Az olimpia negyedik napján ismét csak öt versenyszámban avattak bajnokot Vancouverben. Ezúttal a két aranyérmet szerző németeknek volt jó napjuk, akik Neuner és Hüfner győzelmeivel az éremtáblázaton is átvették a vezetést.

Biatlon – férfi üldözéses
A biatlonosok számára kedden az üldözéses versenyekkel folytatódott az olimpia, ahol a férfiak 12,5 kilométer során két fekvő és két álló lövészetet teljesítettek. A sprintverseny első 60 helyezettje vehetett részt a keddi viadalon, ahol az olimpiai bajnok Vincent Jay indulhatott elsőként. A francia kiválóan kezdett, három lövészetet is hibátlanul tudott le, miközben a mögötte induló norvég Emil Hegle Svendsen, valamint a horvát Jakov Fak ellőtték magukat (4-4 hiba), így az ő érmes esélyeik ezzel el is szálltak. Nem úgy a futamot 72 másodperces hátrányról megkezdő svéd Björn Ferryé, aki a harmadik kör végén érte utol az élen haladó Vincent Jay-t, majd a sok tévesztést hozó negyedik lövészet után meg is lépett a franciától. A svéd versenyző ezzel folytatta az olimpiai biatlon versenyek eddigi meglepetés sorozatát és pályafutása első olimpia aranyérmét szerezte meg. Az ezüstérmet végül a két lövő hibával záró, de jól sífutó osztrák Christoph Sumann nyakába akasztották, Vincent Jay pedig egy újabb éremnek, a bronznak örülhetett. A 31 éves svéd versenyző 2007-ben a vegyes váltóban lett világbajnok, mostani győzelme pedig legjobb egyéni eredményét jelenti. A svédek most harmadszor szereztek olimpiai bajnoki címet biatlonban, az 1960-as játékokon Klas Lestander nyert a férfiaknál 20 km-en, majd hosszú kihagyás után Torinóban sikerült nekik az újabb győzelem megszerzése, amikor is a nőknél Anna Carin Olofsson nyerte meg a tömegrajtos versenyt.
 
Biatlon – női üldözéses
A nők számára a 10 km-es üldözéses versenyt rendeztek kedden, ahol a sprintversenyt megnyerő szlovák Anasztazija Kuzmina indulhatott az élről, de a német Magdalena Neunerrel szemben meglévő két másodperces előnye nem tűnt megnyugtatónak. Az első két körben fej-fej mellett haladt a két versenyző, ekkor azonban Kuzmina rontása után Neuner az élre állt, és onnantól már nem is engedte ki a kezéből a vezetést. A 23 esztendős Magdalena Neuner élete első olimpiáján már a második érmét szerezte, a sprintverseny ezüstérme után az üldözéses futam aranyérmét szerezte meg. A második helyen végül a szintén másodszor dobogós szlovák Anasztazija Kuzmina végzett, aki 12 másodperces hátárnnyal ért be Neuner mögött a célba, míg a bronz a hatodik helyről induló francia Marie Laure Brunet-é lett végül. A hatszoros világbajnok, 2008-ban minden idők legfiatalabb összetett Világkupa győztesévé váló Neuner most már olimpiáról is rendelkezik aranyéremmel, mostani formáját elnézve pedig a további versenyszámokban is éremesélyesnek számít. A svéd Anna Carin Olofsson a huszadikról a negyedikre, míg a norvég Tora Berger a 33. helyről az ötödikre jött előre. A román színekben versenyző Tófalvi Éva tizennegyedikként indulhatott neki a távnak, végül pedig két büntetőkörrel és két perc feletti hátránnyal a 19. helyen ért célba.
 
Gyorskorcsolya – női 500 méter
A férfiak 500 méteres versenye után a nők legrövidebb gyorskorcsolya számában is dél-koreai aranyérem született kedden, ahol Li Szang Hva lett az olimpiai bajnok. A két futam alapján győztes Hva mindössze öt századmásodperccel előzte meg a nagy esélyes német Jenny Wolfot. A németek ezen a távon háromszoros világbajnoka, valamint világcsúcstartója a második futamban ugyan gyorsabb volt a vele egy párban futó dél-koreai versenyzőnél, de csak egy századot tudott faragni hátrányából. A harmadik helyet a címvédő kínai Vang Bej-Hszing szerezte meg, aki több mint fél másodperccel volt lassabb összességében. Érdekesség, hogy a gyorskorcsolya sportágban korábban még aranyérem nélkül álló dél-koreaiak két napon belül már a második aranyérmüket nyerték ebben a sportágban. Ráadásul mindkét 500 méteres szám az övék lett, a sportág történetében pedig sohasem volt még példa hasonló duplázásra.
 
Szánkó nők
A háromszoros világbajnok Tatjana Hüfner révén Németország megszerezte második szánkós aranyérmét is Vancouverben. Torino bronzérmese a harmadik futamban harcolta ki a döntő előnyt, amelyet a negyedikben még növelni is tudott. A bronzérem is német versenyző nyakába került, a tavalyi csapat világbajnok Natalie Geisenberger zárt harmadikként. A német hegemóniát az osztrák Nina Reithmayernek sikerült megtörnie, aki hatalmas meglepetésre ezüstérmet szerzett, és ezzel Nagano óta ő lett az első nem német versenyző, aki dobogóra állhatott az olimpián. Az esélyesek közül többen is hibáztak a futamok során, a harmadik német, Anke Wischnewski csak ötödikként zárt, de talán ennél is nagyobb csalódás, hogy a világbajnok amerikai Erin Hamlin csak a tizenhatodik helyen végzett. A hatodik olimpiáján szereplő lett szánkós, Anna Orlova a tizenharmadik helyen fejezte be a küzdelmeket. A német szánkósok az elmúlt évtizedekben uralják a sportágat, Calgaryban és Naganóban mindhárom szám az övék lesz, a vancouveri triplázás azonban most nehéznek tűnik. Bár a két egyéni száma Felix Loch és Tatjana Hüfner révén már zsebben van, a párosoknál az osztrák Andreas Linger - Wolfgang Linger páros esélyesebbnek tűnik, mint a németek legjobbjai, André Florschütz és Torsten Wustlich.
 
Snowboard cross - nők
Kanadai aranyérem született az olimpia programján most másodszor szereplő női snowboard krossz versenyben, amelynek mezőnyéből ezúttal hiányzott a címvédő és a játékok előtt közvetlenül megsérülő svájci Tanja Frieden. A futamot a heves esőzések és a nagy köd miatt csak két órás csúszással tudták elkezdeni (a pálya kritikus részeit a szervezők ponyvákkal védték az eső elől), ami azonban nem zavarta a vancouveri illetőségű Maelle Ricker-t, aki Torinóban épphogy lecsúszott a dobogóról, most viszont negyedik olimpiáján kihasználta a hazai pálya előnyét. A selejtezőben még hibázó Ricker a kieséses szakaszban minden futamát megnyerve fölényesen jutott tovább, majd a döntőt is magabiztosan nyerte meg. A győzelem mellett a kanadai szurkolók bánkódhattak is, mert a Világkupa sorozatban harmadik helyen álló Dominique Maltais be sem jutott a negyeddöntőbe. A második helyen végül az a francia Deborah Anthonioz végzett, aki közel sem számított éremesélyesnek az olimpián. A bronzérmet a fináléban eleső, de még időben hajrázó svájci világbajnoki ezüstérmes Olivia Nobs szerezte meg. A torinói olimpia ezüstérmese, a hatszoros X-Games győztes amerikai Lindsey Jacobellis óriási meglepetésre ezúttal sem járt sikerrel, az elődöntőben hibázott, így végül csak ötödik lett. A hazai szurkolóknak úgy tűnik megéri felmenni a Cypress hegyen rendezendő versenyekre, hiszen Kanada immár a második aranyérmét szerezte meg ezen az olimpiai helyszínen.
 
Műkorcsolyázás – férfi rövidprogram
Magyar idő szerint kedden hajnalban a férfiak rövidprogramjával folytatódtak a műkorcsolya versenyek Vancouverben. A papírformának megfelelően a rövidprogram után a címvédő és közel három éves kihagyás után visszatérő Jevgenyij Pljusenko vezet, előnye azonban minimális az amerikai világbajnok Evan Lysacek és a világversenyen eddig még soha nem nyerő japán Daisuke Takahashi előtt. A mezőny szorosságára jellemző azonban, hogy ha hármójuk közül valaki ront a kűrben, akkor az első nyolcból bárki odaérhet még a dobogós helyek valamelyikére. A korábbi világbajnok francia Brian Joubert, valamint a cseh Tomas Verner nagyon elrontották rövidprogramjukat, így nincsenek még a legjobb 15-ben sem. A torinói olimpia ezüstérmese, a kétszeres világbajnok és a szintén az olimpiai aranyéremért visszatérő svájci Stephane Lambiel az ötödik helyről várja a folytatást. A kanadaiak legjobbja, a tavalyi világbajnokságon ezüstérmet szerző Patrick Chan némiképp meglepetésre csak a hetedik helyen áll a két nap múlva sorra kerülő kűr előtt.