Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Olimpiai zászló alatt is lesznek indulók

Az olimpiák történetében harmadszor versenyeznek sportolók az ötkarikás zászló alatt a pénteken kezdődő londoni játékokon. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) lobogója alatt olyanok kaphatnak lehetőséget, akik mögött nincs nemzeti olimpiai bizottság.
A négy versenyző egyike Guor Marial, egy útlevél nélküli polgárháborús menekült Dél-Szudánból, aki jelenleg az egyesült államokbeli Flagstaffban él, és maratoni futásban indul majd.

"Amilyen gyorsan csak lehet, felvesszük vele a kapcsolatot, és megpróbáljuk elérni, hogy már a pénteki megnyitón Londonban lehessen" - mondta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó testületének szombati ülése után Mark Adams szóvivő. A másik három atléta az egykori Holland Antillákról érkezik. Az olimpiai zászló alatt korábban a volt Jugoszlávia (1992, Barcelona) és Kelet-Timor (2000, Sydney) sportolói versenyezhettek az ötkarikás játékokon.

0 Tovább

Megvan a tokiói pályázat mottója

Bár most még minden szem a 2012-es nyári olimpiára szegeződik, a háttérben már javában zajlik a lobbi harc a 2020-as nyári olimpia megrendezéséért is. A versenyben maradt három város (Madrid, Isztambul és Tokió) közül most utóbbi hallatott magáról, amikor bejelentette a tervezett játékok mottóját. A "Fedezd fel a reggelt!" kifejezés a szervezőbizottság vezetője, Cunekacu Takeda szerint "globális inspirációt és dinamikus innovációt" sugároz.

A felkelő nap országaként is ismert Japán 1964-ben rendezett már egyszer nyári olimpiát, akkor szintén a főváros volt a kandidáló. Tokió már a 2016-os játékokért is harcban volt, de akkor elveszítette a párharcot Rio de Janeiróval szemben. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jövő szeptemberben Buenos Airesben dönt majd a 2020-as játékok helyszínéről.

0 Tovább

A jegy-botrány már Szocsira is hatással van

A napokban kirobbant jegyértékesítési botrány kapcsán gyorsan lépett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. A testület azonnal felállított egy bizottságot az eset kivizsgálására és ezzel párhuzamosan arra kérte a 2014-es szocsi olimpia szervezőit is, hogy várjanak az általuk piacra dobandó jegyek értékesítésével.

Mint ismeretes, a Sunday Times újságírói által elindított megvesztegetési kísérlet 54 országban, 27 hivatalos jegyértékesítő személynél mutatott ki hajlamot az illegális jegyértékesítésre, így a NOB megfontolja a jegyek jelenlegi elosztási rendszerének felülvizsgálatát. Ennek a vizsgálatnak az eredményét pedig a következő téli olimpia szervezői is felhasználhatják majd a saját jegyértékesítési rendszerük kialakításakor.

0 Tovább

Még nincs döntés Schmitt plágium ügyében

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó, illetve etikai bizottsága egyelőre nem döntött, hogy indítanak-e eljárást a NOB-tag Schmitt Pál lemondott köztársasági elnök ellen plágiumügye miatt. Jacques Rogge NOB elnök, a végrehajtó bizottság quebeci ülésén kijelentette: további információkra, dokumentumokra van szükség ahhoz, hogy tisztán, becsületesen tudjanak dönteni. Hozzátette: tiszteletben tartják Schmitt Pálnak a védelemhez való jogát, és reméli, gyorsan lezárják az ügyet.

Amennyiben eljárást indítanak Schmitt ellen, és elmarasztalják, akkor - jegyzi meg az AP amerikai hírügynökség - a figyelmeztetéstől a kizárásig terjedhet a szankció. Az 1983 óta NOB-tag, vívóként kétszeres olimpiai bajnok Schmitt Pál - aki a NOB sport és környezetvédelmi bizottságának elnöke egyben - április 2-án mondott le államfői tisztségéről plágiumügye miatt, azt követően, hogy a Semmelweis Egyetem szenátusa március 29-én visszavonta doktori címét.

A Chicago Tribune internetes kiadásában Philip Hersh április elején a plágiumra hivatkozva több cikkben is szorgalmazta Schmitt Pál kizárását a NOB-ból. Azzal is érvelt, hogy Schmittnek az Európai Parlament és a NOB által kiadott hivatalos életrajzában az szerepelt, hogy megszerezte a PhD fokozatot, holott csak egyetemi doktor volt. Hersh szerint a lemondott magyar elnök többet ártott az olimpiai szervezetbe vetett bizalomnak, mint egy doppingoló, ezért ha nem mond le, a NOB-nak ki kell őt zárnia a tagjai közül.

0 Tovább

Schmitt Pál után újabb NOB-tagnak van plágium ügye

Néhány héttel Schmitt Pál után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egy újabb tagja szembesült plagizálási üggyel. A dél-koreai Moon Dae-Sungról a Kookmin Egyetem pénteki bejelentése alapján ugyanis kiderült, hogy doktori disszertációjából 35 oldalt egy társának dolgozatából emelt át még 2007-ben. A korábbi tekvandós a napokban kezdett új politikai karriert, alig egy hete választották be a dél-koreai nemzetgyűlésbe a Saenuri párt képviseletében.

„A téma és a dolgozat tematikája megegyezett azzal, amiről a Myongji Főiskola egyik, Kim névre hallgató diákja is írt már korábban. Az egyezés messze túlmutat azon, amit az akadémikus világban elfogadhatónak tartanak, így egyértelmű, hogy plagizálásról beszélhetünk” - áll az egyetem etikai bizottságát vezető Lee Chae-sung professzor által jegyzett közleményben. A szöuli egyetem az előzetes összevetés után most teljeskörű vizsgálatot indított a kérdésben és amennyiben a végső ítélet is elmarasztaló lesz, akkor Moon-tól elvehetik a doktori címet.

Moon a 2004-es athéni olimpián tekvandóban szerzett olimpiai bajnoki címet, amikor a nehézsúlyban a görög Nikolaidis ellen győzött a fináléban. A fiatal sportolót a pekingi olimpia idején választották be a NOB Sportolói Bizottságába, ezt követően pedig a 2018-as pjongcsangi téli olimpia - végül sikerrel végződő - kampányában is fontos szerepet kapott. A napokban kirobbant ügy kapcsán Moon pénteken lemondott pártbeli tagságáról (amivel pártja elveszítette többségét a parlamentben), nyilatkozatában pedig jelezte, hogy a kellemetlen ügyért egy személyben ő a felelős. Az ellenzék a lemondást kevésnek tartja és azt követeli, hogy Moon a párttagság mellett a parlamenti tagságáról is mondjon le.

0 Tovább

Salt Lake City megint olimpiát akar

Különleges előkészítő bizottságot hívtak életre Salt Lake Cityben, amelynek fő feladata az, hogy megvizsgálja a város esélyeit a 2022-es téli olimpia megrendezésére vonatkozóan. A kormányzó, Gary Herbert jelentette be a hírt azon a múlt szerdai ünnepségen, amelyet a 2002-es téli játékok megnyitójának tíz éves évfordulója tiszteletére rendeztek meg. „Bebizonyítottuk akkor a világnak, hogy képesek vagyunk sikeres olimpiát rendezni, olyat, amely minden korábbinál jobb volt. A kérdés csak az, hogy megcsináljuk-e még egyszer 2022-ben?” - szólt lelkesítően a közönséghez a kormányzó.

Az előkészítő bizottságban a város polgármestere mellett helyet kap az egykori kiváló gyorskorcsolyázó, Eric Heiden is. Az 1980-as olimpián mind az öt gyorskorcsolya számot megnyerő Hieden manapság ortopéd sebészként dolgozik Park Cityben, így ma is aktív és elismert tagja a helyi közösségnek. Az előzetes tervek szerint a bizottság májusra teheti le tanulmányát az asztalra, amely eldönti, hogy érdemes-e ismét olimpiai kandidációval foglalkozni. Amennyiben Salt Lake City pályázni szeretne, már a hazai válogatón sem lesz könnyű dolga (egy ország csak egy várossal pályázhat a jelenlegi szabályozás szerint), mivel Colorado és Nevada állam is jelezte, hogy pályázna a tíz év múlva sorra kerülő téli olimpiára.

A 2002-es téli olimpia sportszakmailag és pénzügyileg is sikeres volt, amely 100 millió dolláros nettó profitot termelt a régiónak. Igaz a Nemzetközi Olimpiai Bizottság körül éppen ezen olimpia kapcsán kirobbant világrengető korrupciós botrány (amely szerint több NOB-tag szavazatát is megvásárolták az amerikaiak a helyszín kijelölése előtt) sokak számára kellemetlen utóízt hagyott maga után.

0 Tovább

Lemondott a NOB olasz alelnöke

Lemondott tisztségéről Mario Pescante, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) olasz alelnöke azt követően, hogy az olasz kormány nem támogatta Róma pályázatát a 2020-as nyári játékok megrendezésére. Pescante - aki továbbra is NOB-tag marad - a római pályázatot előkészítő bizottság vezetője volt, és úgy nyilatkozott: nagy csalódottságot érez, mert egy olyan országot képvisel, amely idő előtt "bedobta a törölközőt".

Mario Monti miniszterelnök a múlt kedden jelentette be, hogy a gazdasági válság miatt felelőtlenség lenne az adófizetők pénzét az ötkarikás projektre költeni. Az előzetes kalkulációk szerint a római rendezés 12,5 milliárd dollárba került volna. A múlt szerdai határidőig Tokió, Madrid, Isztambul, Doha és Baku jelentkezett a 2020-as eseményre. A NOB 2013. szeptember 7-én, Buenos Airesben határoz a helyszínről. Előtte, még idén májusban eldől, mely jelentkezők nyerik el a hivatalos pályázó státuszát, s melyek esnek ki a további versengésből.

0 Tovább

Öt város harca a 2020-as nyári olimpiáért

Szerdán lejárt a hivatalos jelentkezési határidő, ameddig bezárólag öt város jelezte, hogy megrendezné a 2020-as nyári olimpiát. Róma „last minute” visszalépése után öt város maradt csak versenyben a 2020-as nyári olimpia megrendezéséért folytatott versenyben. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerdáig várta a hivatalos szándéknyilatkozatokat, a határidő lejárta után pedig eldőlt, hogy nyolc év múlva a Baku, Doha, Isztambul, Madrid, Tokió ötösfogatból kerül ki a rendező város. A pályázati folyamat első fázisában a NOB illetékesei idén május 23-án Quebecben döntenek arról, hogy az öt jelentkező (applicant city) város közül melyek lesznek azok, amelyek a hivatalos pályázó (candidate city) elnevezést is megkapják és tovább folytathatják a küzdelmet a rendezésért. A végső döntést a helyszínről a NOB 2013 szeptemberében Buenos Airesben esedékes kongresszusa hozza meg.

Egyelőre nehéz lenne még egyértelmű esélyest megnevezni, de ha csak a gazdasági potenciált nézzük, akkor az olajban és földgázban gazdag régió miatt mind az azerbajdzsáni Baku, illetve Doha is a favoritok között lehet. Isztambul korábban háromszor is elbukott már a pályázati folyamatban, most azonban negyedszer is nekiveselkednek a nagy feladatnak. A nagy számok törvényében bízik a spanyol főváros Madrid is, amely sorozatban harmadszor próbálkozik, igaz a fokozódó munkanélküliség és a spanyol állam növekvő hiánya nem biztos, hogy jó ajánlólevél. Legutóbb Tokió harmadik lett a szavazáson (a 2016-os játékokért vívott harcban) Rio de Janeiro és Madrid mögött, a tavalyi természeti katasztrófa után megbicsaklott pályázatot azonban sikerült talpra állítani. A japán város az egyetlen, amely az öt pályázó közül rendezett már korábban (1964) nyári játékokat.

0 Tovább

Bevették az autósportokat is az olimpiai családba

Két vére ideiglenes helyet kapott a NOB által elismert sportszervezetek között az autósport vezető testülete, az FIA. Fontos lépésről számolt be szerdán a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) vezetősége, amely nyilvánosságra hozta, hogy szervezetüket a következő két évben elismeri az olimpiai mozgalom. Azt viszont kiemelték, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság lépése még nem jelenti azt, hogy az autósportok (ezen belül is a Formula-1) bármikor is része lesz az olimpiai programnak. Első körben az FIA-nak az Olimpiai Charta elvárásait kellene teljesítenie, emellett pedig a két szervezet közötti hosszútávú kapcsolat kialakításának érdekében a versenyzők érdekképviseletét ellátó ún. sportolói bizottságot is létre kell hoznia.

„Örülök annak, hogy mostantól mi is tagjai vagyunk az olimpiai családnak. Ez egy megfelelő visszaigazolása annak, hogy az általunk képviselt értékeket a világ is elismeri. A minőség és a barátság az, ami összeköt bennünket az olimpiai mozgalommal” - mondta az FIA elnöke, Jean Todt. Ez a döntés azért is tűnhet furcsának, mert a NOB belga elnöke, Jacques Rogge tavaly egyértelműen állást foglalt amellett, hogy az olimpián csak olyan sportágak kaphatnak helyet, ahol az ember és nem a gép áll a középpontban.

0 Tovább

A NOB miatt teszi le a botot az olimpiai bajnok

Még csupán 31 esztendős, de a női jégkorong sportban így is legendának számít az amerikai Angela Ruggerio. A Harvard Egyetemen nevelkedett játékos annak idején 18 esztendősen volt tagja a Naganóban olimpiai bajnokságot nyert amerikai csapatnak, majd két további ezüst- (2002, 2010) és egy bronzéremmel (2006) tette teljessé olimpiai éremgyűjteményét. Az amerikai válogatottban töltött másfél évtizedes pályafutása során emellett tíz világbajnokságon is szerepelt, melyek közül a legemlékezetesebb a 2005-ös torna volt, ahol a döntőben a szétlövés mindent eldöntő találata is az ő nevéhez fűződik.

„Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy az amerikai válogatottban játszhattam az elmúlt 16 évben. Most viszont már a civil karrieremmel szeretnék foglalkozni, amely a sportolók képviseletéről szól a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban” - mondta Ruggerio, aki 67 gólja mellett 141 gólpasszt jegyez a nemzeti csapatban. Az amerikai jégkorongozót a vancouveri olimpia idején a brit skeletonossal, Adam Pengilly-vel együtt választották be a NOB-tagok sorába. Ruggerio idén augusztusban a NOB Koordinációs Bizottságába is bekerült, amely a 2018-as pjongcsangi olimpia előkészületeit felügyeli, ez a munka pedig már teljes embert kíván.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek