Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bernek Péter is olimpiai induló

Az ifjúsági olimpiai aranyérmes Bernek Péter a Mare Nostrum elnevezésű nemzetközi sorozat harmadik, befejező állomásán, Monacóban vasárnap "úszta ki" magát a jövő nyári csúcseseményre, miután 1:58.34 perces idővel harmadikként csapott célba 200 m háton. A kvótához szükséges eredményt (1:58,48) amúgy már a délelőtti selejtezőben majdnem elérte, amikor is 1:58.57 alatt tudta le a távot.   

A már londoni induló Cseh László – akárcsak a sorozat eddigi állomásain – vegyesen ezúttal sem ismert kegyelmet: 400-on hatalmas fölénnyel nyert, komoly ellenfél híján is 4:13.27 perces új versenyrekorddal, amúgy több másodperccel a kvótahatáron belül. A zárónapon az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok 200 m gyorson is "kirándult" egyet, itt csak a szám francia klasszisa, Yannick Agnel volt nála jobb. Cseh - amúgy az olimpiai A szinttől (1:47.82) sem túl távoli - 1:48.96 perccel  lett második ebben a számban.

0 Tovább

Janet Evans ismét olimpiára menne

A londoni olimpiai szereplés a célja a négyszeres ötkarikás aranyérmes, ötszörös világbajnok amerikai úszónőnek, a 39 éves Janet Evansnek, aki 15 esztendei szünet után tér vissza a versenysportba. Az AP hírügynökségnek adott pénteki exkluzív interjújában közölte, hogy hat hónapja ismét keményen edz, és feltett szándéka, hogy - sikerrel véve a jövő évi amerikai válogatót - ott legyen a 2012-es nyári játékokon. Evans, aki kétgyermekes családanya, e hét végén indul versenyen első ízben azóta, hogy az 1996-os atlantai olimpiával befejezettnek tekintette pályafutását. Érdekesség, hogy szülővárosában, a kaliforniai Fullertonban tervei szerint négy számban is rajthoz áll abban az uszodában, amely éppenséggel az ő nevét viseli...   

Az Egyesült Államok úszósportjának kiemelkedő alakja az interjúban úgy fogalmazott: nem tenne kísérletet a visszatérésre, ha nem gondolná úgy, hogy újfent olimpiai induló lehet.   Fénykorában számos világcsúcs birtokosa volt, elsősorban 400 és 800 méteres gyorsúszásban uralkodott hosszú éveken át. Olimpiai aranyat, mindjárt hármat is, az 1988-as szöuli olimpián 17 évesen nyert, a két középtávú gyorsszám mellett 400 m vegyesen volt még első, majd az 1992-es barcelonai játékokon 800-on megvédte címét, míg 400-on ezüstérmes lett.

0 Tovább

Verrasztó Dávid is olimpiai kvótás

Újabb olimpiai A szintes magyar eredmény született a Mare Nostrum elnevezésű nemzetközi úszóverseny-sorozat nyitóállomásán, Barcelonában: Verrasztó Dávidnak egy második hely is elegendő volt az ötkarikás szint produkálásához: a 400 m vegyes döntőjében lett ezüstérmes 4:11.71 perccel, alig lemaradva a győztes Cseh mögött, aki saját versenycsúcsát megjavítva nyert 4:11.22-vel.  Első lett, ráadásul országos csúccsal Kis Gergő is, ő 15:01.43 perces ragyogó idővel 1500 m gyorson csapott a célba győztesként. Saját korábbi legjobbját, a 2007-től élt 15:08.20-at adta át a múltnak a katalán fővárosban. Ugyanebben a számban a finálé negyedik helyét szerezte meg Gyurta Gergely (15:14.83). Az idősebbik Gyurta, a még mindig csak 22 éves olimpiai ezüstérmes Dániel kedvenc távján, 200 m mellen diadalmaskodott 2:12.48 perccel. Az olimpiai szinthez 74 század hiányzott. Kellemes meglepetésre ugyanitt a dobogó harmadik fokára állhatott fel az eredményhirdetéskor Molnár Ákos (2:12.84). A vasárnap negyedik magyar győzelmét a műsorrendben utolsó számban, női 400 m gyorson a kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok Kapás Boglárka aratta, aki 4:08.22 perces remek teljesítménnyel nyert.

0 Tovább

Négy magyar úszó már Londonban

A magyarok két aranyérmet gyűjtöttek szombaton Cseh László és Kis Gergő jóvoltából a Mare Nostrum elnevezésű nemzetközi úszóverseny-sorozat nyitóállomásán, Barcelonában, Bernek Péter és Biczó Bence pedig egy-egy második helyezést szerzett. Cseh, Kis, Biczó és Kapás Boglárka teljesítette az olimpiai “A”-szintet, így már biztos londoni indulónak számít.

A katalán fővárosban zajló viadal első napján a világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes Cseh 200 m vegyesen diadalmaskodott 1:58.94 perces, új versenycsúcsot jelentő idővel. Ebben a számban a teljes mezőnyt tekintve egyedül ő került két perc alá. A másik magyar első hely gazdája a korábbi Eb-győztes Kis lett, aki 3:48.85 perccel nyert a 400 m gyors döntőjében, jelentős előnnyel megelőzve minden vetélytársát. Ugyanitt Gyurta Gergely az ötödik lett 3:53.17-tel. Az ifjúsági olimpiai bajnokok közül Biczó, aki 1:56.60 perc alatt ért célba 200 m pillangón, két tizeddel maradt le az aranyéremről, s második lett Bernek is a 200 m hát fináléjában 1:58.66-tal. Ez utóbbi számban Verrasztó Dávid 2:00.82 perces teljesítménye az ötödik helyhez volt elég.

Dobogó közelben végzett a tavaly nyári, szingapúri ifi olimpia kétszeres magyar bajnoka, Kapás Boglárka 800 m gyorson, a negyedik helyet 8:33.14 perccel érdemelte ki, ugyanitt Mutina Ágnes ötödik (8:36.31), a hosszabb kihagyás után újból versenyző Verrasztó Evelyn pedig a hetedik helyen zárt (8:41.56). Döntős volt még a 200 m mellen olimpiai ezüstérmes, vb- és Eb-győztes Gyurta Dániel, aki gyengébbik számában, 100 méteren hetedikként végzett 1:02.00 perccel, míg a pillangó- és vegyesúszás többszörös Eb-érmese, Jakabos Zsuzsanna 50 m gyorson nyolcadik lett (26.07 mp).

“Összességében igazán elégedettek lehetünk a barcelonai eredményekkel – értékelt Kiss László szövetségi kapitány szombat este az MTI-nek. – Egyfelől, mert kemény edzőtáborozás után csak most kezdték meg a gyerekek a versenyszezont, másfelől pedig azért, mert elsőként mindjárt négyen is megúszták az olimpiai “A”-szintet: Cseh, Kis, Kapás és Biczó, s Berneknek is csupán 12 század hiányzott ugyanehhez. De hát van még bőven idejük és lehetőségük további versenyeken másoknak is gyarapítani a londoni indulók számát.”

0 Tovább

Phelps London után befejezi

A valaha volt legeredményesebb olimpiai sportoló, az úszó Michael Phelps a londoni olimpia után befejezi pályafutását. A 14-szeres olimpiai bajnok az idei sanghaji világbajnokságra és a jövő évi londoni olimpiára viszont még gőzerővel készül, igaz csütörtökön arról is beszélt, hogy szeretné a civil életet olyan korban elkezdeni, amikor az emberek többsége. A még mindig csak 25 esztendős klasszis még az uszodában szeretne eredményeket elérni, de úgy érzi, hogy már nincsen sok ideje minderre, hiszen szeretne mással is foglalkozni.

Egyes vélekedések szerint Phelps mostani bejelentése mögött az amerikai úszó idei gyengébb formája állhat. A Cseh László egyik fő riválisának számító amerikai számára a megpróbáltatások Austinban kezdődtek, ahol egy Grand Prix versenyen kikapott 200 és 400 vegyesen is Ryan Lochtetól. Az igazi negatívumot azonban az indianapolisi verseny jelentette, ahol ugyan öt számban győzött, viszont a kedvenc távjának számító 200 méteres pillangóúszásban elveszítette tíz éves veretlenségét. „Eléggé frusztrált és ideges voltam a vereség után, hiszen így véget ért a csodálatos sorozatom. Ez volt az a sorozat, amit egész pályafutásom alatt folytatni akartam. Ez viszont most egy jó ébresztő lesz a számomra, hogy ennél még többet és jobban kell edzenem.” – nyilatkozta a verseny után Phelps, aki legközelebb a májusi Grand Prix versenyen ugrik majd medencébe Charlotte-ban.

„Furcsa érzés a visszavonuláson gondolkozni, édesanyámmal folyton viccelődünk is ezen. Mindig azt mondja, hogy még nem vagyok nyugdíjas, de 30 éves korom előtt be fogom fejezni az úszást. Ha az olimpia után, 27 évesen fejezem be a karrieremet, az azt jelenti, hogy pontosan két évtizedet töltök a medencék világában. Ez egy rendkívül hosszú idő, amely alatt folyamatosan napi 4-5 órát edzettem.” – mondta Phelps, aki az előzetes tervek szerint négy egyéni és három váltó számban indul a sanghaji világbajnokságon. Az amerikai klasszis a jövőjét firtató kérdésekre azt is kijelentette, hogy London után valószínűleg nem fog edzőként dolgozni, hiszen nincs meg az ehhez a munkához szükséges türelme.

0 Tovább

Thorpe nem árulja el, ki lesz az edzője

Az ötszörös olimpiai bajnok ausztrál úszó, Ian Thorpe a közelmúltban jelentette be, hogy visszatér az uszodák világába. Az edzésmunkát újra bevállaló klasszis ugyanakkor titkolja, hogy ki lesz az a szakember, akinek az irányítása mellett felkészül majd a 2012-es londoni olimpiára. A visszatérést saját bevallása szerint már november elején elhatározó, de erről hivatalosan csak február elején nyilatkozó ausztrál jelenleg Abu Dhabiban edzőtáborozik. „Másokkal együtt fogok készülni. Nem csak egymagamban leszek ott. Van néhány úszótársam, akik szintén ott fognak készülni velem. Természetesen néhány másik ausztrál úszó társaságában.„nyilatkozta titokzatosan a 28 éves úszó az edzőjének személyét firtató kérdésekre.

Thorpe visszatérése kapcsán többen (így Don Talbot, a nemzeti csapat korábbi trénere, valamint az egykori úszótárs, Grant Hackett) is kijelentették, hogy az Ausztráliában nemzeti hősként tisztelt versenyző nem lehet sikeres, ha nem választ megfelelő edzőt magának. Az ausztrál válogatott jelenlegi edzője, Leigh Nugent felügyeli ugyan Thorpe edzéstervét, de –egyéb elfoglaltságai miatt - nem lesz főállású edzője a Thorpedo becenévre hallgató versenyzőnek. „Van edzőm. Tippelhetnek, amennyit csak akarnak, de úgysem árulom el, hogy ki az. El fogom árulni, abban a pillanatban, amikor elkezdem az edzéseket.” – nyilatkozta az ausztrál sajtónak elutazása előtt Thorpe, aki a tervek szerint főként Abi Dhabiban és Európában készül majd a versenyekre.

A www.ian-thorpe.com oldal információi szerint Thorpe március elején Svájcba utazik majd, ahol találkozik Gennagyij Touretski-vel (Alekszander Popov és Michael Klim egykori edzőjével), aki jelenleg a svájci válogatott locarnói bázisán dolgozik. Thorpe kapcsán amúgy érdekesség, hogy az edzőtáborba elkíséri őt az ausztrál filmrendező, Gregor Jordan is, aki dokumentumfilmet készít majd az ötszörös olimpiai bajnok londoni visszatéréséről.

0 Tovább

Michael Klim is visszatér

Úgy tűnik, hogy nincs megállás az ausztrál úszósportban, hiszen Libby Trcikett, Ian Thorpe és Geoff Huegill után a napokban a kétszeres olimpiai bajnok Michael Klim is bejelentette, hogy újrakezdi a versenyzést. A lengyelországi Gdyniában született, 33 éves sportember csaknem négyévi szünetet követően jelentette be, hogy visszatér a medencébe, és megpróbálja kiharcolni a londoni olimpiai részvételt. A másik három világklasszis úszóhoz hasonlóan Klim célja sem lehet más, mint a londoni olimpián történő részvétel kiharcolása.

„Ha sikerülne az olimpiai válogató, az fantasztikus, ha pedig még Londonba is kijutnék, az egyenesen elképesztő lenne!” - nyilatkozta Klim, aki váll- és hátfájdalmai miatt bejelentett 2007-es visszavonulása előtt 100 m gyorson és 100 m pillangón is világcsúcstartó volt. Olimpiai aranyat a 2000-es olimpián szerzett az ausztrálok 4x100, illetve 4x200 méteres gyorsváltójának tagjaként, egyéniben ugyanott ezüstérmes volt a 100 méteres pillangóúszásban. A világbajnokságokat tekintve - 1998-ban, 2001-ben és 2007-ben - összesen hatszor volt első. „Nincsenek elvárásaim magammal szemben. Nem tudom, hogy a szervezetem alkalmas lesz-e a versenyzésre, nem tudom, hogy a feleségem és a gyerekeim miként fogják viselni a dolgot.” – mondta Klim, akinek harmadik gyermeke júniusra várható. Az ausztrál úszó legfőbb célja az lehet, hogy bekerüljön a 4x100 méteres gyorsúszó váltóba. Klim azt is elmondta, hogy a visszatérést elősegítette az úszósportban az utóbbi időben előtérbe kerülő filozófia, amely az edzések mennyiségi növelés helyett a kevesebb, de okosabb, célzottabb lefolyású tréninget helyezi előtérbe.

0 Tovább

Visszavonul az ötszörös olimpiai bajnok úszó

Az ausztrál Ian Thorpe bejelentése után a közelmúltban a nemzetközi úszósport visszanyert egy ötszörös olimpiai bajnokot. Alig néhány órával később viszont bejelentette visszavonulását Aaron Peirsol, az amerikaiak ötszörös olimpiai bajnok úszója. A 27 esztendős hátúszó elmondása szerint most már 110 százalékot kellene nyújtania ahhoz, hogy továbbra is a csúcson maradjon, ám erre nem tartja képesnek magát. Peirsol három olimpián - Sydneyben, Athénban és Pekingben - szerepelt, hírnevet viszont leginkább utóbbi kettőn szerzett magának, ahol aranyérmeket is nyert. Jelenleg is ő, a tízszeres világbajnok tartja a 100 és 200 méteres hátúszás világrekordját. Olimpiai szempontból az egyik legemlékezetesebb versenye a 200 méteres hátúszás döntője volt Athénban, ahol előbb szabálytalan forduló miatt kizárták, majd végül az amerikaik óvását követően visszakapta aranyérmét.

0 Tovább

Ian Thorpe visszatér ?

A visszatérést fontolgatja az ausztrálok ötszörös olimpiai bajnok úszója, Ian Thorpe. A pályafutását 2006 novemberében a motiváció hiánya miatt befejező, még most is csupán 28 éves úszó ugyanis ismét a medencében edz és egyes hírek szerint nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a 2012-es londoni olimpián újra versenyezni fog. Thorpe elmondta, hogy most már teljesen felépült abból a két évvel ezelőtt Kínában, a pekingi olimpia ideje alatt elszenvedett autóbalesetből, amelynek következtében komolyabb vállfájdalmai voltak. Thorpe menedzsere, David Flaskas az egyik Sydneyben megjelenő újságnak elmondta, hogy pártfogoltja valóban edzésbe állt, de a tényleges visszatérésről szóló döntést nyilván nem egyetlen nap leforgása alatt fogja meghozni. Thorpe egyelőre nem tett hivatalos bejelentést a visszatérésről, amit amúgy is csak azt követően tehetne meg, ha kilenc hónapra előre hivatalosan jelzi a nemzetközi szövetség felé ezen szándékát. Az ausztrál úszó ezen esetben kerülne ugyanis csak be a hivatalos dopping-regiszterbe (ezt a Szepesi-ügy óta sajnos már mi is tudjuk), amely alapján felkészülése során bármikor újra ellenőrizhetővé válhatna. „Egyelőre Ian élvezi az edzéseket, de addig még sok időnek el kell telnie, amíg komoly döntést hozhatunk a visszatérés ügyében. Ugyanakkor tudjuk, hogy sohasem mondhatjuk azt, hogy soha.” – tette hozzá Flaskas. A hírek szerint Thorpe visszatérési kedvét az is fokozhatja, hogy jó barátja, Geoff Huegill a közelmúltban sikeresen, a Nemzetközösségi Játékokon szerzett aranyéremmel tért vissza az uszodák világába.

0 Tovább

Show műsort kreált az olimpiai bajnok szinkronúszó

A közelmúltban Budapesten járt kanadai tulajdonban lévő Cirque du Soleil társulat az elsők között mutatta meg, hogy a (profi) sportolói pályafutás végeztével is van kereslet ügyes, talpraesett, az akrobatikus elemektől nem félő, az önkifejezést magas fokon űző tornászokra, műugrókra. Bár egyelőre hasonló kaliberű megaprodukcióban nem gondolkozik, a háromszoros olimpiai bajnok Maria Kiszeljova (a képen) mégis hasonló opciót kínálna a „kiöregedett” szinkronúszók számára is. A Sydneyben párosban és csapatban, négy évvel később Athénban ismét csapattal olimpiai bajnoki címet szerző 36 esztendős Kiszeljova első showját Karácsonykor mutatta be Moszkvában. A programot a következő két hétben többször is előadják majd az orosz fővárosban és egyben remélik, hogy később a Cirque du Soleil-hez hasonló utazó cirkusz is kialakulhat belőle. A szinkronúszók mellett műugrók és akrobaták is színesítik az előadást (ld. lenti videó). A mostani előadást megálmodó és annak létrejötte felett bábáskodó Kiszeljova hat évvel ezelőtt fejezte be pályafutását és bár azóta sok dologgal próbálkozott, most érzi úgy először, hogy rátalált arra, amivel civilként igazán foglalkozni szeretne. „Ha a gyerekeknek tetszett az előadásunk, akkor boldog vagyok. Ha sikerült lekötni a figyelmüket és felszabadultan, örömmel nézték végig a műsort, akkor mondhatjuk, hogy sikeresek voltunk.” – nyilatkozta a premier előtt. Az előadás főhősét amúgy szintén egy olimpiai bajnok, a Pekingben szinkronúszó csapatban győztes Olga Kuzhela alakítja, aki a híres Andersen mese Kis hableányát formálja meg a darabban.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek