Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Felejthetetlen közvetítések III. - Sike András - 1988 birkózás

Az 1988-as szöuli nyári olimpia közvetítése még nem a technikai tökéletességről volt híres, de ettől függetlenül így is sokan könnyezték meg Dobor Dezső igencsak zúgó, de örömittas hangját, aki a kötöttfogásúak 57 kg-os súlycsoportjában a ferencvárosi Sike András sikerét tolmácsolta. 

0 Tovább

Felejthetetlen közvetítések II. - Férfi vízilabda Sydney 2000

Vannak olyan mérkőzések, amelyek hosszú időre megmaradnak az ember emlékezetében, mert annyira izgalmasak, végletekig kiélezettek voltak. Érdekes módon a 2000-es olimpia vízilabda tornájának döntője (maga a meccs és annak alakulása) kevéssé maradt meg bennem, annyira sima volt a döntő az oroszok ellen (13-6). Na persze Vári Attila gólja és a medencében ünneplés mindenki számára felejthetetlen, no meg persze Knézy Jenő kommentárja is, aki egyik kedvenc (a jégkorong mellett) sportága nagy sikerét élhette meg személyesen a helyszínen. Ha valakinek van 3-4 perce, érdemes újra nézni egy kis válogatást a 2000-es olimpiai finálé legszebb magyar góljaiból, szerencsére volt belőle néhány...

 

0 Tovább

Örömmámor Vancouverben

Gyakran olvassuk a hírekben, hogy az egyes sportesmények után milyen ünneplés és hangulat uralkodik egy-egy városban. A vancouveri olimpia -kanadai szempontból- legrangosabb és legörömtelibb eseménye a férfi jégkorong torna döntője volt. Az alábbi videó bemutatja, hogy a helyi idő szerint délután rendezett döntő után milyen fieszta hangulat uralkodott Vancouver utcáin. Érdemes végignézni a videót, van benne egy-két érdekes arc... :) 

0 Tovább

Olimpiai reklámevolúció

A sport világa az elmúlt évtizedekben alapjaiban változott meg. Az olimpiai mozgalmat is érintette ez a fajta fejlődés és evolúció. A hatvanas évektől kezdődően a televízió is hozzájárult a játékok sikeréhez, az írott és elektronikus média a XXI. század kezdetére már megkerülhetetlen tényező. A közvetítési jogok kapcsán dollármilliókról esik szó, de az igazi változást és forradalmat talán az alábbi két videóról láthatjuk a leginkább. Az első videó az 1976-os montreali olimpia közvetítéseire hívja fel a figyelmet:

A másik pedig már a legutóbbi nyári olimpiához kapcsolódik, a pekingi adásokat promótáló videó a high-tech kultúra minden fejlesztését, trükkjét magában foglalja:

0 Tovább

Búcsú Samaranchtól

Csütörtökön végső nyugalomra helyezték a tegnap, életének 89. évében elhunyt Juan Antonio Samaranch-ot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egykori elnökét. Az olimpiai mozgalmat 21 éven keresztül irányító Samaranch koporsóját az olimpiai zászló borította be, a szertartás kezdetekor pedig az olimpiai himnusz hangjai szóltak. A temetésen több prominens személy mellett Jacques Rogge, a NOB jelenlegi elnöke, valamint a spanyol trónörökös, Fülöp herceg is megjelent. A katalán sportvezető koporsóját több spanyol olimpikon is vitte, köztük Rafael Nadal, Arantxa Sánchez Vicario vagy éppen Manuel Estiarte. Samaranch koporsóját a katalóniai regionális kormányzat palotájában ravatalozták fel, majd onnan átszállították a barcelonai katedrálisba. A NOB-elnök Juan Antonio Samaranch sportvezetői pályafutásának legemlékezetesebb képeti az alábbi videó mutatja meg: 

 

0 Tovább

Jackie Chan az olimpián

A távol-keleti filmekből jól ismert akció-film sztárt, Jackie Chant már sokféle szerepkörben láthattuk. A látványos jelenetekkel tarkított filmeket forgató Chan nem maradt ki a két évvel ezelőtti nyári olimpia előtti őrületből sem. Chan énekelte az olimpia egyik hivatalos dalát („We are ready”), de emellett számos egyéb szerepkörben is találkozhattunk vele az ötkarikás játékokon. A szűkebb hazájában, Hongkongban rendezett olimpiai lovas versenyeket is reklámozta a kung-fu király, az európai televíziós csatornákon is látott hirdetés mellett Jackie Chan egyik legemlékezetesebb alakítása az alábbi reklámfilmben történő szereplés volt:

 

0 Tovább

Makray Katalin 65 éves

Furcsa dolog ez. A kitűnő tornászt, Makray Katalint két helyről ismerhetik a leginkább a sportrajongók, de egyik sem (amúgy kiváló) sportolói pályafutásához köthető. Az olimpia ezüstérmes tornásznő ugyanis sokak számára inkább a 70-es, 80-as évek népszerű TV Torna sorozatából lehet ismerős, a fiatalabb generációk képviselői pedig a MOB elnök Schmitt Pál feleségeként ismerhetik őt a leginkább. A napokban 65. születésnapját ünneplő tornász legnagyobb egyéni sikerét az 1964-es tokiói olimpián érte el, ahol a felemáskorlát szerenkénti döntőjébe harmadikként került be a cseh Vera Caslavska és a szovjet Polina Asztahova mögött, de a később kilencszeres olimpiai bajnokként minden idők legeredményesebb tornászává váló Larissza Latinyina előtt. A fináléban Caslavska rontott (leesett a szerről), így mindenki egy hellyel előrébb került és így lett végül Makray Katalin ezüstérmes. A magyar női csapattal 1964-ben és négy évvel később is az ötödik helyen végzett. 

"Egy kicsi mozgás mindenkinek kell,
A karosszékből álljanak most fel,
Ez a kis torna néhány percen át,
Ne tessék félni, senkinek sem árt"

Ez a kis torna ugye jól esett,
Mindenki frissebb, fiatalabb lett,
Mozgásra öt perc, nem is nagy idő.
És minden este ismételhető."
 
A most harmincas korosztály talán teljes egészében nem emlékszik a fenti szövegre, de a lenti retro-videó alapján már sokaknak beugrik, hogy miről is szól a dolog. A TV Torna sorozatot annak idején a Telesport szerkesztőségének ötlete alapján Bérczy István és Müller Katalin kezdték el, majd később Makray Katalin is bekapcsolódott, aki lányaival (Gréta, Petra, Alexa) együtt szerepelt a műsorban és lett sok magyar háztartásban mindennapi vendég. „Évente egyszer voltak a felvételek, általában tavasszal, akkor rögzítettük az egész éves adagot. Közel tíz éven keresztül csináltuk a műsort, majd amikor Alexa, a legidősebb lányom 18 éves lett, bejelentette, hogy már nem szeretné tovább csinálni, ekkor döntöttünk úgy, hogy vége.”- nyilatkozta a máig emlékezetes szereplésről az ünnepelt.
 
A legelső műsor 1975. március 4-én került adásba a Magyar Televízióban, eleinte még csak kedden és pénteken jelent meg a képernyőkön, '76-tól viszont már minden este a programban szerepelt. A gyakorlatokat két egykori tornászbajnok, Kertész Alíz és Sárkány István állították össze. Természetesen folyamatosan kaptak az alkotók olyan nézői leveleket, hogy vágják ki a főcímből azt a részt, amikor a nagypapa lóg a csilláron, mert a gyerekek kipróbálták, és leszakadt a csillár. A műsor a Magyar Televízió egyik legnézettebb adása volt annak idején, és mintegy 15 évig ment, 1975-től egészen 1989-ig. A tévétorna annyira népszerű volt annak idején, hogy még paródiája is készült...
 
 
Ami a másik közismert pozíciót illeti, a Magyar Olimpiai Bizottság jelenlegi elnökével, de az akkoriban még sikeres vívóként szereplő Schmitt Pállal a tatai edzőtáborban ismerkedett meg Makray Katalin 1962-ben. A kezdeti sportszerelem után pedig négy év múlva már össze is házasodtak, azóta pedig három leánygyermek és hat unoka a „termés”. Boldog születésnapot Katalin !
0 Tovább

Nagyratörő londoni tervek

„Anglia válasza az Eiffel-toronyra” – így mutatta be Boris Johnson polgármester a 2012-es londoni olimpia egyik leendő ékkövét, a 118 méter magasra tervezett ArcelorMittal Orbit névre hallgató létesítményt. Az indiai Anish Kapoor által tervezett, egy ufóval harcoló fémpolipot imitáló ultramodern (sokak által eléggé jellegtelennek tűnő) monstrum 19,1 millió fontból, közel 6 milliárd forintból épül majd fel. A két év múlva sorra kerülő olimpia egyik legnagyobb turista látványosságának számító építmény finanszírozásának nagy részét az indiai acélipari óriás, a névadó ArcelorMittal nevű cég adja 16 millió (!) fonttal, a többit pedig a Londoni Fejlesztési Hivatal adja bele a projektbe.

 
Az acél építményt egyelőre meglehetősen szkeptikusan fogadta az angol közvélemény, igaz hasonló volt a helyzet egy évtizeddel ezelőtt, amikor mára a város egyik legismertebb jelképévé váló, a Temze partjára épülő London Eye (a 135 méter magas óriáskerék) ellen is szinte össznépi tiltakozás volt Angliában.
0 Tovább

Jesse Owens évforduló

Napra pontosan harminc évvel ezelőtt hunyt el Jesse Owens, az elmúlt évszázad egyik legismertebb és legsikeresebb atlétája. A tizenegy gyermekes Owens család hetedik gyermekeként James Cleveland Owens 1913. szeptember 12-én látta meg a napvilágot. Az 1936-os berlini olimpia sztárja, a náci Németországban négy aranyérmet nyerő színes bőrű atléta pályafutásáról sok dolog köztudott, így az alábbiakban inkább a kevésbé ismert érdekességeket emeljük ki:

 
- A távolugrás történetében ő volt az első, aki átugrotta a nyolcméteres álomhatárt (1935. május 25. Ann Arbour - USA), az akkor elért 813 centiméteres világrekordját csak 25 év elteltével tudták megdönteni (Ralph Boston – 1960 – 821 cm)
- Az egyébként sportos életmódot folytató Owens szenvedélye a dohányzás volt, valószínűleg a 35 éven keresztül folytatott láncdohányos életmód is hozzájárult ahhoz, hogy 66 évesen a tüdőrák áldozata lett.
- A Jesse becenevet az egyik iskolai tanára miatt kapta, hiszen a James Cleveland névből gyakran J.C.-ként (ejtsd dzsészí) nevezték, amit azonban ez a bizonyos tanár akcentusa miatt nem tudott helyesen kimondani.
- Néhány hónappal halála előtt Owens megpróbálta lebeszélni Jimmy Carter amerikai elnököt a moszkvai olimpiai bojkottjáról, de sajnos (ő is) sikertelenül járt ebben a kérdésben.
- Halála után egy aszteroidát is elneveztek róla a csillagászok, amely azóta is a 6758 Jesseowens nevet viseli
- A német fővárosban, Berlinben (Lichtenberg városrészben) egy iskola is viseli a legendás olimpiai bajnok nevét (Jesse Owens Oberschule)
- A tavaly Berlinben rendezett szabadtéri atlétikai világbajnokságon az amerikai válogatott valamennyi tagjának mezén szerepelt a „JO”-felirat, Owens monogramjával szerettek volna tisztelegni az egykori klasszis atléta 73 évvel korábbi berlini teljesítménye előtt.
- Owens emlékét 1984 óta sétány őrzi Berlinben (Jesse Owens Allee), amely az Olimpiai Stadiontól nem messze található. Két évvel később utcát is neveztek el róla Nottulnban, szintén Németországban.
 
A legendás amerikai atlétáról az Internetes fájlmegosztó oldalakon számtalan videó található, ezek közül az egyik legérdekesebb az az ötrészes sorozat, amely bemutatja Owenst, amint 1964-ben (28 évvel az olimpia után) ismét felkeresi a berlini olimpiai helyszínt:
 
 

2. rész

3. rész

 

4. rész

5. rész

0 Tovább

Bikila nyomában

Egyelőre a nagy előd, Abebe Bikila nyomába sem érhet az etióp maratoni futó, Siraj Gena, a hétvégi római maratoni győztese azonban méltó módon ünnepelte meg, hogy honfitársa után kereken 50 évvel ő is győzni tudott a 42 195 méteres táv végén az olasz fővárosban. A 25 esztendős futó ugyanis magabiztos vezetéssel közelített a befutóhoz, majd 300 méterrel a cél előtt levette mindkét cipőjét, így mezítláb futva, a megállás ellenére is kitűnő idővel (2:08,39) haladt át a célvonalon.Gena tette azonban nem volt teljesen önzetlen, az 1960-as futás évfordulójára gondolva ugyanis a szervezők 5.000 euros-s bónuszt ajánlottak fel annak, aki mezítláb célba érve nyeri meg a maratoni távot. Siraj Gena előnyéből futotta a gesztusra, így az anyagi siker mellett méltó módon emlékezhetett honfitársára.

Az etiópok legendás futója, Abebe Bikila annak idején a teljes távot zokni és cipő nélkül futva teljesítette és lett ezzel az olimpiák történetének egyik legkülönlegesebb bajnoka. A verseny után természetesen sokan kérdezték Bikilát arról, hogy miért választotta ezt a különös módját a futásnak, aki csak ennyit mondott indoklásul: „Tudatni akartam a világgal, hogy országomban, Etiópiában milyen eltökélt és heroikusan küzdő emberek élnek.” Megtette… Az ötven évvel ezelőtti legendás futást az alábbi videó idézi fel:
 
Az első fekete-afrikai olimpiai bajnok, aki sikerét négy évvel később (immáron cipőben futva) megismételte a tokiói olimpián is. Bikila volt az első maratoni futó, aki ezen a távon meg tudta védeni olimpiai bajnoki címét (azóta is csak az NDK-beli Waldemar Cierpinskinek sikerült mindez még rajta kívül). Az etióp futó ott volt az 1968-as mexikóvárosi olimpia mezőnyében is, ahol azonban lábsérülése miatt 10 km után fel kellett adnia a versenyt. Érdekesség, hogy Bikila az 1964-es győzelmét világcsúccsal (2:12:11) érte el, négy perccel megelőzve a második helyezettet. Amíg a második futó be nem ért a célba, fekvőtámaszokat és egyéb nyújtógyakorlatokat csinált, ezzel is szórakoztatva a tiszteletkörre váró publikumot. További szomomrú érdekesség, hogy az 1964-es sikere jutalmául kapott egy Volkswagen gépkocsit, amivel 1969-ben karambolozott és deréktól lefelé megbénult. Az 1972-es müncheni olimpián díszvendégként volt jelen a maratoni futók versenyén, majd egy évre rá (a korábbi balesetének következtében kialakuló) agytumorban mindössze 41 évesen életét vesztette.
0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek