Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kijutott Londonba a férfi vízilabda válogatott

A Sanghajban zajló férfi vízilabda világbajnoki torna második negyeddöntőjében a szerb válogatott a négy gólt szerző Filipovics vezetésével magabiztosan győzött 9-4 arányban Németország ellen, így a magyar válogatottat követve bejutott az elődöntőbe. A két csapat az elődöntőben éppen egymás ellen játszik. A találkozó az utóbbi évek világversenyein rendre szoros és izgalmas csatát hozott, nem véletlen, hogy már a negyeddöntők előtt elfogyott minden jegy a leendő elődöntős találkozóra. Sokan ugyanis biztosra vették, hogy mind a magyar, mind pedig a szerb válogatott hozza a kötelezőt és legyőzi ellenfelét. Ez végül megvalósult és így újra összejött a magyar-szerb póló rangadó. A magyar csapat az első negyeddöntőben 5-2-es hátrányban is volt az Egyesült Államok ellen, de vgül nagy csatában 9-8 arányban győzött.

A szerbek elődöntőbe jutásával az is eldőlt, hogy a magyar férfi vízilabda válogatott olimpiai kvótához jutott. A világbajnokságon az első három helyezett csapat gazdagodik olimpiai részvételi lehetőséggel, de mivel a szerbek a Világliga győzelemmel már megszerezték azt, így a végül negyedik helyen végző együttes is Londonban érezheti magát. A szerb-magyar elődöntőt július 28-án csütörtökön rendezik meg.

0 Tovább

Bognár Richárd olimpiai kvótás

Bognár Richárd londoni olimpiai indulási jogot szerzett, miután a maribori koronglövő Világkupa-versenyen döntőbe jutott a dupla traposok között. A tavalyi világbajnokságon ötödik helyen végző magyar sportlövő a 150 lövéses alapversenyt 145 találattal zárta és ezzel holtversenyben harmadikként került be a délutáni hatos fináléba. A VK-viadalon minden számban két kvótát osztanak ki, s mivel a döntőbe került versenyzők közül négy már korábban kivívta az ötkarikás szereplés jogát, Bognár a finálé végeredményétől függetlenül kvalifikálta magát a londoni játékokra.  A magyar sportlövők közül korábban a puskás Sidi Péternek, illetve a pisztolyos Csonka Zsófiának sikerült biztosítania helyét a jövő évi nyári játékokon.

0 Tovább

Olimpiai kvóta öttusában is

Kiváló versenyzéssel Kasza Róbert nyerte a férfi öttusázók londoni Világkupa-döntőjét, ezzel az európaiak közül elsőként ő szerzett kvótát a jövő évi olimpiára. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy mindenképpen indul majd a játékokon, előfordulhat ugyanis, hogy több magyar is kiharcolja a részvétel jogát, és mivel országonként és nemenként csak két-két fő szerepelhet az olimpián, a hazai szövetség határoz majd a résztvevőkről. A londoni Vk-döntőn - melyet részben olimpiai létesítményben bonyolítottak le -, Marosi Ádám és Demeter Bence is az élcsoportban végzett: előbbi hetedik, utóbbi kilencedik lett.

Hármójuk közül Kasza kezdett igazán jól, ő 976 pontos vívással a második volt az első szám után, majd jó úszással átvette a vezetést. Demeter 880 pontig jutott a pástokon, Marosi viszont csak 832-ig, ami az ő esetében korántsem értékelhető jó teljesítménynek. A medencében Demeter megőrizte első tíz közötti helyét és Marosi is felzárkózott némiképp: éppen tizedik volt a lovaglás előtt. A harmadik számban mindhárom magyar 1120 pontot hozott össze, ennél a 36 fős mezőny nagy része jobban teljesített. Ezzel együtt Kasza második, Demeter hetedik, Marosi pedig nyolcadik volt a lövészettel kombinált futás előtt.

Kasza két másodperccel indult az élen álló dél-koreai Jung után, de hamar leelőzte ázsiai ellenfelét, az üldözőit pedig maga mögött tartotta. Demeternek és Marosinak harminc másodpercen felüli hátránya volt a rajtnál, így nekik nagy bravúrra lett volna szükségük a jelentős előrelépéshez. "Nagyon nagy versenyt csinált ma Kasza Robi, tényleg egész nap kiválóan teljesített - világított rá a győzelem hátterére Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány. - Jól vívott, jól úszott, s bár a lovaspályán volt négy verése, a kombinált számban történtek tükrében ezúttal ez is belefért."

0 Tovább

A szerb férfi vízilabda csapat olimpiai kvótát szerzett

A szerb férfi vízilabda-válogatott 8–7-re győzött Olaszország ellen a Világliga firenzei döntőjében, így megvédte címét és immár biztos résztvevője a jövő évi, londoni olimpiai játékoknak. Az olaszok a csoportkörben is megizzasztották a szerbeket, ahol csak ötméteresekkel kaptak ki, majd a döntőben is jól álltak három negyeden keresztül (5-5). Az utolsó játékrészt azonban már a szerbek nyerték 3-2-re, így a Világliga tízedik kiírása alkalmával hetedszer tudtak győzni. A sportágban ezzel a szerbek az elsők, akik kvótát szereztek a 2012-es játékokra. A bronzmérkőzésen Horvátország 11-5-re győzött az Egyesült Államok ellen, míg a 2009-es Világliga győztes Montenegró az ötödik helyen zárt, miután 8-7-re győzött a helyosztón Ausztrália ellen.

A 2000-ben, 2004-ben és 2008-ban is olimpiai bajnok magyar csapat idén nem indult a Világliga küzdelmeiben. A magyar válogatott a július közepén kezdődő sanghaji világbajnokságon szerezheti meg az olimpiai részvételi jogot. Az eredeti kiírás szerint a vb első három helyezettje kvalifikálja magát az olimpiára, de amennyiben a szerbek érmet szereznek, akkor a negyedik hely (magyarul az elődöntőbe jutás) is elegendő lehet Kemény Dénes csapatának a londoni repülőjegy megváltásához.

0 Tovább

Két újabb olimpiai kvóta úszásban

A Debrecenben zajló országos úszó bajnokság szombati utolsó napján a 200 méteres vegyes úszásban az előfutamban remeklő Verrasztó Evelyn eredménye (2:13,29) mellett egy másik olimpiai kvótának örülhettünk, hiszen a 200 méteres mellúszás világbajnoki címvédője, Gyurta Dániel is megúszta a londoni szerepléshez szükséges „A”-szintet (2:11,74). A magyar úszó győztes időeredménye (2:10,45) nemzetközi összehasonlításban is remek, hiszen ezzel feljött az idei világranglista kilencedik helyére. Gyurta esélyeshez méltóan, végig vezetve szerezte meg az első helyet az esti döntőben, így biztos londoni résztvevőnek mondhatja magát.

0 Tovább

Csonka Zsófia olimpiai kvótát szerzett

A 27 éves magyar versenyző az ötödik helyen zárta a müncheni Világkupa viadalt, ám az előtte végzők közül csak a bolgár Maria Grozdeva szerezhetett még kvótát, így Csonkáé lett a másik ötkarikás indulási jog, amelyet ebben a versenyszámban Münchenben kiosztottak. Csonka szombaton, az alapverseny első napját még a kilencedik helyen fejezte be, ám vasárnap remek teljesítménnyel, holtversenyben az első helyen került be a döntőbe 584 körös teljesítménnyel.

A pécsi születésű versenyző a fináléban is jól kezdett, ám néhány apró hiba miatt hátrébb került, de így is megszerezte a kvótát. A tavalyi légfegyveres Európa-bajnokságon ezüstérmes Csonka így Athén (2004) és Peking (2008) után a harmadik olimpiájára készülhet. A sportlövők közül ezt megelőzően Sidi Péter biztosította helyét a jövő évi londoni olimpián, ő tavaly szintén Münchenben, a világbajnokságon harcolta ki a részvételt.

0 Tovább

Az olimpiai kvalifikációról is dönt a hagyományos kieli vitorlás hét

A vitorlás sport egyik legismertebb nemzetközi eseményét Kielben rendezik meg évről-évre, ahol a vitorlás hét mindig az éves versenyprogram kiemelkedő rendezvénye. A közel 130 éves múltra visszatekintő megaesemény idén a szokásosnál is nagyobb figyelmet kap, lévén a kieli eredmények az olimpiai hajóosztályokban a londoni kvalifikációba is beleszámítanak. A június 18-22 között rendezett versenyen hatvan országból közel ötezer sportoló vesz részt, akik 2000 hajóval indulnak a Kieler Woche hagyományos versenyén. A rendezők az ötnapos eseményre idén közel hárommillió látogatót várnak a vízpartra.

A pekingi olimpiához képest az ötkarikás vitorlás programban két fontos változás történt Londonra. A tornádó hajóosztály lekerült a programról, a hölgyeknél pedig a yngling osztályt az Elliot 6 elnevezésű hajókra cserélte a Nemzetközi Vitorlás Szövetség, utóbbi kategóriában match racing formátumban versenyeznek majd a hölgyek. A londoni olimpia előtt három lépcsőben zajlik a sportági kvalifikáció, amelynek a kieli regatta a második fázisa lesz a már megrendezett weymouthi verseny és az év végi ausztráliai világbajnokság mellett.

0 Tovább

Bernek Péter is olimpiai induló

Az ifjúsági olimpiai aranyérmes Bernek Péter a Mare Nostrum elnevezésű nemzetközi sorozat harmadik, befejező állomásán, Monacóban vasárnap "úszta ki" magát a jövő nyári csúcseseményre, miután 1:58.34 perces idővel harmadikként csapott célba 200 m háton. A kvótához szükséges eredményt (1:58,48) amúgy már a délelőtti selejtezőben majdnem elérte, amikor is 1:58.57 alatt tudta le a távot.   

A már londoni induló Cseh László – akárcsak a sorozat eddigi állomásain – vegyesen ezúttal sem ismert kegyelmet: 400-on hatalmas fölénnyel nyert, komoly ellenfél híján is 4:13.27 perces új versenyrekorddal, amúgy több másodperccel a kvótahatáron belül. A zárónapon az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok 200 m gyorson is "kirándult" egyet, itt csak a szám francia klasszisa, Yannick Agnel volt nála jobb. Cseh - amúgy az olimpiai A szinttől (1:47.82) sem túl távoli - 1:48.96 perccel  lett második ebben a számban.

0 Tovább

Újabb két olimpiai szintesünk van atlétikában

A Magyar Atlétikai Szövetség honlapja szerint a súlylökő Kürthy Lajos kiváló, 20,20 méteres eredménnyel nyerte meg a viadalt, és teljesítette az idei vb és a jövő évi ötkarikás játékok gyengébbik szintjét. Németh Kristóf 75,54 méterrel a harmadik helyet szerezte meg a szlovéniai városban. Ugyan mindkét atléta „B”-szintet dobott, mégis teljesen más helyzetben vannak. Kürthy egyeduralkodó saját számában Magyarországon, és jelen állás szerint kevés esélye van másnak túlszárnyalni a 20 méteres kvalifikációs határt, azaz már most szinte biztosra vehető, hogy ő ott lesz Londonban jövőre.

Vele szemben Németh Londonban - egyelőre - nem szerepelhet, mivel a szintén kalapácsvető Pars Krisztiánnak már az A-szintje is megvan. A szabályok szerint egy országból egy számban három A-szinttel rendelkező indulhat az olimpián, B-szinttel viszont csak egy, és csak akkor, ha nincs A-szintes atlétája az országnak, vagy egyéb okok miatt az A -szintes nem indulhat az aktuális világversenyen. Németh Kristófnak, így a biztos ötkarikás induláshoz teljesítenie kell a 78 méteres "A-határt".

0 Tovább

Kiss és Orbán is olimpiai szintes

Az elmúlt hét nem csak a magyar úszóknál, de atlétáinknál is sikeresnek volt tekinthető. A kalapácsvető Orbán Éva ugyanis 69,66 méterrel nyerte meg a hölgyek versenyét a Zalaegerszegen rendezett atlétikai vidék-bajnokságon, ezzel pedig teljesítette a világ- és olimpiai bajnoki kvalifikációs „B”-szintet. Az Egyesült Államokban tanuló dobó elmondta, hogy sikeres felkészülésen van túl és az átállással ugyan küzdeni szokott, de a szombati eredménye is bizonyítja, hogy már nincs problémája ezzel. A viadal legjobb eredményét elérő Orbán legközelebb egy göteborgi versenyen indul. A lengyelországi Bydgoszczban zajló versenyen a 110 gáton tavaly Európa-bajnoki bronzérmes Kiss Dániel világbajnoki és olimpiai "B" szintet futva negyedikként zárt, így ő is londoni olimpiai résztvevőnek mondhatja magát.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek