Az észak-angliai Leedsben lesz a főhadiszállása a kínai atlétáknak a 2012-es londoni olimpia előtt. A Kínai Atlétikai Szövetség szerdai bejelentése szerint a leedsi egyetemi bázis ideális lesz a felkészülés utolsó fázisához és az akklimatizáláshoz. Az utóbbi hónapokban Nagy-Britannia különböző nagyvárosai ádáz harcot vívnak az egyes olimpiai delegációk fogadásáért, sőt korábban Wales is bekapcsolódott már a játékok közvetett haszonélvezői közé.

A mostani megállapodás értelmében nagyjából 50 kínai sportoló és sportvezető készül majd az egyetemi atlétikai centrumban az olimpia előtti hetekben. A tervek szerint ott lesz a csapatban a 2004-es athéni olimpia gátfutó bajnoka, a sérülése után közelmúltban visszatért Liu Hsziang is. Bár Kína a hazai rendezésű olimpián 100 éremmel (közte 51 arannyal) megnyerte az éremtáblázatot, az atléták keveset vállaltak a sikerekből. Liu ráadásul emlékezetes módon lesérült az előfutamban, így végül egyetlen kínai atléta sem szerzett aranyérmet a Madárfészek Stadionban. A házigazdáknak 2008-ban ebben a sportágban így mindössze két bronzérem jutott, a kalapácsvető Zsang Wensziu és a maratoni futó Zsou Csunhsziu révén.

Leeds számára a mostani egyezség nem jött váratlanul, hiszen a város már 23 éve testvérvárosi kapcsolatban áll Hangzhou városával, amellyel rendszeres üzleti, oktatási és kulturális programokat valósít meg. Ezen felül komolyabb kínai közösség is él a városban, ami tovább erősítette a megállapodás létrejöttét. Jövőre a teljes szerb olimpiai csapat itt, illetőleg Sheffield városában készül majd, mellettük pedig a holland úszó válogatott, a brazil cselgáncsozók illetve az Egyesült Államok műugrói is ezt Leeds városát választották a közvetlen olimpiai felkészülésre.