Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lillehammerben lesz az ifjúsági olimpia

Öt év múlva, 2016-ban Lillehammer rendezheti meg a második téli ifjúsági olimpiai játékokat - erről döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerdán. Bár korábban Luzern, Lake Placid, Zaragoza és Szófia is gondolkozott a pályázaton, nagy meglepetést nem okozott a végeredmény, hiszen a norvég kisváros végül egyedüli pályázó volt a versenyekre. Az 1994-ben téli olimpiát is rendező Lillehammer általános vélekedés szerint minden idők egyik legjobb hangulatú versenyeit rendezte 17 évvel ezelőtt, így most nem okozott meglepetést, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vezetői bizalmat szavaztak nekik a 14-18 éves korosztály versenyeinek megrendezésére is.

„Örülünk annak, hogy visszatérhetünk Lillehammerbe. Felejthetetlen olimpiát éltünk meg ebben a városban annak idején” - nyilatkozta a NOB belga elnöke, Jacques Rogge a szavazás után. „Ez a döntés segíteni fog nekünk abban, hogy tovább fejlesszük Norvégiában az utánpótlás sportot” - mondta a norvég kultuszminiszter, Anniken Huitfeldt, aki elmondta, hogy a sportolók elszállásolásáról most is az a négy település gondoskodik majd, amely 1994-ben a világ legjobb téli sportolóit látták vendégül. Az olimpiai mozgalom történetében az első téli ifjúsági olimpiát jövő januárban Innsbruckban rendezik majd meg.

0 Tovább

Öttusázó lett az Olimpikonok Világszövetségének elnöke

Joel Bouzou ötkarikás bronzérmes, világbajnok öttusázót választotta elnökévé az Olimpikonok Világszövetsége (WOA). Az elnöki tisztségre öt jelölt, köztük az eddigi első ember, Dick Fosbury, a magasugrást forradalmasító amerikai olimpiai bajnok is pályázott. A lausanne-i Olimpiai Múzeumban a hétvégén megtartott tisztújító közgyűlésen Bouzou, a Nemzetközi Öttusa Szövetség francia főtitkára kapott bizalmat. Alelnökké Amadou Dia Ba szenegáli olimpiai ezüstérmes gátfutót és a görög Jeórjiosz Andreadisz olimpikon vitorlázót választották. A főtitkári teendőket továbbra is perui Anthony Ledgard látja el.

Az új elnök Peter Montgomery ausztrál vízilabdázó (1995-1999), Schmitt Pál (1999-2007) kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző és Fosbury (2007-2011) után kapott bizalmat. Aktív sportolóként négy olimpián vett részt, 1984-ben volt a bronzérmes francia csapat tagja, 1987-ben egyéni világbajnok lett. A közgyűlésen magyar részről, a hazai Olimpiai Bajnokok Klubjának képviseletében a volt vízilabdázó, ötkarikás bajnok Kósz Zoltán vett részt. Elmondása szerint - amint azt a MOB honlapja idézi - elsősorban az európai küldöttek azt remélik, hogy az új elnök képes lesz a WOA megújítására, a nemzeti szervezetek összefogására, a több mint százezer olimpikon együttműködésének erősítésére, ahogyan az Schmitt Pál elnöksége idején kialakult és jellemezte a WOA tevékenységét.

0 Tovább

Győr városa ifjúsági olimpiát rendezne

Az európai olimpiai bizottságok szervezete (EOC) alkalmasnak találta, egyúttal kiválóra értékelte a 2017-es nyári európai ifjúsági olimpiai fesztivál megrendezésére Győr helyszínnel benyújtott magyar pályázatot a Szocsiban rendezett közgyűlésén. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tájékoztatása szerint ezzel a döntéssel Győr "hivatalosan és nemzetközileg" is elnyerte a pályázó város jogállását, valamint jelentős lépést tett a rendezési jog megszerzése felé. A közgyűlésen részt vett Borkai Zsolt, a MOB elnöke, valamint Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató és Szabó Bence sportigazgató is. Az EOC szemlebizottsági látogatására jövő májusban kerül sor, míg a végleges pályázati kézikönyv benyújtásának határideje október eleje. A rendezési jog odaítélésről az EOC közgyűlése a december 6. és 9. közötti izraeli ülésén határoz.

0 Tovább

Michael Johnson szerint Bolt nem nyerhet négy aranyat

A korábbi 400-as olimpiai bajnok Michael Johnson kételkedik benne, hogy Usain Bolt négy aranyérmet tudna nyerni a jövő évi londoni olimpián. A jamaicai futó - aki idén az év atlétája lett - a 100 m, a 200 m és a 4x100-as váltó mellett a 4x400-s stafétával is indulna, de már jelezte: igazából nem érdeklődik a hosszabb távok iránt. "A 400-ra másként kell edzeni, az nem annyira egyszerű" - jegyezte meg az 1996-os olimpián 200-on és 400-on, 2000-ben pedig 400-on ötkarikás aranyérmes - és ebben a számban még mindig világrekorder - Johnson. "Úgy gondolom, hogy 400-on is képes lenne világcsúcsra, de azt mondta, hogy nem igazán érdekli az edzés erre a távra." Az utolsó atléta, aki négy aranyérmet szerzett egy játékokon, az amerikai Carl Lewis volt, még 1984-ben: ő 100-on, 200-on, a 4x100-as váltóval és távolugrásban győzött.

0 Tovább

Usain Bolt négy aranyért megy Londonba

A jamaicai sztáratléta, Usain Bolt azt mondta: négy aranyérmet szeretne nyerni a jövő évi, londoni olimpián úgy, hogy szokásos számai mellett a 4x400 m-es váltó tagjaként is rajthoz állna.  A 100, a 200 és a 4x100 méteres síkfutás jamaicai címvédője szombaton úgy fogalmazott: ha megfelelő fizikai állapotban lesz és hazája stafétája esélyes lesz a győzelemre, akkor szeretne ott lenni a hosszabb távú váltóban még akkor is, ha ebben a számban a legmagasabb szinten eddig még sohasem versenyzett. „Ha tudok segíteni nekik az arany megszerzésében, akkor szeretnék csapattag lenni 4x400-on is" - mondta Bolt a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) monacói gáláján, ahol az ausztrál gátas Sally Pearsonnal egyetemben az év atlétája kitüntetést is átvehette. Mostanáig Carl Lewis az utolsó férfi atléta, aki egy olimpián - 1984-ben, Los Angelesben - négy elsőséget is begyűjtött.

0 Tovább

Újra öttusázó vendég a Csanádiban

A Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör szeptember 29.-én csütörtökön 16.30 órakor tartja első őszi rendezvényét a Csanádi iskolában (1143 Budapest, Őrnagy u. 5-7.) Maracskó Tibor olimpiai ezüst- és bronzérmes, világbajnok öttusázó lesz a vendég.

Az élménybeszámolóra minden érdeklődőt szívesen várnak, a belépés természetesen ingyenes.

0 Tovább

Marosi Ádám vb-bronzzal szerzett kvótát Londonra

Marosi Ádám bronzérmet, és ezzel ötkarikás kvótát szerzett a moszkvai olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokságon vasárnap. A lövészettel kombinált futást a kétszeres olimpiai bajnok Andrej Mojszejev kezdhette az élről, és a hazai közönség biztatása közepette nem is engedte át másnak az első helyet. A már kvótás Kasza Róbert fél perccel mögötte rajtolt, nyakában az orosz Alekszandr Leszunnal, majd 15 másodperc múlva indult Marosi, nyomában egy harmadik orosz, Ilja Frolov. Leszun már az első körben megelőzte Kaszát, Marosit pedig Frolov üldözte. Mojszejev és Leszun elhúzott a többiektől, Marosi tartotta a távolságot Frolovval szemben, sőt az utolsó sorozatban jobban célzott, így kezdte lerázni riválisát. Mindketten befogták Kaszát, majd a célba Marosi biztos előnnyel érkezett be, és a vb-bronzérem mellett olimpiai kvótának is örülhetett.

"A gyenge vívás után nem gondolkoztam azon, mi lesz a folytatásban, mert éreztem a versenyt. Sokkal dinamikusabb voltam, mint a selejtezőben, jól bírtam fizikailag, nem viselt meg a vb előtti betegség és kihagyás" - mondta az eredményhirdetés előtt Marosi. "Aztán életem lovaspályáját mentem. Megvan a kvóta, és ez nagyon jó dolog, nagyon boldog vagyok."- tette hozzá a magyar öttusa sport negyedik londoni kvótása. Nagyot futott Demeter Bence, aki hatodik lett, és az egyéni induló Tibolya Péter is, aki nem mellesleg megnyerte a számot, és feljött a tízedik helyre. Csapatban a kiválóan futó oroszok (Leszun, Frolov, Karjakin) tizennyolc ponttal a magyarok elé kerültek, a harmadik Olaszország triója lett. A magyarok négy éremnél tartanak a vb-n, szombaton Kovács Sarolta és a csapat második lett a női döntőben. A vb hétfőn a vegyes párosok vetélkedésével folytatódik.

0 Tovább

Megvan a két női kvóta öttusában

Vasárnap Tóth Adrienn ezüstérmet nyert, Kovács Sarolta pedig a hetedik helyen végzett az angliai öttusa Európa-bajnokságon, ezzel mindketten olimpiai kvótát szereztek Magyarországnak. A Tóth, Kovács, Gyenesei Leila összeállítású válogatott pedig aranyéremmel zárta a verseny vasárnapi napját, megelőzve a német és a francia csapatot. A magyar trió a vívást és az úszást is megnyerte, majd a lovaglásban őrizte magabiztos előnyét, a lövészetekkel kombinált futásban pedig gyakorlatilag már nem forgott veszélyben a sikere.

Az olimpiai indulási jog kiharcolásához ezúttal az első kilenc hely valamelyikén kellett végezni. Alaphelyzetben nyolc kvótát osztottak ugyan, de mivel a győztes német Lena Schöneborn már a Világkupa-döntő megnyerésével az ötkarikás mezőny tagjává vált, így egy hely felszabadult. A magyar öttusázók közül korábban már Kasza Róbert szerzett részvételi jogot a londoni VK-döntő megnyerésével. Öttusában viszont senki sem saját magának szerez olimpiai részvételi jogot, hanem a nemzetnek, így a londoni játékok közeledtével a Magyar Öttusa Szövetség dönthet majd az indulók kilétéről. A férfiaknak nem sikerült jól az angliai Európa-bajnokság, Marosi Ádámék legközelebb a szeptember elején sorra kerülő egyiptomi világbajnokságon küzdhetnek Londonért, ahol a dobogóra kell kerülni az olimpiai kvalifikációhoz.

0 Tovább

Olimpiai kvóta öttusában is

Kiváló versenyzéssel Kasza Róbert nyerte a férfi öttusázók londoni Világkupa-döntőjét, ezzel az európaiak közül elsőként ő szerzett kvótát a jövő évi olimpiára. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy mindenképpen indul majd a játékokon, előfordulhat ugyanis, hogy több magyar is kiharcolja a részvétel jogát, és mivel országonként és nemenként csak két-két fő szerepelhet az olimpián, a hazai szövetség határoz majd a résztvevőkről. A londoni Vk-döntőn - melyet részben olimpiai létesítményben bonyolítottak le -, Marosi Ádám és Demeter Bence is az élcsoportban végzett: előbbi hetedik, utóbbi kilencedik lett.

Hármójuk közül Kasza kezdett igazán jól, ő 976 pontos vívással a második volt az első szám után, majd jó úszással átvette a vezetést. Demeter 880 pontig jutott a pástokon, Marosi viszont csak 832-ig, ami az ő esetében korántsem értékelhető jó teljesítménynek. A medencében Demeter megőrizte első tíz közötti helyét és Marosi is felzárkózott némiképp: éppen tizedik volt a lovaglás előtt. A harmadik számban mindhárom magyar 1120 pontot hozott össze, ennél a 36 fős mezőny nagy része jobban teljesített. Ezzel együtt Kasza második, Demeter hetedik, Marosi pedig nyolcadik volt a lövészettel kombinált futás előtt.

Kasza két másodperccel indult az élen álló dél-koreai Jung után, de hamar leelőzte ázsiai ellenfelét, az üldözőit pedig maga mögött tartotta. Demeternek és Marosinak harminc másodpercen felüli hátránya volt a rajtnál, így nekik nagy bravúrra lett volna szükségük a jelentős előrelépéshez. "Nagyon nagy versenyt csinált ma Kasza Robi, tényleg egész nap kiválóan teljesített - világított rá a győzelem hátterére Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány. - Jól vívott, jól úszott, s bár a lovaspályán volt négy verése, a kombinált számban történtek tükrében ezúttal ez is belefért."

0 Tovább

Janet Evans ismét olimpiára menne

A londoni olimpiai szereplés a célja a négyszeres ötkarikás aranyérmes, ötszörös világbajnok amerikai úszónőnek, a 39 éves Janet Evansnek, aki 15 esztendei szünet után tér vissza a versenysportba. Az AP hírügynökségnek adott pénteki exkluzív interjújában közölte, hogy hat hónapja ismét keményen edz, és feltett szándéka, hogy - sikerrel véve a jövő évi amerikai válogatót - ott legyen a 2012-es nyári játékokon. Evans, aki kétgyermekes családanya, e hét végén indul versenyen első ízben azóta, hogy az 1996-os atlantai olimpiával befejezettnek tekintette pályafutását. Érdekesség, hogy szülővárosában, a kaliforniai Fullertonban tervei szerint négy számban is rajthoz áll abban az uszodában, amely éppenséggel az ő nevét viseli...   

Az Egyesült Államok úszósportjának kiemelkedő alakja az interjúban úgy fogalmazott: nem tenne kísérletet a visszatérésre, ha nem gondolná úgy, hogy újfent olimpiai induló lehet.   Fénykorában számos világcsúcs birtokosa volt, elsősorban 400 és 800 méteres gyorsúszásban uralkodott hosszú éveken át. Olimpiai aranyat, mindjárt hármat is, az 1988-as szöuli olimpián 17 évesen nyert, a két középtávú gyorsszám mellett 400 m vegyesen volt még első, majd az 1992-es barcelonai játékokon 800-on megvédte címét, míg 400-on ezüstérmes lett.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek