Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Visszavonul a 12-szeres paralimpiai bajnok sífutó

Tizenöt évnyi versenyzés után befejezi aktív pályafutását a németek tizenkétszeres paralimpiai bajnok sífutója Verena Bentele. A vancouveri paralimpia nagy sztárja volt a német sífutó és biatlonos, Verena Bentele, aki a kanadai városban megszerzett öt aranyérmével már tizenkétszeres paralimpiai bajnoknak mondhatja magát. A másfél évtizedes aktív sportolói pályafutás az ötkarikás játékokon még 1998-ban Naganóban (1 aranyérem) kezdődött, majd Salt Lake City (4) és Torinó (2) után Vancouverben teljesedett ki. A 29 esztendős vak sportolónő a közelmúltban még részt vett a 2018-as müncheni téli olimpia kampányában is, most pedig hétfőn jelentette be, hogy befejezi sportolói pályafutását.

„Szocsi 2014, vagy a karrier befejezése. Az utóbbi napokban és hetekben már csak ezen jártak a gondolataim. Természetesen egy kicsit szomorú vagyok a visszavonulásom miatt, de azért persze jó érzésekkel hagyom abba az élsportot” - nyilatkozta Bentele, aki már a privát életre is gondolt döntésekor, hiszen mostantól egy, a németországi iskolai spotot segítő alapítványnál dolgozik majd. 

0 Tovább

Amundsen nyomába indult a háromszoros olimpiai bajnok

A háromszoros olimpiai bajnok norvég sífutóról, Vegard Ulvang-ról eddig is lehetett tudni, hogy minden őrültségre kapható. Korábban sílécen átszelte már Grönlandot (600 km), kenuval végighaladt Szibéria folyóin, emellett pedig számos magas hegycsúcsot hódított már meg. A Nemzetközi Síszövetség (FIS) jelenlegi vezérkarához tartozó egykori legenda most élete kalandját vállalta be, hiszen csütörtökön ő is útnak indult a Déli-sark felé tartó centenáriumi expedícióval. A legendás előd előtt tisztelgő utazás pontosan azon az úton halad majd, ahol Amundsen 1911-ben elérte a Föld legdélebbi pontját és ugyanannyi időt is vesz majd igénybe. A három társával (Jan-Gunnar Winther, Stein P. Aasheim, Harald Dag Jolle) együtt a kalandba belevágó Ulvang így a tervek szerint idén december 14-én éri el a Déli-sarkot. A norvég sífutóval a Nemzetközi Síszövetség honlapja még az indulás előtt készített interjút az expedícióról:

- Vegard, ez lesz életed leghosszabb sítúrája, milyen tervekkel vágsz neki?
- Száz évvel ezelőtt Amundsen elsőként érte el a Déli-sarkot, amely hatalmas teljesítmény volt annak idején. Mi négyen szeretnénk ugyanazt az 1300 kilométeres utat végigjárni. Bízunk benne, hogy az 55 nap elég lesz arra, hogy elérjük a célunkat.”

- Kik lesznek az expedíció résztvevői?
- Szeretnénk a saját utazásunkon keresztül visszaadni Amundsen teljesítményét. Olyan csapatot állítottunk össze, akik nagyjáéból modellezik az akkori expedíció tagjait és képességeit. Én vagyok a síző, aki rendelkezik a tájékozódáshoz is szükséges képességekkel. Van velünk egy tudós is, aki a hosszú túra alatti tudományos kísérleteknél segít bennünket. Elsősorban azonban kalandot és kihívást kerestünk ebben az utazásban, amely mindannyiunk lételemének számít. Akkoriban Norvégia fiatal nemzet volt még és Amundsen is nagy publicitást akart biztosítani a nemzetnek, ezért fogott bele ebben a nem hétköznapi vállalkozásba.

- Mi lesz számotokra a legnagyobb kihívás?
- Egy igazi verseny lesz ez, amelyen magával Amundsennel fogjuk összemérni tudásunkat és kitartásunkat. Szeretnénk ugyanannyi nap alatt leérni a pólusra, amennyi időre neki ehhez szüksége volt. Neki volt ugyan 55 szánhúzó kutyája is, de mivel manapság már a kutyák használata nem megengedett az Antarktiszon, így nekünk sífutnunk, síelnünk kell majd. A közel két hónap folyamatos küzdelem lesz az időjárással, saját testi és lelki állapotunkkal. Hosszú ideje készülünk az utazásra, úgy érzem készen állunk a kihívásra.

- Hogyan készültetek fel az expedícióra?
- Természetesen a fizikai alapozásé volt a főszerep. Egész életem az edzésekről, felkészülésről szólt, így ez nem volt újdonság. Mentálisan is össze kellett magunkat rakni, de nekem ezzel sem volt gondom,mert csináltam már hasonló vállalkozásokat, így tudom miként kell túlélni ilyen szélsőséges körülmények között. Az is igaz viszont, hogy két hónapig folyamatosan még sohasem síeltem, ez mindenképpen újdonság lesz számomra is. Fontos volt, hogy az utazás előtt hízzunk egy kicsit, hiszen a súlyunkból két hónap alatt alaposan veszíteni fogunk majd. A felszerelésekre is fontos szerep hárul, így felkészítettük a sátrat, a hálózsákokat, a síléceket és minden egyebet, ami adott esetben a túlélést jelentheti számunkra.

- Lesz még egy különlegessége az utazásnak, egy igencsak rangos személy is veletek tart, igaz csak rövid ideig. Kiről van szó?
- Igen, a norvég miniszterelnök is ott lesz majd velünk, akivel a tervek szerint december 13-án találkozunk majd és közösen teljesítjük az utolsó etap kilométereit. Azt hiszem ez kellően mutatja, hogy Norvégia számára mennyire fontos ez a centenárium.

- Mi a személyes motivációd ehhez az extrém túrához?
- Síző vagyok, aki sokszor volt már hosszabb távú túrákon. Imádom a hideget és az extrém körülmények okozta kihívásokat. Az északi sarkkör régiójában születtem, ráadásul pont egy hóvihar idején, így gyerekkoromtól végigkísért az álom, hogy eljussak a Déli-sarkra.

0 Tovább

Vancouverben jártam: Viczián Vera

A Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör csütörtökön a vancouveri olimpián is szerepelt sífutót, Viczián Verát látta vendégül. A szerényen nyilatkozó, de az olimpiai szereplésére büszke kétgyermekes családanya élménybeszámolójának érdekesebb részeit igyekszem leírni:

 

- Mikor derült ki, hogy mehetsz az olimpiára és hogyan készültél fel az olimpiai szereplésre?

- A 2008 tavaszán rendezett magyar bajnokságon győztem, amivel a ranglista vezetője is lettem egyben. Az első nemzetközi versenyen aztán sikerült a kvalifikációs kritériumot is teljesíteni, így onnantól kezdve szinte biztos volt, hogy én mehetek Vancouverbe. A felkészülés nagy része szárazon zajlott nálam, azt szokták mondani, hogy a jó sífutó alapvetően nyáron készül fel a versenyekre. Sok szárazedzést végeztem, emellett pedig az idei tél során elég sokat tudtam itthon is havon lenni. Még a kerületünkben (XVI.) található Sashalmi-kiserdőben is csúsztam, de a felkészülés nagy részét a Normafánál teljesítettem. Az állóképesség nagy része itthon is megszerezhető, csak a havas edzések miatt kellett olykor külföldre utaznunk. Most sikerült nyomkészítő gépet is beszerezni a Normafánál, így egészen korrekt körülmények voltak. Igaz ugyan, hogy a Normafánál egy hónapon keresztül lehetett folyamatosan sífutni, de sajnos ez az időszak részben egybeesett az olimpiával, így nem tudtam teljes mértékben kihasználni.

 

- Hogyan éltétek meg az olimpiát egy olyan kis nemzet sportolójaként, ahol a havas sportágak nem számítanak annyira népszerűnek?

- Nem voltunk egyedül ebből a szempontból, sőt. Sok olyan nemzet volt még kint rajtunk kívül, ahol a téli sportok nem annyira ismertek. Számos olyan ország sportolója is ott volt, ahol még magát a havat sem ismerik, csak a hírekből. Ilyen szempontból mi itt Magyarországon nem panaszkodhatunk, főleg az idei tél során nem.

 

- Milyen volt maga az olimpia, mennyi időt töltöttél kint Vancouverben?

- Szerencsére sikerült eljutnom a megnyitó ünnepségre, ami hatalmas élmény volt számomra. Ezek az ünnepségek mindig emlékezetesek voltak a számomra korábban a televízió előtt ülve is, most pedig személyesen is átélni mindezt nagyszerű érzés volt. Én csak az olimpia elején voltam kint, mert a családom (két gyermek) miatt nem akartam végig kint maradni, így a záróünnepség idején már nem voltam kint Vancouverben.

 

- Milyen volt a hangulat a magyar csapaton belül?

- Alapvetően két részre voltunk osztva, hiszen a jeges sportágak (műkorcsolya, rövidpályás gyorskorcsolya) sportolói a városban, Vancouverben voltak, míg mi, a havas sportok képviselői fent voltunk a hegyekben a Whistlerben található olimpiai faluban. Egymásra figyeltünk, tudtunk a mások eredményeiről, igazi csapatként éltük meg az olimpiai napokat. Sajnos a külföldi sportolókkal, sífutókkal nem alakultak ki szorosabb kapcsolatok, mert nálunk szinte mindenki a saját versenyére fókuszált. Nagy olimpiai „buli” hangulatról nem tudok beszámolni, legalábbis az olimpia első hetében ilyen nem volt érezhető a versenyzők között. Persze a nagyobb nemzetek képviselői sem voltak megközelíthetetlenek, teljesen emberien viselkedett mindenki. A finnekkel például reggelente együtt gimnasztikáztunk. Az olimpia falu egy kis településen (Whistler) volt, az erdő közepén, alaposan körülvéve biztonsági személyzettel, így egy picit el voltunk szigetelve a vancouveri hangulattól. Én ezt azonban nem igazán bánom, nekem ez a felhajtás is egy kicsit sok volt. Hozzá voltam szokva, hogy az edzés-odautazás-verseny-hazutazás határozza meg a programomat, most ez a ritmus megtört, hiszen az akklimatizálódás miatt már jóval korábban kint voltunk a helyszínen.

 

- Nagy visszhangja volt az olimpiai sprint versenyen a szlovén Petra Majdic bukásának és későbbi bronzérmének, versenyzőként ezt a helyzetet ti hogyan éltétek meg kint?

- Sok gond volt valóban a szervezéssel és a pályák biztonságával. Velem is többször előfordult, hogy edzettem és azt láttam, hogy másfél-két méter mélységben egy betonút megy a pálya mellett, ahol pedig autók mennek és semmiféle védőháló nincsen kihelyezve. Az eset után én elsősorban azon csodálkoztam, hogy Majdicot engedték elindulni a sprint verseny selejtezőjében, a mezőny végére rangsorolva. Ha velem történik hasonló, aligha kapok ilyen engedményt. A verseny technikai delegáltja (TD), azonban szlovén volt, bizonyára az ő személye is közrejátszott abban, hogy Majdic végül elindulhatott. Sok edző furcsállta a döntést, de végül –talán emberbaráti okokból- a svédek sem óvtak. (ha Majdicot kizárják, az ő versenyzőjük lehetett volna ugyanis bronzérmes)

 

- Eredetileg két versenyszámban indulhattatok volna Tagscherer Zoltánnal, a másik magyar sífutó résztvevővel, végül ez miért nem jött össze?

- Meglehetősen felületesen voltak meghatározva az indulási feltételek. A legutóbbi két téli olimpián, Torinóban és Salt Lake Cityben is az volt a bevett szokás, hogy aki kvalifikációt szerez, az indulhat a sprintben és az egyenkénti indításos futamban is. Mi így készültünk most is, mint ahogy a kis nemzetek többsége is. Zoli a sprintben szerzett eredetileg kvalifikációt, de a 15 km-es versenyben történt indulása után ebben a számban mégsem lehetett ott a rajtnál. Mi sem értjük, hogy miért, de a verseny előtti nap éppen pályabejárásra mentünk, amikor láttuk a FIS (Nemzetközi Síszövetség) kifüggesztett információját, hogy mégsem lehetünk ott a rajtnál. Jó lett volna nekünk is három naponta versenyezni, mint a többieknek, így az számban történt indulásommal egy kicsit kívülállónak éreztem magam a versenyből.

 

- Benned lehet még egy olimpia, találkozunk veled Szocsiban is?

- Nem hinném, hogy ez bekövetkezne. Számomra már a mostani szereplés is egy óriási élmény. Közel harminc éve sífutok és évekkel ezelőtt nem is álmodtam volna ilyenről, hogy ott lehetek a játékokon. Nálam egy picit fordított a menetrend úgy tűnik, hiszen a többséggel ellentétben fiatalon mentem hosszú távokat, már 30 évesen Worldloppet Masters minősítésem volt, most viszont már inkább a rövidebb távokat, az intenzívebb erőkifejtéseket kedvelem. A sportág iránti lelkesedésem töretlen, de egyéb elfoglaltságaim (munka, család) miatt nem hiszem, hogy még egy olimpiai felkészülést végig tudnék csinálni.

 

0 Tovább

Homokon készült a téli olimpiára

A vancouveri olimpiának is megvoltak a maguk sztárjai, akikről az elmúlt hetekben sokat írtak a sajtóban és az Interneten is. Van viszont egy olyan sportoló, aki ugyan kiemelkedő eredményt nem ért el a kanadai városban, viszont mégis különleges szereplője a 2000-es évek olimpiáinak. A brazil Jaqueline Mourão-ról van szó, aki egyedüliként mondhatja el magáról azt, hogy a legutóbbi négy olimpián (2010, 2008, 2006, 2004) egyaránt ott volt versenyzőként. A most 34 éves sportember tehát hat éven belül négy olimpiára jutott el, ami nem rossz ahhoz képest, hogy korában az orvosi felmérések azt mutatták ki nála, hogy nem alkalmas nagyobb mértékű fizikai terhelésre a szervezete. A brazil sportoló mindössze 15 évesen kezdett el komolyabban foglalkozni a kerékpározással, első komolyab versenye pedig az 1997-es mountain bike világbajnokság volt. Ezt követően az Olimpiai Szolidaritási programnak is köszönhetően a 2004-es athéni olimpiára megszerzett kvalifikációjával ő lett az első brazil, aki ebben a szakágban ott lehetett az ötkarikás játékokon (18. hely). Az igazi fordulatot Mourao életében egy 2005-ös quebeci edzőtábor hozta meg, ahol akkora hóvihar fogadta őket, hogy nem tudtak kerékpáros edzéseken részt venni, így a holtidőben edző-férje (az egykori kanadai sífutó olimpikon, Guido Visser) javaslatára ekkor tanult meg sífutni.

Jacqeline Mourao téli sport karrierje innentől kezdve viharos gyorsasággal haladt, aki egy évvel ezután már ott lehetett a torinói olimpia sífutó versenyén is (10km - 67. hely). Pekingben újra a sífutók számára amúgy az egyik fő kiegészítő sportnak számító mountain bike-ban indult el az olimpián (19. hely), majd Vancouverben ismét láthattuk őt szerepelni a hölgyek 10 km-es sífutó versenyén (67. hely). A negyedik olimpiáján szereplő Jacqueline Mouraot a vancouveri olimpia záró ünnepségén hatalmas megtiszteltetés érte, hiszen ő vihette a brazil nemzeti színeket. A brazil sportolónő hazájában nem nagyon van hó, így Vancouver előtt igencsak kreatív módját választotta az edzési módszereknek, hiszen a brazil tengerpartok homokos (!) részein tréningezik – sífutó lécen - ld. az alábbi videót.

0 Tovább

Vancouver 2010 - 16. nap összefoglaló

Az olimpia utolsó versenynapján már csak két számban avattak bajnokot Vancouverben. Magyar idő szerint hétfőn hajnalban a színpompás záró ünnepséggel véget ért a 21. téli olimpia.

Sífutás – 50 km - férfiak
A norvég Petter Northug győzelmével zárult a sífutók utolsó olimpiai versenye, a férfiak 50 kilométeres klasszikus stílusú, tömegrajtos futama. A szombati női versenyhez hasonlóan ezúttal is lehetősége volt a versenyzőknek a táv során három alkalommal lécet cserélni. A Világkupa sorozatban is ritkán alkalmazott módszerrel sokaknak meggyűlt a baja, a svéd Marcus Hellner és az észt Andrus Veerpalu is kis híján orra esett a boksz utcában. Még náluk is rosszabbul járt Jean Marc Gaillard, akinek az egyik technikusa rajta felejtette a léceket összefogó kötést az új lécén, így a francia sífutó csak látványos hiszti és lécelhajítás, valamint jó 25 másodperces hátrány összeszedése után folytatathatta. Jellemző a mezőny által diktált (szokatlanul lassú) tempóra, hogy később aztán Gaillard, majd a többször lemaradó Anders Södergren és a 40 km tájékán fáradni látszó német Axel Teichmann is visszaértek az élen haladó 15 fős csoportra. Előzetesen többen várhatták azt, hogy az inkább a nagy versenytempóban érdekeltek (pl. a cseh Lukas Bauer vagy a svéd Marcus Hellner) közül valaki nagyobb sebességre fog kapcsolni, hogy megpróbálja lerázni a mezőnyben példátlan hajrával rendelkező Petter Northugot. Az egymásra váró esélyesek mellett azonban mégis a mindössze 24 éves norvég sífutó taktikája érvényesült a hajrában, aki 49 km-ig elment a mezőnnyel, majd az utolsó kilométeren belül jól helyezkedve végül a célban mindenkit lehajrázott. A német Axel Teichmann ugyan a célegyenes bejáratánál még elől volt, de Northug mostanra már legendássá váló hajráját ismerve nem volt kérdés, hogy ki lesz a győztes. A bronzérmet a svéd Johan Olsson szerezte meg, a német Tobias Angerer pedig éppen lemaradt a dobogóról. A nagy meglepetést a kanadai Devon Kershaw szereplése jelentette, aki az ötödik helyen zárta a futamot, a hatodik olimpiáján szereplő Andrus Veerpalu pedig stílszerűen a hatodik helyen végzett. A torinói olimpiához hasonlóan most is az a megtiszteltetés érte a dobogósokat, hogy az olimpia záróünnepségén vehették át az érmeket. Northug ezzel a nagy előd Björn Daehlie nyomdokaiba lépett, hiszen utoljára a nyolcszoros olimpiai bajnok legenda volt képes arra, hogy norvégként nyerjen 50 km-en. Petter Northug a Vancouverben megszerzett két arany-, egy ezüst- és egy bronzérmével az olimpia legeredményesebb férfi versenyzője lett. A sífutóknál pedig a Torinóban egyetlen aranyat sem szerző norvégok végül öt aranyéremmel fölényesen nyerték meg a sportági éremtáblázatot.
 
Jégkorong – férfi döntő
Hiába nyert már Kanada az olimpia befejező napja előtt is 13 bajnoki címet Vancouverben és nyerte meg ezzel az olimpiai éremtáblázatot, a hazai szurkolók számára mégis az olimpia legutolsó éremosztó száma, a jégkorong torna fináléja (a 2002-es döntő visszavágójának is tekintett Kanada - Egyesült Államok összecsapás) volt a legfontosabb esemény vasárnap. A hazai közönség legnagyobb örömére a csoportkörben az amerikaiaktól még 5-3-as vereséget szenvedő csapatuk a döntőben visszavágott ősi riválisának és végül hosszabbítás után 3-2-es győzelemmel szerezte meg a bajnoki címet. A találkozó első gólját a kanadai Jonathan Toews szerezte az első harmad közepe táján, a Chicago játékosnak hét gólpassz után ez volt az első gólja az olimpiai tornán. Az eddig veretlen Egyesült Államok csapata most került először hátrányba az egész tornán. A hazaiak a második játékrészben tovább növelték előnyüket, ekkor Corey Perry volt eredményes. Az amerikaiak azonban nem estek kétségbe, a pergő ritmusú találkozón az utolsó harmad 8. percében Patrick Kane átadása után Ryan Kesler révén szépítettek. A gól különlegességét az adta, hogy Kesler éppen a Vancouver Canucks csapatának alkalmazásában áll. Sokan már a szoros kanadai győzelmet ünnepelték, de az utolsó pillanatokban mégis egyenlíteni tudtak az 1980 óta első olimpiai győzelmükre hajtó amerikaiak, mindössze 25 másodperccel a vége előtt Zach Parise mentette hosszabbításra a találkozót. A ráadásban aztán jött Sidney Crosby, aki az olimpia alatt nem nyújtott igazán kiemelkedő produkciót, ám a döntőben élete talán legfontosabb góljával eldöntötte az aranyérem sorsát. A Pittsburgh Penguins játékosának találatával Kanada 3-2-re győzött és története nyolcadik olimpiai aranyérmét nyerte meg a férfiak jégkorong tornáján. Az amerikaiak az ezüstéremmel vigasztalódhattak, valamint azzal, hogy a torna legjobb játékosának kapusukat Ryan Miller-t választották. A kanadai küldöttség ezzel megszerezte a 14. aranyérmet is Vancouverben, és amire előzetesen kevesen gondoltak volna, fölényesen végzett az élen a nemzetek vetélkedésében. Ráadásul új rekordot is felállítottak a házigazdák, hiszen a téli olimpiák 1924 óta íródó történetében még soha egyetlen ország sem szerzett egy olimpián ennyi győzelmet. Bár a kanadai jégkorong a korábbiakban sorra nyerte az olimpiai címeket (de az első hat siker alkalmával rendre egy-egy klubcsapat képviselte színeiket), így csak most fordult elő először, hogy valaki egynél többször ünnepelhessen győzelmet, Martin Brodeur, Scott Niedermayer, Chris Pronger és Jarome Iginla Kanada történetének első kétszeres bajnokai lettek ebben a sportágban. Most nyert 30 év után ismét házigazda jégkorong csapat az olimpián ez legutóbb 1980-ban az Egyesült Államoknak sikerült. A férfi jégkorong torna legjobb csapata, az ún. All-star válogatott az alábbi lett: Ryan Miller (amerikai) – Brian Rafalski (amerikai), Shea Weber (kanadai) – Jonathan Toews (kanadai), Zach Parise (amerikai), Pavol Demitra (szlovák)
0 Tovább

Amerikai arany északi síben

Az északi összetettező Bill Demong lett az északi sí (ide értve a síugrás, sífutás és északi összetett sportágakat) első amerikai olimpiai bajnoka. A vancouveri olimpiáig az amerikaiak nem jeleskedtek különösebben ezekben a sportágakban, korábbról mindössze két olimpiai érmük volt csupán. A síugró Andres Haugen egy számolási hiba miatt csak 50 év után kapott bronzérmet az 1924-es olimpia síugró versenyében (az ő története is megér majd hamarosan egy hosszabb írást). A sífutók között elért egyetlen olimpiai érmük pedig Bill Koch nevéhez fűződik, aki az 1976-os innsbrucki olimpián lett ezüstérmes 30 km-en. A sportág akkori megítélésére jellemző, hogy egyetlen amerikai újságíró sem volt jelen a Koch féle siker alkalmával. Bill Demong története azonban ma már valószínűleg hatalmas szalagcímekben szerepel az amerikai sajtóban, hiszen a tavalyi libereci világbajnokág álomszerű (4 versenyszám - 3 arany) amerikai szereplése után itt Vancouverben már szinte (el)várták a sikereket északi összetettben is.

0 Tovább

Vancouver 2010 - 13. nap összefoglaló

Az olimpia tizenharmadik napján hat versenyszámban avattak bajnokot Vancouverben. Tovább zajlik a versenyfutás a német, a kanadai és az amerikai csapat között az éremtáblázat élén.

Sífutás – női váltó
A férfiak váltóversenye után egy nappal a hölgyek 4x5 km-es futamát rendezték meg a sífutóknál. Az első váltásnál még nem igazán dőlt el semmi, hiszen öt csapat szinte egyszerre ért oda az öt kilométer végére. A legnagyobb esélyesek közül egyedüliként a finn váltó hiányzott (első emberük, Pirjo Muranen 45 másodperces hátrányt szedett össze), ott voltak viszont némi meglepetésre az élen a Kikkan Randall személyében egy világbajnoki ezüstérmes sízővel rajtoló amerikaiak. A második kör során viszont teljesen szétrázódott a mezőny. Az élen a norvég Therese Johaug és az olasz Marianna Longa haladtak, míg a lengyel váltó egyetlen kiemelkedő sízője, Justyna Kowalczyk 38 másodperces lemaradását behozva átvette a vezetést, sőt elsőként váltott féltávnál. A lengyel váltó harmadik tagja, Paulina Maciuszek azonban nem tudta tartani a lépést az élen haladókkal, a norvégok első szabad stílusú futója, Kristin Steira innentől kezdve pedig végig vezette a harmadik öt kilométert, ahol csak az olasz Sylvia Rupil tudott vele menni. Ők ketten váltottak az élen, míg a parádés öt kilométert produkáló Charlotte Kallának köszönhetően a svéd, a finn és a német váltó 16-18 másodperces hátránnyal jött ekkor. Az utolsó körben a kétszeres vancouveri bajnok Marit Björgen futott a norvégoknál, és ahogy az várható volt, rögtön az elején ott is hagyta az olaszok utolsó emberét, Sabina Valbusát, simán nyerve a váltóversenyt Norvégiának. Az ezüstéremért volt nagy csata a hajrában, ahol az olaszok végül leszorultak a dobogóról, mert a Claudia Nystad vezette németek és az Aino Kaisa Saarinennt a végére tartalékoló finnek is megelőzték őket. Mostani sikerével Marit Björgen lett az első sportoló Vancouverben, aki három aranyéremmel rendelkezik, Kristin Steirának pedig négy olimpiai negyedik helyezése után összejött végre az éremszerzés az ötkarikás játékokon. A Vibeke Skofterud – Therese Johaug – Kristin Steira – Marit Björgen összeállítású norvégok 1968 és 1984 után most nyerték meg harmadszor az olimpián a női 4x5 km-es váltóversenyt. Az összesítésben szerzett hat olimpia érmével (3-2-1 megoszlásban) Marit Björgen most már minden idők legjobb norvég női sportolója lett az olimpiákon.
 
Északi összetett – nagysánc
Az olimpia csütörtöki napján befejeződtek az északi összetettezők küzdelmei. Nem indult jól a versenynap, hiszen az eredetileg kiírt időpontban az időjárás miatt közel harminc ugró után félbe kellett szakítani az ugrás sorozatot. Egy órával később sem volt jobb a helyzet, a sorozat majdnem rendben lement, de a végére irreálissá váló szélviszonyok miatt pont a legjobbak (Magnus Moan, Felix Gottwald, Jason Lamy Chappuis) kerültek hátrányba, így az ő aranyérem szerzési esélyeik el is szálltak ezzel. Az ugrás során az osztrák Bernhard Gruber volt a legjobb (134 méterre repült), aki több mint fél perces előnnyel indulhatott a 10 kilométeres sífutó távra. Az ugró rész során az amerikai Johnny Spillane lett a második, míg a szintén kitűnő sífutónak számító honfitársa, Bill Demong a hatodik. A futás során Grubert viszonylag hamar utolérte az összedolgozó két amerikai, de Spillane és Demong ezután sem állt le, hanem folyamatosan olyan tempót diktált, hogy a Hannu Manninen által vezetett üldözőbolynak ne legyen esélye a győzelemre. Gruber némileg meglepő módon tartotta a lépést a két amerikaival, így aztán bebiztosította magának az érmet. A hajrában végül a tavaly Liberecben világbajnoki címet is nyerő Demong bizonyult erősebbnek, és megnyerte az Egyesült Államok első olimpiai aranyérmét északi sízésben. A végül másodikként célba érő Johnny Spillane pedig elmondhatja magáról azt, hogy mindhárom északi összetett versenyben dobogós volt és immár a harmadik ezüstjét szerezte Vancouverben. Bernhard Gruber számára is tökéletesen alakult a nap, az osztrák versenyző ugyanis a csapatban szerzett olimpiai bajnoki cím után most egyéniben egy bronzéremmel zárta a játékokat. Az olimpia előtt egy éves kihagyása után visszatérő Hannu Manninen jött be végül a negyedik helyre, így nem sikerült neki egyéni olimpiai érmet szereznie – ez utóbbi volt visszatérése fő motivációja.
 
Szabadstílusú sízés – férfi síakrobatika
Fehérorosz győzelmet hozott a szabadstílusú sí versenyek utolsó versenyszáma, a férfi síakrobatika döntője. A 12-es finálé után a 2001-es világbajnok Alexej Grisin lett az olimpiai bajnok, aki Salt Lake Cityben harmadik, Torinóban pedig negyedik lett, ezúttal viszont nem talált legyőzőre. Az amerikai Jeret Peterson, a szakági világkupa 2005-ös győztese lett az ezüstérmes, hiába mutatott be három szaltó során öt csavart is, míg a bronzérem azé a kínai Liu Csung-Csingé lett, aki Világkupa versenyen eddig mindössze két alkalommal tudott dobogóra állni. A döntő első sorozata után még vezető kanadai Kyle Nissen másodszorra hibázott egy könnyebb ugrás során, így végül visszacsúszott az ötödik helyre. Grisin sikere azt jelenti, hogy hosszas várakozás, valamint négy ezüst- és négy bronzérem után Fehéroroszország végre megszerezte első olimpiai aranyérmét a téli játékok történetében. Ezzel Fehéroroszország lett a 35. ország, amely már rendelkezik olimpiai bajnoki címmel a téli olimpiákon.
 
Női jégkorong
Az előzetes esélyeknek megfelelően a két legerősebb válogatott, Kanada és az Egyesült Államok került be női jégkorong torna döntőjébe. A magyar idő szerint pénteken hajnalban rendezett fináléban a házigazdák együttese végül 2-0-ra verte meg az ezúttal mérsékelt teljesítményt nyújtó amerikai csapatot. A magyar származású Shannon Szabadossal a kapujában felálló hazaiak Marie-Philip Poulin révén kétszer is betaláltak az első harmadban, és mivel több gól már nem született a mérkőzésen, így Kanada sorozatban harmadszor nyerte meg az olimpiai aranyérmet. Ezzel a sikerrel a kanadai olimpiai küldöttség már a nyolcadik aranyérmét szerezte meg Vancouverben, erre pedig soha korábban nem volt még példa (az eddigi rekord a 2006-os és 2002-es hét aranyérem volt). A kanadai csapattal most egymás után harmadszor lett olimpiai bajnok négy játékos (Becky Kellar, Jayna Hefford, Jennifer Botterril, Hayley Wickenheiser) is. A bronzmérkőzésen a torinói ezüstérmes Svédország a legutóbbi két olimpián egyaránt a negyedik helyen végző Finnországgal találkozott. A finnek szereztek vezetést Heidi Pelttari góljával a 25. percben, Maria Rooth azonban nyolc perccel később emberelőnyből egyenlített. Michelle Karvinen megint a finneknek szerzett vezetést, viszont Danijela Rundqvist egyenlített, így hosszabbítás döntött az éremről. A ráadás harmadik percében Karoliina Rantamäki-nek köszönhetően Finnország végül kiharcolta a győzelmet (3-2) és ezzel 1998 után ismét bronzérmet szerzett a női jégkorong tornán.
 
Műkorcsolya - nők
A világbajnoki címvédő dél-koreai Kim Ju Na nyerte meg a hölgyek műkorcsolya versenyét. Kim már a rövidprogram után is majdnem öt ponttal vezetett, a kűr során viszont még növelte előnyét. A koreai versenyző 16 pontot javított a szabadkorcsolyázás eddig elért legmagasabb pontszámán, és összesített pontszámával is új rekordot (228,56) állított fel. A rövidprogramhoz képest nem változott a sorrend a dobogón, hiszen a 2008-as világbajnok japán Mao Asada végzett a második helyen, míg a bronzérmes a hazai színekben versenyző, és néhány nappal ezelőtt elhunyt édesanyját gyászoló kanadai Joannie Rochette lett. A magyar színeket képviselő és negyedik olimpiáján szereplő Sebestyén Júlia négy helyet rontva helyezésén végül a 17. helyen zárta a vancouveri olimpiát. A hazájában nemzeti hősnek számító Kim Ju Na Dél-Korea első aranyérmét szerezte meg a műkorcsolyázók között, ráadásul a gyorskorcsolya és a rövidpályás gyorskorcsolya után ez volt mindössze a harmadik sportág, ahol az ázsiai ország aranyérmet tudott nyerni. Az orosz csapat legjobbja, Alena Leonova csak a kilencedik helyen végzett, így eldőlt, hogy 1960 után először a szovjet/orosz műkorcsolyázók aranyérem nélkül zárták a téli olimpiát. A legjobb európai műkorcsolyázó a finn Laura Lepistö lett, aki a hatodik helyen zárta a nők versenyét.
 
Alpesi sí – női óriás-műlesiklás
A szerdai ködös időjárás miatt félbeszakadt program után csütörtökön sikerült befejezni a női alpesi sízők óriás-műlesikló versenyszámát, ahol a második futamra került sor.  Az esélyesek közül az amerikaiak már szerdán elszálltak, mivel Lindsey Vonn kiesett, Julia Mancusot pedig éppen honfitársa bukása miatt futam közben megállították, majd másodszorra már gyengébben teljesített. Az osztrák női sízők ellenben remekül álltak, a második futam előtt az első négyből három síző Ausztria színeiben versenyzett. Az első futam után a hatodik helyen álló, tavaly junior világbajnoki címet szerző Viktoria Rebensburg remek időt síelt a második futamban, amivel átvette a vezetést. Ezt követően a pálya felső részére leszállt a köd, alaposan megnehezítve ezzel a hátralévő öt versenyző dolgát. A szlovén Tina Maze mindössze négy századmásodperccel kapott ki Rebensburgtól, a két osztrák síző, Eva-Maria Brem és Kathrin Zettel viszont jócskán elmaradt a némettől. A francia Taina Barioznak szintén nem volt esélye a dobogóra állni, az utolsóként induló Elisabeth Görglnek azonban több mint három tizedmásodperces előnye volt. Ez a második időmérő pontig azonban már nála is hátránnyá vált, így hiába jött Görgl remekül a pálya alsó részen, végül a lesikláshoz hasonlóan ismét csak harmadik lett. Ezzel pedig eldőlt, hogy hatalmas meglepetésre a mindössze 20 éves Viktoria Rebensburg lett az új olimpiai bajnok. Az osztrákokon továbbra is ül az átok női óriás-műlesiklásban, hiszen továbbra is ez az egyetlen olyan olimpiai versenyszám, amit még sohasem tudtak megnyerni a téli játékokon.
 
0 Tovább

Az első triplázó: Marit Björgen

Az olimpia 13. napján megszületett az első háromszoros bajnok, a sífutó Marit Björgen személyében. A 29 éves norvég versenyző a 2005-ös oberstdorfi világbajnokságon tette le igazán a névjegyét, ahol három arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett. A korábbi kétszeres összetett Világkupa győztes versenyző az elmúlt két évben nem tudott ott lenni a közvetlen élmezőnyben, alig-alig tudott versenyt nyerni. Az idei évre azonban eltérő, a korábbiaknál sokkal kevésbé intenzív edzésekkel készülő Björgen Vancouverben immáron három aranyéremmel rendelkezik (klasszikus stílusú sprint, 15 km-es üldözéses verseny, 4x5 km-es váltó), emellett pedig a 10 km-es szabad stílusú versenyen is szerzett már egy bronzérmet, így akár az egész olimpia legeredményesebb versenyzője is lehet majd. Az összesen hat éremmel (3 2 1 megoszlásban) rendelkező Björgen minden idők legsikeresebb norvég női olimpikonja lett, megelőzve az eddig három aranyéremmel rendelkező Sonia Henie-t. Utoljára az 1998-as olimpián volt példa arra, hogy valaki sífutásban három aranyérmet szerezzen (Akkor Björn Dahlie és Larissza Lazutyina triplázott Naganóban)

0 Tovább

Vancouver 2010 - 7. nap összefoglaló

Az olimpia hetedik napján csak négy versenyszámban avattak bajnokot Vancouverben. Norvégia ismét két aranyérmet gyűjtött így feljött az éremtáblázat második helyére.

Sífutás – 15 km-es női üldözéses verseny
Az olimpia hetedik napján győztest hirdettek a női sífutók 15 km-es üldözéses versenyszámában, ahol a táv első 7,5 kilométerét klasszikus, a második felét pedig szabad stílusban tették meg a versenyzők. A hatvannyolc fős mezőny az első kilométereken még együtt haladt ugyan, két kilométer után azonban a sprintverseny győztese, a norvég Marit Björgen többször is ritmust váltott és fél távig leszakította a mezőny java részét. A léccsere után már csak heten maradtak az élen, a világbajnoki címvédő lengyel Justyna Kowalczyk, a svéd Anna Haag, az olasz Marianna Longa, a finn Aino Kaisa Saarinen, valamint Björgen két honfitársnője, Kristin Steira és Therese Johaug. Meglepetésre a leszakadók között ott volt az üldözéses verseny címvédője, az észt Kristina Smigun is, aki még a klasszikus rész során fel is adta a versenyt. Szintén nem bírta a tempót a 10 kilométeres szabad stílusú verseny győztese, a svéd Charlotte Kalla, aki később a számára kedvezőbb technikájú részben sem tudta ledolgozni hátrányát az élen haladókkal szemben, sőt végül egy perc feletti hátránnyal a nyolcadik helyre jött csak be a célba.
 
A szabad stílusú rész első köre után Saarinen és Longa is lemaradt, sőt később a léccsere során öt másodperces hátrányt összeszedő Johaug sem bírta már a Björgen által diktált tempót. A norvégok 29 éves klasszisának irama aztán a többieknek is sok volt, Björgen két kilométerrel a cél előtt, az utolsó nagy emelkedőn elment Kowalczykéktól is, ettől kezdve pedig már csak a második hely kérdése volt nyitott. A célban a norvég síző végül 8,9 másodperccel előzte meg a kitűnően hajrázó Haagot, míg Kowalczyk és Steira között célfotó döntött. Győzelmével Marit Björgen lett az első olyan versenyző, aki a vancouveri olimpián két aranyérmet szerzett és egyben ő az első olyan versenyző is, akinek már három érme van ezen az olimpián. Érdekesség, hogy Björgenen kívül már kilenc olyan sportoló is van már, aki két éremmel rendelkezik. A svéd Anna Haag élete első olimpiai érmét szerezte meg, míg a végül harmadikként záró Kowalczyk ismét dobogóra állhatott. Kristin Steirát továbbra sem fogadja kegyeibe a sors, a torinói játékokon három versenyszámban is a negyedik helyen végző norvég ezúttal mindössze 8 centiméterrel csúszott le a dobogóról.
 
Alpesi sí – férfi szuperóriás-műlesiklás
A pénteki napon rendezték meg a második férfi alpesi sí versenyt, a szuperóriás-műlesiklás volt azonban az első olyan férfi szám, amit az eredeti időpontjában sikerült megtartani. A győzelmet a norvégok korábbi összetett Világkupa győztese, Aksel Lund Svindal szerezte meg, aki az időjárás miatt romló pálya tetején még három tizedmásodperces hátrányban volt az addig vezető amerikai Bode Miller mögött, ám a második időmérő pontnál már ő volt a gyorsabb. Svindal a befutónál 28 századmásodperccel előzte meg az aranyéremről ezúttal is lemaradó amerikai sízőt. A norvég síző két összetett Világkupa győzelem, és három világbajnoki arany után olimpiai bajnok lett, ráadásul ezzel a nagy előd, a szuperóriás-műlesiklást korábban három olimpián (1992, 2002, 2006) is megnyerő Kjetil André Aamodt örökébe is lépett. A négyszeres világbajnok Bode Millernek csak nem akar sikerülni az aranyérmek az olimpián, a lesiklásban elért bronzérme és a nyolc évvel ezelőtt Salt Lake Cityben szerzett két ezüstérme után ugyanis megint leszorult a dobogó tetejéről, ezúttal 28 századmásodperccel. A verseny legnagyobb meglepetése azonban mégsem ez, hanem a hármas rajtszámmal induló amerikai Andrew Weibrecht szereplése volt, aki Millertől mindössze három századmásodperccel lemaradva végül a harmadik helyen fejezte be a futamot. A nagy esélyesek közül elsősorban a két svájci, Carlo Janka és Didier Cuche eredménye okozott csalódást, előbbi a nyolcadik, utóbbi mindössze a tízedik helyet szerezte meg. Az osztrák sízők számára is csalódást okozott a verseny, legjobbjuk, Benjamin Raich ugyanis csupán a 14. helyen végzett. A futam krónikájához sajnos az is hozzátartozik, hogy a 29-es rajtszámmal induló svéd Patrick Järbyn egyik léce beakadt egy kapuba, ezt követően pedig óriásit bukott. A 41 éves versenyző nem is mozdult az esés után, végül mentőhelikopterrel szállították el a pályáról.
 
Skeleton - nők
A női szkeletonosok versenye is befejeződött szombaton hajnalban a téli olimpián. Az aranyérmet a brit Amy Williams szerezte meg, aki a két német versenyzőt, Kerstin Symkowiakot és Anja Hubert előzte meg. A hazaiaknak nagy csalódás volt Mellissa Hollingsworth záró napi szereplése, hiszen a kanadai versenyző az utolsó futam előtt még a második helyen állt, de a végén nagyot hibázott, amivel az ötödik helyre csúszott vissza. Az első nap és a harmadik futam után is vezető Williamsnek a negyedik futamban egy biztonsági menet is elég volt, hiszen a skeletonban fölényesnek mondható 56 századmásodperces előnnyel tudott végül győzni. Amy Williams sikere azt is jelenti, hogy a britek is megszerezték első érmüket a vancouveri olimpián és ezzel most már 26 ország rendelkezik éremmel, ami a torinói rekordot jelentő szám beállítását jelenti. A brit skeletonos egyben 30 év után az első egyéni aranyérmet szerezte meg Nagy-Britanniának.
 
Skeleton - férfiak
Kanadai aranyéremmel zárult a férfi szkeletonosok olimpiai versenye. A csütörtöki első futam után még a Világkupában vezető lett Martins Dukurs vezetett ugyan a versenyben, de a következő három futamot a hazaiak versenyzője Jon Montgomery nyerte meg, ráadásul az utolsó futamban Dukurs hibázott - újabb 25 századmásodpercet veszített riválisával szemben - így visszacsúszott végül a második helyre. A harmadik helyen az orosz Alexander Tretyakov végzett, míg Martins Dukurs testvére Tomass Dukurs lett a negyedik. A torinói olimpiát követően ismét kanadai aranyérmest avattak férfi szkeletonban, négy évvel ezelőtt ráadásul kettős kanadai siker született Duff Gibson és Jeff Pain révén. Jon Montgomery szerezte a házigazdák negyedik vancouveri aranyérmét, amivel az eddig remekül szereplő Kanada a negyedik helyre jött fel az olimpiai éremtáblázaton. Lettországban nagyon sokan keltek korán szombaton hajnalban, hogy országuk történetének első téli olimpiai bajnokát köszönthessék, de végül csalódniuk kellett, hiszen a három futam után még vezető Martins Dukurs végül nem tudott győzni, hét századmásodperccel kikapott kanadai vetélytársától.
0 Tovább

Björgen az első duplázó

Ha egy üzlet beindul - szokták erre mondani. Marit Björgen szerdán három érem után végre aranyérmet ünnepelhetett a téli olimpián. A sprintverseny megnyerése után aztán a 15 km-es üldözéses futamban sem volt ellenfele, a 29 éves norvég sífutónő fölényesen győzött. Ezzel ő lett a vancouveri téli olimpia első olyan versenyzője, aki két aranyérmet nyert + ő az első, akinek három érme is van már a 2010-es olimpiáról.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek