Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Már 107 magyar kvóta van Londonra

Az asztaliteniszező Zwickl Dániel és Pattantyús Ádám selejtezőtornán aratott sikerével, valamint a férfi súlyemelők által az Európa-bajnokságon szerzett egy kvótával már 107 magyar versenyző nevezhető a nyári olimpiára. Zwickl és Pattantyús a Luxembourgban rendezett európai kvalifikációs viadalon vívta ki a londoni szereplés lehetőségét, míg a férfi súlyemelők a múlt heti kontinensviadalon a kvótával még nem rendelkező nemzetek között lettek a negyedikek, ami egy indulási jogot eredményezett a számukra. Azt majd a hazai szövetség dönti el, hogy ki lesz az, aki a brit fővárosban képviselheti a magyar színeket.

Az úszóknál - akárcsak az atlétáknál - speciális a helyzet, amennyiben ebben a két sportágban szintek teljesítése az olimpiai indulás feltétele. Úszásban versenyszámonként legfeljebb két sportolót lehet nevezni a kvalifikációs A szint teljesítése és egyet a B szint elérése esetén, illetve váltóban versenyszámonként és országonként egy staféta indítható. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) az összesítésében pillanatnyilag hét fővel kalkulál a B-szintesek közül, de valószínű, hogy ennél többet lehet majd nevezni, már csak azért is, mert pillanatnyilag 27-en vannak.

Hasonló elven alapuló megkötés vonatkozik az atlétákra is, azzal a különbséggel, hogy ott már most lehet tudni, ki milyen számban indul majd. Eltérés továbbá az is, hogy ebben a sportágban három versenyzőt lehet nevezni az A szint teljesítése esetén, míg a B-nél az úszáshoz hasonlóan egyet. A MOB minimálisan három aranyérmet és összesen tíz dobogós helyet vár, illetve 94 olimpiai pont megszerzését tűzte ki célul Londonban.

0 Tovább

Gádorfalvi Áron ötödik olimpiájára készülhet

A szörfös Gádorfalvi Áron londoni indulási jogot szerzett a Perth-ben zajló olimpiai kvalifikációs vitorlás világbajnokságon. A hazai szörfszövetség szombati tájékoztatása szerint Gádorfalvi a szombati futamokon mutatott teljesítményével biztosította helyét azon 28 versenyző között, akik a mostani vb-ről jutnak kvótához, s így élete ötödik olimpiájára készülhet. Összetettben a 34 éves sportoló a 28. lett, s ezzel a nemzetenkénti rangsorban a 20., azaz magabiztosan vívta ki a londoni szereplés lehetőségét.

"A mezőnyt, a korábbi eredményeket, a világranglistát ismerve már előzetesen 90 százalékig biztos voltam abban, hogy megszerzem a kvótát - nyilatkozta a szombati nap végén Gádorfalvi. - A verseny végül tulajdonképpen sima is volt, igaz, a végére alaposan elfáradtam. 34 évesen már az idősebb versenyzők közé tartozom, de van 40 éves szörfös is a mezőnyben, úgyhogy 1-2 olimpia még belefér. A célom, hogy Londonban az eddigi legjobbamat, a pekingi 19. helyet felülmúljam, ehhez azonban minden feltételnek adottnak kell lennie már a felkészülés során is."

A vb-n korábban a szintén szörfös Detre Diána és a laseres Berecz Zsombor szerzett olimpiai indulási jogot. Pekingben szintén Detre, Gádorfalvi és Berecz vehetett részt a vitorlázók versenyein. Vitorlázásban mindössze két olimpiai kvalifikációs versenyt rendeznek, az idei és a jövő évi világbajnokságot. A részvételi helyek 75 százalékát ebben az évben, a többit jövőre lehet kiharcolni.

0 Tovább

Berecz Zsombor is olimpiai kvótás

A laser hajóosztályban szereplő Berecz Zsombor kvótát szerzett a Perth-ben zajló olimpiai kvalifikációs vitorlás világbajnokságon. A magyar versenyző a mezőny első harmadában, pontosan a 31. helyen végzett az eddigi futamok alapján - szerdán a negyedik és tízedik pozícióban ért célba -, így az úgynevezett Arany csoportban folytathatja szereplését, ezzel pedig már biztos résztvevője a jövő évi londoni ötkarikás játékoknak. Laserben 35 kvótát osztanak most ki az ausztráliai vb-n.

A múlt héten indult magyarok közül a szörfös Detre Diána jutott olimpiai indulási joghoz, a szintén szörfös Gádorfalvi Áronnak pedig jó esélye van erre. Az ötödik olimpiai részvételéért küzdő Gádorfalvi a vb honlapja alapján négy futam után a 26., ugyanakkor a nemzetek rangsorában a 19. helyet foglalja el, Nagy-Britanniát kivéve pedig - hazai induló automatikusan lesz a londoni játékokon - a 18. Ebben a hajóosztályban a mostani vb-ről az első 28 nemzet szerez indulási jogot a jövő évi játékokra. Vitorlázásban mindössze két olimpiai kvalifikációs versenyt rendeznek, az idei és a jövő évi világbajnokságot. A részvételi helyek 75 százalékát ebben az évben, a többit jövőre lehet megszerezni.

0 Tovább

Hat versenyszámban csökkentek az olimpiai szintek

Kedden a nemzetközi szövetség hat versenyszámban is módosította a londoni olimpiai atlétikai versenyeinek kvalifikációs szintjeit. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) hat versenyszámban csökkentette a londoni olimpia kvalifikációs szintjeit. A döntés hátterében az idei tegui szabadtéri világbajnokság eredményei illetőleg az idei világranglisták rangsorai állnak, amelyek jelezték, hogy bizonyos szakágakban túl magasak a korábban kiírt szinteredmények. Atlétikában az ún. „A”-szint teljesítése esetén országonként három-három versenyző indulhat el a játékokon, amennyiben viszont ilyen teljesítmény nincs, akkor az alacsonyabb teljesítményt jelentő „B”-szintet elérők közül egyvalaki indulhat az adott nemzetből.

A férfiaknál 400 méteres síkfutásban most már „csak” 45,30-at kell futni a korábbi 45,25-höz képest az erősebb szinthez (B-szint: 45,90/45,70), míg a hölgyeknél is elegendő csupán az 51,55-öt (51,50 helyett) megfutni az „A”-szint eléréséhez (B-szint 52,35/52,30). Változott még a női 5000 méteres síkfutás (A: 15:20/15:15, B: 15:30/15:25) és a női 400 méteres gátfutás szintje is (A:55,50/55,40, B:56,65/56:55). A női dobószámokban is talált az IAAF két olyan versenyszámot, ahol szükség volt a módosításra, így súlylökésben (A: 18,30/18,35, B: 17,20/17,30) és gerelyhajításban (A:61,00/61,50) is megkönnyítette valamelyest az olimpiára történő kijutást a szervezet.

Az érintett versenyszámokban szereplő a magyar atléták közül korábban a junior Eb-t nyerő 400-as Deák Nagy Marcell (45,42-vel, új országos csúccsal) és a súlylökő Márton Anita is „B”-szintet teljesített, így jelen állás szerint olimpiai résztvevőnek tekintheti magát.

0 Tovább

Detre Diána kijutott a londoni olimpiára

Detre Diana ötkarikás részvételi jogot szerzett a női RS:X szörf kategóriában az olimpiai hajóosztályok kvalifikációs világbajnokságán, az ausztráliai Perthben. A magyar sportági szövetség szombati tájékoztatása szerint Detre a tízfutamos versenyen a 39., a nemzetek sorrendjében a 21. helyen végzett és ezzel az első lehetséges alkalommal kvalifikálta magát a londoni olimpiára.

Erre csak az idei és a jövő  évi világbajnokság ad módot vitorlázásban. A vb-n a következő héten még három hajóosztályban érdekeltek a magyarok. Közülük korábbi eredményeik alapján elsősorban Berecz Zsombortól (Laser) és Gádorfalvi Árontól (RS:X Férfi Szörf) várható olimpiai kvalifikáció.

0 Tovább

Dara Torres 44 évesen is szélvészgyors a medencében

Még mindig fantasztikusan gyors a vízben az amerikai úszónő, Dara Torres, aki 2008 óta legjobb idejét úszta 50 méter gyorson. Az amerikai téli úszóbajnokságon ismét hallatott magáról Dara Torres. Az amerikaiak olimpiai bajnok úszója korábban azzal keltett feltűnést, hogy bejelentette, már bőven túl a 40. életévén is szeretne elindulni a 2012-es londoni olimpián. Az 50 méteres gyorsúszásban még Pekingben is olimpiai ezüstérmet szerző Torres most ebben a számban a második helyen végzett az amerikai téli bajnokságon, ahol 25,24-es időeredményénél csak a győztes Jessica Hardy (25,08) tudott jobbat úszni.

Torres utoljára három évvel ezelőtt, még a 2008-as olimpián tudott ilyen időeredményt úszni, ami jelzi, hogy a londoni olimpia közeledtével ismét jó formában van. „Nagyon boldog vagyok a második helyem miatt. Ahhoz azonban, hogy a legjobbakkal is felvegyem a versenyt, még gyorsabbnak kell lennem” - mondta Torres, aki Londonban pályafutása hatodik olimpiáján indulhatna el.

0 Tovább

Két magyar kvóta maratoni futásban

A világcsúcstól mindössze három másodperccel elmaradva nyerte meg a frankfurti maratoni futóversenyt Wilson Kipsang. A címét megvédő 28 éves kenyai atléta 2:03:41 órás eredménnyel ért célba, ennél gyorsabban csak honfitársa, a 26 esztendős Patrick Makau teljesítette a távot, mégpedig idén szeptember 25-én, amikor Berlinben 2:03:38-cal győzött.
    
A nők versenyében "csupán" versenycsúcs született a 2:21:57 órával záró etióp Mamitu Daska jóvoltából. A versenynek magyar szempontból is volt érdekessége, hiszen Kálovics Anikó a 15. helyen végzett és a 21. Rakonczai Bea is a 2:37:00 órás olimpiai „A”-szinten belül ért célba. Az „A”-szint elérése esetén akár három versenyző is indítható az adott számban a játékokon. A férfiaknál már korábban Kovács Tamás ért el olimpiai szintidőt, aki az idei prágai maratonin a „B”-szintet teljesítette.

0 Tovább

Lemaradhat a világbajnok az olimpiáról

Hatalmas meglepetés született a mexikói Guadalajarában zajló Pánamerikai Játékok női gyeplabda tornájának döntőjében, ahol a 2010-es világbajnok argentin csapat 4-2-es vereséget szenvedett az Egyesült Államoktól. Az amerikai csapat ezzel a sikerrel kvalifikálta magát a 2012-es nyári olimpiára, míg a dél-amerikai csapat pótselejtezőre kényszerül. Jövő év elején három pótkvalifikációs tornát rendeznek a hölgyeknél, ahonnan a győztesek még szintén olimpiai indulási jogot szereznek az olimpiára.

A 12 csapatos londoni női gyeplabda tornára eddig a házigazda Nagy-Britannia mellett az olimpiai bajnoki címvédő Hollandia, az EB-második Németország, valamint Ausztrália, Új-Zéland, Kína, Dél-Korea és az Egyesült Államok csapatai jutottak el. A pótkvalifikációs tornákat jövő február-márciusban Belgium, Japán és India rendezheti majd meg.

0 Tovább

Berki Krisztián hivatalosan is olimpiai résztvevő

Csütörtökön hivatalossá vált, hogy a lólengésben világbajnok Berki Krisztián indulhat a jövő évi, londoni olimpián. A Nemzetközi Torna Szövetség honlapján nyilvánosságra hozta a játékokra kvótát szerzett versenyzők listáját, s a névsorban - a várakozásoknak megfelelően - a két hete, Tokióban vb-címét megvédő Berki neve is szerepel. A tornászoknál elvileg egyértelmű volt a helyzet a vb előtt: ha Berki két másik szerén (gyűrű, nyújtó) az összes versenyző által elért pontszám átlagának a 85 százalékát megszerzi és lovon érmes, kvalifikálja magát. A tiszta szabályrendszer ellenére azonban egyelőre még nem volt hivatalos, hogy a magyar versenyző ott lehet-e Londonban, miután a nemzetközi szövetség eddig "adós" volt a bejelentéssel.

0 Tovább

Egy magyar országúti kerekes lehet ott Londonban

Véget ért az országúti kerékpárosok Europe Tour versenysorozata, az elért eredmény alapján Magyarország egy kvótát szerzett a 2012-es londoni olimpiára. A magyar szövetség honlapjának pénteki beszámolója szerint Lovassy Krisztián, a magyar válogatott és az Ora Hotels Carrera csapat versenyzője 101 pontjával a 147. helyen végzett. Ez egy indulási jogot eredményezett Magyarországnak a 250 km-es mezőnyversenyre. Az országonkénti résztvevők számát az október 16-i világranglista figyelembe vételével állapították meg. Ez alapján Magyarország nem szerzett kvótát. A további helyeket a kontinentális versenysorozatokon elért eredmények összegzése után osztották ki a kvótához korábban nem jutott nemzeteknek.

0 Tovább
«
12345

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek