Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Dara Torres hatodszor is indulni akar

Soha egyetlen úszó sem szerepelt még hat nyári olimpián, ennek a ténynek az átírására készül az elnyűhetetlen Dara Torres. A jelenleg már 43 esztendős amerikai úszó ugyanis ismét edzésbe állt, hogy a londoni nyári olimpián is ott lehessen. A komolyabb térdműtéte után lábadozó Torres az egyik reggeli televíziós showban nyilatkozott a visszatérésről, ahol elmondta, hogy a térde még fáj ugyan, de már öt hete ismét edzésbe állt. Torres számára nem újdonság, hogy olyan versenyzők ellen fog medencébe szállni, akik akár a gyermekei is lehetnének. A már az 1984-es los angelesi olimpián is szerepelt amerikai úszónő ugyanis Pekingben 41 évesen is érmes volt (három ezüstérmet szerzett) és eddig mind az öt olimpiáján (1984, 1988,1992, 2000, 2008) dobogóra tudott állni.

Az amúgy négyszeres olimpiai bajnok Torresnek egy gyermeke is van (2006-ban született meg Tessa Grace névvel kislánya), emellett pedig egyike azon 13 úszónak, akik eddig öt olimpián is részt vettek. A jelenleg is aktív úszók közül egyébként még másoknak is van esélye a hatodik olimpiai szereplésre. A törökök hátúszója, Derya Büyükuncu ugyan nem volt itt a budapesti EB-n, de a 34 esztendős úszónő (ha jól tudom, még nem vonult vissza véglegesen) akár még Londonban is ott lehet. A svéd Lars Frölander viszont szerepelt a budapesti nagymedencés EB-n is (3. hely 4x100-as gyorsváltóval), a 36 esztendős úszónak pedig nem titkolt célja, hogy a londoni olimpián is részt vegyen, így hasonló rekordot érhetne el, mint a nőknél Torres. Az öt olimpián is szerepelt úszók listáján egyébként olyan ismert nevek is megtalálhatóak, mint a brit Mark Foster, a szlovák Martina Moracvoca, az orosz, majd később spanyol színekben versenyző Nina Zsivanyevszkaja vagy a dán Mette Jacobsen és bár közülük bármelyik visszatérhet még a medencék világába, meglepetés lenne, ha Torreshez csatlakoznának ilyen szempontból.

0 Tovább

Ifjúsági olimpia: A magyar szereplés - II. rész

Szingapúrban 2010. augusztus 14-26. között 12 napon át ugyanabban a 26 sportágban (nemzetközi szövetségi besorolás szerint) versengtek a fiatalok, amelyek a 2012. évi londoni Nyári Olimpián is szerepelnek, igaz, csak 201 versenyszámban (Londonban 300 lesz), amelyekből - a NOB jóvoltából – jónéhány, újonnan kitalált vegyes csapatversenyt rendeztek. Azoknak, aki nem tudták figyelemmel kísérni a magyar sportolók szereplését, készítettem egy rövid sportágankénti összefoglalót az eseményekről, az első rész után következzen a második, az összefoglaló végén pedig az éremtáblázat Szingapúrból.

Két ökölvívónknak eleve adott volt a „pontszerzés”, hisz súlycsoportonként maximum 6-6 versenyző jutott ki a szingapúri versenyekre. Harcsa Zoltán a 75 kg-osok mezőnyében győzelemmel jutott a 4 közé, ott azonban vereséget szenvedett 1 évvel idősebb ausztrál ellenfelétől, majd a bronzmeccsen jó teljesítményt nyújtva nyert. Nem kis bravúrt sikerült végrehajtania a szupernehézsúlyú Zsigmond Józsefnek, aki XXI. századi olimpiatörténeti eredményt ért el azzal, hogy 2 leléptetéses vereséggel sikerült megcsípnie a 4. helyet. Szerencsés kézzel fogott ágat, így mérkőzés nélkül jutott a 4 közé, ahol aztán – számomra kissé – gyáva boksza nem ért érmet számára. Ilyen módon 4 közé kerülni legutóbb a XX. század eleji kétes olimpiáin volt példa, igaz St. Louisban a „népes mezőnyben” akkor az érmet ért, érhetett, remélem nem hasonló célok vezérlik a mostani versenyformával a NOB vezetőit! A szereplés kivívása dicséretet érdemel, de az ilyen mezőnyökkel vívott versenyeknek sok sportértéke nincs!

Titokban az öttusázóinktól vártam a legjobb szereplést, hisz mindkét versenyzőnk világbajnokként kvalifikálta magát az ifjúsági olimpia 24 fős mezőnyébe. Földházi Zsófiának sajnos a kombinált számban (futás és lövészet) kevésnek bizonyult a remek vívásának és kitűnő úszásának köszönhető 25 másodperces előnye, de így is dicséretes az ezüstérme. A fiúknál Demeter Gergely nagyon rosszul vívott (16. hely), s ugyan a fizikai számokban ő volt a legjobb, összességében nem volt esélye beszállni az éremért vívott harcba, de az így megszerzett 4. helye óriási küzdőszellemet takart. A vegyes csapatversenyben sajnos a magyarok elkerülték egymást (pedig mindketten a 2. legjobb európaiként végeztek, de ebben a sportágban éppen nem ez alapján állították össze a csapatokat), így nem volt esélyünk nemzeti csapattal indulni. Földházi – pedig információm szerint sérüléssel bajlódott – fehérorosz társával, 40 ponttal maradt le a dobogóról, s lett 4. (az a fránya vívás ugye, kedves Biruk sporttárs, aki ha csak megközelíti Zsófi vívóeredményét, simán dobogósok), míg Demeterék a futottak (inkább nevezném a végét laza kocogásnak) még mezőnyében zártak - 22. hely.
 
Sportlövészetben a 3 fős magyar csapat messze tudása alatt teljesített, mindhárman a nevezési eredményük alatt teljesítettek. A légpuskások mezőnyében Szijj Katinkának a biztos döntőbe jutáshoz (legjobb 8 versenyző) 4, míg Kapás Istvánnak 3 kör hiányzott, holott előzetes eredményeik alapján a döntőbe várhattuk őket. A szingapúri magyar csapat legrosszabb eredményét a pisztolyos Bartók Csaba produkálta, a versenyeredménye 10 körrel maradt el az utolsó előtti helyezettől, 31 körrel a nevezési szintjétől és 50 körrel kapott ki a selejtező legjobbjától. Ezt nem is érdemes kommentálni!
 
Berki Lilla a súlyemelés egyetlen magyar résztvevője volt, Versenyszámának 8 fős mezőnyében utolsóként végzett, messze lemaradva a legjobb 6 teljesítményétől, s ha bár eredményével nem tudott, azzal írt sporttörténelmet, hogy ő hajtotta végre az Ifjúsági Olimpiák első súlyemelő gyakorlatát a nők 48 kg-os súlycsoportjának versenyében (40 kg szakítás).
 
Teniszben csupa nagyágyúnk indult. Versenyzőink világranglistás helyezéseik alapján messze a legnagyobb favoritok voltak, hisz mindössze női egyesben nem magyar volt az 1. kiemelt. A nők mindkét versenyszámában Babos Tímea a 4 közé verekedte magát, egyesben 4., míg párosban belga partnernőjével a bronzéremig jutott. Zsiga Máté szintén jól teljesített, egyesben holtversenyes 5. (a verseny 2. kiemeltjétől kapott ki), míg párosban Fucsovics Mártonnal együtt végzett az 5. helyen. Sajnos Wimbledon idei ifjúsági bajnokunknak rosszul ment Szingapúrban, tábla elsőként kapott ki jóval hátrébb sorolt brit ellenfelétől, majd a vigaszág (17-32. hely) versenyeire ki sem állt, s mivel sérüléséről nem hallottam, ezt sportszerűtlennek és az Ifjúsági Olimpia meghirdetett céljaival erősen ellentétesnek érzem!
 
Tornában a versenykiírás értelmében csak 1 fiú és 1 leányversenyzőnk kaphatott
meghívást. A 7 férfi és 5 női egyéni versenyszámban versenyzőink közepes teljesítményt nyújtottak, de Vágner Levente a lólengés (5. hely), míg Mitykó Bianka Szabina a női lóugrás (8. hely) 8-as döntőbe jutásáért érdemel dicséretet. Vágner az egyéni összetett versenyében is döntőbe jutott, s az ott elért 13. helyezése méltán tükre a magyar tornasport világban elfoglalt helyének.
 
Triatlonban 2 egyéni és 1 csapat versenyszámot rendeztek. Dudás Eszter a lányok versenyében szerezte a magyar csapat első „pontszerző” helyezését 5.-ként végezve, s Hankó Gábor 9. helye is dicséretesnek mondható a fiúk 32 fős mezőnyben.
A 2+2 fős vegyes csapatversenyben Dudás Eszter az európai egyes (EUR-1) csapatba került, amely végig a dobogóért harcolt, s az utolsó versenyzőjük, az osztrák Knabl szenzációs futásának köszönhetően meg is nyerték a versenyt, míg Hankó az EUR-3 csapattal a 6. helyen végzett.
 
Úszóink képezték a legnépesebb és egyben a legeredményesebb csoportot a magyar versenyzők körében. 8 versenyzőnk indult – 4 fiú és 4 leány, amely a maximálisan indítható létszámot jelentette –, s remek teljesítményüknek köszönhetően minden versenyzőnk valamelyik egyéni döntő résztvevőjeként úszhatott. Összességében 6 érmet (4 arany, 1 ezüst, 1 bronz) és 11 „pontszerző” helyezést értek el. Az úszók és egyben a szingapúri magyar küldöttség legeredményesebb versenyzője Kapás Boglárka lett, aki 2 arany- és 1 ezüstérmet szerzett igen lenyűgöző versenyzéssel. Tehetségének (és az előzetes bizalomnak) köszönhetően Pekingben is indulhatott már, de várhatóan Londonra érik igazán be, egyetlen problémája, hogy versenyszámaiban igen erős a hazai konkurencia. A nők mezőnyében 200 m pillangóúszásával ő érte el a legjobb FINA ponteredmény (881 pont), amely már kacsingat a nemzetközi felnőtt elit felé, 2:08.72 ideje a budapesti úszó EB 5. helyét érte volna, igaz a döntőbe nem tudott volna bekerülni, mert lett volna nála 2 jobb magyar úszónő.
A fiúknál Biczó Bence szintén 200 m pillangón (aki EYOF-ot nyert 2009-ben Tamperében ebben a számban) elért ideje lett a legjobb FINA pontszám szerinti eredmény (1:55.89 – 890 pont, ezzel 2. lehetett volna a 2010. évi felnőtt EB-n). Érdekesség, bizonyos úszáshoz értő elemzők úgy tartják számon őt, mint aki a nagy Michael Phelpset megverheti e versenyszámban Londonban (százon egyébként 6. lett)! Így legyen (de én megelégszem a Cseh Lacival is)!
Harmadik úszó olimpia bajnokunk Bernek Péter, aki 200 m háton győzött (Zámbó Balázs lett a 3.), míg a rövidebbik hátúszó számban 4. lett, 400 m gyorson pedig a döntő 8. helyén ért célba (100 m gyorson ugyan a selejtezőben 7.-nek csapott be, de visszalépett a középdöntőtől a 100 m hát érdekében). 5 egyéni és 1 váltószámban indult (hétben nevezték) és sajnos tőle láthattuk a magyar csapat második (az első Fucsovicsé) sportszerűtlen megnyilvánulását. 200 m gyorson (ha nem indul Szingapúrban, a felnőtt EB-n lett volna jelenése ebben a számban) legjobb idejétől 15 másodperccel elmaradva „lubickolt be” a 42. helyen (1:48.29 - 2:03.01). Ha nevezési idejét vesszük alapnak, Szingapúrban 1,5 másodperccel nyerhette volna e szám döntőjét. Komolytalan teljesítményével nem csak az érte szurkolókat, hanem 2 másik, előzetesen benevezett honfitársát is cserbenhagyta, hisz ha visszalép, akkor bármelyik magyar kollégája ennél csak jobb eredményt érhetett volna el.
A többiek is kitettek magukért, Ambrus Diána 200 m pillangón 4., Bucz Ágnes 100 gyorson 6., Zámbó Balázs 400 m gyorson szintén 6., Szána Zsombor Gyula 200 m pillangón 7., míg Olasz Anna a 400 m gyors döntőjében a 8. helyen végzett.
Mindkét váltónk, a fiúk 4x100 m vegyes-, valamint a lányok 4x100 m gyorsváltója is 7. helyezést szerzett, jobb szereplésre nem volt esélyük.
Összességében nyugodtan kijelenthető, nem szegett szárnyú pillangóként hasították a Singapore Sports School vizét fiataljaink!
 
Vitorlázásban 2 fiú versenyzőnk indulhatott, a magyar csapat Benjáminja Nikl András István (14 éves és 10 hónapos) a szörfösök között (Techno 293) 12., míg Bathó Péter a Byte CII kategóriában 19. lett. Bathót sajnos két futamban is a mezőny végére sorolták, így a teljesített futamok alapján kieső 2 versennyel sem tudott előrébb végezni.
 
Vívásban a kadett VB 1-8. helye alapján lehetett rajthelyet szerezni (meg kontinentális versenyen), így fiataljaink közül 2 tőrvívó, valamint a kardvívó Szatmári András jutott ki az olimpiai versenyekre.Lupkovics Dóra már az első napon megadta az alaphangot bronzérmével (ő szerezte a magyar csapat első érmét), de a fiúknak nem sikerült követni őt. Györgyi Antal rendkívül rossz vívással minden ellenfelétől kikapott a csoportban, majd a 13 induló miatti hiányos 16-os táblán is, így utolsó helyen fejezte be a versenyét. A kardozó Szatmári jobban kezdett, a csoportján 3-2 győzelmi aránnyal jutott túl, így 5. helye bizakodásra adott okot a táblavívásra. Hogy nem így lett (végül 9. hely), arról a koreai Song Jong Hun tehet, aki a rettenetes csoporteredménye után (0 gy., -14 találati különbség) megtáltosodva (és valószínűleg edzőjének köszönhetően), a táblán először magyar ellenfelét győzte le a legkisebb különbséggel (15:14), majd többi ellenfelének sem adva esélyt, tuti győzelmekkel meg sem állt az aranyig. Szatmárinak biztosan jól jött volna a külső segítség edzője formájában a koreiai elleni asszó során, de mivel magyar edzőt nem vittek ki (lásd hozzászólás), így csak magára hagyatkozhatott, s ez kevésnek bizonyult. Sok-sok vívóversenyen megfordultam már, de ilyet én még nem láttam, hogy valaki ilyen szenzációs teljesítményt nyújtson az elkeserítőre sikeredett csoportköre után. Jellemző, ez is csak itt, az Ifjúsági Olimpián fordulhatott elő (s az itt alkalmazott komolytalan szabálynak köszönhetően), mert sem világversenyt (Világkupa, VB, EB – az olimpián nincs csoportvívás) sem más nemzetközi versenyt (a felnőttektől a kadett korosztályos szintig) nem lehet nyerni 0-s csoportkörrel, mert az biztos kiesést jelent.
Egyéni eredményeik alapján a csapatversenyben (3+3 fős vegyes) csak Lupkovics volt érdekelve az EUR-3 csapat tagjaként, s a 9 csapat közül a 6. helyet sikerült megszereznie nemzetközi csapatuknak (kontinentális alapon és az egyéni helyezés figyelembe vételével történt a besorolás).Érdekesség, az olaszok szinte nemzeti csapatot indíthattak a versenyben (EUR-1), mert a női kardvívás kivételével minden egyéni versenyszámban az ő versenyzőjük lett a legjobb európai (férfi tőr-1., női tőr-1., férfi pbt.-1, női pbt.-2., férfi kard-2., női kard-9., így a női kard orosz győztesével kiegészülve „agyonverték” a csapatmezőnyt). Összesen a 7 vívó versenyszámban 4 arany- és 2 ezüstérmet szereztek.
 
A nemzetek közötti rangsorban Magyarország 6 arany-, 4 ezüst- és 5 bronzérmével – a vegyes csapatokban szerzett, több országot érintő érmek kivételével – összességében a 8. helyet szerezte meg:
 

 
Nemzet
A
E
B
Össz.
1
 China (CHN)
30
16
5
51
2
 Russia (RUS)
18
14
11
43
3
 South Korea (KOR)
11
4
4
19
4
 Ukraine (UKR)
9
9
15
33
4 !—
Mixed-NOCs
9
8
11
28
5
 Cuba (CUB)
9
3
2
14
6
 Australia (AUS)
8
13
8
29
7
 Japan (JPN)
8
5
3
16
8
 Hungary (HUN)
6
4
5
15
9
 France (FRA)
6
2
7
15
10
 Italy (ITA)
5
9
5
19
11
 Azerbaijan (AZE)
5
3
0
8
12
 Germany (GER)
4
9
9
22
13
 United States (USA)
4
9
8
21
14
 Thailand (THA)
4
3
0
7
 
Mindösszesen
202
200
221
623
Dudás Eszter arany-, míg Babos Tímea bronzérme a Mixed NOCs (vegyes csapat) eredményében található!
0 Tovább

Ifjúsági olimpia: A magyar szereplés - I. rész

Szingapúrban 2010. augusztus 14-26. között 12 napon át ugyanabban a 26 sportágban (nemzetközi szövetségi besorolás szerint) versengtek a fiatalok, amelyek a 2012. évi londoni Nyári Olimpián is szerepelnek, igaz, csak 201 versenyszámban (Londonban 300 lesz), amelyekből - a NOB jóvoltából – jónéhány, újonnan kitalált vegyes csapatversenyt rendeztek. A résztvevő sportolók számát 3500 főben határozták meg (a tényleges 3522 lett), valamennyi, a NOB-ba felvételt nyert 204 országot bevonva (Kuvaitból csak egyéni indulók vehették részt az olimpiai bizottságuk felfüggesztése miatt) és az egyes sportágakban a 14-18 éves korosztályok képviselőiből válogattak a nemzetközi szövetségek döntéshozói.

Magyarországról végül 51 sportolónak - 28 fiú és 23 leány – sikerült kivívnia a részvétel jogát 18 sportágban (sajnos egyik csapatsportágban sem sikerült), akiknek küzdelmeit a rendezők jóvoltából sikerült végig nyomon követnem. A SYOGOC kiváló weboldalt hozott létre, ahol élő kapcsolaton keresztül 10 csatornán voltak láthatóak az egyes versenyek, ezen kívül az eredmények folyamatosan frissülve és naprakészen voltak követhetőek, ráadásul a szervezők megtették azt a szívességet is, hogy az egyes nemzetek versenyzőinek eredményeit külön megkereshetővé.Azoknak, aki nem tudták figyelemmel kísérni a magyar sportolók szereplését, készítettem egy rövid sportágankénti összefoglalót az eseményekről, amelyet két részben közlünk:
 
Asztaliteniszezőnk közül Lakatos Tamás (1995. 08. 12.) kiválóan szerepelt, 4 közé jutása kellemes meglepést jelentett a főleg ázsiaiak által uralt sportágban. Nagyváradi Mercédesz is ügyeskedett, de sem egyéniben, sem csapatban – Tamással – nem volt esélye 8 közé jutni a 32 fős mezőnyben.
 
Atlétáink 7 fővel a második legnépesebb csoportot képviselték a magyar küldöttségben. A futószámokon kívül – ahol népes mezőny harcolt az érmekért – 14-17 fős mezőnyben bizonyíthattak fiataljaink, akik közül különösen Váradi Krisztina tett ki magáért a diszkoszvetés ezüstérmével, de hasonló dicséret illeti Töreky Balázst is a kalapácsvetés 3. helyéért. Nguyen Anasztázia a második legjobb európaiként szerzett 5. helyet 100 méteren – 36 indulóból –, de döntőt és 7. helyet ért Fertig Fruzsina teljesítménye is kalapácsvetésben. Az eskümondó Czúth Rékától – idei legjobb eredménye alapján a 6. legjobbként nevezték – jobb szereplést vártam a B döntő 3. helyénél (11.). Szintén csak a B döntőig jutott Káplár János diszkoszvető (9. hely), és Szabó Diána rúdugró is (14. hely).
 
Birkózásban mini küldöttségünk – 1 fiú és 1 leány – nem alkotott maradandót, még akkor sem, ha Kránitz András 6. lett súlycsoportjában. A „pontszerzést” egyrészt a kis létszámú mezőnynek – a 10 fiú és 4 leány súlycsoportban 7-8 fő indulhatott versenyszámonként –, másrészt szerencsés csoportbeosztásának köszönheti (3 fős csoportba került, így az 5-6. helyért mérkőzhetett a helyosztón). Mindhárom mérkőzését simán elvesztette, ellenfelein mindössze 1 pontot tudott csinálni. Németh Zsanett is hasonló cipőben járt – s itt nem a birkózólábbelire gondolok –, csak a csoportutolsók helyosztó mérkőzésén (7-8. hely) tudott győzedelmeskedni, addig pontot sem szerzett.
 
Cselgáncsozóink kitettek magukért – országonként és nemenként ugyan csak 1-1
versenyző indulhatott –, mindkét versenyzőnk érmes lett, a magyar csapat legkönnyebbje (44 kg), Batizi Barbara ezüstöt, míg a 81 kg-os Tóth Krisztián bronzérmet küzdött ki magának. A 4+4 fős, vegyes csapatversenyben nem volt szerencséjük, mindkettőjük csapata – Paris és Birmingham – kikapott a 8 közé jutásért.
 
Evezésben mindkét egységünk jól harcolt, a női kormányos nélküli kettesek versenyében Kiss Hellaés Uglik Szimóna a döntőig jutott, s lett ott 6., míg a fiúk egypár küzdelmében Bíró Márk épp csak lemaradt döntőről, de elszántságát és küzdeni tudását jól bizonyítja a B döntő megnyerése (7. hely).
 
Íjászatban Linster Sebastian képviselhette a magyar színeket, ahol hagyományaink alapján vérmes reményeket nem táplálhattunk. Ez az egyéni verseny során be is bizonyosodott, a selejtezőben 27. eredménye alapján kevés esélye volt továbbjutni a 16 közé (s nem is jutott, s lett ezzel holtversenyes 17.), csakúgy, mint a 1+1 fős vegyes csapatversenyben, pedig ott a lányok 4. legjobb selejtezős eredményét elérő indiai versenyzővel került párba.
 
Kajak-kenusaink ismét bebizonyították, a magyarok a sportág világ elitjét alkotják a síkvízi számokban. Farkasdi Ramona és Tótka Sándor végig uralták versenyszámukat a szokásostól eltérő ovális pályán, mind a selejtezőt (24 versenyzővel), mind a „head to head” verseny (kettesével egymás ellen versenyeztek ellentétes irányban) összes futamából győztesen kerültek ki, amely olimpiai bajnoki címet eredményezett mindkettőjüknek. Régóta követem az olimpiák síkvízi versenyeit, ezért bizton állíthatom, sem a versenyzők, sem a nézők számára nem adott élményt e versenyforma, sokkal élvezetesebb a hagyományos 9 pályás egymás melletti vetélkedés!
Megpróbálkoztak a számukra ismeretlen szlalom versenyszámban is eredményesek lenni, ez Tótkának sikerült jobban, kis szerencsével 8 közé juthatott volna (ha nem a selejtező legjobbját, a szlovén fiút kapja a negyeddöntőbe jutásért), míg Farkasdi lemaradt a legjobb 16 mezőnyéről.
 
Kerékpározásban mindent megpróbáltak versenyzőink az egyetlen, 3+1 fős vegyes versenyszámban, de felkészültségük és tudásuk alapján csak a 30. helyet sikerült megszerezniük a 32 nemzet vetélkedésében a kissé követhetetlen – az elért időeredményeket hibapontokra számolták át – csapatversenyben. A 3 fiú közül Stubán Ferencországúton – 28. hely –, Fenyvesi Péter hegyikerékpározásban – 14. –, míg Szoboszlai Patrik BMX-ben – 17. hely – vetélkedett, az egyetlen hölgyindulónak, Kéri Zsófiának pedig minden szakágban teljesítenie kellett a pályát (túlélőverseny nőknek, neki ez a 24., 17., 16. helyen sikerült). Ráadásul sikerült olyan bonyolult és érthetetlen szisztémát kitalálniuk a rendezőknek, hogy a sokat megélt, öreg olimpiai rókáknak sem volt könnyen érthető az eredményszámítást! Remélem, ezt a versenyformát soha sem alkalmazzák a felnőttek olimpiáján! A beszámoló folytatása hamarosan következik...
0 Tovább

Lézerrel lőnek Londonban

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) szerint a tesztelések során - így a szingapúri ifjúsági olimpián is - kiválóan vizsgázott a rendszer, ezért a 2012-es londoni olimpián lézerpisztolyokra cserélik a légpisztolyokat az öttusaversenyeken. Az új technológia – az eddigi tapasztalatok alapján – Klaus Schormann, a szövetség elnöke és Albert herceg, az UIPM tiszteletbeli elnöke szerint is tökéletesen bevált. A lézeres fegyverekkel a lövészet költségei jelentősen, mintegy kétharmadnyival csökkennek, emellett sokkal biztonságosabbá is válik a futással kombinált utolsó szám, amelyet ezek után olyan helyeken is meg lehet majd rendezni, ahol eddig nem.

„Az új technikával szélesebb lesz a sportág bázisa, bármely országból érkezhetnek majd versenyzők – nyilatkozta Schormann az ifjúsági olimpia honlapjának. – Parkokban, vagy akár bevásárlóközpontokban is lehet majd versenyeket rendezni.” Albert herceg hangsúlyozta, hogy komoly fejlődést jelent a sportágnak a lézerfegyverek bevezetése. „Nagyon fontos szempont, hogy sokkal egyszerűbb a fegyverek szállítása, nincs probléma a repülőtereken sem. Ez a jövő útja” – nyilatkozta a monacói uralkodó. (Forrás: MTI)

 

0 Tovább

Az Onyiscsenko sztori

Borisz Onyiscsenko nevét egy életre megtanulta a sportvilág az 1976-os montreali olimpián. No nem azért, mert a szovjet öttusázó Mark Spitzhez, Keleti Ágneshez, vagy Michael Phelpshez hasonló tettet vitt volna véghez, hanem azért, mert az ő neve az olimpiákat tekintve a csalással fonódik össze azóta is. A montreali olimpia idején már 39 esztendős Onyiscsenko persze nem volt nyeretlen kétéves a sportágban, hiszen korábban szerzett már három olimpiai érmet is (1968-csapat 2. hely, 1972-csapat 1. hely, egyéni 2.hely), így vélhetően egy egyéni aranyéremmel szerette volna lezárni sportolói pályafutását, amihez minden eszközt be akart vetni.

A montreali öttusa verseny első száma után a szovjetek a negyedik helyen álltak csupán, de nagyon bíztak benne, hogy a vívásban sikerül felzárkózniuk, ami az egyik legerősebb számuk volt. Egyénileg Onyiscsenko volt az egyik legjobb a mezőnyben, így nem csoda, ha az angol Adrian Parker elleni asszóban folyamatosan ő adta a tusokat. Ennek ellenére azonban a brit csapat versenyzői (főleg a következő asszóra készülő Jim Fox) tiltakozásuknak adtak hangot, mert úgy érezték, hogy több esetben is úgy jelzett a gép találatot, hogy a szovjet vívó nem érte el ellenfelét. Mindezt megerősítette a magyar mérkőzésvezető, Székely Tibor is, aki magához kérette a fegyvert és mivel nem talált rajta mindent rendben lévőnek, így egy új (immáron szabályos) párbajtőrt adott Onyiscsenkonak. A szovjet vívó így is nyerte az asszót, de utólag kiderült, hogy a párbajtőrét olyan módon preparálta (ld. kép), hogy az olyan esetben is jelezhessen, amikor nem volt ténylegesen találat. A szovjet csapatot és Onyiscsenkot egyéniben is kizárták az olimpiáról az eset következtében. Érdekesség, hogy végül éppen a csalásra fényt derítő brit csapat nyerte meg az 1976-os montreali olimpia öttusa csapat versenyét.
 
A szovjet versenyző az olimpia egyik szégyene lett, az újságok is „Borisz a csaló” néven illették ezt követően. Csapaton belül sem volt lelkes fogadtatása a csaló öttusázónak, a szovjet röplabdázók például azt mondták, hogy ha találkoznak vele, akkor kidobják őt a szállásuk ablakán. Az Onyiscsenko ügy után a sportág szabályai is módosultak, innentől kezdve már nem lehetett olyan fogantyút használni a fegyvereken, amelyek esetleg kábeleket, vagy kapcsolókat rejthetnek el. Az Onyiscsenko-féle csalás egyébként meglehetősen híressé vált azóta is, a tekintélyes brit Observer című lap 2001-es összeállításában például minden idők legnagyobb sportbeli csalása címet nyerte el, megelőzve például Ben Johnson szöuli dopping ügyét vagy a legendás Diego Maradona-féle kezezős gólt is az 1986-os labdarúgó világbajnokságról. Érdekesség, hogy az Interneten keresgélve sem található különösebb információ arról, hogy mi történt az egyébként KGB-ügynök Onyiscsenkoval a montreali olimpia óta. Egyes hírek arról szóltak, hogy szibériai sóbányában töltött néhány esztendőt, majd pedig taxisofőrként élte életét, de ezekről nincs megerősítés. Ha valaki olvasott, hallott róla, segítsen információval ezügyben…
0 Tovább

Paul Hamm ismét visszatér

Két évvel a londoni olimpia előtt bejelentette visszatérését az amerikai tornász, Paul Hamm. Az athéni olimpia egyéni összetett bajnoka (és kétszeres ezüstérmese) érdekes döntést hozott. Az elmúlt években inkább már a civil életre hangoló Hamm ugyanis a Chicagóban ígéretesen induló pénzügyi karrierjét hagyta ott ismét a tornasport kedvéért, hogy álmát, a londoni szereplést megvalósíthassa. Az amerikai tornász a pekingi olimpia előtt is hosszabb kihagyása után harcolta ki a csapattagságot az Egyesült Államokban, de a kézfejének sérülése és a sérülékeny válla miatt végül mégsem tudott ott lenni a kínai fővárosban.

„Szörnyű volt elviselni ezt az érzést, hogy így búcsúzok el az olimpiáktól. Nem akartam így befejezni a pályafutásomat. Ugyanakkor, ahogy a tornasport most halad, tudom, hogy a csapat sikeréhez még mindig tudok érdemben hozzátenni és várhatóan éremért is küzdhetek majd. A munkahelyem is nagyon tetszett, de ez az életforma és pozíció még várhat újabb két évet„ –nyilatkozta visszatérése kapcsán a 28 éves amerikai tornász. Hamm nem szerspecialistaként tervezi a visszatérést, hanem minden szeren készül, első nagy versenyének pedig a Tokióban, 2011 októberében sorra kerülő világbajnokságot nevezte meg. Az amerikai tornász mostani formájáról egy rövid kisfilm is megtekinthető az alábbi linken.

0 Tovább

Bolt nem megy Indiába

Idén októberben Indiában rendezik meg a Nemzetközösségi Játékokat. Az október 3-14 között sorra kerülő rendezvény egyik csúcspontja lehetett volna a háromszoros olimpiai bajnok Usain Bolt szereplése. A jamaikai csodafutó (sokak szerint jelen korunk legnagyobb atlétája) viszont nem indul a versenyen. A 100-on és 200 méteren is világcsúcstartó jamaikai futó edzője, Glen Mills elmondta, hogy tanítványa a 2011-es világbajnokság (Bolt idén a Gyémánt Liga versenyen indult is a leendő vb-helyszínen a koreai Daegu-ban) és a két év múlva sorra kerülő olimpia miatt hagyja ki a brit nemzetközösség tagországai számára fontos versenyt. Bolt négy évvel ezelőtt sérülés miatt nem vehetett részt a versenyen, az indiai szervezők nagy bánatára nem lesz ott Új-Delhiben. Bolt egyébként a jövő héten esedékes jamaikai bajnokságot is kihagyja, Mils szerint ennek nincs köze a 23 éves futó közelmúltban összeszedett (emiatt nem indult a new yorki versenyen sem) Achilles-sérüléséhez…Háááát?

0 Tovább

Zsuzsa, köszönjük !

Az egységsugarú tévénézőnek a Neocitran reklámból, a sportot közelebbről figyelőknek azonban nagyszerű versenyeiről, kitűnő eredményeiről és szimpatikus, szerény egyéniségéről marad örökre emlékezetes Vörös Zsuzsanna, aki kedden bejelentette visszavonulását. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok, most 33 éves öttusázó 2004-ben az athéni olimpián érte el legnagyobb sikerét, amelyről aranyéremmel tért haza, így hazánk első és egyetlen női öttusa olimpiai bajnokát tisztelhetjük személyében.

A 2005-ben Magyarországon az év sportolójának megválasztott Vörös Zsuzsanna számára a pekingi olimpia már nem sikerült ilyen jól neki, 2008 novemberében pedig súlyos lovasbalesetet szenvedett. Ekkor annak a veszélye is fennállt, hogy vissza kell vonulnia, de nagy lelkierőről tanúbizonyságot téve minden erejével azon volt, hogy felépüljön és folytathassa pályafutását. Párját, Koroknai Józsefet egy évvel később szeptember 11.-én a munkahelyén érte kis híján végzetes baleset. Ettől a naptól kezdve a székesfehérvári sportolónő számára élettársa felgyógyulása mindennél fontosabbá vált, és ezzel is magyarázható, hogy a visszatérés, illetve a folytatás tervéről az idén végleg le kellett mondania. Vörös Zsuzsanna a T-Mobile Sporthírszolgálatnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a nyáron Szegedre költözik, s bár semmit sem akar felszámolni Székesfehérváron, másodmagával tartósan a Tisza-parti városban készül berendezkedni. „Ez a párom városa, ahová elvisszük a négy kutyánkat és a jókora zsákot megtöltő éremgyűjteményemet is – folytatta Vörös Zsuzsanna, aki más terveiről is említést tett. – Már korábban elhatároztam, hogy ha versenyzőként el is búcsúzok az öttusától, valahol megpróbálom hasznosítani a sportágban és a tanulmányaim során összegyűjtött tudományomat. Tudom, hogy Szegeden nincs még öttusabázis, de ha sikerül patrónusokra akadnom, ebben a városban is megindulhat valami. Én leszek a világ legboldogabb embere, ha az elvetett mag kikel, és aztán szárba is szökken. Harminchárom évesen öttusázóként úgy éreztem, hogy kifutottam az időből, pedagógusként és nevelőedzőként viszont még bőven lehet alkalmam a bizonyításra."
 
Vörös Zsuzsanna
Született: 1977. május 4., Székesfehérvár 
Klubja: Alba Volán-Bericap
Legjobb eredményei:
egyéniben: világbajnok (1999, 2003, 2004), vb-2. (1998, 2002, 2005), Európa-bajnok (2000, 2006), Eb-2. (2003)
csapatban: világbajnok (2002), Európa-bajnok (2000, 2003), vb-3. (1998, 2003, 2006, 2008, 2009), Eb-3. (2009)
váltóban: világbajnok (2000, 2003), vb-3. (2002), Európa-bajnok (2001, 2003), Eb-2. (2004, 2005, 2008), Eb-3. (1997, 2007)
Olimpiai eredményei: aranyérmes (2004), 15. (2000), 20. (2008)
0 Tovább

Sasics a Csanádiban

 

Sasics Szvetiszláv olimpiai bronzérmes és világbajnok öttusázó tart élménybeszámolót április 29-én 16.30 órától a Csanádi iskolában (XIV., Őrnagy u. 5-7., a Stadionok metróállomástól 5 percre).
Sasics 1973-1980 között volt a felnőtt válogatott keret tagja, az 1975. évi mexikóvárosi öttusa világbajnokságon csapatban aranyérmet nyert Kancsal Tamás és Maracskó Tibor társaként, majd a következő évben a montreali olimpián ugyanebben az összeállításban bronzérmet szereztek a britek és a csehszlovákok mögött. 2 év múlva Jönköpingben egyéni 6. és csapat 5. helyet szerzett a VB-n, nyert versenyt külföldön és itthon is, így 1978. évi összteljesítményével kiérdemelte, hogy az Év öttusázójának válasszák. A Budapesti Honvéd csapatával kétszer is bajnokságot nyert sportoló később edzői és szakedzői végzettséget szerzett.
Kedves sport- és olimpiabarát, ha szeretnél még többet megtudni a vendégről, a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör nagy szeretettel vár a beszélgetésre!
0 Tovább

Elhunyt Kovácsi Aladár

Hosszan tartó, súlyos betegség után életének 78. évében elhunyt Kovácsi Aladár olimpiai és világbajnok öttusázó. Kovácsi Aladár még húszéves sem volt, amikor Benedek Gáborral és Szondy Istvánnal nagy meglepetésre csapatban olimpiai aranyérmet nyert Helsinkiben, az 1952-es nyári játékokon. Ezt követően két világbajnokságon – 1955-ben a svájci Macolinben és 1958-ban a nagy-britanniai Aldershotban – szerepelt sikerrel: a válogatottal első, illetve második lett, ráadásul előbbi versenyen egyéniben is a dobogó harmadik fokára állhatott. Itthon a téli öttusában is jeleskedett, ötször nyert bajnokságot. Párbajtőrben szintén a válogatott keret tagja volt. Orvosi diplomájának megszerzése után, 27 évesen vonult vissza, és nyugdíjba vonulásáig szülész-nőgyógyász hivatásának élt. Az utóbbi időszakban felesége, Ferencz Éva énekesnő pályáját segítette. Több éve súlyos betegsége miatt kórházi kezelésre szorult, egészségi állapota hullámzó volt, de több alkalommal betegen is részt vett a bajnokok találkozóin.

(Forrás: MTI)

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek