Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Verrasztó Dávid is olimpiai kvótás

Újabb olimpiai A szintes magyar eredmény született a Mare Nostrum elnevezésű nemzetközi úszóverseny-sorozat nyitóállomásán, Barcelonában: Verrasztó Dávidnak egy második hely is elegendő volt az ötkarikás szint produkálásához: a 400 m vegyes döntőjében lett ezüstérmes 4:11.71 perccel, alig lemaradva a győztes Cseh mögött, aki saját versenycsúcsát megjavítva nyert 4:11.22-vel.  Első lett, ráadásul országos csúccsal Kis Gergő is, ő 15:01.43 perces ragyogó idővel 1500 m gyorson csapott a célba győztesként. Saját korábbi legjobbját, a 2007-től élt 15:08.20-at adta át a múltnak a katalán fővárosban. Ugyanebben a számban a finálé negyedik helyét szerezte meg Gyurta Gergely (15:14.83). Az idősebbik Gyurta, a még mindig csak 22 éves olimpiai ezüstérmes Dániel kedvenc távján, 200 m mellen diadalmaskodott 2:12.48 perccel. Az olimpiai szinthez 74 század hiányzott. Kellemes meglepetésre ugyanitt a dobogó harmadik fokára állhatott fel az eredményhirdetéskor Molnár Ákos (2:12.84). A vasárnap negyedik magyar győzelmét a műsorrendben utolsó számban, női 400 m gyorson a kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok Kapás Boglárka aratta, aki 4:08.22 perces remek teljesítménnyel nyert.

0 Tovább

Négy magyar úszó már Londonban

A magyarok két aranyérmet gyűjtöttek szombaton Cseh László és Kis Gergő jóvoltából a Mare Nostrum elnevezésű nemzetközi úszóverseny-sorozat nyitóállomásán, Barcelonában, Bernek Péter és Biczó Bence pedig egy-egy második helyezést szerzett. Cseh, Kis, Biczó és Kapás Boglárka teljesítette az olimpiai “A”-szintet, így már biztos londoni indulónak számít.

A katalán fővárosban zajló viadal első napján a világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes Cseh 200 m vegyesen diadalmaskodott 1:58.94 perces, új versenycsúcsot jelentő idővel. Ebben a számban a teljes mezőnyt tekintve egyedül ő került két perc alá. A másik magyar első hely gazdája a korábbi Eb-győztes Kis lett, aki 3:48.85 perccel nyert a 400 m gyors döntőjében, jelentős előnnyel megelőzve minden vetélytársát. Ugyanitt Gyurta Gergely az ötödik lett 3:53.17-tel. Az ifjúsági olimpiai bajnokok közül Biczó, aki 1:56.60 perc alatt ért célba 200 m pillangón, két tizeddel maradt le az aranyéremről, s második lett Bernek is a 200 m hát fináléjában 1:58.66-tal. Ez utóbbi számban Verrasztó Dávid 2:00.82 perces teljesítménye az ötödik helyhez volt elég.

Dobogó közelben végzett a tavaly nyári, szingapúri ifi olimpia kétszeres magyar bajnoka, Kapás Boglárka 800 m gyorson, a negyedik helyet 8:33.14 perccel érdemelte ki, ugyanitt Mutina Ágnes ötödik (8:36.31), a hosszabb kihagyás után újból versenyző Verrasztó Evelyn pedig a hetedik helyen zárt (8:41.56). Döntős volt még a 200 m mellen olimpiai ezüstérmes, vb- és Eb-győztes Gyurta Dániel, aki gyengébbik számában, 100 méteren hetedikként végzett 1:02.00 perccel, míg a pillangó- és vegyesúszás többszörös Eb-érmese, Jakabos Zsuzsanna 50 m gyorson nyolcadik lett (26.07 mp).

“Összességében igazán elégedettek lehetünk a barcelonai eredményekkel – értékelt Kiss László szövetségi kapitány szombat este az MTI-nek. – Egyfelől, mert kemény edzőtáborozás után csak most kezdték meg a gyerekek a versenyszezont, másfelől pedig azért, mert elsőként mindjárt négyen is megúszták az olimpiai “A”-szintet: Cseh, Kis, Kapás és Biczó, s Berneknek is csupán 12 század hiányzott ugyanehhez. De hát van még bőven idejük és lehetőségük további versenyeken másoknak is gyarapítani a londoni indulók számát.”

0 Tovább

Fazekas Róbert is olimpiai szintet dobott

A tavalyi Európa-bajnokságon bronzérmet szerző Fazekas Róbert olimpiai „B” szintet jelentő 64,06 méteres eredménnyel a második helyen végzett férfi diszkoszvetésben a csehországi Turnovban rendezett atlétikai viadalon. A szombathelyiek 2002-es Eb-győztesét, illetve 2003-as világbajnoki másodikját - akinek ez volt az első versenye a szezonban - csak az EB-címvédő Piotr Malachowski tudta legyőzni. A lengyel nehézatléta ezúttal 64,51 méteres dobással győzött. A viadalon Kővágó Zoltán 62,55 méterrel az ötödik, Savanyú Péter pedig 57,55-tel a nyolcadik lett.

Az atlétáknál korábban Pars Krisztián „A” szintet dobott kalapácsvetésben, míg a maratoni futó Kovács Tamás, a hétpróbázó Farkas Györgyi, a gyalogló Madarász Viktória (20 km) és a súlylökő Márton Anita is teljesítette már a gyengébbik szintet, mellyel egy számban egy országból egy versenyző indulhat az olimpián. Férfi diszkoszvetésben Fazekas mostani szereplése még nem jelenti azt, hogy ő szerepel az olimpián, hiszen amennyiben valaki (erre Kővágónak van a legnagyobb esélye) megdobja az „A”-szintet, akkor ő utazhat a játékokra.

0 Tovább

A hétpróbázó Farkas Györgyi is kvótát szerzett

A hétpróbázó Farkas Györgyi az idei világbajnokságra, illetve a jövő évi olimpiára is biztosította helyét, miután 6059 ponttal nyerte meg a hétpróbát az atléták Debrecenben rendezett összetett magyar bajnokságán. A magyar szövetség tájékoztatása szerint a Bp. Honvéd többpróbázójának egyéni csúcsa - amely londoni „B”-szintet is jelent egyben - minden idők harmadik legjobb magyar eredménye ebben a versenyszámban.

Az atlétáknál korábban Pars Krisztián „A” szintet dobott kalapácsvetésben, míg a maratoni futó Kovács Tamás, a gyalogló Madarász Viktória (20 km) és a súlylökő Márton Anita is teljesítette már a gyengébbik szintet, mellyel egy számban egy országból egy versenyző indulhat az olimpián.

0 Tovább

Tóth és Póta is olimpiai kvótát szerzett

A hétfőn nyilvánosságra került világranglista alapján biztossá vált, hogy a rotterdami világbajnokságon helytálló Tóth Krisztina és Póta Georgina is indulhat a jövő évi londoni olimpia asztalitenisz-tornáján. Tóthnak ez lesz az ötödik ötkarikás verseny, míg Póta a második olimpiájára készülhet. A nemzetközi sportági szövetség legfrissebb rangsorában Tóth Krisztina a 35., Póta Georgina pedig a 40. helyen szerepel, de mivel országonként és nemenként csak két-két sportoló szerezhetett egyéni olimpiai kvótát, így a most részvételi jogot szerzett 28 játékos rangsorában Tóth a 19., Póta pedig a 22., azaz mindketten olimpiai indulási jogot szereztek.

Ahhoz, hogy a magyar nők csapatban is résztvevői lehessenek a londoni játékoknak, a későbbiekben Lovas Petrának (a világranglista jelenlegi 51. helyezettjének) is kvótához kell jutnia, de ő egyesben már biztosan nem indulhat. A részvételi jog kiharcolására Lovasnak (és a magyar férfi válogatott tagjainak is) még két lehetőségük lesz: jövő tavasszal előbb Luxemburgban rendezik az európai, majd pedig Katarban a végső, úgynevezett világ selejtezőt.

A magyar sportolók közül eddig ketten szereztek biztos olimpiai részvételi jogot, a sportlövő Sidi Péter még tavaly kvalifikálta magát, a kalapácsvető Pars Krisztián pedig a közelmúltban Japánban dobta túl az induláshoz szükséges „A”-szintet. Emellett még további három atlétánknak (Márton Anita, Kovács Tamás, Madarász Viktória) van meg az ún. olimpiai „B”-szintje. Ez adott esetben szintén részvételi jogot érhet, amennyiben az adott versenyszámban más magyar versenyző nem teljesíti az „A”-szintet.

0 Tovább

Kovács Tamás teljesítette az olimpiai B-szintet

A veszprémi színekben versenyző Kovács Tamás 2:17:43 órával a 14. helyen ért célba a hétvégi prágai maratoni futó versenyen. Ezzel ő lett a harmadik olimpiai "B"-szintes atlétánk, hiszen korábban a gyalogló Madarász Viktória (1:34:36.6 óra 20 km-en) és a súlylökő Márton Anita (17,63 m) ért el a 2012-es londoni részvételhez szükséges eredményt. Biztos olimpiai indulónak viszont még csak Pars Krisztián tekinthető, aki múlt vasárnap 79,47 méterrel nyerte a férfi kalapácsvetést Kawasakiban, ezzel túldobva az A-szintet. Az úgynevezett „B”-szinttel egy számban csak egy sportoló indulhat az olimpián, de csak akkor, ha nincs „A”-szintet teljesítő honfitársa az adott versenyszámban.

„Nagyon nehéz verseny volt, végig egyedül futottam, a hőmérséklet messze volt az ideálistól és a prágai városi pálya sem volt teljesen sík.” – mondta a célbaérkezés után a fáradt, de boldog magyar maratonista. „Az edzőm is itt harcolta ki a csapatba kerülést az 1998-as budapesti Európa Bajnokságra, így én is bizakodó voltam.”- tette hozzá Kovács. „Elégedett vagyok Tamással, végig nagyon kemény volt, a cseppet sem ideális körülményeket küzdőszellemével ellensúlyozta. Közel egyenletes iramot sikerült mennie. Tanítványom optimálisabb körülmények között két perccel is jobbra lehet képes. Örülnék, ha júniusban a Csapat EB-n futhatna 10 000 m-en, ezen a távon is jó eredményeket érhet el.” - mondta az edző, Szemán János, aki a cseh fővárosban kerékpárral követte az eseményeket.

0 Tovább

Pars Krisztián olimpiai szintet dobott

Pars Krisztián nyerte meg vasárnap a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) kalapácsvető sorozatának első állomását. A magyar dobó a Kavaszakiban rendezett versenyen megdobta a 78 méteres olimpiai indulási „A”-szintet. A 29 éves, Európa-bajnoki bronzérmes atléta az idei világranglista második helyén állt a verseny előtt (79,84-el), a japán viadalt pedig 79,47-tel nyerte meg. Pars több mint egy méterrel előzte meg az olimpiai bajnok Murofusi Kodzsit (78,10). A pekingi olimpiai ezüstérmére továbbra is hiába váró szombathelyi versenyző a hét közben Sizuokában még öt centivel elmaradt a londoni szinttől, ezúttal azonban - a sportlövő Sidi Péter után második magyarként - megszerezte az ötkarikás kvótát.

0 Tovább

London 2012: Jól állnak cselgáncsozóink

Bár még több mint egy év van hátra a londoni olimpia kezdetéig, bizonyos sportágakban már javában zajlik az olimpiai kvalifikációs időszak. Így vannak ezzel a cselgáncsozók is, akiknél a közelmúltban rendezett isztambuli Európa-bajnokság már a kvalifikációs időszak felét jelenti. A párizsi világbajnokságon gyűjthető pontokkal ugyan még sok minden megváltozhat, de érdemes megnézni, hogy jelenleg hogy állnak versenyzőink a londoni részvételért folytatott harcban.

A cselgáncs londoni olimpiai kvalifikációs rendszere két tizenkét hónapos ciklusból áll, az első az isztambuli Európa-bajnoksággal ért véget. Minden versenyző az elmúlt tizenkét hónapban szerzett öt legmagasabb pontszámának ötven százalékát viszi tovább magával, ehhez adódik majd a most kezdődő tizenkét hónap öt legjobb eredménye, utóbbiakat viszont már nem felezik meg. A kvalifikáció első évében a jelenleg doppingügy miatt felfüggesztett Ungvári Attila (73 kg) gyűjtötte a legtöbb pontot (340), de kérdés, hogy miként zárul le az ügye. A jelenlegi állás szerint a hölgyeknél a kétszeres vb-ezüstérmes Mészáros Anett (70 kg), Joó Abigél (78 kg), Karakas Hedvig (57 kg) és Csernoviczki Éva (48 kg) lenne olimpiai résztvevő, a férfiaknál pedig a háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós (66 kg), Bor Barna (+100kg), Csoknyai László (81kg) és Burján László (60 kg) lehet főként bizakodó.

A magyar cselgáncsozók jelen állás szerint 8-10 (a rangsor mellett különböző kompenzációs listák is készülnek majd, így nem lehet pontos létszámot becsülni) versenyzővel lehet kint a londoni olimpián, igaz a kvalifikációs időszak legfontosabb része majd csak most következik. Az alábbiakban a judoinfo.hu által összeállított világranglistát közöljük, ahol a magyarok helyezései (zárójelben a januári állapot) is láthatóak. A pontok esetében a zárójeles érték azt mutatja, amennyivel az olimpiai kvalifikációs rangsor összeállításakor kalkulálni lehet.

FÉRFIAK

60 KG
1. Risod Szobirov (üzbég) 2096 pont
2. Hiroaki Hiraoka (japán) 1318
3. Georgij Zantaraja (ukrán) 1242
32. (21.) BURJÁN LÁSZLÓ (UTE) 272 (80)

66 KG
1. Hashbataar Tsagaanbaatar (mongol) 1578
2. Morisita Dzsunpej (japán) 1250
3. Alim Gadanov (orosz) 1226
6. (6.) UNGVÁRI MIKLÓS (MTK-Erzsébetváros) 888 (290)
83. (135.) GORJÁNÁCZ ZSOLT (UTE) 68 (32)
222. (223.) UNGVÁRI ZOLTÁN (Ceglédi VSE) 8 (4)
222. (–) JURACSEK LÁSZLÓ (KSI SE) 8 (4)

73 KG
1. Vang Ki Csun (dél-koreai) 1728
2. Akimoto Hirjuki (japán) 1260
3. Dirk Van Tichelt (belga) 1080
6. (8.) UNGVÁRI ATTILA (Ceglédi VSE) 860 (340)
60. (62.) TARABA SÁNDOR (UTE) 132 (66)
100. (–) UNGVÁRI MIKLÓS (MTK-Erzsébetváros) 60 (30)
201. (171.) HERÉDI ÁKOS (Margitszigeti AC) 14 (4)
204. (193.) HORVÁTH ERVIN (Koroncó-Tutti) 12 (6)

81 KG

1. Kim Dzse Bum (dél-koreai) 1840
2. Leandro Guilheiro (brazil) 1170
3. Ivan Nyifontov (orosz) 950
24. (31.) CSOKNYAI LÁSZLÓ (Paksi Atomerőmű SE) 368 (148)
36. (28.) IFJ. NAGYSOLYMOSI SÁNDOR (Kecskeméti JC) 266 (78)
81. (78.) KRIZSÁN SZABOLCS (KSI SE) 88 (26)
99. (107.) BÜRGÉS MILÁN (Szegedi JSE) 60 (24)
151. (–) TÓTH KRISZTIÁN (KSI SE) 28 (14)

90 KG
1. Ono Takasi (japán) 1580
2. Kirill Gyenyiszov (orosz) 1268
3. Nisijama Daiki (japán) 1168
48. (43.) MADARÁSZ TAMÁS (Debreceni SC-SI) 156 (38)
87. (75.) LEDÉNYI LEVENTE (Honvéd-Kipex) 62 (20)
157. (–) VÉR GÁBOR (Honvéd-Kipex) 14 (7)
176. (–) NAGY ISTVÁN LEVENTE (Debreceni SC-SI) 8 (4)

100 KG
1. Anai Takamasza (japán) 1716
2. Henk Grol (holland) 1132
3. Makszim Rakov (kazah) 1098
42. (43.) HADFI DÁNIEL (Honvéd-Kipex) 204 (70)
44. (45.) FARKAS BÁLINT (TFSE) 198 (82)

+100 KG
1. Teddy Riner (francia) 2080
2. Iszlam el-Sehabi (egyiptomi) 1490
3. Andreas Tölzer (német) 1248
9. (8.) BOR BARNA (Paksi Atomerőmű SE) 678 (254)

NŐK

48 KG
1. Fukumi Tomoko (japán) 1938
2. Aszami Haruna (japán) 1710
3. Alina Dumitru (román) 1126
6. (8.) CSERNOVICZKI ÉVA (Ippon Judo Tatabánya) 900 (274)

52 KG
1. Nakamura Miszato (japán) 2140
2. Nisida Juka (japán) 1830
3. Munkhbaatar Bundmaa (mongol) 1070
64. (51.) MAROS BARBARA (KSI SE) 86 (24)
138. (116.) SZABÓ KATINKA (Leányvár-Egerági Üstökös SE) 6 (0)

57 KG
1. Macumoto Kaori (japán) 2210
2. Telma Monteiro (portugál) 1630
3. Sabrina Filzmoser (osztrák) 1164
5. (4.) KARAKAS HEDVIG (Miskolci VSC) 802 (210)
83. (69.) BACZKÓ BERNADETT (KSI SE) 40 (0)
130. (–) SZABÓ KATINKA (Leányvár-Egerági Üstökös SE) 16 (8)

63 KG
1. Ueno Josie (japán) 2170
2. Emane Gevrise (francia) 1760
3. Claudia Malzahn (német) 1068
63. (–) BACZKÓ BERNADETT (KSI SE) 74 (37)
83. (66.) GÁSPÁR ESZTER (Miskolci VSC) 42 (9)
104. (65.) SZABÓ FRANCISKA (Leányvár-Egerági Üstökös SE) 30 (0)
145. (126.) KÁKONYI NINETTA (UTE) 6 (0)

70 KG
1. Lucie Decosse (francia) 2072
2. (2.) MÉSZÁROS ANETT (Honvéd-Kipex) 1366 (338)
3. Vang Je Szul (dél-koreai) 1216

78 KG
1. Jang Hsziu-li (kínai) 1510
2. Kayla Harrison (amerikai) 1198
3. Audrey Tcheumeo (francia) 1172
10. (11.) JOÓ ABIGÉL (KSI SE) 740 (280)

+78 KG
1. Tacsimoto Megumi (japán) 1650
2. Szugimoto Mika (japán) 1330
3. Lucija Polavder (szlovén) 1300


0 Tovább

Londoni kvótáért küzd a 16-szoros paralimpiai bajnok

Az utóbbi időben a para sportolók közül többen is próbálkoztak azzal, hogy az ép sportolók között is helyet kapva szerepelhessenek a nyári olimpiai játékokon. A fizikai képességekben meglévő hátrányok ledolgozása csak keveseknek, a világ legjobb para sportolóinak sikerül és az is csak különleges körülmények között. A közelmúltban az amerikai futó Marla Runyan, a lengyel asztaliteniszező Natalia Partyka és a dél-afrikai úszónő Natalie Du Toit szerepelt sikeresen az olimpián is. Pekingre nem sikerült szintidőt futnia az egyik legismertebb para sportolónak, a 400 méteres síkfutó Oscar Pistoriusnak, aki viszont az idei vb-n ott lehet majd a mezőnyben és Londonra is jó eséllyel kvalifikálhat. Hasonlóra készül most a 46 esztendős kerekes székben ülő Jonas Jacobsson is, aki 16 aranyérmével (összesen 25 érmével) a paralimpiai játékokat tekintve a legeredményesebb férfi sportolónak számít.

A svéd sportlövő a közelmúltban engedélyt kapott a Nemzetközi Sportlövő Szövetségtől (ISSF) arra, hogy elinduljon a férfi légpuskások 50 méteres számában a Világkupa versenyeken, ahol londoni olimpiai kvóta is szerezhető. Jacobsson már az 1980-as paralimpián Arnhemben részt vett, azóta pedig rendre sikeresen szerepel ezeken a versenyeken, 1984-től kezdve pedig mindig aranyérmet szerez. Jacobsson idén már két Világkupa viadalon is elindult, ráadásul a dél-koreai Chagwonban már döntős is volt, ahol végül a nyolcadik helyen zárt - igaz az ötödik sorozatban még csak mindössze 0,2 körre volt a kvótát érő helyektől.

„Most csak az olimpiai kvóta megszerzése érdekel, semmi más. Ez még csak a második versenyem volt a Világkupában, így a döntős szereplés jónak mondható. Sokszor nyertem már a paralimpián, de most szükségem van új kihívásokra, ezért versenyzek az ép sportolók között.” – nyilatkozta a koreai verseny után Jacobson, aki optimistán tekint a jövőbe saját londoni szereplését illetően.  „Egyeztettünk a Nemzetközi Paralimpiai Bizottsággal és abban maradtunk, hogy Jacobson megfelel a szabályainknak ebben a versenyszámban, így részt vehet az ISSF által szervezett versenyeken. Ha sikerül kvótát szereznie, akkor ott lehet Londonban is. Várjuk őt vissza további Világkupa versenyekre is.„– mondta Gary Anderson az ISSF elnökhelyettese.

A tervek szerint a svéd sportlövő a következő két Világkupa fordulón, az Egyesült Államokban (Ft. Benning) és Németországban (München) is ott lesz majd a mezőnyben. Érdekesség, hogy Jacobson a 2008-as esztendőben az év sportolója címet is elnyerte a Svenska Dagbladet című svéd újság szavazásán, ami olimpiai évben különösen rangos elismerés. Igaz a svédek egyetlen aranyat sem nyertek Pekingben (amire húsz éve nem volt példa), így a sportlövő három paralimpiai aranyérme igencsak felértékelődött.

0 Tovább

Megvannak a kvalifikációs szintek atlétikában

Pénteken a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) nyilvánosságra hozta a 2012-es londoni olimpiára kvalifikáló szinteredményeket. A szokásoknak megfelelően ezúttal is két szintet határozott meg az olimpiára vonatkozóan a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF). Londonra vonatkozóan abban sincsen változás, hogy versenyszámonként maximum három sportoló érkezhet egy országból, de csak abban az esetben, ha mindhárman teljesítik a most publikált erősebb szintet („A”-szint). Amennyiben egy ország sportolói csak a gyengébb szintet („B”-szint) tudják teljesíteni, akkor közülük maximum egy atléta indulhat csak az adott versenyszámban. A szabályok szerint viszont hiába éri el valaki a „B”-szintet, ha egy honfitársa rendelkezik „A”-szinttel, akkor utóbbi mehet a játékokra.

Az atlétikai olimpiai mezőny létszámát az IAAF a szintek erősségével próbálja kordában tartani, így például a férfi 100 méteres síkfutás „A”-szintje (10,18) is igencsak komoly időeredménynek számít (Pekingre ez a szint még 10,21 volt). Különös figyelem övezte a férfi 400 méteres síkfutás „A”-szintidejét (45,25) is, amely azért fontos, mert ezt kellene megfutnia a világ egyik legismertebb (mű lábszárakkal futó) para sportolójának, a dél-afrikai Oscar Pistoriusnak, ha szeretne biztosan kijutni Londonba. Pistorius idén futott már 45,61-et is Rustenburgban, így a tegui világbajnokságon vélhetően ott lehet. A kvalifikáció időszak atlétikában május elsején kezdődik és egészen 2012. július 8-áig tart majd, kivéve a 10.000 méteres síkfutás, a gyalogló és maratoni futó, valamint a többpróba számokat, ahol már január elsejétől teljesíthetővé váltak a most –utólag- ismertté vált szintek. A kvalifikációs szintek részletes bontásban az ALÁBBI linken megtekinthetőek.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek