Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Usain Bolt 400 méteren kezdi a szezont

Szombaton hazai pályán egy 400 méteres versennyel kezdi meg a szezont a háromszoros olimpiai bajnok jamaicai atléta, Usain Bolt. A Camperdown Classic névre hallgató szabadtéri versenyen a 25 éves futó tőle szokatlan távon indul. Bolt már régóta kacérkodik az egykörös távval, de nagy világversenyen még nem indult sohasem 400-on. Ezen a távon egyéni legjobbja már öt év óta a 45,27-es eredmény.

Érdekesség, hogy ezen a viadalon - igaz egy másik futamban - a 100-as világbajnok Yohan Blake is futni fog 400 métert. Bolt számára a szabadtéri szezon majd május 31-én kezdődik el, amikor Rómában a Gyémánt Liga sorozaton indul el 100 méteren.

0 Tovább

Veszélyben Blanka Vlasic olimpiai szereplése

Hiába műtötték meg Blanka Vlasicot, a horvát magasugrónő nem biztos, hogy ott lehet a londoni olimpián. A kétszeres világbajnok magasugró, Blanka Vlasic a közelmúltban jelentette be, hogy lábműtéte miatt nem indul a fedettpályás szezonban. A kedden az elugró lábán sarokműtéten áteső atlétanő számára azonban nem ennyire egyszerű a képlet. A műtétet végrehajtó orvos ugyanis Vlasic Achillesében is elváltozásokat észlelt, ami miatt veszélybe került a teljes szezonja. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy a 28 esztendős horvát atlétanő mennyi ideig lesz kénytelen pihenni, de reményei szerint a londoni játékokra teljesen felépülhet sérüléséből.

0 Tovább

Nem indulhat Londonban a férfi hármasugrás címvédője

Sérülés miatt kihagyja a nyári, londoni olimpiát a férfi hármasugrásban címvédő, portugál Nelson Evora. A 27 éves atléta edzés közben fáradásos törést szenvedett a jobb sípcsontjában, és orvosai szerint három-hat hónapos kényszerpihenő vár rá. "Kizárt, hogy felépüljek az olimpiáig, de senki ne írjon le, mert visszatérek" - jelentette be csütörtökön a mindössze 181 centis és 64 kilós versenyző, aki egy műtét miatt egy évet hagyott ki 2010 februárja után. Az elefántcsontparti születésű atléta Portugáliában a futballsztár Cristiano Ronaldóval együtt a legnépszerűbb sportolónak számít. Evora 2008-ban 17,67 m-rel diadalmaskodott Pekingben, emellett a 2007-es világbajnokságon arany-, két évvel később pedig ezüstérmet szerzett.

0 Tovább

Szleszarenko gyereket vár - nem indul Londonban

Gyermeket vár, ezért kihagyja a nyári, londoni olimpiát Jelena Szleszarenko, a 2004-es athéni játékok magasugró bajnoka. "Már a 2008-as pekingi olimpia után szerettünk volna babát a férjemmel, de először a sérüléseimet kellett rendbe hozni. Meglepett a mostani hír, és nagyon boldog vagyok" - nyilatkozta csütörtökön a 30 éves orosz atléta. Szleszarenko országos csúcsnak számító 2,06 méterrel nyert 2004-ben, négy esztendővel később negyedik lett a kínai játékokon.

0 Tovább

A paralimpián indulna az amputált olimpiai bajnok

Indulni akar a londoni paralimpián Ilke Wyludda, a női diszkoszvetés atlantai olimpiai bajnoka. A 42 éves német sportoló ismét korábbi edzője, Gerhard Böttcher segítségével készül, s a mozgáskorlátozott atléták március elején sorra kerülő országos bajnokságán versenyez majd először. "Gyakorlatilag a nulláról kezdtem újra a tréningeket, jelenleg a korábbi edzésprogramom 80 százalékát tudom elvégezni" - mondta Wyludda. A diszkoszvető 2010 decemberében egy elfertőződött seb következtében kialakult vérmérgezés miatt volt kénytelen lábszárának elvesztése mellett dönteni.


"Bakteriális fertőzés alakult ki, amely vérmérgezéshez vezetett, az ilyen esetek pedig fele részben halállal végződnek" - nyilatkozta akkoriban az esetről Wyludda, aki maga is orvosként dolgozik, így tisztában volt a betegség és a fertőzés kockázataival. "Választhattam a lábam elvesztése és az életem között, és én élni akartam. Sok minden megváltozik mostantól, át kell alakítani a lakást, az autót, de hát így hozta a sors." Az Európa-bajnok (1990, 1994), kétszeres vb-második (1991, 1995) atléta 1989 és 1991 között sorozatban 41 versenyt nyert meg, a sorozat pedig éppen a legrosszabbkor, a ’91-es tokiói vb döntőjében szakadt meg. Ilke Wyludda pályafutását 2000-ben, a sydney-i olimpián elért hetedik helyezése után fejezte be.

0 Tovább

Kenya földdel és autóval fizetne az olimpiai bajnokoknak

Alig kétszáz nappal a londoni olimpia megnyitója előtt bizakodóak a kenyai olimpiai csapat vezetői, akik úgy látják, hogy idén minden korábbinál népesebb csapatuk lehet a játékokon. Az először 1956-ban olimpiai résztvevő Kenya a 2004-es athéni olimpián indult a legnagyobb csapattal, akkor 94 sportolójuk vett részt a játékokon. A tervezett nagy létszámú csapattól persze eredményeket is várnak, így bíznak a pekingi 14 érmes termés túlszárnyalásában.

Érdekes módon Kenya Pekingben csupán 48 sportolóval vett részt, ennek tökérben pedig az ott megszerzett hat (!) aranyérem kifejezetten jó aránynak minősül, amely amúgy az afrikai ország valaha volt legjobb olimpiai szereplését is jelenti. A kiemelkedő siker természetesen a kenyai atlétáknak köszönhető, akik valamennyi érmet szállították Pekingben és akik ezzel a sportági éremtáblázaton az Egyesült Államok és Oroszország mögött a harmadik helyet szerezték meg.

„Sok fiatal tehetségünk van, akik képesek hasonlóan jól szerepelni majd Londonban is. Ehhez kellenek viszont a megfelelő feltételek és edzési lehetőségek. Ebben a vonatkozásban jobban állunk, mint a 2008-as olimpia előtt, így bizakodva várjuk a nyári eseményt” - nyilatkozta a kenyai olimpiai bizottság elnöke, a korábbi kétszerese olimpiai bajnok Kipchoge Keino. „Szeretnénk kiemelten jutalmazni a jól szereplő sportolóinkat, a szokásos pénzügyi juttatásokon felül pedig azt tervezzük, hogy művelhető földet illetve autót adunk nekik” - tette hozzá Paul Otuoma, kenyai sportminiszter.

Most már nem csak az atlétáktól várnak kiemelkedő eredményt (akik az ország eddigi 75 olimpiai érméből 68-at szereztek), hanem például a korábban a maradék hét érmet megszerző ökölvívóktól is, akik utoljára 1988-ban (Robert Wangila révén) szereztek aranyérmet. Az atlétika szerepel persze nyilvánvalóan most is a fókuszban, de olyan kenyai sportolók is sztárokká válhatnak majd Londonban, mint például Jason Dunford, aki a pekingi olimpia 100 méteres pillangóúszásának döntőjében ötödik lett az amerikai Michael Phelps mögött.

0 Tovább

Bekele még nem döntött a londoni indulásról

Még bizonytalan, hogy harcba száll-e olimpiai bajnoki címeinek megvédéséért Kenenisa Bekele, az etiópok kiváló atlétája. A Pekingben 5.000 és 10.000 méteren is olimpiai bajnoki címet szerző Bekele 2009-ben elszenvedett sérülése óta nem nagyon indult pályaversenyeken. A tavalyi tegui világbajnokságon ugyan ott volt, de a tízezer méteres versenyt tíz kör után feladta. Igaz ugyan hogy még ebben az évben, Brüsszelben az esztendő legjobb időeredményével megnyerte a 10.000 méteres távot, ám Bekele londoni indulása még mindig kérdéses.

„Jelenleg még nem határoztam el, hogy megpróbálkozom-e a címvédéssel a londoni olimpián. Természetesen szeretnék újra nyerni, de ez nem lesz ilyen egyszerű. Jelenleg is keményen edzek, de még sok időm van a végső döntésig. Sokan bátorítottak a tavaly nyári visszatérésem során, különösen a remek brüsszeli futásom után. A hosszú kihagyás után ez nagyon jól esett” - mondta a 29 esztendős etióp futó.

0 Tovább

Mo Farah az olimpián is duplázna

A tegui világbajnokság arany- és ezüstérme után Londonban is vállalná a dupla terhelést Mo Farah. A britek hosszútávfutója a tegui világbajnokságon megnyerte az 5.000 méteres síkfutást és az etióp Ibrahim Jeilan mögött ezüstérmes lett 10.000 méteren, így igazolta, hogy nagy világversenyen is képes a duplázásra, a két embert próbáló futószámban történő együttes indulásra. „Ha sérülésmentes maradok az olimpiáig, akkor jó esély van arra, hogy Londonban is vállalom mindkét számot. Ha minden jól alakul, akkor közvetlenül a játékok előtt dönthetek arról, hogy melyik számot vállalom végül. Én mindkettőben indulnék, de edzőmet, Alberto Salazart is megkérdezem majd az ügyről” - mondta Farah, aki a közelmúltban az egyesült államokbeli Oregon államba költözött azért, hogy az egykori remek hosszútávfutóval, a most már trénerként dolgozó Salazarral készüljön együtt, akinek a módszereiben - vélhetően annak sikeressége okán is - maximálisan megbízik.

A New York maratonit háromszor is megnyerő Salazar tudatosabb edzésmódszerekkel készíti fel a 28 esztendős futót, aki 2011-ben 10.000-en új Európa-rekordot (26:46,57) állított fel, az 5.000 méteres világranglistán pedig ebben az évben a legjobb időt teljesítette. A szomáliai születésű, de nyolcéves korában Nagy-Britanniába kerülő Farah Pekingben - saját bevallása szerint - elsősorban mentális hiányosságai miatt maradt le az éremről, ahol előfutamában csak a hatodik helyen végzett rövidebbik távján, így még a döntőbe sem került be.


0 Tovább

A franciák nem merték eltiltani az olimpiától Tamghot

Megbüntette, de az olimpiától nem tiltotta el kiváló hármasugróját, Teddy Tamghot a francia atlétikai szövetség. A fedett pályás világbajnok és a teremben a világcsúcsot (17,92 m) is tartó Tamgho még októberben egy edzőtáborban került összetűzésbe egy hölggyel. A színesbőrű atlétát 50 órányi közmunkára ítélték, 1500 eurós pénzbüntetése mellett pedig idén novembertől számítva 12 hónapra tiltották el, amiből hat hónapot felfüggesztettek, így Tamgho ott lehet Londonban.

A francia szövetség keddi ítélethirdetése alkalmával nem hozta nyilvánosságra annak az atlétanőnek a nevét, akivel a 22 esztendős Tamgho még egy dél-franciaországi edzőtáborban került viszályba. „Teddy kifejezte sajnálkozását és elfogadta az ítéletet” - nyilatkozta szűkszavúan a szövetség sajtófőnöke az eset kapcsán.

0 Tovább

Hat versenyszámban csökkentek az olimpiai szintek

Kedden a nemzetközi szövetség hat versenyszámban is módosította a londoni olimpiai atlétikai versenyeinek kvalifikációs szintjeit. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) hat versenyszámban csökkentette a londoni olimpia kvalifikációs szintjeit. A döntés hátterében az idei tegui szabadtéri világbajnokság eredményei illetőleg az idei világranglisták rangsorai állnak, amelyek jelezték, hogy bizonyos szakágakban túl magasak a korábban kiírt szinteredmények. Atlétikában az ún. „A”-szint teljesítése esetén országonként három-három versenyző indulhat el a játékokon, amennyiben viszont ilyen teljesítmény nincs, akkor az alacsonyabb teljesítményt jelentő „B”-szintet elérők közül egyvalaki indulhat az adott nemzetből.

A férfiaknál 400 méteres síkfutásban most már „csak” 45,30-at kell futni a korábbi 45,25-höz képest az erősebb szinthez (B-szint: 45,90/45,70), míg a hölgyeknél is elegendő csupán az 51,55-öt (51,50 helyett) megfutni az „A”-szint eléréséhez (B-szint 52,35/52,30). Változott még a női 5000 méteres síkfutás (A: 15:20/15:15, B: 15:30/15:25) és a női 400 méteres gátfutás szintje is (A:55,50/55,40, B:56,65/56:55). A női dobószámokban is talált az IAAF két olyan versenyszámot, ahol szükség volt a módosításra, így súlylökésben (A: 18,30/18,35, B: 17,20/17,30) és gerelyhajításban (A:61,00/61,50) is megkönnyítette valamelyest az olimpiára történő kijutást a szervezet.

Az érintett versenyszámokban szereplő a magyar atléták közül korábban a junior Eb-t nyerő 400-as Deák Nagy Marcell (45,42-vel, új országos csúccsal) és a súlylökő Márton Anita is „B”-szintet teljesített, így jelen állás szerint olimpiai résztvevőnek tekintheti magát.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek