Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Phelps újabb rekordot dönthet meg Londonban

Nagy lehetőség előtt áll Michael Phelps, az amerikaiak 14-szeres olimpiai bajnok úszója, aki az ötkarikás történelem legtöbb érmet szerző sportolójává válhat a jövő pénteken kezdődő londoni játékokon. Először a 2000-es sydneyi játékokon vett részt 15 évesen, akkor egy ötödik helyet ért el, 200 méter pillangón. A 2004-es athéni olimpia aztán meghozta számára a nagy sikert: öt egyéni és három váltó számban indulva hat arany- és két bronzérmet szerzett. Ezzel megközelítette honfitársát, a szintén úszó Mark Spitzet, aki rekordot jelentő hét aranyérmet nyert az 1972-es müncheni játékokon.

Négy éve, Pekingben sikerült megdöntenie ezt a csúcsot: ismét nyolc számban indult, és mindegyikben győzni tudott, ráadásul hétben világrekorddal. Ezzel ő lett az a sportoló, aki egy olimpián a legtöbb aranyérmet szerezte, és a legtöbb elsőség birtokosa is, hiszen eddig összesen 14 alkalommal állhatott a dobogó legmagasabb fokán.

Phelpsnek összesen 16 olimpiai érme van, ezzel ő a legeredményesebb férfi olimpikon, a szovjet tornásznőnek, Larisza Latinyinának ugyanakkor 18 medálja van (9 arany, 5 ezüst és 4 bronz). Nem nehéz azonban megjósolni, hogy London után már Phelps áll majd az örökranglista élén, hiszen hét számban is indul a játékokon.

0 Tovább

Michael Phelps megint nyolc számban indulhat

Michael Phelps vasárnap 100 méteres pillangóúszásban is győzött az amerikai válogatón, ezzel eldőlt, hogy a pekingi játékokhoz hasonlóan Londonban is nyolc számban rajtol majd.
A 27 éves, 14-szeres olimpiai bajnok sportoló úgy tudott a világ idei legjobbjával, 51.14 mp-cel győzni Omahában, hogy az első 50-en kifejezetten lassan tempózott, s csak hatodiknak fordult.

"Azt hiszem, összességében rendben van a dolog, bár az első hossz és a benyúlás is szörnyű volt - mondta önkritikusan Phelps. - A legfontosabb számomra az volt ezen a héten, hogy megmutassam, megint magas szinten tudok teljesíteni egy ilyen sűrű programot."

Phelps Omahában korábban 400 vegyesen ugyan kikapott a vb-címvédő Ryan Lochtétól, 200 gyorson és 200 vegyesen azonban legyőzte legnagyobb riválisát, e mellett pedig mindkét pillangót az első helyen fejezte be. Londonban ebben az öt egyéni számban lesz majd ott a rajtnál, illetve mindhárom váltóban (4x100 m vegyes, 4x100 m gyors, 4x200 m gyors).

A hétfőn záruló omahai viadal női versenyeinek sztárja a mindössze 17 éves Missy Franklin volt, aki vasárnap 200 háton - világbajnoki címvédőhöz méltóan - magabiztosan nyert. Franklin négy egyéni számban (100 és 200 m gyors, 100 és 200 m hát) szerzett jogot az olimpiai indulásra, és mindhárom váltónak is a tagja lesz.

0 Tovább

Risztov Éva hosszútávúszásban is olimpikon

Risztov Éva a nyíltvízi úszók 10 kilométeres olimpiai számában is rajthoz állhat a londoni nyári játékokon. A debreceni versenyző a jogot szombaton szerezte meg Setubalban azzal, hogy második lett a vízi maratonisták nyári olimpiára selejtező utolsó kvalifikációs viadalán, ahonnan elvben az első kilenc helyezett, de országonként csak egy úszó szerezhetett biztosan kvótát. Éppen e szabály miatt nem lehet ott a brit fővárosban a női 10 kilométer szereplői között Olasz Anna, aki a portugáliai viadalon a harmadik lett.

Amint azt a helyszínről Kalaus Valter, a honi hosszútávúszókat összefogó szövetség főtitkára elmondta, Risztov végig az élbolyban haladt, s a végén csak egy amerikai rivális tudott elébe kerülni, míg Olasz nagy hajrát kivágva - négy másodperccel Risztov után - érkezett be a célba harmadikként. Risztov Éva a szombati kvalifikációs versenyre úgy utazhatott ki, hogy normálmedencében, vagyis 50 méteres uszodában már korábban kiharcolta a londoni indulás lehetőségét. Setubalban vasárnap rendezik meg a férfiak hasonló versenyét 10 kilométeren, ahol szintén két magyar próbál szerencsét: Gercsák Csaba és Gyurta Gergely.

0 Tovább

A japán úszók nem mennek magaslatra

A norvég mellúszó világbajnok Alexander Dale Oen tragikus halála után komoly sportszakmai döntést hozott a japán úszó szövetség. A távol-keleti ország sportolói ugyanis a londoni olimpia előtt lemondanak a magaslati edzőtáborozásról. „A jelenlegi körülmények között nem küldhetjük magaslatra a sportolóinkat. Ha ott lennének, biztosan mindenkiben lenne rossz érzés” - nyilatkozta a szövetség egyik vezetője, Kodzsi Ueno.

A japán úszók közül főleg az éremesélyesek - így világbajnokunk, Gyurta Dániel közvetlen ellenfelének számító négyszeres olimpiai bajnok Kitadzsima Koszuke is - utaztak volna magaslatra a játékok előtt. A szövetség döntésében szerepet játszott az, hogy az egyelőre ismeretlen okból elhunyt 26 éves Dale Oen az egyesült államokbeli Flagstaffban, éppen magaslati edzőtáborozás közben lett rosszul.

0 Tovább

Elhunyt a négyszeres olimpiai bajnok

Az ausztrál szövetség tájékoztatása szerint vasárnap 73 esztendős korában elhunyt Murray Rose, négyszeres olimpiai bajnok úszó. A skót születésű, de a második világháború után szüleivel Ausztráliába kivándorolt Rose már Sydneyben tanult meg úszni, és ausztrál színekben lett 17 évesen az 1956-os nyári olimpia sztárja. Melbourne-ben ugyanis három aranyérmet szerzett, hiszen a 400 és az 1500 méteres gyorsúszás megnyerése mellett tagja volt a szintén első helyen végző 4x200-as gyorsváltónak is.

Négy évvel később Rómában megvédte címét, ahol újra megnyerte a 400 méteres gyorsúszást. A karácsony óta leukémiával kezelt Rose a 2000-ben Sydneyben rendezett nyári olimpián is szerepet kapott, ahol egyike volt azon megbecsült és sikeres sportembereknek, akik az olimpia megnyitóünnepségére behozták az olimpiai zászlót.

0 Tovább

Cseh László aranyért megy Londonba

Együttvéve összesen mintegy nyolc hónapot töltött edzőtáborban a kajakos Douchev-Janics Natasa és az úszó Cseh László, akik pénteken közös sajtóbeszélgetés keretében számoltak be arról, hogy hol állnak a felkészülésben, amelynek végcélja a nyári, londoni olimpia. Mindketten azt mondták: aranyérmet szeretnének nyerni a brit fővárosban.

A háromszoros ötkarikás bajnok Douchev-Janics klubja és a szövetség jóvoltából négy hónapot töltött Portugáliában, ahol vele volt családja is. Amint azt elmondta, az edzőtábor a tervek szerint alakult, most is jól mennek a tréningek, de nem érzi azt, amit sokan prognosztizáltak, hogy kislánya szeptemberi születése után fáradhatatlanná vált volna.

"Érdekes módon nem az állóképességemből, hanem inkább a gyorsaságomból veszítettem, ezen még dolgoznom kell a májusi válogatóig - árulta el. - Az edzőim szerint a technikámmal, a mozgásommal nincs gond, de a gyorsaságon még van mit javítani. Szerencsére a szeretteim jól vannak, Milana és a két fogadott gyerekem is rendben van."

 Az EDF Démász-Szeged 29 éves lapátforgatója, aki szülése miatt a tavalyi szezont teljes egészében kihagyta, kérdésre válaszolva elmondta: ha arra kerül a sor, legszívesebben kétszeres olimpiai bajnok társával, Kovács Katalinnal indulna párosban az idény során, de minden attól függ, hogy egyesben hogyan teljesítenek.

"A májusi válogatón egyesben kell jól szerepelni, a csapathajók kijelölése csak ezután történik. Ha valamelyikünk megkaparintja az egyes indulás jogát, a másiknak találnia kell egy másik párt, úgyhogy én is gondolkodok azért alternatív megoldásban" - fogalmazott Douchev-Janics, aki elárulta: szegedi klubtársával, Kárász Annával már kipróbálták magukat együtt, és jól is mentek.

Kajak-kenuban egyelőre nincs biztos londoni induló magyar részről, csak annyi dőlt el, hogy a női kajak szakágnak megvan a maximális hat kvótája. A csapat összetétele a május-júniusi válogatók során alakul majd ki.  A kajakos úgy fogalmazott: először is be akar kerülni a csapatba, s ha ez sikerül, Londonban legalább egy elsőséget szeretne ünnepelni.

Cseh László, a Kőbánya SC 26 éves, háromszoros ötkarikás ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok úszója elárulta: a májusi, debreceni kontinensviadalon 200 és 400 méter vegyesen, továbbá várhatóan 100 és 200 m pillangón, illetve a 4x100 és 4x200 m-es gyorsváltókban, valamint a 4x100 m-es vegyesváltóban áll majd rajtkőre.

Arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz a Michael Phelpsszel kapcsolatos hírhez, mely szerint az amerikai korábbi elhatározását megváltoztatva rajthoz áll Londonban 400 m vegyesen is, Cseh azt mondta: várható volt ez a lépés riválisa részéről.

"Szerintem vissza szeretne vágni Ryan Lochte-nak a sanghaji világbajnokságon elszenvedett vereségért. Engem nem zavar, én is ott leszek, s remélem, hogy amíg ők ellesznek egymással, én odaérhetek az élre" - fogalmazott. Peking háromszoros ezüstérmese a legjobb szeretne lenni az olimpián, azaz aranyat akar nyerni, és szerinte erre 400 m vegyesen van a legjobb esélye.

A Magyar Telekom által szervezett pénteki esemény zárásaként Douchev-Janics és Cseh különböző humoros feladatokban mérte össze erejét, a könnyed vetélkedő - a papírformát igazolva - döntetlennel zárult.

0 Tovább

Állandó stresszben van Manaudou

A franciák olimpiai bajnok úszója, Laure Manaudou az elmúlt héten rendezett országos úszóbajnokságon két számban (100 és 200 hát) is kiharcolta a londoni szereplés lehetőségét. A két évvel ezelőtti szülése után tavaly nyáron visszatérő klasszis azonban mégis aggódik londoni részvétele miatt. Tavaly ugyanis már két doppingellenőrzést is elmulasztott (mivel az ellenőrök nem találták őt a holléti nyilvántartás szerint előzetesen megadott helyen), a harmadik ilyen eset pedig eltiltással fenyegeti.

"Tavaly szeptemberben két tesztet is elmulasztottam. Egyszer egy órát késtem, egy másik alkalommal pedig éppen étteremben voltam az otthonom helyett. Ez azt jelenti, hogy ha még egy alkalmat elrontok, akkor eltilthatnak. Az életem most a folyamatos stresszről szól, nem mulaszthatok el egyetlen percet sem az előzetes menetrendhez képest és nem szabad a nyilvántartás kitöltésénél házszámot sem tévesztenem" - nyilatkozta a Parisien című lapnak az élete harmadik olimpiájára készülő 25 éves úszó.

0 Tovább

Bernard nem védhet címet Londonban

Alain Bernard, a 100 méteres gyorsúszás olimpiai bajnoka nem védheti meg címét Londonban, miután a francia bajnokságon csak az ötödik helyen csapott célba. A 28 éves versenyzőnek az első két hely valamelyikét kellett volna megszereznie a csütörtöki fináléban, 48.92 mp-es idejével azonban messze elmaradt a győztes Yannick Agneltől (48.02 mp) és a második Fabien Gilot-tól (48.38 mp) is. Bernard ugyanakkor valószínűleg helyet kap majd a 4x100 méteres francia gyorsváltóban a londoni játékokon. A stafétával négy éve ezüstérmet szerzett Pekingben.

0 Tovább

Hosszú kihagyás után egyre versenyképesebb Libby Trickett

Akad a nagy visszatérők között, aki képes lehet eljutni korábbi szintjére – Libby Trickett már egyre komolyabban gondolhatja londoni szereplését. Az úszósport több visszatérője (ld. Janet Evans és Dara Torres nagyravágyó bejelentéseit, vagy éppen az ausztrál Ian Thorpe szárnyaszegett próbálkozásait) is szembesült már a hosszú idő utáni újrakezdés nehézségeivel. Hasonló procedúrán ment végig az utóbbi hónapokban a háromszoros olimpiai bajnok Libby Trickett is, aki viszont pénteken plusz motivációhoz jutott. A harmadik olimpiájára készülő nyolcszoros világbajnok úszó ugyanis Új-Dél Wales állam bajnokságán 54,87-es időeredményt ért el 100 méteres gyorsúszásban, ami egy másodperccel jobb idő, mint amit visszatérése óta valaha is úszott.

Trickett 2009 végén fejezte be aktív pályafutását és majdnem két éves szünet után tavaly júniusban kezdte újra a versenyzést. „Eléggé bizarr eredmény volt, mert nem vártam hasonlót. Tavaly ilyenkor még 1,02 körüli időt úsztam, ha ehhez nézzük az eredményt, akkor parádés. Az 55 alatti úszás már versenyképes nemzetközi szinten is. ” - mondta a 27 éves versenyző, aki az alig egy hónap múlva sorra kerülő ausztrál olimpiai válogatóra készül. Trickett a közelmúltban állt össze ismét korábbi edzőjével, Stephan Widmerrel, aki a pekingi olimpián 100 pillangón aranyéremig, 100 gyorson pedig ezüstig vezette.

0 Tovább

Gemma Mengual visszavonult

Ennyire közel az olimpiához már ritkán vonulnak vissza igazán nagy favoritok a sportból, most a spanyol szinkronúszó, Gemma Mengual tett így. Vajon mi történne, ha az olimpia előtt alig öt hónappal bejelentené visszavonulását Usain Bolt, Ryan Lochte vagy éppen Vajda Attila. A világsajtóban nem okoz majd ekkora földindulást a spanyol Gemma Mengual szerdai bejelentése, a kiváló szinkronúszó azonban váratlanul hagyja ott a medencék világát. A visszavonulását egy sajtótájékoztató keretében bejelentő 34 éves spanyol versenyző a londoni olimpia esélyesei között lehetne, de mégsem vállalja az újabb megmérettetést. „Azért vonulok vissza, mert én már mindent beleadtam a sportágba, amit csak tudtam és így is jóval többet kaptam vissza, mint amire bármikor is számíthattam” - nyilatkozta a szülővárosában, Barcelonában rendezett eseményen Mengual

Mengual karrierje során 40 érmet szerzett olimpiai, világbajnoki és Európa-bajnoki versenyeken, legutóbb Pekingben a párosoknál és a csapatversenyben is ezüstérmes volt. A 2009-es világbajnokságon aranyéremhez segítette a spanyol csapatot a szabadon választott programban, amely után viszont kisfia (Nil) születése miatt hosszabb időt kihagyott. Mengual tavaly szeptemberben tért vissza az edzésekhez, amikor jelezte, hogy nekifut az újabb felkészülésnek és szeretne eljutni élete negyedik olimpiájára, Londonba. A lendület úgy tűnik, hogy csak február 15-éig tartott…

0 Tovább
«
12345

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek