A műugró sport egyik kiemelkedő klasszisát tisztelhetjük Greg Louganis személyében. A négyszeres olimpiai bajnok amerikai ugró pályafutásában van egy különleges epizód, amely az 1988-as szöuli olimpia műugró (3 méter) versenyéhez köthető. A selejtező során ugyanis az egyik ugrásánál beverte a fejét a deszkába (ld. videó), de sérülése szerencsére nem volt annyira súlyos, így folytatni tudta a versenyt. Érdekesség, hogy az ekkor, az olimpia alatt elvégzett orvosi vizsgálatokon fény derült arra, hogy Louganis HIV fertőzött, amit a versenyző és edzője (Ron O’Brien) már hat hónappal korábban tudott, de titkolták a világ elől, így nem kis veszélybe sodorták a többi versenyzőt  a vízbe jutó véren keresztül. Ráadásul a Louganis sebét ellátó orvos kesztyűt sem viselt az ápolás során...

 
 
Az olimpiai pályafutását 1976-ban Montrealban egy ezüstéremmel (16 évesen toronyugrásban lett második a nagy Klaus Dibiasi mögött) kezdő Greg Louganis csak 1995-ben vallotta be nyilvánosan HIV-fertőzöttségét és homoszexuális életvitelét az egyik amerikai sztárriporternek, Barbara Watersnek. Iszonyatos gyermekkorára azonban csak később derült fény. Szülei 15 évesek voltak, amikor a szamoai és svéd gyökerekkel rendelkező kis Greg a világra született, így érthető, hogy nevelőszülőknek adták a bébit. A kis Louganis diszlexiás volt, társai ezért idiótának csúfolták az iskolában, sőt „niggernek” is hívták, mert sötétebb volt a bőre. Kilencévesen rászokott a dohányzásra, 12 évesen már marihuánás cigiket szívott, 13 éves volt, amikor úgy mellbe rúgta görög származású nevelőanyját, hogy az majdnem belehalt sérüléseibe. Tizenévesen annyit ivott, hogy önmagát alkoholistának tartotta, ám egyetlen dolog volt, ami mindebből kisegítette: a sport, azon belül is a műugrás. Manapság pedig ha a sportot kedvelőket a világ legjobb műugrójáról kérdezik, akkor a kínai ugrók mellett sokaknak Greg Louganis neve ugrik be elsőre.
 
Louganis életéről később könyv is készült (Breaking the surface címmel), amely öt héten keresztül vezette a New York Times eladási listáját. A korábban több filmben is szereplő, nagy kutyabarát hírében álló Louganis jelenleg agility versenyeken vesz részt leghűségesebb társával, így az idén januárban immáron ötvenedik születésnapját ünneplő legenda továbbra sem szakadt el a sporttól.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az amerikai csapat moszkvai bojkottja miatt ugyan az 1980-as náyri olimpián nem vehetett részt, de Greg Louganis ezt követően az 1984-es los angelesi és az 1988-as szöuli olimpián is megnyerte a műugrás (3 méter) illetve a toronyugrás (10 méter) versenyszámot. A los angelesi játékokról készült videófilm hűen adja át az amerikai klasszis képességiet és egyben remek reklám a műugró sportnak is: