Az olimpia utolsó versenynapján már csak két számban avattak bajnokot Vancouverben. Magyar idő szerint hétfőn hajnalban a színpompás záró ünnepséggel véget ért a 21. téli olimpia.

Sífutás – 50 km - férfiak
A norvég Petter Northug győzelmével zárult a sífutók utolsó olimpiai versenye, a férfiak 50 kilométeres klasszikus stílusú, tömegrajtos futama. A szombati női versenyhez hasonlóan ezúttal is lehetősége volt a versenyzőknek a táv során három alkalommal lécet cserélni. A Világkupa sorozatban is ritkán alkalmazott módszerrel sokaknak meggyűlt a baja, a svéd Marcus Hellner és az észt Andrus Veerpalu is kis híján orra esett a boksz utcában. Még náluk is rosszabbul járt Jean Marc Gaillard, akinek az egyik technikusa rajta felejtette a léceket összefogó kötést az új lécén, így a francia sífutó csak látványos hiszti és lécelhajítás, valamint jó 25 másodperces hátrány összeszedése után folytatathatta. Jellemző a mezőny által diktált (szokatlanul lassú) tempóra, hogy később aztán Gaillard, majd a többször lemaradó Anders Södergren és a 40 km tájékán fáradni látszó német Axel Teichmann is visszaértek az élen haladó 15 fős csoportra. Előzetesen többen várhatták azt, hogy az inkább a nagy versenytempóban érdekeltek (pl. a cseh Lukas Bauer vagy a svéd Marcus Hellner) közül valaki nagyobb sebességre fog kapcsolni, hogy megpróbálja lerázni a mezőnyben példátlan hajrával rendelkező Petter Northugot. Az egymásra váró esélyesek mellett azonban mégis a mindössze 24 éves norvég sífutó taktikája érvényesült a hajrában, aki 49 km-ig elment a mezőnnyel, majd az utolsó kilométeren belül jól helyezkedve végül a célban mindenkit lehajrázott. A német Axel Teichmann ugyan a célegyenes bejáratánál még elől volt, de Northug mostanra már legendássá váló hajráját ismerve nem volt kérdés, hogy ki lesz a győztes. A bronzérmet a svéd Johan Olsson szerezte meg, a német Tobias Angerer pedig éppen lemaradt a dobogóról. A nagy meglepetést a kanadai Devon Kershaw szereplése jelentette, aki az ötödik helyen zárta a futamot, a hatodik olimpiáján szereplő Andrus Veerpalu pedig stílszerűen a hatodik helyen végzett. A torinói olimpiához hasonlóan most is az a megtiszteltetés érte a dobogósokat, hogy az olimpia záróünnepségén vehették át az érmeket. Northug ezzel a nagy előd Björn Daehlie nyomdokaiba lépett, hiszen utoljára a nyolcszoros olimpiai bajnok legenda volt képes arra, hogy norvégként nyerjen 50 km-en. Petter Northug a Vancouverben megszerzett két arany-, egy ezüst- és egy bronzérmével az olimpia legeredményesebb férfi versenyzője lett. A sífutóknál pedig a Torinóban egyetlen aranyat sem szerző norvégok végül öt aranyéremmel fölényesen nyerték meg a sportági éremtáblázatot.
 
Jégkorong – férfi döntő
Hiába nyert már Kanada az olimpia befejező napja előtt is 13 bajnoki címet Vancouverben és nyerte meg ezzel az olimpiai éremtáblázatot, a hazai szurkolók számára mégis az olimpia legutolsó éremosztó száma, a jégkorong torna fináléja (a 2002-es döntő visszavágójának is tekintett Kanada - Egyesült Államok összecsapás) volt a legfontosabb esemény vasárnap. A hazai közönség legnagyobb örömére a csoportkörben az amerikaiaktól még 5-3-as vereséget szenvedő csapatuk a döntőben visszavágott ősi riválisának és végül hosszabbítás után 3-2-es győzelemmel szerezte meg a bajnoki címet. A találkozó első gólját a kanadai Jonathan Toews szerezte az első harmad közepe táján, a Chicago játékosnak hét gólpassz után ez volt az első gólja az olimpiai tornán. Az eddig veretlen Egyesült Államok csapata most került először hátrányba az egész tornán. A hazaiak a második játékrészben tovább növelték előnyüket, ekkor Corey Perry volt eredményes. Az amerikaiak azonban nem estek kétségbe, a pergő ritmusú találkozón az utolsó harmad 8. percében Patrick Kane átadása után Ryan Kesler révén szépítettek. A gól különlegességét az adta, hogy Kesler éppen a Vancouver Canucks csapatának alkalmazásában áll. Sokan már a szoros kanadai győzelmet ünnepelték, de az utolsó pillanatokban mégis egyenlíteni tudtak az 1980 óta első olimpiai győzelmükre hajtó amerikaiak, mindössze 25 másodperccel a vége előtt Zach Parise mentette hosszabbításra a találkozót. A ráadásban aztán jött Sidney Crosby, aki az olimpia alatt nem nyújtott igazán kiemelkedő produkciót, ám a döntőben élete talán legfontosabb góljával eldöntötte az aranyérem sorsát. A Pittsburgh Penguins játékosának találatával Kanada 3-2-re győzött és története nyolcadik olimpiai aranyérmét nyerte meg a férfiak jégkorong tornáján. Az amerikaiak az ezüstéremmel vigasztalódhattak, valamint azzal, hogy a torna legjobb játékosának kapusukat Ryan Miller-t választották. A kanadai küldöttség ezzel megszerezte a 14. aranyérmet is Vancouverben, és amire előzetesen kevesen gondoltak volna, fölényesen végzett az élen a nemzetek vetélkedésében. Ráadásul új rekordot is felállítottak a házigazdák, hiszen a téli olimpiák 1924 óta íródó történetében még soha egyetlen ország sem szerzett egy olimpián ennyi győzelmet. Bár a kanadai jégkorong a korábbiakban sorra nyerte az olimpiai címeket (de az első hat siker alkalmával rendre egy-egy klubcsapat képviselte színeiket), így csak most fordult elő először, hogy valaki egynél többször ünnepelhessen győzelmet, Martin Brodeur, Scott Niedermayer, Chris Pronger és Jarome Iginla Kanada történetének első kétszeres bajnokai lettek ebben a sportágban. Most nyert 30 év után ismét házigazda jégkorong csapat az olimpián ez legutóbb 1980-ban az Egyesült Államoknak sikerült. A férfi jégkorong torna legjobb csapata, az ún. All-star válogatott az alábbi lett: Ryan Miller (amerikai) – Brian Rafalski (amerikai), Shea Weber (kanadai) – Jonathan Toews (kanadai), Zach Parise (amerikai), Pavol Demitra (szlovák)