Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Djokovics a vegyes párost már nem vállalja

A világranglista éllovasa, Novak Djokovics számára már túl nagy terhet jelentene a vegyes páros az olimpián, így vélhetően ebben a számban nem lesz ott a londoni versenyeken. "Most az tűnik valószínűnek, hogy a vegyes párosban nem játszom az olimpián. Ott van ugyanis az egyes és a páros indulásom is, a harmadik szám pedig talán túl sok lenne nekem is. Végleges döntést viszont csak később hozok ezügyben. Amúgy támogatom a vegyes páros olimpiai szereplését, helye van a programban" - nyilatkozta a párizsi Roland Garroson a szerb, akit sokan Ana Ivanovics vagy Jelena Jankovics oldalán is szívesen látnának a Wimbledonban sorra kerülő olimpiai tornán.

0 Tovább

Nem lesz kötelező a fehér szín viselése Wimbledonban

Felfüggesztik a londoni olimpia idejére a wimbledoni teniszszentély hagyományos öltözködési előírásait. "Ezúttal az ötkarikás szabályokat követjük Wimbledonban, így a szokásos fehér helyett sokkal színesebb lesz a játékosok ruházata" - jelentette ki kedden Francesco Ricci Bitti, a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) elnöke, hozzátéve: lesznek olyanok, akik ellenzik majd a tarkaságot, de a többségnek biztosan tetszeni fog.

A volt világelső, háromszoros olimpiai bajnok Venus Williams máris jelezte, hogy örömmel visel majd az amerikai zászlóra utaló, vörös-fehér-kék öltözéket az All England Clubban. Az ötkarikás tenisztorna másik különlegessége az lesz, hogy a pályák körül nem a hagyományos sötétzöld drapéria látható majd.

0 Tovább

Federer olimpiai aranyra vágyik

A svájciak 16-szoros Grand Slam győztes játékosa az utóbbi hónapokban újra kezd formába lendülni. Három tornagyőzelemmel a háta mögött pedig ismét kezdhet újabb kiemelt tornákról vagy akár az olimpiáról is álmodozni. „Történelmi és egyszeri lehetőség lesz az, hogy az olimpiai érmeket majd Wimbledonban adják át. Bízom benne, hogy valóra válhat az aranyéremről szőtt álmom” - nyilatkozta a Miamiban zajló torna helyszínén Federer.  A 30 esztendős svájci játékos Pekingben Stanislas Wawrinkával együtt megnyerte a párosok küzdelmeit, most viszont egyéniben is szeretne győzni. Erre minden esélye meg is van Federernek, hiszen a wimbledoni füves pályás torna az egyik kedvenc helyszíne, ahol korábban hatszor (2003-2007, 2009) is győzni tudott a férfi egyes tornán.

0 Tovább

Mégsem áll össze a Hingis-Federer vegyes páros

Igazi álompáros lehetett volna Martina Hingis és Roger Federer, ha a londoni olimpia tenisz vegyes páros versenyében elindul. Az ötlet még az év elején, állítólag a Federerhez közel állók javaslatára vetődött fel, amiről a két érintett a napokban személyesen is beszélt. Hingis és Federer végül arra jutottak, hogy nem látnak fantáziát az elképzelésben. Federer ugyanis inkább az egyesre szeretne koncentrálni Londonban, lévén az egyéni olimpiai bajnoki cím az egyetlen, amely még hiányzik rendkívül sikeres pályafutásából.

Párosban ugyan (Stanislas Wawrinka oldalán Pekingben) nyert már olimpiát a svájci, de Wimbledon füvén jövő nyáron szeretne egyéniben is a csúcsra érni. A londoni füves pályás tornán korábban már hat alkalommal is győzött, így most is az esélyesek közé tartozik. A  2011-es év végére remek formába lendülő svájci játékos úgy véli, hogy a felfokozott figyelem  miatt egy esetleges Hungis/Federer vegyes páros szereplés túl sok stresszel járni, ami elvonná a figyelmét a fő feladatról. Arról nem is beszélve, hogy ha mindkét számban döntőbe jutna, akkor nyolc nap alatt összesen 11 mérkőzést kellene lejátszania.

A vegyes páros elsősorban Martina Hingis szempontjából lehetett volna különleges, a karrierje során öt Grand Slam tornát megnyerő és 209 hétig a világranglistát is vezető játékos ugyanis 2007-ben már befejezte a karrierjét, így a londoni olimpia komoly kihívást és egyben sportszakmai különlegességet jelenthetett volna számára.

0 Tovább

Hingis visszatérne, ha Federerrel párosozhat a londoni olimpián

Érdekes hír látott napvilágot az egykori teniszező, Martina Hingis kapcsán, aki állítólag a londoni olimpiára visszatérne és vegyes párosban indulna – Roger Federerrel. „Igaz a hír. Federer ugyan nem személyesen keresett meg engem ezügyben, de a stábjának egyik tagja beszélt velem ennek a lehetőségéről” – ismerte el az információt Hingis. „Néhány páros mérkőzést kellene játszanom ahhoz, hogy jó formába lendülhessek, de ki tudja mit hoz a jövő…” – adott alapot a visszatéréséről szóló mendemondáknak a svájci klasszis.

A most 30 esztendős Hingis 2007 novemberében vonult vissza. Pályafutása során 37 tornát nyert meg, emellett pedig öt Grand Slam tornát is meg tudott nyerni. Hingis korábban játszott már közösen Federerrel, méghozzá a nem hivatalos vegyes csapat világbajnokságnak számító Hopman Kupán, ahol győztek is. A Perthben rendezett döntőn akkor a Szeles Mónikával és Jan-Michael Gambillel felálló amerikaiakat győzte le.

0 Tovább

Kína ismét előveszi ping-pong diplomáciát

Az edzések mellett intenzív angol kurzusokkal készülnek a kínai asztaliteniszezők a londoni olimpiára. A sportágat évtizedek óta uraló kínai játékosok nagy része korábban rendre csak tolmácsokon keresztül tartotta a kapcsolatot a külvilággal, a nyitás jegyében azonban most változni szeretnének, legalábbis erről érkeztek hírek a világ legnépesebb országából. „Érdekes újdonság lesz mindez, ami pozitív fejleménynek tekinthető. Ha a legjobb kínai játékosok angolul tudnak nyilatkozni, az egész világ oda fog figyelni rájuk. Örülök a kínai szövetség pozitív hozzáállásának.” – nyilatkozta a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) elnöke, Adham Sharara.

A kínaiak úgy tűnik, hogy ismét előhúzták a legendás „ping-pong diplomáciát” a kalapból, amely a hetvenes évek elején egyszer már sikeres volt. Peking 1971-ben ugyanis vendégül látta az amerikai asztalitenisz válogatottat, amely huszonkét év elteltével az első olyan amerikai sportküldöttség volt, amely vendégeskedett a kínai fővárosban. Ez a túra pedig előkészítette Richard Nixon elnök egy esztendővel későbbi – szintén hosszú idő utáni első – hivatalos látogatását. Bár Kína ma már nem annyira elzárt a külvilágtól, mint negyven évvel ezelőtt, az ország legnépszerűbb sportága azonban ismét jó példával járhat elől, ha többek között az olimpiai bajnok Ma Lin, vagy a világranglista éllovas Wang Hao is megtanul angolul. Ebben a sportágban ugyanis annyival a világ előtt járnak a kínaiak, hogy a tanulás miatti néhány óra edzéskiesés biztos nem árt meg nekik…

0 Tovább

Ranglista pontok is járnak az olimpiai győzelemért teniszben

Azt már régóta lehet tudni, hogy a 2012-es nyári olimpia tenisz tornáját Wimbledonban rendezik meg. Az viszont csak szerdán derült ki, hogy a 2012. július 28-a és augusztus 5-e között sorra kerülő tenisz versenyeken nem csak az érmekért, de világranglista pontokért is küzdenek majd a játékosok. Londonban is hasonló rendszer lesz majd érvényben, mint az előző három olimpián, amellyel a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) és a profi játékosok szakszervezete (ATP) azt szeretné elérni, hogy a legjobbak is részt vegyenek az ötkarikás játékokon.

„Ez egy nagyszerű hír az olimpiai rendezőknek és a játékosoknak is. Biztosak vagyunk benne, hogy a londoni versenyek még a pekingi tenisz torna sikereit is felül fogják múlni.” – nyilatkozta Francesco Ricci Bitti, az ITF elnöke. A mostani megállapodás értelmében az olimpiai torna férfi győztese 750, a női pedig 685 pontot kap a ranglistán. A londoni olimpián egy nemzetből maximum négy játékos indulhat nemenként (egyéniben maximum három fő + egy páros), a kvalifikációs helyek nagy részét pedig a jövő júniusban érvényes világranglista alapján osztják ki.

0 Tovább

Tóth és Póta is olimpiai kvótát szerzett

A hétfőn nyilvánosságra került világranglista alapján biztossá vált, hogy a rotterdami világbajnokságon helytálló Tóth Krisztina és Póta Georgina is indulhat a jövő évi londoni olimpia asztalitenisz-tornáján. Tóthnak ez lesz az ötödik ötkarikás verseny, míg Póta a második olimpiájára készülhet. A nemzetközi sportági szövetség legfrissebb rangsorában Tóth Krisztina a 35., Póta Georgina pedig a 40. helyen szerepel, de mivel országonként és nemenként csak két-két sportoló szerezhetett egyéni olimpiai kvótát, így a most részvételi jogot szerzett 28 játékos rangsorában Tóth a 19., Póta pedig a 22., azaz mindketten olimpiai indulási jogot szereztek.

Ahhoz, hogy a magyar nők csapatban is résztvevői lehessenek a londoni játékoknak, a későbbiekben Lovas Petrának (a világranglista jelenlegi 51. helyezettjének) is kvótához kell jutnia, de ő egyesben már biztosan nem indulhat. A részvételi jog kiharcolására Lovasnak (és a magyar férfi válogatott tagjainak is) még két lehetőségük lesz: jövő tavasszal előbb Luxemburgban rendezik az európai, majd pedig Katarban a végső, úgynevezett világ selejtezőt.

A magyar sportolók közül eddig ketten szereztek biztos olimpiai részvételi jogot, a sportlövő Sidi Péter még tavaly kvalifikálta magát, a kalapácsvető Pars Krisztián pedig a közelmúltban Japánban dobta túl az induláshoz szükséges „A”-szintet. Emellett még további három atlétánknak (Márton Anita, Kovács Tamás, Madarász Viktória) van meg az ún. olimpiai „B”-szintje. Ez adott esetben szintén részvételi jogot érhet, amennyiben az adott versenyszámban más magyar versenyző nem teljesíti az „A”-szintet.

0 Tovább

Timo Boll ismét Kínában készül az olimpiára

A londoni olimpia jegyében ismét a legnehezebb utat választja a németek klasszis asztaliteniszezője, Timo Boll. A 30 esztendős német játékos ugyanis a rotterdami világbajnokság (május 8-15.) után egy hónapon keresztül ismét Kínában készül majd. A pekingi olimpia előtt egy évvel már alkalmazta ugyanezt a receptet Boll, aki most a nyári időszakban egy hónapot ismét az ázsiai országban tölt majd el.

A világranglistát vezető német játékos a Hangzhou Nirui nevű klub színiben hat bajnoki mérkőzésen is pályára lép majd a kínai éljátékosok ellen, de ami ennél fontosabb számára, edzéseken testközelből ismerkedhet a kínai játékosokkal. „A legutóbbi vendégjátékom alkalmával megtapasztaltam az itteni edzések intenzitását. Azért jöttem vissza, mert most is erős csapatban szerepelhetek.”. A 6,8 millió lakossal rendelkező Hangzhou városa tartományi székhely és egyben ping-pong központ is, elég, ha csak annyit említünk meg, hogy Boll klubtársa lesz többek között az olimpiai bajnok kínai Ma Lin is.

Boll az edzőtábort és a kínai bajnokságban megvívott mérkőzéseket követően is marad a távol-keleten, hiszen feleségével ott nyaral majd, sőt mi több a hírek szerint a kínai nyelv elsajátítása is a közeli tervei között szerepel.

0 Tovább

Vívó vendégek

A Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör újabb rendezvényén csütörtökön a vívók lesznek a középpontban.  Vendég lesz ugyanis a válogatott szövetségi kapitánya, Kovács Tamás, valamint a magyar kardválogatott tagjai: Decsi Tamás, Szilágyi Áron, Lontay Balázs és Iliász Nikolász.

Időpont: 2011. február 10. 17.00 órai kezdettel

Helyszín: Móra Ferenc Általános Iskola

Pontos cím: Budapest XVI. kerület, Ida utca 108-110.

A programra a belépés ingyenes, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel látnak.

 

0 Tovább
«
12

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek