Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Közel két millióan néznék Usain Bolt londoni futását

Hihetetlen érdeklődés mutatkozik a londoni olimpia atlétikai versenyeinek azon napja iránt, amikor a férfiak 100 méteres síkfutó versenyének döntőjét rendezik. A szervezőbizottság tájékoztatása szerint ugyanis a közelmúltban lezárult jegy-lottón 1,8 millió (!) jegyigény érkezett az augusztus 5-én esedékes atlétikai döntők idejére. A 80.000 néző befogadására alkalmas Olimpiai Stadion felét szponzorok, a kiemelt vendégek (VIP) és a televíziós társaságok részére tartják fenn, így csupán 40.000 szerencsés „külsős” lehet ott rajtuk kívül a nagy esélyes jamaikai Usain Bolt futása során.

A jegylottó végeredményeit ugyan a szervezőbizottság majd csak június elején hirdeti ki, de az érintett szerencsések bankszámláiról már ezt megelőzően is elkezdik a szervezők levonni a „megnyert” jegyek összegét. Ezen eljárás ellen ugyan többen tiltakoznak, de a jelentkezési fázisban ez mindenki számára világos volt, így tudni lehetett, hogy a megfelelő pénzösszeget időben rendelkezésre kell bocsátani. A britek számára nem volt meglepetés, hogy a férfi 100-hoz közeli hisztéria övezte a férfi toronyugrás fináléját is, ahol a jegyek iránt hasonló mértékű túljelentkezés volt a fiatal brit tehetség, Thomas Daley szereplése miatt.

0 Tovább

Újra összeáll az amerikai álompár

Újra összeállhat minden idők egyik legjobb női strandröplabda párosa. Az athéni és a pekingi olimpián is győztes Misty May-Treanor és Kerri Walsh ugyanis úgy döntöttek, hogy a londoni olimpián ismét megpróbálnak együtt győzni. Ebben a sportágban az olimpiai kvalifikáció csak 2011-ben kezdődik el, minden idők egyik legsikeresebb párosa így minél hamarabb szeretné megszerezni az indulási jogot. „Nagyon örülök annak, hogy ismét összeállunk és harcba indulunk az újabb címvédésért.„ – nyilatkozta a döntés bejelentésekor May-Treanor.

Walsh a pekingi olimpia óta alig játszott, két gyermekének születése után azonban ismét célba veszi a játékokat. A 32 esztendős játékos eredetileg Nicole Branagh párjaként tért volna vissza, de miután kiderült, hogy a sportolást szintén szüneteletető egykori párja is a visszatérésen gondolkozik, változtatott az elképzelésein. Az amerikai sikerpáros az olimpiákon eddig mind a 14 mérkőzését megnyerte (játszmaveszteség nélkül, mind a 28 szettet nyerve), így lett 2004-ben és 2008-ben is a játékok legjobbja. A párosnak közösen 99 tornagyőzelme is van, profi pályafutásuk során elért keresetük pedig 3,25 millió dollár.

Walsh és May-Treanor 2008 óta egyetlen tornán játszott együtt – Arizona államban – ahol a selejtezőben az első kiemelt brazil Juliana Silva – Larissa Franca párost is legyőzték, majd éppen tőlük szenvedtek vereséget a fináléban. May-Treanor a pekingi játékok óta eltelt időszakban a sporton kívül volt elsősorban aktív, szerepelt az Egyesült Államokban is népszerű „Dancing with the stars” című táncos műsorban, igaz az egyik edzés során éppen ott szakadt el az Achilles-ína.

0 Tovább

Birmingham pénzt kérne Usian Boltért?

A közelmúltban örömhírt kaptak Birmingham lakói, hiszen a város vezetői bejelentették, hogy szerződést kötöttek a jamaikai illetve az amerikai atlétikai válogatott vezetőivel. A megállapodás arról szól, hogy a két ország legjobb atlétái a londoni olimpiát megelőzően a brit városban készülnek majd. Az igazán ütős (már jóval többeket érdeklő) hír azonban csak akkor kerekedett az egészből, amikor kiderült, hogy a város vezetői közvetlen üzletet is látnak abban, hogy Allyson Felixék vagy Usain Bolték náluk edzenek.

A tervek szerint ugyanis az edzésekre nem engednek be senkit sem ingyenesen, a sztárok testközelből történő figyeléséért pénzt kérnének, amivel a város 212 millió fontos költségvetési hiányát szeretnék csökkenteni. A városvezetők büszkék arra, hogy sikerült a világ két legerősebb atlétikai válogatottját hozzájuk csábítani, egyes vélemények szerint ez a tény – a közvetett hatásokat figyelembe véve - 15 millió fonttal is megdobhatja a város gazdaságát. A tervek szerint az amerikaiak az Alexander Stadionban edzenek majd, míg a karibi válogatott a Birminghami Egyetem létesítményeit használná a felkészülés során.

“Szükségünk van hatékony módszerekre ahhoz, hogy bevételeket tudjunk generálni.” – mondta el a városháza vezetője, a „Bolt-hadműveletben” sikeresen tárgyaló Mike Whitby. A helyi emberek ugyanakkor nem nézik jó szemmel a fejleményeket, hiszen véleményük szerint az olimpiai eszmével ellentétes lenne az edzésekre belépőt kérni, ráadásul ez nem is lenne túl motiváló a város szegényebb régióiban lakók számára. A kritikák hatására Whitby finomított álláspontján és elmondta, hogy ez csupán egy ötlet volt a sok közül az ő részéről a város pénzügyi nehézségeinek csökkentésére, amelyet nem akarnak mindenáron megvalósítani.

0 Tovább

Bolt miatt módosult a londoni atlétikai program

A megszokottaktól eltérően nem a férfi 4x400 méteres síkfutás lesz a londoni olimpia atlétikai versenyeinek utolsó száma. Az olimpiák is világbajnokságok eddig megszokott rendjén a londoni szervezők vélhetően Usain Bolt miatt változtattak, hiszen a férfi 4x100 méteres síkfutó váltóval zárul majd az atlétikai program, ami – ha addig nem történik rendkívüli esemény – a jamaikai szupersztár harmadik londoni aranyérmét eredményezheti. Bolt számára amúgy a napokban egy másik könnyítés is napvilágot látott, amely már a Daeguban sorra kerülő világbajnokságon is csak három futásra (az eddigi négy helyett) készteti a legjobb sprintereket.

A londoni olimpia ma véglegesített menetrendje szerint a férfi 100 méteres síkfutás döntője az atlétikai versenyek harmadik napján (augusztus 5-én) tíz óra előtt néhány perccel kerül majd sorra. A háromszoros olimpiai bajnok jamaikai futónak ezt követően négy napja lesz majd a 200 méter (ahol szintén ő a címvédő) fináléjáig, amelyet augusztus 9-én rendeznek meg. Két nappal később pedig jöhet a 4x100 méteres döntő is, amely a stadionban rendezett versenyek közül az utolsó lesz (a férfi maratoni versenyt másnap reggel rendezik). A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) a londoni olimpiai programmal és a nyári világbajnokság menetrendjével is szeretné hangsúlyozni a döntők fontosságát, így a korábban megszokott hosszú esti programok helyett egy rövidebb, intenzívebb, de főként a finálékra fókuszáló esti versenyprogramot dolgozott ki.

Magyar szempontból a férfiak kalapácsvető döntője lehet a legérdekesebb a londoni atlétikai programból, amelyet augusztus 5-én este rendeznek meg, így – mivel egybeesik majd a 100-as férfi döntővel – nem lesz rá könnyű jegyet szerezni. A legolcsóbb jegyek 50 fontba kerülnek majd erre az esti programra, de a Usain Boltot közelről nézni vágyók 725 fontért is válthatnak belépőt a Londoni Olimpiai Stadionba.

0 Tovább

Elhunyt Pavel Lednyev

Hatvanhét éves korában elhunyt Pavel Lednyev, akit Balczó András mellett a világ legeredményesebb öttusázójaként tartanak számon. Az orosz sportember november 23-án bekövetkezett halálának hírét a nemzetközi sportági szövetség (UIPM) honlapja közölte hivatalosan. Lednyev 1968 és 1980 között összesen négy olimpián indult, ezeken két arany-, két ezüst- és három bronzérmet szerzett. Világbajnokságokon hatszor volt aranyérmes úgy, hogy négyszer egyéniben (1973, 1974, 1975, 1978) állt a dobogó legmagasabb fokán. Emellett egyszer a második, kétszer pedig a harmadik helyen végzett. Sikereinek többségét – szovjet válogatottként – a ’70-es években aratta. A sportág történetében a hét megszerzett olimpiai érmével – vélhetően örökre – ő a legeredményesebb ötkarikás versenyző. Érdekesség, hogy Lednyev mindkét bajnoki címét (1972, 1980) csapatban szerezte, egyéniben viszont kevésbé volt szerencsés az olimpiákon, hiszen bár mind a négy olimpiáján érmes volt, nyernie sohasem sikerült.

0 Tovább

Rendeződik az amerikai viszony a NOB-bal?

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság acapulcói üléséről már korábban is írtunk, ahol a konkrét döntések mellett természetesen rengeteg tárgyalás is zajlott a háttérben. Az Amerikai Olimpiai Bizottság (USOC) vezetője, Larry Probst (a képen balra) a mexikói ülést arra is kihasználta, hogy négyszemközt beszélgessen a szervezet tagjaival. Az amerikai sportdiplomata azt szerette volna kideríteni, hogy milyen problémák vezettek ahhoz, hogy a korábban rendre fontos feladatokat kapó amerikaiak tavaly (most éppen Chicago városa révén) szégyenszemre már a szavazás első körében kiestek a 2016-os nyári olimpia rendezéséért zajló koppenhágai szavazáson. „Drasztikus változások zajlanak az utóbbi hónapokban. A NOB és Amerika viszonya korábban meglehetősen fagyos volt, de ezen a területen fontos elmozdulást észlelünk mi is és szerencsére a mozgalom fontos döntéshozói is.”mondta Probst az AP hírügynökségnek. - „Számomra ez egy nagyon hasznos hétvége volt, mert rengeteg befolyásos emberrel tudtam beszélni és sok információt szereztem arról, hogy ők miként gondolkoznak és milyen terveik vannak.” A közelmúltban az USOC vezetői a hasonló jellegű rendezvényeken rendre „láthatatlanok” maradtak vagy el sem utaztak rájuk, Probst azonban személyes jelenlétével is jelezte az amerikai közeledési szándékot.

Az USOC vezetője többek között tárgyalt Carlos Nuzman-nal, a 2016-os riói olimpia szervezőbizottságának vezetőjével, a német Thomas Bach-hal, akit sokan Jacques Rogge egyik legkomolyabb utódjelöltjének tartanak valamint azzal a puerto ricói Richard Carrion-nal is, aki a NOB nevében tárgyalni fog az amerikai televíziós közvetítési jogokról. „Szeretnénk hosszabb távon is csatlakozni a nemzetközi vérkeringéshez, legyen szó akár sporteseményekről, akár csak hasonló informális megbeszélésekről. Hosszú távon gondolkozunk, nem csak néhány hónapra tervezünk” – jelezte Probst, hogy a korábbi izolációs és „mi majd megmondjuk a világnak, hogy mi a jó” - attitűd már egyre kevésbé jellemző az amerikai olimpiai mozgalomban. Probst november elején részt vett az Ázsia Játékokon Kínában (ami szokatlan egy amerikai sportdiplomatától), jövő év elején pedig Oroszországba érkezik majd tárgyalni. A közeledés jele volt még az is Acapulcóban, hogy az USOC együttműködési megállapodást írt alá a brazilokkal arról, hogy nagy volumenű csereprogramokat indítanak, amelyek segítségével közösen készülhetnek és hatékonyabban használhatnak ki edzőközpontokat a két ország sportolói.

A NOB elnöke, Jacques Rogge elégedetten vette tudomásul az amerikaiak megváltozott hozzáállását és bízik benne, hogy az olimpiai bevételek (amelyek generálásában a nagy multinacionális szponzorcégek révén az Egyesült Államok vastagon benne van) elosztása körüli vitában is rendeződik majd a helyzet. Ez utóbbi volt alighanem a korábbi feszültségek kulcsa is, a NOB ugyanakkor tavaly Koppenhágában jelezte, hogy ha keménykednek vele, akkor előveszi az „aduászt”, az olimpia helyszínek kijelölésének jogával élve pedig az igencsak kedvező pozícióban lévő Chicago városát büntette meg.

0 Tovább

Mégsem lesz lézerpisztoly Londonban?

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) rigai kongresszusán a sportág új formájának vonatkozásában hoztak fontos döntést a hétvégén. A futás és a lövészet összevonása már korábbi változás, amelyet a sportolók és a média el is fogadtak. Most viszont arról az új elképzelésről szavaztak a szervezet vezetői, amely szerint a lövészetnél az eddigi légpisztolyt egy modernebb, lézer alapú megoldásra cserélnék fel. Az új rendszer ugyan elsőre költségesebb (a fegyverek megvétele, a lőterek átalakítása, stb.) ugyanakkor üzemeltetési szempontból lényegesen olcsóbb (nem kell lőszerre költeni), ráadásul a fegyverek mellőzése miatt ezentúl a sportolók utazása is egyszerűbb lesz, nem mellesleg pedig a fiatal korosztály is könnyebben megcélozhatóvá válik. Az UIPM az új, lézerlövészettel kombinált öttusát az augusztusi szingapúri ifjúsági olimpián is tesztelte és a kedvező tapasztalatok miatt mindenki úgy vélte, hogy a rigai kongresszuson csak papírforma lesz a rendszer átültetése a 2012-es olimpiai programba is. Bár a NOB-elnök Jacques Rogge is kifejtette korábban pozitív véleményét a lézer alapú lövészettel kapcsolatban, az UIPM elnökségének szombati szavazásán ez a javaslat mégsem kapta meg a szükséges 2/3-os többséget. A lettországi döntés értelmében a junior és ifjúsági versenyeken 2011 januárjától már alkalmazhatják ugyan az új technológiát, amelyet a felnőtteknél viszont – egyelőre legalábbis – nem vezetnek be hivatalosan.

0 Tovább

Bryant Londonba is menne

A pekingi olimpia egyik legemlékezetesebb szereplése az amerikai férfi kosárlabda válogatott nevéhez fűződik. A többek között Kobe Bryant által is fémjelzett csapat ugyanis az athéni - számukra kudarcként ható - harmadik hely után visszaült a sportág trónjára. A Los Angeles Lakers sztárja ugyan térdműtéte miatt kihagyta az idén augusztusban megrendezett törökországi világbajnokságot, de egy amerikai rádióállomásnak nyilatkozva a napokban utalást tett arra, hogy Londonban is szívesen segítené az amerikai válogatottat. Az ötszörös NBA bajnok Bryant a TEAM USA edzőjének számító Mike Krzyzewski műsorában jelezte szándékait, amelyet a játékostársak is azon nyomban üdvözöltek, így Carmelo Anthony és Chris Paul is kijelentette, hogy két év múlva szívesen ott lenne a játékokon. „Ha szükség van rám, akkor szívesen jövök a címvédés érdekében” – mondta a 32 esztendős Bryant, aki 87 millió dollárért a közelmúltban hosszabbított három évre a 2009-es és 2010-es bajnoki címek után ismét triplázásra törő Lakersnél.

0 Tovább

Ifjúsági olimpiások a Csanádiban

November elején az I. ifjúsági olimpián részt vett magyar sportolók lesznek a vendégei a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Körnek. A november 4-én, csütörtökön sorra kerülő eseményen az úszó Kapás Boglárka (a képen), a cselgáncsozó Tóth Krisztián és a birkózó Németh Zsanett lesz a vendégünk. A Szingapúrban járt fiatal sportolók élménybeszámolói után a római olimpia ötven éves évfordulója alkalmából az olasz fővárosban járt tagtársaink tartanak beszámolót és megnézhetjük majd Dobor Dezsőnek a római útról készült fél órás filmjét is.

Időpont: 2010. november 4. (csütörtök) 16.30

Helyszín: Csanádi iskolában (XIV., Őrnagy u. 5-7., a Stadionok metróállomástól 5 percre

Kedves sport- és olimpiabarát, ha szeretnél még többet megtudni a vendégekről, akkor a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör nagy szeretettel vár a beszélgetésre!

0 Tovább

Megvan az USA kihelyezett edzőközpontja

Különleges megállapodást kötött a héten az Amerikai Olimpiai Bizottság (USOC) egy angliai egyetemmel, amelynek értelmében kihelyezett edzési és felkészülési lehetőséget biztosít majd sportolói részére a 2012-es londoni olimpia előtt és alatt is. A „University of East London” névre hallgató felsőoktatási intézmény vezetői Colorado Springsben, az USOC éves közgyűlésén írták alá a megállapodást, amelynek értelmében közel 1000 amerikai sportoló használhatja majd az egyetem területén belül 2011 második félévében átadásra kerülő SportsDock névre hallgató sportközpontot. Az egyetemi campus kiválasztása nem volt nehéz az amerikaiak számára, mivel szinte valamennyi leendő olimpiai helyszínhez közel van, emellett pedig a XXI. század igényeit kielégítő infrastruktúrát biztosít majd a sportolók számára. Az egyetem új sportközpontja 20 millió fontért épül fel, a terveket pedig külön az amerikai kérésére „turbózták fel”, így végül két fedett csarnok, egy minden igényt kielégítő, modern felszerelésekkel ellátott edzőterem, szabadtéri pályák, kávézó és 400 fő befogadására alkalmas fedett lelátó is rendelkezésre áll majd. Az amerikai csapat a tervek szerint ezt a bázist használja majd az olimpia évében, itt szállásolja el a kísérők nagy részét, emellett pedig itt lesz majd az USOC orvosi és saját logisztikai központja is egyben.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek