A Nemzetközi Olimpiai Bizottság acapulcói üléséről már korábban is írtunk, ahol a konkrét döntések mellett természetesen rengeteg tárgyalás is zajlott a háttérben. Az Amerikai Olimpiai Bizottság (USOC) vezetője, Larry Probst (a képen balra) a mexikói ülést arra is kihasználta, hogy négyszemközt beszélgessen a szervezet tagjaival. Az amerikai sportdiplomata azt szerette volna kideríteni, hogy milyen problémák vezettek ahhoz, hogy a korábban rendre fontos feladatokat kapó amerikaiak tavaly (most éppen Chicago városa révén) szégyenszemre már a szavazás első körében kiestek a 2016-os nyári olimpia rendezéséért zajló koppenhágai szavazáson. „Drasztikus változások zajlanak az utóbbi hónapokban. A NOB és Amerika viszonya korábban meglehetősen fagyos volt, de ezen a területen fontos elmozdulást észlelünk mi is és szerencsére a mozgalom fontos döntéshozói is.”mondta Probst az AP hírügynökségnek. - „Számomra ez egy nagyon hasznos hétvége volt, mert rengeteg befolyásos emberrel tudtam beszélni és sok információt szereztem arról, hogy ők miként gondolkoznak és milyen terveik vannak.” A közelmúltban az USOC vezetői a hasonló jellegű rendezvényeken rendre „láthatatlanok” maradtak vagy el sem utaztak rájuk, Probst azonban személyes jelenlétével is jelezte az amerikai közeledési szándékot.

Az USOC vezetője többek között tárgyalt Carlos Nuzman-nal, a 2016-os riói olimpia szervezőbizottságának vezetőjével, a német Thomas Bach-hal, akit sokan Jacques Rogge egyik legkomolyabb utódjelöltjének tartanak valamint azzal a puerto ricói Richard Carrion-nal is, aki a NOB nevében tárgyalni fog az amerikai televíziós közvetítési jogokról. „Szeretnénk hosszabb távon is csatlakozni a nemzetközi vérkeringéshez, legyen szó akár sporteseményekről, akár csak hasonló informális megbeszélésekről. Hosszú távon gondolkozunk, nem csak néhány hónapra tervezünk” – jelezte Probst, hogy a korábbi izolációs és „mi majd megmondjuk a világnak, hogy mi a jó” - attitűd már egyre kevésbé jellemző az amerikai olimpiai mozgalomban. Probst november elején részt vett az Ázsia Játékokon Kínában (ami szokatlan egy amerikai sportdiplomatától), jövő év elején pedig Oroszországba érkezik majd tárgyalni. A közeledés jele volt még az is Acapulcóban, hogy az USOC együttműködési megállapodást írt alá a brazilokkal arról, hogy nagy volumenű csereprogramokat indítanak, amelyek segítségével közösen készülhetnek és hatékonyabban használhatnak ki edzőközpontokat a két ország sportolói.

A NOB elnöke, Jacques Rogge elégedetten vette tudomásul az amerikaiak megváltozott hozzáállását és bízik benne, hogy az olimpiai bevételek (amelyek generálásában a nagy multinacionális szponzorcégek révén az Egyesült Államok vastagon benne van) elosztása körüli vitában is rendeződik majd a helyzet. Ez utóbbi volt alighanem a korábbi feszültségek kulcsa is, a NOB ugyanakkor tavaly Koppenhágában jelezte, hogy ha keménykednek vele, akkor előveszi az „aduászt”, az olimpia helyszínek kijelölésének jogával élve pedig az igencsak kedvező pozícióban lévő Chicago városát büntette meg.