Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gebre nélkül zajlik le az olimpiai maraton

A kenyai maratoni csapat kijelölése után néhány héttel az etióp szövetség is megnevezte azon három futóját, akik maratoni futásban képviselik országukat a londoni olimpián. Bár többször is hangsúlyozta szándékát és vágyát, végül a kétszeres olimpiai bajnok, immáron 39 esztendős Haile Gebrselassie nem lesz ott ebben a számban a játékokon. A korábbi világcsúcstartó ugyanis az utóbbi hónapokban nem tudott megfelelő versenyt futni (legjobbja a februárban, Tokióban futott 2:08,17 volt), így az etiópok inkább a jobb időeredményeket elérő versenyzőikre bízzák a fő rivális kenyai futók legyőzését.

Az etióp maratoni csapatot a mindössze 21 éves Ayele Abshero vezeti majd, aki januárban nagy meglepetésre megnyerte a Dubai maratonit (remek idővel, 2:04,23-al). Az ő szereplése azért is lehet váratlan, mert az olimpián mindössze élete második maratoni versenyét teljesíti majd. Mellette Dino Sefir és Getu Feleke indul majd a férfi versenyben, a hölgyeknél pedig a Tiki Gelana, Aselefech Mergia, Marie Dibaba hármas próbálkozhat meg az olimpiai bajnoki cím megszerzésével a 42.195 méteres távon.

0 Tovább

Putyin elnök provokatív köszöntője

Az orosz államelnök, Vlagyimir Putyin is köszöntötte 75. születésnapján az olimpiai aranyérmes atlétanőt, Tamara Presst. A testvérével, a 2004-ben elhunyt Irinával együtt összesen 26 világrekordot felállító és öt olimpiai bajnoki címet szerző Tamara meglehetősen fiatalon, 1966-ban fejezte be aktív sportolói pályafutását - nem sokkal azután, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) bevezette a nemi hovatartozást ellenőrző vizsgálatokat.

A Press testvéreket férfias külsejük miatt már a hatvanas évek elején is több kritika érte és sokan úgy gondolják, hogy az ő esetük is hasonló lehet az utóbbi években a figyelem középpontjába került dél-afrikai 800-as futó Caster Semenyaéhoz. A 2009-ben világbajnoki címet szerző Semenya ugyan visszakapta versenyzési engedélyét, de a nemiségét érintő világméretű polémia után kérdés, hogy mennyire tudja visszanyerni korábbi formáját.

A most 75. születésnapja alkalmából köszöntött Tamara Press 11 világcsúcsot ért el súlylökésben és diszkoszvetésben, olimpiai sikerei mellett pedig még háromszoros Európa-bajnoknak is vallhatja magát (abban az időszakban még nem rendeztek atlétikai világbajnokságokat).

0 Tovább

A gátfutó világbajnok evezős olimpikonná válna

A XXI. században valamennyi sportágban igen magas fokú specializáció alakult ki, így szinte elképzelhetetlen, hogy valaki két egymástól teljesen különböző sportban is a világ legjobbjai közé tudjon bekerülni. Ellenpélda persze akad, de egyre kevesebb. Ennek a körnek a bővítését vette most a fejébe az ausztrálok korábbi kiváló gátfutója, Jana Pittman, aki a 2016-os nyári olimpián már evezősként szeretne részt venni a nyári játékokon. A 400 méteres gátfutásban 2003-ban és 2007-ben (ekkor már férjezett nevén, Jana Rawlinsonként) is a világ legjobbjának bizonyuló Pittman a Sydney Daily Telegraph értesülései szerint lábsérülése ellenére is alkalmas lehet arra, hogy új sportágában is nagy eredményeket érjen el.

„Teszteltük már őt a hajóban. Ez neki és nekünk is egy komoly kihívás lehet, hiszen keveseknek sikerül zökkenőmentesen az átmenet” - nyilatkozta az ausztrál evezős szövetség egyik vezetője, Peter Shakespear. Pittman atléta karrierjének egy lábsérülés vetett véget (ezért nem is tudott kijutni a londoni játékokra), de még érez magában annyi erőt, hogy világszinten sportoljon, ezért döntött a váltás mellett. Kiváló példa éppenséggel van is előtte, hiszen a korábban szintén gátfutó Kim Crow is sikeresen oldotta meg az első hallásra eléggé élesnek tűnő váltást, aki 2010-ben és 2011-ben is világbajnoki ezüstérmes kétpárevezősben.

0 Tovább

Caster Semenya kijutott Londonba

A 800 méteres női síkfutás 2009-es világbajnoka, a dél-afrikai Caster Semenya ott lesz a londoni olimpián, miután pénteken egy pretoriai versenyen "A" szintet futott. Semenya 2009-ben Berlinben lett világbajnok, de azt követően sokáig nem versenyezhetett, mivel férfias külseje miatt a nemzetközi szövetség nemvizsgálatra kötelezte. Végül 2010. július 6-án  visszakapta versenyzői engedélyét. A tavalyi tegui világbajnokságon ezüstérmet nyert.

A Dél-Afrikai Atlétikai Szövetség szabályainak értelmében sportolóiknak kétszer kell megfutniuk az ötkarikás induláshoz szükséges szintidőt, egy hazai és egy nemzetközi viadalon. Utóbbit Semenya már tavaly Teguban teljesítette, majd pénteken Pretoriában 1:59.60 mp-es eredményével kvalifikálta magát Londonba. "Nagy súly került le a vállamról. Csak saját magammal versenyeztem, és ez rendben volt, nagyon élvezem, hogy elértem a szükséges időt" - nyilakozta a 21 éves futónő.

0 Tovább

Usain Bolt Londonban is világcsúcsot akar futni

Saját világrekordjait akarja megjavítani a londoni nyári olimpián Usain Bolt, a 100 és 200 méteres síkfutás címvédője. A jamaicai atléta a BBC-nek adott interjújában azt mondta, 100 méteren 9,4, 200-on pedig 19 mp a célja. Bolt a 2009-es berlini világbajnokságon állította fel a jelenlegi csúcsokat: a klasszikus sprinttávon 9,58, 200-on pedig 19,19 mp-et futott. "Mindenki rekordokat akar látni tőlem, én pedig keményen dolgozom azért, hogy sikerüljön javítani a csúcsokon" - fogalmazott a 25 éves vágtázó, s hozzátette, ha mindkét távon meg tudná védeni olimpiai bajnoki címét, akkor minden bizonnyal élő legendává válna.

0 Tovább

Felépült sérüléséből Jeremy Wariner

A kétszeres egyéni vb-győztes, a pekingi olimpián és a 2009-es  világbajnokságon is második helyezett amerikai futónak tavaly júliusban egy edzésen elszakadt a szalagja az egyik lábujjában. Sérülése miatt nem vehetett részt az augusztus-szeptemberi, tegui világbajnokságon.

"Ott akartam lenni a vb-n, de jó döntés volt, hogy kihagytam. A távlati terveim kerültek akkor előtérbe, ezek pedig arról szóltak, hogy sikeresen visszatérjek és felkészüljek a játékokra" - nyilatkozott egy austini versenyen csapattársaival 4x400-on aratott győzelme után.

Wariner 20 évesen robbant be a világ élvonalába, s rögtön megnyerte az athéni játékok 400 méteres versenyét, majd egészen 2008-ig egyeduralkodója volt a számnak. A pekingi olimpián aztán kikapott honfitársától, LaShawn Merrittől, aki egy évvel később a berlini vb-n is legyőzte őt.
 

0 Tovább

Ilyen lesz a brit sportolók ruhája

Csütörtökön hivatalosan is bemutatták a brit csapat hivatalos sportruházatát, amelyet a legjobb hazai sportolók viselhetnek majd az idei olimpián és paralimpián. Az ismert brit tervező, Stella McCartney által megálmodott kollekciót az Adidas "ültette át" a gyakorlatba. A londoni bemutatón harminc éremesélyes brit sportoló mutatta be a ruházat különböző elemeit, köztük szerepet kapott a hármasugrás klasszisa, Phillips Idowu és a hétpróba világbajnoka, Jessica Ennis is. A sportolók ruházatának színösszeállítását a nemzeti zászló színei (kék, fehér, piros) ihlették meg.

"Amikor az ember egy ilyen kaliberű megbízatást elvállal, akkor keresi a motivációs pontokat. Alapvető elképzelés volt a nemzeti színek használata, ettől nem akartunk eltérni. Azt szerettük volna elérni, hogy a sportolóink igazi csapatként szerepelhessenek a játékokon és büszkék legyenek az általunk megálmodott identitásra" - nyilatkozta a 40 éves tervező, a Beatles együttes legendás tagjának, Paul McCartney-nek a lánya. "Mindenki bennünket fog nézni és mindenki a hazai sportolókat akarja legyőzni. Fontos, hogy jó megjelenésünk legyen, amely adott esetben akár pszichés előnyt is jelenthet" - nyilatkozta a bemutatón a ruházattal maximálisan elégedett Idowu.

A brit sportolók 26 olimpiai és 20 paralimpiai sportágban készülnek a játékokra, a most bemutatott kollekcióval pedig a tervek szerint 900 sportolót látnak majd el. A gyártó cégre komoly feladat vár tavasszal, hiszen összesen 175.000 különböző ruhadarab és kiegészítő legyártására lesz szükség. A kollekció érdekessége, hogy összesen 590 (!) különböző elemből áll.

0 Tovább

Robles már a visszavonuláson gondolkozik

A 25 éves versenyző - aki makacs lábsérüléssel bajlódik, s emiatt le is mondta a szereplést a hétvégi, isztambuli fedettpályás vb-n - azt mondta: a reménybeli londoni címvédés után valószínűleg befejezi a pályafutását. "Fel kell pörgetnem magam, hogy akkor nyújtsam a legjobb teljesítményt, amikor a leginkább kell, Londonban" - fogalmazott, majd hozzátette: - "Szeretném befejezni az olimpiát, majd ott és akkor visszavonulni." Robles 110 méter gáton címvédőként utazik majd a brit fővárosba, Isztambulban pedig a 60 méter gát bajnokaként állt volna rajthoz.

0 Tovább

Veszélybe került Gebre olimpiai indulása

Komolyan veszélybe került az etióp Haile Gebrselassie olimpiai indulása. A 10.000 méteren kétszeres olimpiai bajnoknak számító, immáron 38 esztendős futó ugyanis maratoni távon szeretne futni Londonban, de nem biztos, hogy sikerül a három legjobb etióp maratoni futó közé bekerülnie. A vasárnapi tokiói maratonin szeretett volna Gebre jó eredményt futni, a korábbi világrekorder viszont Tokióban csak negyedik lett (2:08,17), így cseppet sem biztos, hogy őt nevezik majd az etiópok az olimpiára. Gebre tavaly szeptemberben futott utoljára a 42.195 méteres távon, de akkor Berlinben kénytelen volt feladni a versenyt

Honfitársai viszont sorra érik el a kimagasló futóidőket, a múlt héten Dubajban például Ayele Absehro (2:04:23) és Dino Sefir Kemal (2:04:50) is feltűnt a színen - igazolva ezzel a világ egyik legismertebb maratoni edzőjének Renato Canovának a prognózisát, amely szerint idénre drasztikusan javulhatnak a maratoni távon elért eredmények, sőt akár a világcsúcs is megdőlhet. A tokiói futást egyébként a - korábban 3000 akadályon versenyző - kenyai Michael Kipyego (2:07,37) nyerte meg az egyéni csúcsot futó japán Arata Fujiwara (2:07,48) és az ugandai Stephen Kiprotich (2:07,50) előtt. A nőknél a japán fővárosban rendezett versenyen az etióp Atsede Habtamu (2:25.28) győzött a maratoni távon.

0 Tovább

Bajban van Steven Hooker - veszélyben az olimpia

Olykor még egy olimpiai és világbajnok is elveszítheti a motivációt - ez történt az ausztrál Steven Hookerrel. Veszélybe került Steven Hooker címvédése a londoni olimpián. A roppant sérülékeny rúdugró ugyanis elveszítette motivációját és kérdés, hogy Londonra, az olimpia idejére újra tudja-e építeni magát. A 2009-es világbajnok ausztrál versenyző egyelőre minden versenyétől visszalépett, így nem indul el többe között az áprilisi ausztrál bajnokságon sem. „Egyelőre elszállt az önbizalmam. Márpedig arra szükség van akkor, amikor az ember a nekifutó végén áll, majd egy rövid nekifutás után leböki a rúdját és felrepül hatméteres magasságba” - mondta a 30 esztendős ugró, aki a 2009-ben Bostonban teljesített 606 centiméteres ugrásával Szergej Bubka után a második legjobb rúdugrónak számít a versenyszám történetében.

Hooker nem most kér először „türelmi időt” a sportágban, volt már ilyenre példa kilenc évvel ezelőtt is. „A 2003-as évem is hasonlóan alakult, de ott még ennél is rosszabb volt a helyzet. Akkor ugyanis komoly hátsérülésem volt, nekifutás és ugrás közben pedig folyamatosan ezen jártak a gondolataim. A következő évem azonban már sokkal jobban alakult, hiszen kvalifikáltam magam az athéni olimpiára. A 2005-ös év pedig már kiemelkedő volt, hiszen 587 cm-t is teljesítettem és ezzel a legjobbak közé kerültem” - mondta Hooker, aki most - testileg - legalább egészségesen várja a 2012-es évet.

„Az első hazai verseny után Adelaide-ben éreztem, hogy valami nem stimmel. Tudtam, hogy bajban vagyok. Csak öt métert tudtam átugrani és a következő heti edzések katasztrofálisnak voltak. Leültem edzőmmel, Alex Parnovval és a pszichológusommal, a közös döntésünk pedig az volt, hogy le kell mondani a teljes szezont” - osztotta meg kételyeit őszintén Hooker. A londoni olimpiai szerepléshez viszont még meg kellene ugrania az IAAF szintjét (572 cm), még a július 8-ai határidő előtt - amire jelen állás szerint kevés az esélye.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek