Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Dopping vádak a kenyai futókkal szemben

Alig két hónappal a londoni olimpia kezdete előtt különös vádakat fogalmaztak meg a kenyai hosszútávfutók kapcsán. A svéd doppingszakértő, Bengt Saltin az ARD-nek nyilatkozva az utóbbi időszakban tapasztalt furcsaságokra hívta fel a figyelmet. „Az utóbbi években, főleg 2008 és 2010 között megfigyeltük azt, hogy az európai versenyekre érkező kenyai futók vérértékei sokkal magasabbak, mint a korábbi években. Ilyesmit korábban nem tapasztaltunk sehol sem, így számomra egyértelmű, hogy a vér valamilyen szintű manipulációjáról lehet szó az ő esetükben” - fogalmazott egyértelműen a svéd professzor.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) egyelőre nem foglalkozik ezzel a kérdéssel, így várhatóan nem is lesznek következményei Saltin felvetésének. A szervezet orvosi bizottságának vezetője, Gabriel Dolle elmondta, hogy - mivel a kenyai szövetségnek nincs pénze antidopping programra - az utóbbi években növelték a doppingvizsgálatok számát Kenyában. A kenyai közép- és hosszútávfutók az utóbbi években uralják a pályaversenyeket, a tavalyi tegui vb-n hét aranyérmet szereztek, emellett pedig 16 számban is ők tartják a világrekordot. „Nálunk nincsen dopping-kérdés. Vannak ugyan ügyek, de ezek szám elenyésző a futók száma mellett. Nálunk ez nem olyan fontos terület, mint például a németeknél, ahol folyamatosan terítéken vannak a tiltott szerek” - nyilatkozta a téma kapcsán a kenyai szövetség vezetője, Isaiah Kiplagat.

0 Tovább

Kenyai atléták tiltakozása

Visszavonult kenyai atléták bírálták az ország sportszövetségének azon döntését, hogy a londoni olimpiára utazó válogatott egy részének az Egyesült Államokbeli Eugene-ben tartanak válogatót. A Kenyai Atlétikai Szövetség elnöke, Isaiah Kiplagat a múlt héten jelentette be, hogy a június 2-i Gyémánt Liga-versenyen öt női és férfi futó indul 5000 és 10.000 méteren, akik közül az első három helyezett indulhat az ötkarikás játékokon. A döntést Eugene alacsonyabb tengerszint feletti magasságával indokolta, ami jobban hasonlít a londoni iszonyokhoz a hazainál, és ez elősegíheti az újabb kenyai aranyérme(ke)t. Férfi 10000 méteren 1968-ban, 5000 m-en 1988-ban győzött utoljára kenyai az olimpián. Korábbi sportolók ugyanakkor élesen kritizálták ezt a lépést.

"Kenya egy szuverén állam, nincs szükség arra, hogy az országon kívül tartsanak olimpiai válogatót" - mondta Paul Tergat, egykori maratoni világcsúcstartó és többszörös mezeifutó-világbajnok. Egy másik korábbi kiváló sportoló, Martin Keino szerint az olimpiai kvalifikációs verseny mindig nagy esemény Kenyában, amitől most megfosztják a szurkolókat. A többi kenyai atlétának júniusban, Nairobiban tartanak válogatót. (Forrás: www.hatharom.hu)

0 Tovább

Kenya földdel és autóval fizetne az olimpiai bajnokoknak

Alig kétszáz nappal a londoni olimpia megnyitója előtt bizakodóak a kenyai olimpiai csapat vezetői, akik úgy látják, hogy idén minden korábbinál népesebb csapatuk lehet a játékokon. Az először 1956-ban olimpiai résztvevő Kenya a 2004-es athéni olimpián indult a legnagyobb csapattal, akkor 94 sportolójuk vett részt a játékokon. A tervezett nagy létszámú csapattól persze eredményeket is várnak, így bíznak a pekingi 14 érmes termés túlszárnyalásában.

Érdekes módon Kenya Pekingben csupán 48 sportolóval vett részt, ennek tökérben pedig az ott megszerzett hat (!) aranyérem kifejezetten jó aránynak minősül, amely amúgy az afrikai ország valaha volt legjobb olimpiai szereplését is jelenti. A kiemelkedő siker természetesen a kenyai atlétáknak köszönhető, akik valamennyi érmet szállították Pekingben és akik ezzel a sportági éremtáblázaton az Egyesült Államok és Oroszország mögött a harmadik helyet szerezték meg.

„Sok fiatal tehetségünk van, akik képesek hasonlóan jól szerepelni majd Londonban is. Ehhez kellenek viszont a megfelelő feltételek és edzési lehetőségek. Ebben a vonatkozásban jobban állunk, mint a 2008-as olimpia előtt, így bizakodva várjuk a nyári eseményt” - nyilatkozta a kenyai olimpiai bizottság elnöke, a korábbi kétszerese olimpiai bajnok Kipchoge Keino. „Szeretnénk kiemelten jutalmazni a jól szereplő sportolóinkat, a szokásos pénzügyi juttatásokon felül pedig azt tervezzük, hogy művelhető földet illetve autót adunk nekik” - tette hozzá Paul Otuoma, kenyai sportminiszter.

Most már nem csak az atlétáktól várnak kiemelkedő eredményt (akik az ország eddigi 75 olimpiai érméből 68-at szereztek), hanem például a korábban a maradék hét érmet megszerző ökölvívóktól is, akik utoljára 1988-ban (Robert Wangila révén) szereztek aranyérmet. Az atlétika szerepel persze nyilvánvalóan most is a fókuszban, de olyan kenyai sportolók is sztárokká válhatnak majd Londonban, mint például Jason Dunford, aki a pekingi olimpia 100 méteres pillangóúszásának döntőjében ötödik lett az amerikai Michael Phelps mögött.

0 Tovább

Három évet várt az olimpia aranyra a kenyai futó

Elég sok időt várt jól megérdemelt pekingi aranyérmére Asbel Kipruto Kiprop, aki Rashid Ramzi kizárása után lett az 1500 méteres síkfutás olimpiai bajnoka. Azt már régóta tudni lehetett, hogy a bahreini színekben versenyző Rashid Ramzitól doppingügye miatt elvették a pekingi 1500 méteres síkfutás olimpiai bajnoki címét, az igazi győztes azonban csak három év és 110 nappal a finálé után kapta meg az aranyérmet. A kenyai fővárosban, Nairobiban rendezett ünnepségen Kipruto Kiprop az egykori legendás kenyai futótól, Kipchoge Keino-tól vette át az aranyérmet. A Kenya történetének első olimpiai bajnoki címét (1968) nyerő Keino most már hazája olimpiai bizottságának elnökeként adta át a medáliát jogos tulajdonosának.

Ramzi kizárása után a szám ezüstérme a harmadikként célba érő új-zélandi Nicholas Willishez került, míg bronzérmes a francia színekben szereplő Mehdi Baala lett. Kipropnak most kellemes hónapjai voltak az esztendő második felében, hiszen a tegui világbajnokságon megnyerte az 1500 métert, a mostani ceremónia után pedig így már mindkét fontos címet magáénak mondhatja.

0 Tovább

Kenya is bejelentkezett az olimpiáért

Dél-Afrikát már régóta esélyesnek tartják egy nyári olimpia megrendezésére, de az afrikai kontinens más országa is érdeklődnek az esetleges rendezés iránt. A közelmúltban Marokkó is bejelentkezett a játékokért, most pedig a kenyai miniszterelnök is arról beszélt, hogy országa képes lehet az ötkarikás versenyek megrendezésére. Raila Odinga akkor nyilatkozott erről, amikor az országban vendégszereplő brazil Palmeiras labdarúgó csapatának játékosait látogatta meg. „Afrikában egyetlen ország sem szerzett annyi olimpiai aranyérmet, mint mi, így teljes joggal pályázhatunk egy esetleges rendezésre.” – mondta a miniszterelnök.

Kenya sportolói az 1956-os melbourne-i olimpián mutatkoztak be az ötkarikás játékokon, azóta pedig összesen 75 érmet (közte 23 aranyat) nyertek sportolóik, főként a közép- és hosszútávfutók. Az érmek nagy része természetesen atlétikában (68) született, a maradék hét medáliát pedig ökölvívóiknak (utoljára 1988-ban) köszönhetik a kenyaiak. A lehetséges kenyai pályázó természetesen a főváros Nairobi lehetne, igaz a hivatalos pályázatig még hosszú lehet számára is az út. A közelmúltban a kenyai főváros ugyan érdeklődött a 2014-es és a 2018-as Nemzetközösségi Játékok megrendezése iránt is, de hivatalos pályázatot egyik esetben sem nyújtott be. Tavaly ráadásul az atlétikai Afrika-bajnokság megrendezése kapcsán is gondok akadtak, az eseményt az előzetesen tervezetthez képest néhány hónapos csúszással tudták csak megrendezni Nairobiban.

0 Tovább

Biatlonban nyomulnak a kenyai futók

Tavaly decemberben láttak először havat, és bár akkor álltak életükben először sílécen, mégis a téli olimpiára vágynak. Három kenyai futóról van szó, akik úgy néz ki, hogy belátták, hogy bár a Kenyában szinte nemzeti sportnak számító futásban/mezei futásban nem számítanak kiemelkedő tehetségnek (a 3:40 körüli 1500 méteres és a 13:40 körüli 5000 méteres egyéni legjobbjuk azért persze nem rossz…), más sportágban kamatoztathatják fizikai paramétereiket és az addig megszerzett állóképességüket. A tervhez pedig Németországban anyagi támogatójuk is akad, így Eliyah Kiptoo, Titus Rotich és Enok Lagat megcélozhatja a 2014-es olimpiát Szocsiban. A három kenyai futó tavaly december óta készül Türingiában, Oberhofban, ahol Klaus Bergmann irányításával és támogatásával. A trió a nyári időszakban mutatkozott be a biatlon világnak, hiszen a szlovákiai Osrblie-ben rendezett nyári versenyen már el is indultak. A jelenleg Suhlban élő kenyaiak –ahogy azt várni lehetett- a futórészt tekintve erősek voltak, de a lövészet tudományát még tanulniuk kell (Kiptoo és Lagat itt lőtt életében először). „Szeretem a sífutást és a lövészetet is, élvezem a havat. A biatlont azért kezdtem el, mert szerettem volna valami mással foglalkozni. Az emberek Kenyában nem nagyon tudják, hogy mi is az a biatlon, hiszen nálunk nincsen hó” – mondta Rotich. A kenyai „gazellák” a tervek szerint a 2011/12-es szezonban az IBU Kupában indulnak majd el, akiknek Klaus Bergamnn elmondása szerint még sokat kell fejlődniük a sílécen és a lőállásban nyújtott teljesítményt tekintve is.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek