Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Phelps magaslati kamrában készül Cseh Laci ellen

A 14-szeres olimpiai bajnok Michael Phelps is igénybe veszi az orvostudomány legfrissebb fejlesztéseit. Az utóbbi időben a sporttudomány legújabb fejleményeit is alkalmazzák a világ legjobb sportolói. Sokan sérüléseket kezelnek az extrém hideg hőmérsékletre hűtött kamrákban, egyesek viszont magaslati körülményeket szimulálva alacsonyabb légnyomást biztosító készülékekben töltenek el időt a regeneráció javítása érdekében. Utóbbi kategóriába tartozik többek között a világelső teniszező Novak Djokovics és a tizennégyszeres olimpiai bajnok úszó, Michael Phelps is.

Az amerikai klasszis arról nyilatkozott, hogy közel egy éve egy ilyen speciális kamrában alszik, ahol a légnyomás olyan szintnek felel meg, mint ha 2500 méteres tengerszint feletti magasságban lenne. „Felfedeztük azt, hogy amikor Colorado Springsben vagyok, akkor gyorsabban regenerálódik a szervezetem. Ahogy öregszem, egyre fontosabb ez a tényező is, ezért döntöttünk a magaslati kamra használata mellett” - mondta a 26 esztendős Phelps.

A kamra használata sok szempontból kényelmetlen, de Phelpset a körülmények nem zavarják különösebben, egyetlen tényezőt leszámítva: „Egy hatalmas nagy ajtó van az ágyam végében. A legrosszabb dolog ebben az, hogy nehéz TV-t nézni benne, hiszen egy nagy plexi falon keresztül kell néznem, ami igencsak zavaró” – tette hozzá a Pekingben rekorndak számító nyolc aranyérmet nyerő Phelps, aki korábbi nyilatkozatai szerint Londonban élete utolsó olimpiáján szerepel majd.

0 Tovább

Mark Foster már nem vállalja a hatodikat

Öt olimpiáján sem tudott érmet szerezni, London előtt hatodszor már nincs ereje nekifutni a felkészülésnek.  A britek veterán úszója, Mark Foster kedden bejelentette, hogy nem vállalja a felkészülést a londoni olimpiára. Az immáron 41 esztendős versenyző ugyan Pekingre még visszatért, de most már nem érzi magát lelkileg elég erősnek az újabb kemény felkészüléshez. „Sokszor lett volna rá lehetőségem, de sohasem jelentettem be véglegesen, hogy befejezem. Még Peking után sem vonultam vissza, hiszen szerettem volna nyitva hagyni magamnak az ajtót” - mondta Foster a BBC-nek.

Az 50 méteres gyorsúszás klasszisa sokáig azt mondta, hogy sohasem adja fel a reményt arra, hogy világbajnoki és Eb-sikerei mellett végre olimpiai érmet is szerezzen. A tízszeres Európa-bajnok úszó mostanra azonban elérkezettnek látta az időt arra, hogy végleg befejezze az élsportot. „Ott voltam öt olimpián, de mindet odaadnám azért, ha hazai közönség előtt tudnék sikeresen szerepelni. Tudom, hogy képes lennék bekerülni a csapatba, hiszen a két legjobb brit úszó közé oda tudnék kerülni kedvenc távomon. De mindez nem érne semmit sem, talán az elődöntőig eljutnék, de semmi több” - indokolta a most már véglegesnek szánt döntését Foster, aki a pekingi olimpia megnyitóján vihette a brit nemzeti lobogót.

0 Tovább

Stephanie Rice az olimpia után visszavonul

Londonban még versenyez, de utána befejezi karrierjét az ausztrálok háromszoros olimpiai bajnok úszója, Stephanie Rice. Az olimpia előtt nyolc hónappal már a jövőjéről hozott döntést az ausztrálok háromszoros olimpiai bajnoka, Stephanie Rice. „Akkor már 24 éves leszek és éppen itt lesz az ideje annak, hogy valami újjal foglalkozzak” - mondta Rice, aki 2008-ban mindkét vegyesúszó számot megnyerte és emellett tagja volt a 4x200-as győztes gyorsváltónak is. Jelen állás szerint Rice nem tudja elképzelni, hogy a londoni olimpia után is találjon még motivációt az újabb négy évig történő folytatáshoz. Az ausztrál úszónő tavalyi vállműtéte után nem volt igazán csúcsformában az idei sanghaji világbajnokságon, ahol csupán egy egyéni bronzéremmel fejezte be szereplését.

0 Tovább

Dara Torres 44 évesen is szélvészgyors a medencében

Még mindig fantasztikusan gyors a vízben az amerikai úszónő, Dara Torres, aki 2008 óta legjobb idejét úszta 50 méter gyorson. Az amerikai téli úszóbajnokságon ismét hallatott magáról Dara Torres. Az amerikaiak olimpiai bajnok úszója korábban azzal keltett feltűnést, hogy bejelentette, már bőven túl a 40. életévén is szeretne elindulni a 2012-es londoni olimpián. Az 50 méteres gyorsúszásban még Pekingben is olimpiai ezüstérmet szerző Torres most ebben a számban a második helyen végzett az amerikai téli bajnokságon, ahol 25,24-es időeredményénél csak a győztes Jessica Hardy (25,08) tudott jobbat úszni.

Torres utoljára három évvel ezelőtt, még a 2008-as olimpián tudott ilyen időeredményt úszni, ami jelzi, hogy a londoni olimpia közeledtével ismét jó formában van. „Nagyon boldog vagyok a második helyem miatt. Ahhoz azonban, hogy a legjobbakkal is felvegyem a versenyt, még gyorsabbnak kell lennem” - mondta Torres, aki Londonban pályafutása hatodik olimpiáján indulhatna el.

0 Tovább

Pellegrini nem akar zászlót vinni Londonban

"Ha nekem ajánlanák fel, visszautasítanám. Nyolcórás feladatról van szó, és mivel úszó vagyok, ez a lábamnak megterhelő lenne, még akkor is, ha másnap nem kellene versenyeznem" - mondott határozott nemet Federica Pellegrini olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó. A hirtelen tett nyilatkozatot a sportoló később korrigálni igyekezett, hangsúlyozva: természetesen nagy megtiszteltetés lenne számára, ha az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) őt kérné fel londoni zászlóvivőnek, de fájó szívvel visszautasítaná, mivel a megterhelő feladat veszélybe sodorhatná a londoni teljesítményét.

Pellegrini rögtön megoldást is talált: azt javasolta, hogy a friss tőröző világbajnok Valentina Vezzali vezesse a londoni olimpia nyitóünnepségén felvonuló olasz csapatot. "A lobogó vitele nem keresztút, hanem valódi megtiszteltetés" - reagált Gianni Petrucci, a CONI elnöke, hozzátéve: csak jövő májusban jelölik ki a zászlóvivőt. Pellegrini első versenye a londoni nyitóünnepség után 36 órával lesz - írták az olasz sportlapok, melyek szerint a 23 éves úszófenomén nem túl diplomatikus kijelentéseivel próbálta meg elkerülni, hogy neki kelljen vinni az olasz zászlót.

1 Tovább

A civil életben is sikeres lett a háromszoros olimpiai bajnok

Bár sok honfitársa (pl. Ian Thorpe, Michael Klim) a londoni olimpiára történő visszatérésen töri a fejét, Grant Hackett-et már nem foglalkoztatja a medencék világa. „A sport Michael Schumacherjei és Lance Armstrongjai milliókat kerestek pályafutásuk során, de valószínűleg azért térnek vissza mindig, mert nem találnak a civil életben olyan dolgot, amihez hasonló szenvedéllyel tudnak viszonyulni, mint a sporthoz” - nyilatkozta egy ausztrál sport fórumon Hackett.

Az ausztrál úszó ezzel ellentétben úgy tűnik, a civil életben is hamar sikeressé vált. Még profi úszó volt, amikor pénzügyi tanulmányokat folytatott, a pekingi olimpia utáni visszavonulását követően pedig öltönyre és aktatáskára cserélte a sportos szerelését és beállt dolgozni a Westpac Banking nevű céghez. Azóta ő a felelőse a bank sport és szórakoztatóipari üzletágáért, emellett pedig televíziós szakkommentátorként is dolgozik. Hackett viszont még ezzel sem elégszik meg, a versenyszellem tovább dolgozik benne, a hírek szerint hamarosan a politikai hadszíntéren is megméretteti magát.

0 Tovább

Ryan Lochte már Phelps pekingi rekordjára tör

A sanghaji úszó világbajnokság sztárja egyértelműen az amerikai Ryan Lochte volt, aki öt aranyérméből négyet egyéni számban nyert meg és úgy tűnik, hogy ő lesz az, aki hamarosan átveheti Michael Phelpstől a világ legjobb úszója címet. A világbajnoki remeklés mellett azonban ehhez a londoni olimpián is kiemelkedően kell teljesítenie majd egy év múlva. A 27 esztendős, már most is háromszoros olimpiai bajnok Lochte érthetően nagy önbizalommal várja az egy év múlva sorra kerülő játékokat.

„Amit Michael Pekingben elért, az nem erről a világról való. Nem tudom, hogy ezt a teljesítményt bárki is meg tudja-e valaha ismételni, esetleg túl tudja szárnyalni. De én mindenesetre megpróbálom” – mondta a Reuters hírügynökségnek Lochte. Michael Phelps eddig 14 olimpiai bajnoki címet gyűjtött, amely közül nyolcat a 2008-as pekingi olimpián szerzett meg, ezzel döntve meg az egy játékokon szerzett legtöbb aranyérem rekordját, amelyet korábban a szintén amerikai Mark Spitz tartott még 1972-ből hét aranyéremmel.

0 Tovább

Takács Krisztián is olimpiai kvótás

A magyar úszócsapat újabb olimpiai kvótát szerzett a sanghaji világbajnokságon, miután Takács Krisztián pénteken a férfi 50 méteres gyorsúszásban szenzációs versenyzéssel az elődöntő negyedik helyén jutott be a fináléba. A 21,97-el záró magyar versenyző ezzel teljesítette az olimpiai „A”-szintet (22,11), így tizenharmadikként ő is megváltotta részvételi lehetőségét a 2012-es nyári olimpiára. A fináléban ma kora délután Takács Krisztián igazi világklasszisokkal úszhat együtt, hiszen ellenfelei közül Nathan Adrian, Cesar Cielo Filho és Alain Bernard egyaránt olimpiai bajnoknak számít.

0 Tovább

Szüleit is perelte, hogy olimpiai bajnok kedvesével lehessen

Különös esetről érkezett hír Új-Zélandról, ahol a 17 esztendős Justin Wright saját szülei ellen indított és nyert pert. A még kiskorú úszónak ugyanis szülei megtiltották (egészen pontosan nem adták meg neki a szabályokban előírt írásbeli engedélyt), hogy részt vegyen az új-zélandi szövetség által szervezett úszóversenyeken, mivel nem értettek egyet fiúk kapcsolatával a nála hét esztendővel idősebb Rhi Jeffrey-vel. A 24 esztendős amerikai úszó Athénban aranyérmes volt a 4x200 méteres gyorsúszó váltóval, a közelmúltban pedig Aucklandba érkezett, hogy új-zélandi edzőjével felkészüljön a londoni olimpiára.

Az új-zélandi beszámolók szerint Jeffrey az aucklandi uszodában találkozott jelenlegi kedvesével. Szülei, Paul és Sandy azonban nem nézték jó szemmel a nagy korkülönbséggel kialakult románcot. Az aggódó szülők előbb e-mailben kérték a klub vezetőit a kapcsolat „megfúrására”, majd amikor ez nem vezetett eredményre, akkor döntöttek úgy, hogy nem járulnak hozzá kiskorú fiúk versenyzéséhez. Az aucklandi bíróság múlt heti ítéletében azonban a gyermeknek adott igazat, aki így szíve választottjával egy medencében versenyezhet. A történethez tartozik még, hogy a pár amúgy együtt is él már, hiszen a fiatal Justin elég korán elhagyta a szülői házat, hogy saját útját játhassa.

0 Tovább

Két újabb olimpiai kvóta úszásban

A Debrecenben zajló országos úszó bajnokság szombati utolsó napján a 200 méteres vegyes úszásban az előfutamban remeklő Verrasztó Evelyn eredménye (2:13,29) mellett egy másik olimpiai kvótának örülhettünk, hiszen a 200 méteres mellúszás világbajnoki címvédője, Gyurta Dániel is megúszta a londoni szerepléshez szükséges „A”-szintet (2:11,74). A magyar úszó győztes időeredménye (2:10,45) nemzetközi összehasonlításban is remek, hiszen ezzel feljött az idei világranglista kilencedik helyére. Gyurta esélyeshez méltóan, végig vezetve szerezte meg az első helyet az esti döntőben, így biztos londoni résztvevőnek mondhatja magát.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek