A közelmúltban örömhírt kaptak Birmingham lakói, hiszen a város vezetői bejelentették, hogy szerződést kötöttek a jamaikai illetve az amerikai atlétikai válogatott vezetőivel. A megállapodás arról szól, hogy a két ország legjobb atlétái a londoni olimpiát megelőzően a brit városban készülnek majd. Az igazán ütős (már jóval többeket érdeklő) hír azonban csak akkor kerekedett az egészből, amikor kiderült, hogy a város vezetői közvetlen üzletet is látnak abban, hogy Allyson Felixék vagy Usain Bolték náluk edzenek.

A tervek szerint ugyanis az edzésekre nem engednek be senkit sem ingyenesen, a sztárok testközelből történő figyeléséért pénzt kérnének, amivel a város 212 millió fontos költségvetési hiányát szeretnék csökkenteni. A városvezetők büszkék arra, hogy sikerült a világ két legerősebb atlétikai válogatottját hozzájuk csábítani, egyes vélemények szerint ez a tény – a közvetett hatásokat figyelembe véve - 15 millió fonttal is megdobhatja a város gazdaságát. A tervek szerint az amerikaiak az Alexander Stadionban edzenek majd, míg a karibi válogatott a Birminghami Egyetem létesítményeit használná a felkészülés során.

“Szükségünk van hatékony módszerekre ahhoz, hogy bevételeket tudjunk generálni.” – mondta el a városháza vezetője, a „Bolt-hadműveletben” sikeresen tárgyaló Mike Whitby. A helyi emberek ugyanakkor nem nézik jó szemmel a fejleményeket, hiszen véleményük szerint az olimpiai eszmével ellentétes lenne az edzésekre belépőt kérni, ráadásul ez nem is lenne túl motiváló a város szegényebb régióiban lakók számára. A kritikák hatására Whitby finomított álláspontján és elmondta, hogy ez csupán egy ötlet volt a sok közül az ő részéről a város pénzügyi nehézségeinek csökkentésére, amelyet nem akarnak mindenáron megvalósítani.