Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Közel volt a második magyar londoni kvóta

A mindössze 22 esztendős magyar sportlövő, Karmacsi Ildikó az ötödik helyen végzett a női légpuskások között a dél-koreai Csangvonban zajló sportlövő Világkupa-versenyen. A hír így szól, amelyről a sportág ismerői egyből tudják, hogy egyben azt is jelenti, hogy a magyar sportoló közel állt a londoni kvóta megszerzéséhez. Ezen a versenyen ugyanis három kvóta került kiosztásra, de mivel a Karmacsi előtt végző négy lövő közül még senki nem rendelkezett ilyennel, így továbbra is Sidi Péter az egyetlen magyar sportoló, akinek biztos a londoni szereplése.

Karmacsi a 40 lövéses alapversenyt 396 körrel zárta, amivel hét társával együtt állt a hatodik helyen végzett. Mivel ebben a sportágban nyolcas döntőket rendeznek, így a döntős helyekért nyolc versenyzővel (!) szétlövést rendeztek. A mini-döntőnek is beillő extra sorozatot a magyar sportoló jól bírta idegekkel (51.2 kör), így a döntő nyolcas lőállása lett az övé. A finálé elején sem remegett meg a keze, ahol mindössze két kilencest lőtt (9.9; 9.7 kör), a tíz lövést pedig végül 101.9 körös eredménnyel zárva ötödik lett. A fiatal sportlövő számára ez volt élete legjobb felnőtt Világkupa eredménye, de kvótához ez sem volt elég számára. Az alapversenyben Karmacsinál mindössze egy körrel gyengében szereplő Joó Éva (395 kör) a 24. helyen fejezte be a versenyt.

0 Tovább

EB-t és olimpiai kvótát nyert a norvég csapat

Vasárnap a bronzmérkőzéssel és a döntővel véget ért a 2010-es női kézilabda Európa-bajnokság. A fináléban a társházigazda norvégok ugyan a szünetben még hátrányban voltak a torna meglepetés csapata, Svédország ellen, de a második játékrészben az 5-5 gólos Löke és Hammerseng vezetésével fordítottak. A 25-20-as norvég siker egyben azt is jelenti, hogy az olimpiai címvédő norvégok sorozatban negyedszer nyerték meg az Európa-bajnokságot, ráadásul ezzel a sikerükkel már kvalifikálták magukat a londoni olimpiára is. A női kézilabda torna 12 csapatos mezőnyéből ezzel már két hely (Norvégia és a házigazda Nagy-Britannia révén) elkelt. A fennmaradó tíz helyből hármat a 2011-es kontinenstornák (Ázsia, Afrika, Pán-Amerika) visznek el. Egy hely szerezhető még a jövőre Brazíliában sorra kerülő világbajnokságon is. Számunkra az EB-10. hely mellett a hétvége másik rossz híre volt, hogy már a brazíliai vb-re történő kijutás sem lesz könnyű, hiszen ehhez a roppant erős (de az EB-n a csoportkör után kieső, így szintén leszereplő) Németország csapatát kell legyőzni. Amennyiben a világbajnoki cím nem jön össze (ami jelen állás szerint csupán álom a magyar női kézilabda válogatott számára), akkor sincs még minden veszve, hiszen a pekingihez hasonló módon ezúttal is lesznek olimpiai pótkvalifikációs tornák. A 2012 májusában, később kijelölendő helyszínen sorra kerülő három tornáról még összesen hat csapat juthat ki a londoni játékokra, a mieinknek alighanem ez utóbbi esélyt kellene megragadniuk az ötkarikás kvótához. Ehhez persze szüksége lesz az újra egészséges (nem sérült) Görbicz Anitára és Zácsik Szandrára is az addig remélhetőleg még jobban összeálló nemzeti csapatunknak.

0 Tovább

Vége a müncheni kvótaosztásnak

Kedden ért véget Münchenben az 50. sportlövő világbajnokság, amely egyben olimpiai kvalifikációs viadal is volt. A monstre versenyen összesen 35 ország szerzett érmet, az éremtáblázat élén pedig a 21 arannyal (!) záró Kína végzett. A világbajnokság programjában voltak olyan számok is, amelyek nem szerepelnek az olimpia programján, de a figyelem középpontjában természetesen azok a számok voltak, ahol londoni kvótát lehetett szerezni. A közel kéthetes müncheni verseny során összesen 69 kvótát osztottak ki (egyet Sidi Péter révén Magyarország is szerzett), de a sportág erőviszonyainak kiegyenlítődését jól mutatja, hogy ezeken összesen 26 ország osztozott. A sportág két nagyhatalma, Kína és Oroszország remekelt ebben a vonatkozásban is, hiszen mindkét nemzet 9-9 olimpiai indulási jogot szerzett.

A kvótaszerző országok listáján igazi egzotikumok is megtalálhatóak, hiszen ciprusi, iráni, koreai vagy török lövők is remekeltek a világbajnokságon. Nézzük a kvóták részletes megoszlását nemzetenként:
 

Országok neve
Megszerzett kvóták száma
Kína, Oroszország
9
Olaszország
6
Egyesült Államok
5
Németország, Dél-Korea, Szerbia
4
Fehéroroszország, Ciprus, Csehország, Spanyolország, Franciaország, India, Japán, Szlovákia, Ukrajna
2
Ausztrália, Finnország, Magyarország, Irán, Kazahsztán, Norvégia, Portugália, Észak-Korea, Svájc, Törökország
1
0 Tovább

Bognár Richárd közel a kvótához

A Münchenben zajló sportlövő világbajnokságon Sidi Péter fantasztikus szereplése (mindhárom olimpiai számban az első öt helyen végzett, életében először világbajnok lett és ráadásul olimpiai kvótát is szerzett) mellett egy másik magyar versenyzőért is szurkolhattunk a napokban. A férfiak dupla trap versenyszámában Bognár Richárd 145 korongos eredménnyel, az olimpiai kvótát érő harmadik helyen jutott be a csütörtöki döntőbe. A fináléban két technikai szünet is megzavarta a magyar lövőt, aki végül 45 korongos döntőbeli teljesítménnyel, összességében 190 koronggal az ötödik helyen zárta a versenyt. Az idei lonatói Világkupa-versenyen is döntős magyar sportolónak ezzel a hellyel nem sikerült kvótát szereznie, hiszen csak az első három helyezett (1. Joshua Richmond-USA, 2. Vaszilij Moszin-orosz, 3. Hu Pin-jüan-kínai) jutott olimpiai szereplési joghoz.

"Nagyon örülünk Ricsi eredményének, szépen versenyzett egész nap - értékelt az MTI-nek Vasvári Erzsébet, a koronglövők szakág vezetője. - A döntő nagyon nehéz volt, sajnos egyszer az amerikai versenyző hibás fegyvere miatt állt a verseny, majd a kínai kért pályaigazítást és azért akadtak el. Egyébként a rossz pálya miatt hibázott kétszer is Ricsi, ezek után jelezte a kínai, hogy baj van. Ő így újra lőhette azokat a korongokat, de Ricsi nem. Mindezek ellenére tényleg elégedettek vagyunk."
0 Tovább

Szlovák versenyzőé az első női kvóta

Szombaton a férfiaknál, vasárnap viszont már a hölgyeknél is olimpiai kvótákat osztottak a sportlövők olimpiai kvalifikációs világbajnokságán Münchenben. A legelső férfi kvóta az olasz Niccolo Campriani nevéhez fűződött, a hölgyeknél viszont a szlovák Zuzana Stefeckova szerzett elsőként kvalifikációt. A 91 körrel záró szlovák lövő a traposok versenyében kiosztott három kvóta egyikét szerezte meg világbajnoki címével. A 26 éves lövő a 2008-as pekingi olimpián is ezüstérmes volt ebben a kategóriában. Mögötte a kínai Liu Yingzi (89 kör) végzett a világbajnokság második helyén, a harmadik helyen pedig az olasz Jessica Rossi zárt, aki csapatárását, Deborah Gelisiot előzte meg szétlövéssel. Sidi Péter szombaton szerzett olimpiai kvótája óta sajnos a magyar lövők további olimpiai részvételi jogot egyelőre nem tudtak szerezni.

0 Tovább

Olaszé az első londoni kvóta

Hagyományosan a sportlövők számára nyílik először lehetőség az olimpiai kvóták megszerzésére. A londoni játékok előtt két évvel a müncheni vb nyújtotta az első alkalmat a részvételi jog megszerzésére, ahol a férfi légpuskások döntőjét rendezték meg szombaton. A versenyt az olasz Niccolo Campriani (ld. kép jobbra)nyerte meg, aki ezzel beírta magát a londoni játékok történelmébe, hiszen ő lett az első, aki kvótát szerzett. A 22 éves olasz lövőé lett ugyanis a világbajnokság első aranyérme, ily módon 40 év elteltével nyert ismét olasz ebben a versenyszámban. „Nehezen hiszem el, hogy én vagyok az első sportoló, aki kivívta a londoni szereplés lehetőségét.” - mondta Campriani, aki a 2008-as olimpián is ott volt, akkor azonban hajszállal lemaradt a döntőről.

A Firenzéből származó sportlövő jelenleg az Egyesült Államokban tanul és edz, a mostani selejtezőben pedig közel maximális (599 kör) teljesítménnyel jutott tovább. A döntőben is kitűnően lőtt az olasz, aki végül 702,5 körrel szerezte meg az aranyérmet. Magyar szempontból is volt örömteli hír a hétvégén, hiszen a selejtezőben szintén 599 kört lövő Sidi Péter a vb-második helyének (700,4 kör) köszönhetően szintén olimpiai kvótához jutott. A harmadik hely az indiai világcsúcstartóé, Gagan Narangé (699 kör) lett. A 2004-es olimpia bajnoka, a kínai Zhu Qinan szerezte meg a negyedik helyet, a fennmaradó két kvóta pedig az olasz Marco De Nicoloé, valamint az orosz Gyenisz Szokolové lett. Érdekesség, hogy a szám olimpiai bajnoka, az indiai Abhinav Bindra a selejtezőben csak a 25 helyen végzett, így nem került be a döntőbe, ahol az első hat helyezett szerzett olimpiai részvételi lehetőséget. A verseny érdekessége volt még, hogy - az első kvalifikációs viadal okán - a NOB belga elnöke, Jacques Rogge nyitotta meg. A megszerzett kvóta egyébként országnak szól, nem személyre szabott, de nagy eséllyel ez Sidi Péter olimpiai résztvételét is jelenti egyben.
0 Tovább

Sidi Péter közel a kvótához

Amióta bevezették az olimpiák esetében a kvótaszerzés rendszerét, már megszokhattuk, hogy általában a sportlövőinkkel kapcsolatban érkeznek az első jó hírek. A 2002-es sportlövő vb-n Igaly Diana elsőként, majd alig egy nappal utána Sidi Péter másodikként jutott athéni olimpiai szereplési joghoz. A pekingi játékok előtt két évvel előbb Sidi Péter, majd pedig a dupla trapos Gerebics Roland szerzett kvótát. Most pedig, szinte napra pontosan két évvel a londoni olimpia rajtja előtt ismét legjobb lövőink szerezhetnek olimpiai részvételi jogot a napokban.

Sidi Péter ugyanis nagyon közel került a londoni kvótához, miután szombaton délelőtt a legjobb eredménnyel biztosította helyét a férfi légpuskások döntőjében a müncheni olimpiai kvalifikációs sportlövő-világbajnokságon. A szám idei Európa-bajnoki ezüstérmese a második csoportban, 10 óra után állt lőállásba, s ekkor már jól látszott, hogy a fináléhoz 597 kör körüli teljesítményre lesz szükség az óriási, 130 fős mezőnyben. A magyar csapat tájékoztatása szerint Sidi rögtön első lövésére kilencest lőtt, ám ezt követően egyszerűen nem tudott hibázni, sorra érte el a tízeseket, s mivel egészen az utolsó, 60. kísérletéig kitartott a koncentrációja, 599 körrel zárt. Hozzá hasonlóan az olasz Niccolo Campriani is 599-et ért el, ám a magyarnak több belső tízese volt, így ő jutott be elsőként a nyolcas döntőbe. A légpuskások között hat olimpiai kvótát osztanak ki a vb-n, így Sidinek nagyon jó esélye van a kvalifikáció megszerzésére, ugyanis a hetedik helyen bekerült finn Henri Hakkinen három körre van tőle, ami ebben a számban komoly előnynek számít.
0 Tovább
12345
»

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek