Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hason csúszva lett bajnok

A vancouveri olimpia 16 napja alatt számtalan csodás történet látott napvilágot sikerekről, bukásokról. A német gyorskorcsolyázó, Anni Friesinger-Postma sztorija azonban talán nem kapott elég figyelmet, pedig a németek 33 éves versenyzője igencsak érdekes körülmények között lett újra (immáron harmadszor) olimpiai bajnok. A sérülései miatt az egyéni versenyszámokra ezúttal kevésbé felkészült és gyengébben szereplő (1000 méter – 14. hely, 1500 méter – 9. hely) az üldözéses csapatversenyben vigasztalódott.  A női 3000 méteres csapatverseny (ahol hárman egyszerre teljesítik a távot) elődöntőjében Friesinger az utolsó kanyarban már teljesen elfáradt, megbotlott, ekkor még egyensúlyban maradt ugyan, de a célegyenesben már végleg elcsúszott és végül hasra esve ért be a célba. A jégen úszó mozdulatokat (!) végző Friesinger hihetetlen rutinjával még a jobb lábát előre tolta (a célba érkezésénél a korcsolya számít), de ezt követően is dühösen verte a jeget (ld. lenti videó), mert azt hitte, hogy az ő hibája miatt kiestek.

  
A célban azonban végül a németek így is nyertek 23 századmásodperccel, így bejutottak a döntőbe. A fináléban immáron a kisebb sérülést szenvedő Anni Friesingert pótló Kathrin Mattscherodt-tal felállva a német csapat megint bajban volt (az utolsó kör előtt 1,62 másodperccel voltak lemaradva) a japánok ellen. A nagyszerű hajrá miatt azonban végül mindössze két századmásodperces (!) különbséggel a német csapat nyert, ezzel pedig végül olimpiai bajnok lett. Az érvényben lévő szabályok miatt pedig a negyed- és az elődöntőben szereplő Freisinger is ott állhatott a dobogó tetején.
 
0 Tovább

Kim Ju Na pontrekordja

Az esélyeknek megfelelően a dél-koreai Kim Ju Na nyerte meg a női műkorcsolyázók olimpiai versenyét. A rekord pontszámmal nyerő 2009-es világbajnok sportoló kapcsán idézzük fel egy kicsit az elmúlt évtizedek műkorcsolya bajnokait az alábbi videóban:

0 Tovább

Sablikova a cseh dinamit

Az 1500-on szereztt bronz- illetve a 3000-en szerzett aranyérem után sem állt le a csehek gyorskorcsolyázója, Martina Sablikova, aki az 5000 méteres versenyben -toronymagas esélyesként - tudott ismét győzni. Ezzel ő lett az első cseh sportoló, aki egy téli olimpián két aranyérmet is szerzett. A 3000-5000 duplázást ráadásul rajta kívül eddig csak három legendás gyorskorcsolyázónak (Yvonne van Gennip - 1988, Gunda-Niemann Kleemann - 1992, Claudia Pechstein - 2002) sikerült megcsinálnia. 

 

0 Tovább

Nincs meg a 100. holland arany

A gyorskorcsolyázó Sven Kramer lábában volt a holland sport 100. olimpiai bajnoki címe. A nyári játékokon eddig 71, a téli olimpiákon pedig (a Vancouverben eddig szerzett hárommal együtt) 28 bajnoki címet gyűjtő hollandok a férfi gyorskorcsolyázók 10.000 méteres számában ünnepelhették volna a 100. bajnoki címet. A világrekorder, ezen a távon háromszoros világbajnok Kramer hiába érte el azonban a legjobb időeredményít, kilenc körrel a vége előtt edzője, Gerard Kemkers téves jelzése miatt a belső ívre ment az egyik kanyarban (a külső helyett), így végül kizárták és helyezetlenül végzett. Az eddig mindhárom vancouveri aranyérmét gyorskorcsolyázásban szerző hollandok számára a ma esti női 5000 méter lehet a következő esély a 100. arany megszerzésére.

0 Tovább

Jön a síkrossz

A vancouveri olimpián kettővel több számban avatnak olimpiai bajnokot, mint legutóbb Torinóban. A négy évvel ezelőtti 84 után ezúttal 86 versenyszámban lesz éremosztás, a különbséget pedig a síkrossz adja majd. Az új olimpiai sportág bemutatására talán a leginkább az alábbi videó alkalmas...

0 Tovább

Fortuna az egyetlen lengyel bajnok

Lehet, hogy már csak néhány óráig állja meg a helyét az a kijelentés, amely szerint a síugró Wojciech Fortuna a lengyel sport egyetlen téli olimpiai bajnoka. Az 1972-es sapporói olimpia hőse annak idején hatalmas szerencsével (nomen est omen) lett olimpiai bajnok. Az Okurayama sáncon rendezett nagysánc verseny első sorozatában ugyanis a hihetetlenül kedvező szélnek köszönhetően 111 méterig repült. A második sorozatban aztán hiába ugrott csak 87,5 métert és lett a sorozaton belül csupán a 22. a lengyel ugró, összesítésben egy tized ponttal így is a svájci Walter Steiner előtt tudott maradni. A vancouveri olimpia hetedik napján nagy esély van arra, hogy Fortuna társat kap, a sífutó Justyna Kowalczyk ugyanis a legnagyobb esélyese a magyar idő szerint 22.00-kor sorra kerülő üldözéses versenynek...

0 Tovább
12345
»

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek