke vagyok" - mondta a 25 éves futó kevéssel azután, hogy megtudta a jó hírt. A SASCOG szerdán először azt közölte, hogy Pistorius tagja lesz a 4x400 méteres stafétának, ám az egyéni számban nem nevezi, majd - az atlétikai szövetség közbenjárására - jelezte, a versenyző 400-on is futhat majd.

A 25 éves atléta egyéni indulása azért volt kétséges, mivel nem sikerült a SASCOG által felállított kritériumoknak megfelelnie, idei legjobbja, a benini Afrika-bajnokságon futott 45.52 mp-es időeredménye ugyanis rosszabb, mint a szövetség által előírt 45.30 mp-es szint. Pistorius tavaly teljesítette az erősebb, 45.25 mp-es olimpiai kvalifikációs szintet, ám a SACOG már szeptemberben jelezte, hogy ez még nem elég az ötkarikás indulásához. A döntés azért volt furcsa, mivel ő volt a tavalyi világbajnokságon az egyetlen dél-afrikai versenyző 400 méteren, ráadásul ott az elődöntőbe jutott.

A 2008-as paralimpián három aranyérmet nyert atléta - akinek születési rendellenességek miatt 17 hónapos korában mindkét lábszárát amputálták - négy évvel ezelőtt is megpróbált kvótát szerezni az olimpiára, de akkor nem járt sikerrel.

0 Tovább

11 érmet jósolnak Magyarországnak

Magyarországtól némileg jobb szereplés várható Londonban, mint a legutóbbi, pekingi olimpián: 11 éremmel a 20. legeredményesebb nemzet lehet - derül ki a PwC pénzügyi tanácsadócég előrejelzéséből. A vállalat immár negyedik alkalommal végez tudományos módszereken alapuló becslést a várható ötkarikás eredményekről.

"A főbb tendenciák között elmondható, hogy a házigazda ország rendszerint jobb eredményt ér el, mint amire gazdasági ereje, vagy népességszáma predesztinálná, utóbbi két tényező azonban ugyancsak hangsúlyosan befolyásolja az éremtáblázat alakulását" - áll az MTI-hez eljuttatott PwC-közleményben.

A kutatás szerint ez akár héttel több medált is jelenthet a brit sportolóknak, mint amennyit az előző olimpián, Pekingben sikerült nyerniük. Kína továbbra is az egyik legfontosabb szereplő lesz, az elemzés szerint a földrésznyi ország változatlanul kiélezett küzdelmet vív majd az éremtábla első helyéért az Egyesült Államokkal. A dobogóra - a PwC elemzése szerint - Oroszország fér még majd fel, megelőzve a házigazda Nagy-Britanniát.

Magyarországnak a huszadik hely megszerzését és tizenegy olimpiai érem elnyerését jósolja a nemzetközi felmérés. A PwC a 2004-es athéni olimpia előtt pontosan jelezte előre a magyar érmek várható számát (17 érem), a 2008-as pekingi játékok esetében azonban túlbecsülte azt (17 érem szemben a 10 megszerzettel).

0 Tovább

London miatt aggódik a maratoni rekorder

Sérülés árnyékolja be a brit Paula Radcliffe olimpiai felkészülését. A maratonfutás női rekordere Németországban kezelteti bal lábát. 38 éves versenyző 2009 óta küzd sérült bal lábfejével, most egy németországi specialistához utazott gyógykezelésre. Ugyanakkor reménykedik benne, hogy indulhat a hazai rendezésű olimpián.

Radcliffe 2003-ben futotta meg a maratoni táv máig élő világcsúcsát (2:15:25), de olimpián még az érem közelébe sem került, 1996-ban 5., 2000-ben a 4. helyen végzett, 2004-ben sérülés miatt visszalépett, Pekingben hasonló ok miatt a 23. helyen zárt.

0 Tovább

Teljes a londoni kajak-kenu csapatunk

Dudás Miklós a szerdai, második válogatón is győzni tudott, így ő indulhat a férfi kajak egyesek 200 m-es távján a londoni olimpián. Ezzel teljessé vált az ötkarikás magyar kajak-kenu válogatott. A Bomba Angyalföldi VSE 21 éves versenyzője a délelőtti előfutamban csak negyedik, majd a középfutamban harmadik volt, a délutáni döntőben azonban megismételte június közepi sikerét, s ezzel megváltotta repülőjegyét a brit fővárosba. A londoni játékokon hét férfi és öt női kajakos, valamint egy kenus képviseli majd a magyar színeket.

A magyar kajak-kenu válogatott összeállítása

férfiak:
K-2 1000 m: Dombi Rudolf, Kökény Roland
K-4 1000 m: Tóth Dávid, Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Pauman Dániel
K-1 200 m: Dudás Miklós
C-1 200 és 1000 m: Vajda Attila
K-1 1000 és K-2 200 m-en, illetve C-2 1000 m-en nem indít, illetve indíthat egységet Magyarország.
 
nők:
K-1 500 m: Kozák Danuta
K-2 500 m: Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa
K-1 200 m: Douchev-Janics
K-4 500 m: Szabó Gabriella, Kozák, Kovács, Fazekas Krisztina

0 Tovább

Felix fut majd 100 méteren is

A női 100 méter - Carmelita Jeter és Tianna Madison melletti - harmadik indulója azért volt sokáig kérdéses, mert a válogatón Felix holtversenyben lett harmadik Jeneba Tarmoh-val. Az amerikai szövetségnek (USATF) nem volt terve arra, hogy mi történjen ilyen esetben, így végül a versenyzőkre bízta a döntést, akik vasárnap úgy határoztak, újra megküzdenek egymással. Tarmoh azonban néhány órával a hétfői futás előtt visszalépett. Az egyéni indulástól ezzel elesett Tarmoh - aki 200-on csak ötödik lett -, de az olimpián azért ott lehet majd a 4x100-as váltó tagjaként.

Az amerikaiak csapatában négy olimpiai címvédő - LaShawn Merrit (férfi 400 m), Angelo Taylor (férfi 400 m gát), Dawn Harper (női 100 m gát), Stephanie Brown-Trafton (női diszkosz) -, és nyolc regnáló világbajnok - Jason Richardson (férfi 110 m gát), Christian Taylor (férfi hármasugrás), Jesse Williams (férfi magasugrás), Trey Hardee (tízpróba), Carmelita Jeter (női 100 m), Jenny Simpson (női 1500 m), Lashinda Demus (női 400 m gát), Brittney Reese (női távolugrás) - kapott helyet.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek