Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bolt hermetikusan elzárva készül Birminghamben

Már brit földön készül az olimpiára Usain Bolt. A háromszoros olimpiai bajnok jamaicai atléta azonban nem készülhet nyugodtan a londoni játékokra. Egyrészt népszerűsége a világ minden részén az egeket verdesi, másrészt viszont váratlanul erős riválist kapott. A 100-as világbajnok Yohan Blake ugyanis a jamaicai atlétikai válogatón 100 és 200 méteren is legyőzte Boltot, így jelezte, hogy a címvédés nem lesz olyan egyszerű számára.

A Birminghami Egyetem atlétikai pályáján készülő Usain Boltot biztonsági őrök vigyázzák az edzései alkalmával, akik a hírek szerint még azt is megakadályozzák, hogy a szurkolók és az érdeklődők felmásszanak a kerítésre, hogy egy pillantást vethessenek a világ (egyik) legjobb atlétájára. Az újságíróknak nem is nyilatkozik Bolt, kivéve, ha azok hazájából jöttek, nekik ugyanis külön sajtóidőpontokat tartanak fent a csapatvezetők. A jamaicai sprinternek ugyan a londoni olimpia előtt lett volna még jelenése a Gyémánt Liga sorozaton, de a londoni felkészülésre hivatkozva ezeket lemondta.

0 Tovább

Esőért imádkozik a brit gerelyhajító bajnok

Esőért imádkozik a britek legjobb női gerelyhajítója, Goldie Sayers, aki a napokban rendezett brit bajnokságon hasonló körülmények között dobott új nemzeti rekordot. A versenyt 66,17-es dobásával megnyerő brit atléta rögtön az első sorozatban egyéni rekordot javított. Korábbi csúcsát négy évvel ezelőtt éppen a pekingi olimpián érte el (65,75), ami akkor a negyedik helyhez volt elegendő.

Érdekesség, hogy a 2008-as olimpiai bajnok Barbora Spotakova most (64,19-el) csak a második helyen végzett Sayers mögött, akinek jól láthatóan nem ízlett a kellemetlen szigetországi időjárás. Az idei világranglistát vezető dél-afrikai Sunette Viljoen is csak a negyedik helyen végzett, ami azt jelenti, hogy esős körülmények között a brit gerelyhajító akár még az aranyéremért is harcba szállhat.

"Szeretnék az olimpiai stadionban még nagyobbat dobni, de abban biztos vagyok, hogy nekem előnyös lenne, ha a verseny idején esne az eső. Az edzőm szerint szörnyű időjárás lesz majd a döntő alatt, így direkt meggyőztem őt, hogy menjünk ki zuhogó esőben is készülni" - nyilatkozta Sayers.

0 Tovább

Bekele ötezren biztosan nem véd címet

A tavalyi világbajnoksághoz hasonlóan a londoni olimpián sem indul el az 5.000 méteres síkfutásban a szám klasszisa, Kenenisa Bekele. Az etióp olimpiai bajnok a péntek esti párizsi Gyémánt Liga versenyen indult el ezen a távon, ahol azonban csak a kilencedik helyen végzett. Bekele nem csak a helyezés, de az általa futott időeredmény (12:55,79) miatt sem volt elégedett és ezért döntött úgy, hogy semmiképpen sem indul rövidebbik távján a játékokon.

A futam során amúgy Bekele csak az ötödik legjobb etióp futó volt, így nem is biztos, hogy nevezték volna őt az afrikai ország sportvezetői a londoni játékokra ezen a távon. "Sérült voltam az utóbbi időszakban, így nem nyertem még vissza a gyorsaságomat. A nyári olimpián innentől kezdve már a hosszabbik távra koncentrálok" - nyilatkozta szomorúan a 30 éves Bekele, aki négy éve Pekingben mind az ötezer, mind pedig a tízezer méteres táv olimpiai bajnoka lett. Bekele a huszonöt körös táv egyik fő esélyese, amennyiben pedig Londonban is győz, akkor sorozatban harmadszor lehet a táv olimpiai bajnoka.

Érdekesség, hogy a tavalyi tegui világbajnokságon Bekele szintén csak a 10.000 méteren indult el, ahol viszont rosszul érezte magát táv közben és fel is adta a versenyt.

0 Tovább

Egyéniben és váltóban is indulhat Pistorius

A művégtagokkal futó Oscar Pistoriust hazája olimpiai bizottsága (SASCOG) előbb beválasztotta a dél-afrikai 4x400 m-es váltóba, majd néhány órával később 400 m-en is engedélyezte az indulását a londoni játékokon. "Ez életem legboldogabb pillanata, büszke vagyok" - mondta a 25 éves futó kevéssel azután, hogy megtudta a jó hírt. A SASCOG szerdán először azt közölte, hogy Pistorius tagja lesz a 4x400 méteres stafétának, ám az egyéni számban nem nevezi, majd - az atlétikai szövetség közbenjárására - jelezte, a versenyző 400-on is futhat majd.

A 25 éves atléta egyéni indulása azért volt kétséges, mivel nem sikerült a SASCOG által felállított kritériumoknak megfelelnie, idei legjobbja, a benini Afrika-bajnokságon futott 45.52 mp-es időeredménye ugyanis rosszabb, mint a szövetség által előírt 45.30 mp-es szint. Pistorius tavaly teljesítette az erősebb, 45.25 mp-es olimpiai kvalifikációs szintet, ám a SACOG már szeptemberben jelezte, hogy ez még nem elég az ötkarikás indulásához. A döntés azért volt furcsa, mivel ő volt a tavalyi világbajnokságon az egyetlen dél-afrikai versenyző 400 méteren, ráadásul ott az elődöntőbe jutott.

A 2008-as paralimpián három aranyérmet nyert atléta - akinek születési rendellenességek miatt 17 hónapos korában mindkét lábszárát amputálták - négy évvel ezelőtt is megpróbált kvótát szerezni az olimpiára, de akkor nem járt sikerrel.

0 Tovább

London miatt aggódik a maratoni rekorder

Sérülés árnyékolja be a brit Paula Radcliffe olimpiai felkészülését. A maratonfutás női rekordere Németországban kezelteti bal lábát. 38 éves versenyző 2009 óta küzd sérült bal lábfejével, most egy németországi specialistához utazott gyógykezelésre. Ugyanakkor reménykedik benne, hogy indulhat a hazai rendezésű olimpián.

Radcliffe 2003-ben futotta meg a maratoni táv máig élő világcsúcsát (2:15:25), de olimpián még az érem közelébe sem került, 1996-ban 5., 2000-ben a 4. helyen végzett, 2004-ben sérülés miatt visszalépett, Pekingben hasonló ok miatt a 23. helyen zárt.

0 Tovább

Felix fut majd 100 méteren is

A női 100 méter - Carmelita Jeter és Tianna Madison melletti - harmadik indulója azért volt sokáig kérdéses, mert a válogatón Felix holtversenyben lett harmadik Jeneba Tarmoh-val. Az amerikai szövetségnek (USATF) nem volt terve arra, hogy mi történjen ilyen esetben, így végül a versenyzőkre bízta a döntést, akik vasárnap úgy határoztak, újra megküzdenek egymással. Tarmoh azonban néhány órával a hétfői futás előtt visszalépett. Az egyéni indulástól ezzel elesett Tarmoh - aki 200-on csak ötödik lett -, de az olimpián azért ott lehet majd a 4x100-as váltó tagjaként.

Az amerikaiak csapatában négy olimpiai címvédő - LaShawn Merrit (férfi 400 m), Angelo Taylor (férfi 400 m gát), Dawn Harper (női 100 m gát), Stephanie Brown-Trafton (női diszkosz) -, és nyolc regnáló világbajnok - Jason Richardson (férfi 110 m gát), Christian Taylor (férfi hármasugrás), Jesse Williams (férfi magasugrás), Trey Hardee (tízpróba), Carmelita Jeter (női 100 m), Jenny Simpson (női 1500 m), Lashinda Demus (női 400 m gát), Brittney Reese (női távolugrás) - kapott helyet.

0 Tovább

Nem indulhat 400-on Oscar Pistorius

Nem sikerült 400 méteren kvótát szereznie a nyári olimpiai játékokra a művégtagokkal futó dél-afrikai Oscar Pistoriusnak, aki ezüstérmet nyert pénteken a Beninben rendezett afrikai bajnokságon.

A 25 éves atléta a döntőben 45.52 mp-es idővel ért célba másodikként, ez azonban elmaradt az indulási jog megszerzéséhez szükséges 45.25 mp-es A-szinttől. Pistorius ugyan tavaly júliusban 45.07-es futott kedvenc távján, a Dél-Afrikai Olimpiai Bizottság (SASCOG) azonban ezzel nem elégedett meg, előírása szerint a lábprotézisekkel futó sportembernek a kvótaszerzéshez az olimpia előtti három hónapban újra meg kellett volna futnia az A-szintet.

"Nyilvánvalóan csalódott vagyok, hogy csak néhány tizeden múlt a londoni szereplésem" - írta közleményében Pistorius, aki hozzátette, reméli, hogy a 4x400-as váltóba még bekerülhet, s így ő lehet az első paralimpikon, aki az épek ötkarikás eseményén is rajthoz állhat. A 2008-as paralimpián három aranyérmet nyert atléta - akinek születési rendellenességek miatt 17 hónapos korában mindkét lábszárát amputálták - négy évvel ezelőtt is megpróbált kvótát szerezni az olimpiára, de akkor nem járt sikerrel.

0 Tovább

Merlene Ottey 52 évesen is az olimpiára tör

A veterán sprinter, Merlene Ottey 100 méteres síkfutásban egyelőre nem futotta meg a londoni szintidőt, de a 4x100-as váltóban még van esélye az olimpiai szereplésre. A jamaicai születésű, szlovén színekben versenyző Ottey a hétvégén egy maribori versenyen 11.82 másodperces eredménnyel ért célba 100-on, ami több mint négy tizeddel elmarad a nevezési időtől, de a 4x100-as stafétába még bekerülhet.

Az 52 esztendős Ottey nyolc érmet nyert hét olimpián, háromszoros világbajnok, 14 világbajnoki érme van, de az ötkarikás játékokon nem akasztottak aranyat a nyakába. 2008-ban mindössze két századmásodperc hiányzott neki, hogy teljesítse a szintidőt a pekingi olimpiára.

0 Tovább

Dopping vádak a kenyai futókkal szemben

Alig két hónappal a londoni olimpia kezdete előtt különös vádakat fogalmaztak meg a kenyai hosszútávfutók kapcsán. A svéd doppingszakértő, Bengt Saltin az ARD-nek nyilatkozva az utóbbi időszakban tapasztalt furcsaságokra hívta fel a figyelmet. „Az utóbbi években, főleg 2008 és 2010 között megfigyeltük azt, hogy az európai versenyekre érkező kenyai futók vérértékei sokkal magasabbak, mint a korábbi években. Ilyesmit korábban nem tapasztaltunk sehol sem, így számomra egyértelmű, hogy a vér valamilyen szintű manipulációjáról lehet szó az ő esetükben” - fogalmazott egyértelműen a svéd professzor.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) egyelőre nem foglalkozik ezzel a kérdéssel, így várhatóan nem is lesznek következményei Saltin felvetésének. A szervezet orvosi bizottságának vezetője, Gabriel Dolle elmondta, hogy - mivel a kenyai szövetségnek nincs pénze antidopping programra - az utóbbi években növelték a doppingvizsgálatok számát Kenyában. A kenyai közép- és hosszútávfutók az utóbbi években uralják a pályaversenyeket, a tavalyi tegui vb-n hét aranyérmet szereztek, emellett pedig 16 számban is ők tartják a világrekordot. „Nálunk nincsen dopping-kérdés. Vannak ugyan ügyek, de ezek szám elenyésző a futók száma mellett. Nálunk ez nem olyan fontos terület, mint például a németeknél, ahol folyamatosan terítéken vannak a tiltott szerek” - nyilatkozta a téma kapcsán a kenyai szövetség vezetője, Isaiah Kiplagat.

0 Tovább

Ottey 52 évesen is futni akar Londonban

Lassan az atlétika nagyasszonyának hívhatjuk Merlene Ottey-t, aki immáron 52 évesen sem képes szakítani az olimpiai álommal. A Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozó atlétanő ugyanis elárulta, hogy feltett szándéka elindulni a londoni olimpián, ami karrierje nyolcadik ötkarikás eseménye lehetne. Ehhez azonban az egykori jamaicai, de most már évek óta szlovén színekben futó (az athéni olimpián is déli szomszédunk versenyzője volt) vágtázónak meg kellene futnia a 11,38-as szintidőt. Ez viszont nem lesz könnyű, hiszen Ottey hat év óta nem futott 100 méteren ennyire gyorsan.

„Futni akarok 100 méteren Londonban. Meg akarom csinálni” - adott hangot eltökéltségének Ottey, aki élete legjobbját (10,74) 1996-ban futott a klasszikus távon. Elképzelhető, hogy a szintidő elmaradása esetén is futhatna Londonban, amennyiben a szlovén 4x100-as váltó kvalifikációt szerez, igaz erre nem sok esélyt lát. „A lányokban nincsen olyan ambíció, mint benne,. Elérhetjük a részvételt, de nekik ez nem tűnik annyira fontosnak” - adott hangot szkepticizmusának Ottey, aki már az 1980-as (!) moszkvai olimpián is futott, ahol 200 méteren bronzérmes lett. Eddigi olimpiai szereplései alkalmával Ottey három ezüst- és hat bronzérmet szerzett, de győznie egyszer sem sikerült.

Ottey már a pekingi olimpia előtt is fogadkozott, hogy visszatér és eljut a játékokra, de akkor nem sikerült neki, így továbbra is "csak" hét olimpia szereplés fűződik a nevéhez, miután 1980 és 2004 között valamennyi ötkarikás eseményen jelen volt.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek