Bár több amerikai város (New York, Chicago, Las Vegas) is jelezte érdeklődését, a közelmúltban az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) arról döntött, nem kíván versenybe szállni a a 2020-as nyári olimpiai játékok rendezéséért. A hír rövid és tömör volt, amely már régen feledésbe merült volna, ha időközben nem derül ki, hogy az USOC-ot megkerülve Las Vegas mégis jelezte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, hogy pályázni szeretne. Az augusztus 26-ai keltezésű levél komoly botrányt kavart a tengerentúlon, amely a hivatalos út és az eddigi szokásrendszer megkerülését jelenti.

A levél még a szeptember elsejei hivatalos határidő előtt érkezett meg a NOB Lausanne-ban található központjába, viszont – értelemszerűen - nem tartalmazta a nemzeti olimpiai bizottságtól ilyenkor szükséges támogatói nyilatkozatát. Az USOC a hírek szerint azért nem támogatta egyetlen városa pályázatát sem, mert továbbra sem született megállapodás a szervezet és a NOB között az olimpiai bevételek megosztásának régóta húzódó kérdésében. Az eset kapcsán Las Vegas kérvényezte a NOB-nál azt, hogy a jövőben olyan városok is pályázhassanak olimpia rendezésére, amelyeket saját nemzeti olimpiai bizottságuk nem támogat ebben a kérdésben. A „bűn városának” képviselői jelezték, hogy levelüket azért írták meg még a szeptemberi előzetes határidő lejárta előtt, mert ezzel szeretnék életben tartani az esetleges amerikai pályázatot a 2012. február 15-ei határidőig, amikor a végleges kandidáció beadása válik esedékessé.

A hírek szerint a NOB már visszautasította a Las Vegasból érkezett kérést és az USOC sem tervez változtatni korábbi döntésén, amely szerint egyetlen városának pályázatát sem támogatja a 2020-as nyári játékokra. Az amerikaiak pályázati kedvét az is csökkentheti, hogy a közelmúltban Chicago elbukott a 2016-os nyári olimpiáért zajló csatában, ráadásul az USA a 2022-es labdarúgó vb rendezési jogát sem nyerte el a FIFA-tól. A 2020-as nyári olimpia rendezésére eddig hivatalosan öt város, Róma, Tokió, Isztambul, Madrid és Doha adta be jelentkezését.