Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Megvan a tokiói pályázat mottója

Bár most még minden szem a 2012-es nyári olimpiára szegeződik, a háttérben már javában zajlik a lobbi harc a 2020-as nyári olimpia megrendezéséért is. A versenyben maradt három város (Madrid, Isztambul és Tokió) közül most utóbbi hallatott magáról, amikor bejelentette a tervezett játékok mottóját. A "Fedezd fel a reggelt!" kifejezés a szervezőbizottság vezetője, Cunekacu Takeda szerint "globális inspirációt és dinamikus innovációt" sugároz.

A felkelő nap országaként is ismert Japán 1964-ben rendezett már egyszer nyári olimpiát, akkor szintén a főváros volt a kandidáló. Tokió már a 2016-os játékokért is harcban volt, de akkor elveszítette a párharcot Rio de Janeiróval szemben. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jövő szeptemberben Buenos Airesben dönt majd a 2020-as játékok helyszínéről.

0 Tovább

Kilencszeres olimpiai bajnok Isztambul mellett

A törökországi Isztambul városa most harmadszor pályázik olimpia rendezésére. A 2020-as nyári játékokra kandidáló törökök két vesztes pályázatuk után most próbálnak fajsúlyosabb támogatókat is megnyerni maguknak. Első körben egy kilencszeres olimpiai bajnokot, az amerikai Mark Spitzet győzték meg arról, hogy érdemes a török város mellél állnia. A korábbi kiváló amerikai úszó azt követően beszélt a pályázatról, hogy részt vett a török olimpiai bizottság által szervezett, a Boszporusz öblét átszelő 6,5 kilométeres úszóversenyen.

"A verseny során mutatott szervezési munkák számomra egyértelműen jelezték, hogy a törökök komolyan gondolják az olimpiai kandidációt. Azért érkeztem Törökországba, hogy jelezzem, hogy én teljes mellszélességgel Isztambul pályázata mellett állok" - nyilatkozta a 41 ország 1200 úszója részvételével rendezett verseny után Spitz. Amolyan kezdeti ajándékként a török szervezők az egyik legnépszerűbb helyi futball csapat, a Galatasaray nevével ellátott törölközővel lepték meg a 62 esztendős egykori klasszist. "Törökország még sohasem rendezhetett olimpiát, de jó esélye van arra, hogy 2020-ban házigazda lehessen" - nyilatkozta Spitz.

A török város a nyolc év múlva sorra kerülő játékok kapcsán Madriddal és Tokióval küzd meg a rendezésért. A helyszínéről a végső döntést a NOB jövő ősszel Buenos Airesben hozza meg.

0 Tovább

A NOB-elnöke ultimátumot adott a törököknek

A francia AFP hírügynökségnek adott nyilatkozatában a szokottnál is keményebb hangot ütött meg Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke. A belga sportvezetőt a 2020-as játékokra pályázó Isztambulról kérdezték, aki a kérdésre válaszolva jelezte, hogy támogatja a törökök ambícióit, de csak abban az esetben, ha arra az évre nem pályáznak a labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésére is. „A NOB jelenlegi szabályai nem teszik lehetővé, hogy valaki az olimpia rendezésének évében egy másik jelentős sportrendezvénynek is a házigazdája legyen” - mondta Rogge, aki saját bevallása szerint is igencsak elcsodálkozott, amikor a törökök Eb rendezési terveiről hallott. A törökök a 2016-os foci Eb-re is pályáztak már, de akkor elbuktak a franciákkal szemben, jelen állás szerint ők az egyetlenek, akik jelezték igényüket a 2020-as kontinenstorna megrendezésére.

A törököknek persze még van bőven idejük a sportdiplomácia rejtelmeinek tanulmányozására, a 2020-as nyári játékokról ugyanis csak jövőre, Buenos Airesben dönt majd a NOB-tagság, az Eb-helyszínt pedig várhatóan csak 2014-ben jelöli ki az UEFA. Az viszont bizonyos, hogy a párhuzamos kandidáció nem segíti Isztambul pozícióit a rendezésért folytatott harcban. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság május 23-án a kanadai Quebec városában tart „előválogatót” a 2020-as rendezésre pályázó városok közül. Isztambul mellett Tokió, Madrid, Doha, valamint Azerbajdzsán fővárosa, Baki vezetői várják a pályázatokat értékelő bizottság jelentését.

0 Tovább

Lemondott a NOB olasz alelnöke

Lemondott tisztségéről Mario Pescante, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) olasz alelnöke azt követően, hogy az olasz kormány nem támogatta Róma pályázatát a 2020-as nyári játékok megrendezésére. Pescante - aki továbbra is NOB-tag marad - a római pályázatot előkészítő bizottság vezetője volt, és úgy nyilatkozott: nagy csalódottságot érez, mert egy olyan országot képvisel, amely idő előtt "bedobta a törölközőt".

Mario Monti miniszterelnök a múlt kedden jelentette be, hogy a gazdasági válság miatt felelőtlenség lenne az adófizetők pénzét az ötkarikás projektre költeni. Az előzetes kalkulációk szerint a római rendezés 12,5 milliárd dollárba került volna. A múlt szerdai határidőig Tokió, Madrid, Isztambul, Doha és Baku jelentkezett a 2020-as eseményre. A NOB 2013. szeptember 7-én, Buenos Airesben határoz a helyszínről. Előtte, még idén májusban eldől, mely jelentkezők nyerik el a hivatalos pályázó státuszát, s melyek esnek ki a további versengésből.

0 Tovább

Öt város harca a 2020-as nyári olimpiáért

Szerdán lejárt a hivatalos jelentkezési határidő, ameddig bezárólag öt város jelezte, hogy megrendezné a 2020-as nyári olimpiát. Róma „last minute” visszalépése után öt város maradt csak versenyben a 2020-as nyári olimpia megrendezéséért folytatott versenyben. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerdáig várta a hivatalos szándéknyilatkozatokat, a határidő lejárta után pedig eldőlt, hogy nyolc év múlva a Baku, Doha, Isztambul, Madrid, Tokió ötösfogatból kerül ki a rendező város. A pályázati folyamat első fázisában a NOB illetékesei idén május 23-án Quebecben döntenek arról, hogy az öt jelentkező (applicant city) város közül melyek lesznek azok, amelyek a hivatalos pályázó (candidate city) elnevezést is megkapják és tovább folytathatják a küzdelmet a rendezésért. A végső döntést a helyszínről a NOB 2013 szeptemberében Buenos Airesben esedékes kongresszusa hozza meg.

Egyelőre nehéz lenne még egyértelmű esélyest megnevezni, de ha csak a gazdasági potenciált nézzük, akkor az olajban és földgázban gazdag régió miatt mind az azerbajdzsáni Baku, illetve Doha is a favoritok között lehet. Isztambul korábban háromszor is elbukott már a pályázati folyamatban, most azonban negyedszer is nekiveselkednek a nagy feladatnak. A nagy számok törvényében bízik a spanyol főváros Madrid is, amely sorozatban harmadszor próbálkozik, igaz a fokozódó munkanélküliség és a spanyol állam növekvő hiánya nem biztos, hogy jó ajánlólevél. Legutóbb Tokió harmadik lett a szavazáson (a 2016-os játékokért vívott harcban) Rio de Janeiro és Madrid mögött, a tavalyi természeti katasztrófa után megbicsaklott pályázatot azonban sikerült talpra állítani. A japán város az egyetlen, amely az öt pályázó közül rendezett már korábban (1964) nyári játékokat.

0 Tovább

Róma visszalépett a 2020-as olimpiai pályázattól

A szerdán lejáró határidő előtt egy nappal Mario Monti miniszterelnök bejelentette, hogy az olasz kormány nem támogatja Róma pályázatát a 2020-as nyári olimpia megrendezésére. Monti a keddi kabinetülést követően azt mondta, hogy a gazdasági válság közepette felelőtlenség lenne az adófizetők pénzét az ötkarikás projektre költeni. Az előzetes kalkulációk szerint a római rendezés 12,5 milliárd dollárba kerülne.  A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerdáig várja a jelentkezőktől a hivatalos pályázatokat, amelyeknek kötelező eleme a kormánygarancia.
Az olasz fővároson kívül Tokió, Madrid, Isztambul, Doha és Baku kandidált a 2020-as eseményre. A NOB 2013-ban Buenos Airesben dönt a leendő helyszínről.

0 Tovább

Hamburg is olimpiát rendezne

Németország meglehetősen régen (1972) rendezett utoljára olimpiai játékokat. Figyelembe véve az ország gazdasági erejét, valamint a nemzetközi sportéletben betöltött vezető szerepét, lassan tényleg „kijár” már egy olimpia neki. Bár a 2018-as téli játékokra kandidáló München pályázata nem volt sikeres, a nagy bevétellel és presztízsnövekedéssel járó ötkarikás rendezés máshol is beindította a városvezetők fantáziáját. A német olimpiai bizottság vezetője, Thomas Bach arról beszélt, hogy Berlin mellett most már az észak-német kikötőváros, Hamburg is potenciális jelölt lehet a jövőbeni rendezésre.

„Az esetleges nyári olimpiai pályázatról majd csak 2015 környékén kellene döntenünk, addig ráérünk kiválasztani, hogy melyik német várost támogatjuk a jelöltek közül” - mondta a sportvezető, aki arról is beszélt, hogy a jövőbeni stratégia sok mindentől függ: „Mely országok mely városai pályáznak 2020-ra? Melyik tartomány mennyire támogatja a saját városát? A helyi lakosság valóban az olimpia rendezése mellett van? Ki viseli majd a rendezés költségeit? Ezekben a kérdésekben csak 2013-ban fogunk tisztábban látni és akkor tudunk megalapozott döntéseket hozni.”

Mivel a 2020-as nyári játékok rendezéséért zajló harcba német város nem kapcsolódott be, így a következő lehetséges olimpia a 2024-es lehet csupán a németek számára. Hamburg egyszer - a 2012-es évre vonatkozóan - már jelezte rendezési igényét, de akkor Lipcsével szemben elbukta a hazai „válogatót”. Ezt követően a város vezetői arról határoztak, hogy 2016-ra vagy 2020-ra is kandidálnak majd, de ebből végül nem lett valóság. A hamburgi városvezetés annak idején viszont úgy döntött, hogy tovább fejleszti a város sportéletét és infrastruktúráját, a jövőbeni olimpiai pályázatok koncepciója pedig változatlan lesz. Ezek szerint a játékok központi eleme a kikötőváros arculatát meghatározó víz lesz, ahol az olimpiai falut is nagy óceánjáró hajókon képzelik el megvalósítani.

0 Tovább

A mágikus szőnyegben bízik Baki

Másodszor is nekifut az olimpiarendezésre vonatkozó pályázatának az azeri főváros Baki, amely az ország egyik szimbólumát választotta logójának. Az ötödik század óta Azerbajdzsán egyik fő exportcikke a kézzel készített szőnyeg. Talán nem véletlen, hogy a 2020-as nyári olimpia megrendezésére pályázó ország vezetői is ezt az évszázados szimbólumot felhasználva akarnak hatást gyakorolni a döntéshozókra. A főváros Baki (régebbi nevén Baku) pályázata az előzetes esélylatolgatások alapján nem tartozik ugyan a favoritok közé, de az ország (el)ismertségének növeléséhez nagyban hozzájárulhat. Nála fajsúlyosabb pályázók is akadnak a jelentkezők között, így Doha, Isztambul, Madrid, Róma vagy éppen Tokió is joggal kalkulálhat azzal, hogy alig másfél év múlva megkapja a felhatalmazást a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) a 2020-as nyári játékok megrendezésére.

Az azeri olimpiai bizottság elnökhelyettese, Csingiz Huseynadze is jelen volt az új logó bemutatásánál, ahol elmondta, hogy alig 30 évvel az ország függetlenségének elnyerése után a 2020-as olimpia jó lehetőséget kínálna számukra arra, hogy a nemzetek sorában még előkelőbb helyet vívjanak ki maguknak. A pályázat szlogenje (Together we can) is arra utal, hogy az egykoron a Szovjetunió részének számító terület ma már szuverén, önálló állam, amely saját céljaiért képes összefogással kiállni. Az ország területének kétharmadán hatalmas olaj-tartalékok vannak, így Azerbajdzsán - bár kevesen gondolnák - a világ egyik legdinamikusabban fejlődő állama, pénzügyi helyzetét tekintve pedig jelen helyzetben stabilabb, mint a szintén olimpiarendezésről álmodó Olaszország vagy Spanyolország.

Az azeriek bíznak abban, hogy a NOB a helyszínek kiválasztásánál tovább folytatja az utóbbi évek gyakorlatot, amely szerint (2016 - Rio de Janeiro, 2018 - Pjongcsang) rendre olyan helyszíneket jelöl ki a játékokra, amelyek új piacokat nyitnak meg az olimpiai mozgalom előtt. Baki már pályázott a 2016-os játékokra is, de akkor nem tudott bekerülni a második körbe. A város vezetői ugyanakkor bíznak benne, hogy ilyen szempontból is követik majd Riót, amely 2012-ben még szintén gyengének találtatott az első körben, de a következő nyári játékok rendezését már elnyerte. A pályázat logójának bemutatásakor jelen voltak az ország legjobban szereplő olimpikonjai, így a sportlövő, 2000-ben olimpiai bajnoki címet szerző Zemfira Meftahegyinova is, aki egykoron Igaly Diána nagy ellenfele volt a skeetesek mezőnyében.

0 Tovább

Hat város harca 2020-ért

Hat város jelezte hivatalosan a múlt csütörtök éjféli határidőig a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), hogy pályázik a 2020-as nyári játékok megrendezésére. A NOB pénteki tájékoztatása szerint Baku, Doha, Isztambul, Madrid, Róma és Tokió száll versenybe. A bizottság kétlépcsős folyamat végén, 2013. szeptember 7-én választja majd ki a házigazdát. A hivatalos jelentkezést 2012. február 15-ig kell leadni a NOB-hoz, majd a bizottság jövő májusában választja ki azokat a városokat, amelyek hivatalos pályázói maradnak a játékoknak és a kandidációs folyamat második szakaszba „léphetnek”.

0 Tovább

Las Vegas kerülő úton akar olimpiát rendezni

Bár több amerikai város (New York, Chicago, Las Vegas) is jelezte érdeklődését, a közelmúltban az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) arról döntött, nem kíván versenybe szállni a a 2020-as nyári olimpiai játékok rendezéséért. A hír rövid és tömör volt, amely már régen feledésbe merült volna, ha időközben nem derül ki, hogy az USOC-ot megkerülve Las Vegas mégis jelezte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, hogy pályázni szeretne. Az augusztus 26-ai keltezésű levél komoly botrányt kavart a tengerentúlon, amely a hivatalos út és az eddigi szokásrendszer megkerülését jelenti.

A levél még a szeptember elsejei hivatalos határidő előtt érkezett meg a NOB Lausanne-ban található központjába, viszont – értelemszerűen - nem tartalmazta a nemzeti olimpiai bizottságtól ilyenkor szükséges támogatói nyilatkozatát. Az USOC a hírek szerint azért nem támogatta egyetlen városa pályázatát sem, mert továbbra sem született megállapodás a szervezet és a NOB között az olimpiai bevételek megosztásának régóta húzódó kérdésében. Az eset kapcsán Las Vegas kérvényezte a NOB-nál azt, hogy a jövőben olyan városok is pályázhassanak olimpia rendezésére, amelyeket saját nemzeti olimpiai bizottságuk nem támogat ebben a kérdésben. A „bűn városának” képviselői jelezték, hogy levelüket azért írták meg még a szeptemberi előzetes határidő lejárta előtt, mert ezzel szeretnék életben tartani az esetleges amerikai pályázatot a 2012. február 15-ei határidőig, amikor a végleges kandidáció beadása válik esedékessé.

A hírek szerint a NOB már visszautasította a Las Vegasból érkezett kérést és az USOC sem tervez változtatni korábbi döntésén, amely szerint egyetlen városának pályázatát sem támogatja a 2020-as nyári játékokra. Az amerikaiak pályázati kedvét az is csökkentheti, hogy a közelmúltban Chicago elbukott a 2016-os nyári olimpiáért zajló csatában, ráadásul az USA a 2022-es labdarúgó vb rendezési jogát sem nyerte el a FIFA-tól. A 2020-as nyári olimpia rendezésére eddig hivatalosan öt város, Róma, Tokió, Isztambul, Madrid és Doha adta be jelentkezését.

0 Tovább
«
1234

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek