Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Női edző az amerikai úszóknál

Teri McKeever személyében női edzőt neveztek ki az amerikai női úszó válogatott élére. A hír önmagában még nem nagy szám, kivéve, ha hozzátesszük, hogy ő az első, aki a gyengébb nem képviselői közül ilyen fontos megbízatást kapott. A Kaliforniai Egyetemen (UCLA) régóta dolgozó McKeever kapta azt a megtisztelő feladatot, hogy a 2012-es londoni olimpiára felkészítse az amerikai úszókat (a férfiaknál a floridai Gregg Troy lett a főnök). „Óriási megtiszteltetés számomra ez a feladat – mondta a boldog McKeever, akit eddig leghíresebb tanítványa, az olimpiai bajnok Natalie Coughlin kapcsán ismerhetett az úszósport – Remélem, hogy a jövőben már nem lesz önmagában hír az, hogy nőként kerülök ennyire fontos pozícióba. Bízok magamban és a szakmai felkészültségemben annyira, hogy tudjam, nem azért lettem csak én a főedző, mert nő vagyok.” Teri McKeever annak idején az első női segédedző volt, aki az amerikai olimpiai csapat mellett dolgozott, amikor a 2004-es athéni és a 2008-as pekingi olimpián Mark Schubert munkáját segítette. „Teri, nagyszerű választás, megérdemli, hogy ő kapja a feladatot” – kommentálta a döntést Schubert, akit a közelmúltban – eléggé rejtélyes okokra hivatkozva – távolítottak el a posztról. A férfiaknál Troy azért (is) kaphatta a főedzői posztot, mert sokan neki tulajdonítják Ryan Lochte utóbbi időszakban mutatott fejlődését és azt, hogy az elmúlt két évben rendre Cseh László nagy ellenfele lett az Egyesült Államok legjobb férfi úszója. A McKeever-Troy páros (ld. kép) már dolgozott egyszer közösen, az idei Csendes-óceáni Játékokon ugyanis ők vezették azt az amerikai úszócsapatot, amely 51 éremmel tért haza. Troy amúgy most harmadszor dolgozik majd az olimpia stábban (1996-ban a nők, 2008-ban a férfiak segédedzője volt), de most először főedzőként. Gregg Troy kiemelkedő tanítványai közé az egykoron Darnyi Tamás nagy riválisnak számító Greg Burgess, valamint Caroline Burkle és Ryan Lochte számítanak.

0 Tovább

A nap idézete

"Már izgatottan várom azt a pillanatot, hogy újra klór szagom legyen" - az olimpiai bajnok ausztrál úszó, Libby Tricket arról, hogy mi motiválja a visszatérésre

0 Tovább

Dara Torres hatodszor is indulni akar

Soha egyetlen úszó sem szerepelt még hat nyári olimpián, ennek a ténynek az átírására készül az elnyűhetetlen Dara Torres. A jelenleg már 43 esztendős amerikai úszó ugyanis ismét edzésbe állt, hogy a londoni nyári olimpián is ott lehessen. A komolyabb térdműtéte után lábadozó Torres az egyik reggeli televíziós showban nyilatkozott a visszatérésről, ahol elmondta, hogy a térde még fáj ugyan, de már öt hete ismét edzésbe állt. Torres számára nem újdonság, hogy olyan versenyzők ellen fog medencébe szállni, akik akár a gyermekei is lehetnének. A már az 1984-es los angelesi olimpián is szerepelt amerikai úszónő ugyanis Pekingben 41 évesen is érmes volt (három ezüstérmet szerzett) és eddig mind az öt olimpiáján (1984, 1988,1992, 2000, 2008) dobogóra tudott állni.

Az amúgy négyszeres olimpiai bajnok Torresnek egy gyermeke is van (2006-ban született meg Tessa Grace névvel kislánya), emellett pedig egyike azon 13 úszónak, akik eddig öt olimpián is részt vettek. A jelenleg is aktív úszók közül egyébként még másoknak is van esélye a hatodik olimpiai szereplésre. A törökök hátúszója, Derya Büyükuncu ugyan nem volt itt a budapesti EB-n, de a 34 esztendős úszónő (ha jól tudom, még nem vonult vissza véglegesen) akár még Londonban is ott lehet. A svéd Lars Frölander viszont szerepelt a budapesti nagymedencés EB-n is (3. hely 4x100-as gyorsváltóval), a 36 esztendős úszónak pedig nem titkolt célja, hogy a londoni olimpián is részt vegyen, így hasonló rekordot érhetne el, mint a nőknél Torres. Az öt olimpián is szerepelt úszók listáján egyébként olyan ismert nevek is megtalálhatóak, mint a brit Mark Foster, a szlovák Martina Moracvoca, az orosz, majd később spanyol színekben versenyző Nina Zsivanyevszkaja vagy a dán Mette Jacobsen és bár közülük bármelyik visszatérhet még a medencék világába, meglepetés lenne, ha Torreshez csatlakoznának ilyen szempontból.

0 Tovább

Libby Trickett visszatér

Tíz hónappal visszavonulása után a folytatás mellett döntött Libby Trickett, az ausztrálok háromszoros olimpiai bajnok úszója. A 25 éves sportoló tavaly a számára viszonylag sikertelen római világbajnokság után - egy ezüst- és két bronzérmet szerzett - hosszabb pihenőre vonult, majd decemberben közölte: felhagy a versenysporttal. „Nemrég a csendes-óceáni bajnokságot nézve született meg bennem a döntés. Szeretnék elindulni a 2012-es londoni játékokon is” - jelentette ki szerdán. Trickett - lánykori nevén Lenton - 2004-ben, Athénban egy (4x100 m gyors), Pekingben pedig két (100 m pillangó, 4x100 m vegyes) aranyérmet nyert, ezen kívül a vb-ken nyolcszor állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. A 2007-es melbourne-i világbajnokságon összesen öt elsőséget gyűjtött.

0 Tovább

"Furukavázva" nyert olimpiát

Sok sportoló ismert arról, hogy forradalmasította saját sportágát, a Fosbury-flop, a Gienger-szaltó, a Bielmann-piruett vagy a Siitonen-lépés egyaránt első alkalmazójáról kapta a nevét és azóta is a sportági szakszótár részét képezi. Talán kevésbé közismert az egyébként szintén az olimpiákhoz köthető „furukavázás” kifejezés, az alábbiakban erre adunk magyarázatot.

Az 1956-os melbourne-i olimpián egy japán úszó, bizonyos Masaru Furukawa nyerte meg a férfi 200 méteres mellúszást, méghozzá különös körülmények között. Az akkor csupán 20 esztendős úszó ugyanis úgy ért célba elsőként, hogy a táv közel 75%-ában víz alatt úszott. Az első három hosszon csak az utolsó öt métert tette meg víz felett, az utolsó hosszon pedig csak a felét. Akkoriban is voltak már a víz alatti haladást tiltó szabályok, amely miatt a melbourne-i olimpián hat úszót ki is zártak, mivel túl hosszan úsztak a víz alatt. Furukawa (ld. kép lent) azonban kihasználta azt, hogy a megkötés nem vonatkozott arra az esetre, ha valaki a vízbe ugrás után közvetlenül nem jön fel a víz felszínére.
 
Ez az úszó stílus persze hihetetlen nagy oxigénhiányt generált a szervezetben, ami az egészségre is veszélyes volt (többen elájultak a célban), ezért a Nemzetközi Úszószövetség villámgyorsan be is tiltotta, majd meghatározta azt is, hogy meddig lehet víz alatt úszni (ha jól tudom ez a limit most 15 méter) a mellúszó számokban közvetlenül a rajtot követően. Az úszó edzéseken persze ma is sokan úsznak brahiból víz alatt medence hosszakat és ekkor mondják azt az uszodai szleng szerint, hogy “furukaváznak”…
0 Tovább

Felejthetetlen közvetítések IV. - Szabó József - 1988

A 200 méteres mellúszás koronázott királya, Szabó József (vagy Joe, ahogy mindenki ismeri) a nyolcavans évek közepén robbant be a nemzetközi élmezőnybe, pályafutása csúcsát pedig az 1988-as szöuli olimpia jelentette, ahol emlékezetes fináléban tudott olimpiai bajnoki címet is gyűjteni.

0 Tovább

Intenzíven volt a Darnyi-utód

Az intenzív osztályon kezelték Tom Dolan-t, az amerikaiak egykori kitűnő vegyes úszóját. A Darnyi Tamás által fémjelzett korszak után a hosszabbik vegyes úszó szám klasszisának számító Dolan még július másodikán szenvedett balesetet, amikor is egy baráti ünnepségen csúszott el Gaithersburgben, majd az ennek következtében elszenvedett fejsérülése miatt egy hétig kezelték az intenzív osztályon. Az orvosok és az amerikai úszó szakportál információi alapján Dolan ugyan még a külvilággal nem lépett kapcsolatba (egy izolált szobában kezelik), de várhatóan teljesen felépülhet majd az agyi területeket is komolyan érintő baleset után. A kétszeres olimpiai bajnok Dolan a magyar úszóklasszis "uralkodása" után két olimpiai bajnoki (1996, 2000), valamint két világbajnoki (1994, 1998) címet szerzett a 400 méteres távon.

0 Tovább

Costa Rica: A Poll-testvérek hazája

Akár vetélkedő kérdés is lehetne, hogy melyik ország az, amelynek eddig valamennyi olimpiai érmét egy testvérpár szerezte. Mivel ezt a posztot most kivételesen nem „agytornának” szántam, így gyorsan fel is oldom az esetleges információ hiányt. Costa Ricáról, valamint Silvia és Claudia Poll (a képen jobbra) úszókról van szó.

Silvia Poll az ország első olimpiai érmét nyerte meg a szöuli olimpián, amikor ezüstérmes lett 200 méteres gyorsúszásban. Húga, Claudia Poll folytatta aztán a sort, aki 1996-ban Atlantában ugyanezen a távon szerezte meg Costa Rica első olimpiai bajnoki címét, ami egyben nagy meglepetés is volt, hiszen a német favorit Franziska van Almsickot legyőzve tudott győzni. A fiatalabbik Poll lány négy évvel később, Sydneyben is ott volt a játékokon, ahol a 200, valamint a 400 méteres gyorsúszásban is a harmadik helyen végzett, így Costa Rica eddig valamennyi olimpiai érmét (1 arany-, 1 ezüst- és 2 bronzérem) a Poll testvérek szerezték meg.
 
A Poll család egyébként német bevándorlók leszármazottjaként lelt új otthonra a közép-amerikai országban. A két lány eredetileg Nicaraguában született, de az 1972-es súlyos managuai földrengés után a család úgy döntött, hogy átköltözik Costa Ricába. Claudia Poll atlantai bajnoki címét követően az ország fővárosában, San Joséban másfél millió ember (az ország akkori lakosságának közel fele !!!) várta ünnepelve a nemzet hősnőjét…

 

0 Tovább

Felejthetetlen közvetítések I. - Kovács Ágnes - Sydney 200m mellúszás

Számos olyan olimpiai közvetítés van, amely megmarad az emberek emlékezetében, általában a magyar sikerek okán. Sorozatunk első részében a 2000-es olimpia női 200 méteres mellúszó versenyének döntőjét nézhetjük meg - természetesen Kovács Ágnessel.

0 Tovább

Ikreket szült Szabó Tünde

Egészséges ikerpárnak adott életet az olimpiai ezüstérmes úszónő, Szabó Tünde. A kilencvenes években Egerszegi Krisztina mögött rendre másodikként záró, minden idők egyik legjobb hátúszójának tartott nyíregyházi születésű versenyzőnek kislánya (Karolina – 3010g, 52 cm) és kisfia (Dorián, 3430g, 52 cm) született. A 2003 márciusában a Playboy magyar nyelvű kiadásának címlapján is szereplő 35 éves úszónőnek korábban is született már gyermeke, az úszóként is sikeres Evelyn 13 esztendősen kapott most két kistestvért. Ezúton is gratulálunk Szabó Tündének !

 Szabó Tünde legjobb eredményei:
 - olimpiai 2. (100 m hátúszás, Barcelona, 1992)
 - vb-2. (100 és 200 m hátúszás, Perth, 1991)
 - 2x Eb-2. (100 m és 200 m hátúszás, Athén, 1991)
0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek