A napokban fontos döntésre szánta el magát az ausztrálok triatlonos klasszisa, Chris McCormack. A Hawaii-n rendezett legendás Ironman verseny kétszeres győztese (2007, 2010) ugyanis az ausztrál Daily Telegraph értesülései szerint a hosszú távú versenyek helyett idén ismét az olimpiai távra koncentrál, hiszen szeretne részt venni a londoni olimpián. „Az egyetlen dolog, amit bánok eddig pályafutásomból, hogy sohasem szerepelhettem olimpián. Ez az utolsó esélyem, ha most nem jön össze, akkor sohasem.” – mondta a 38 esztendős sportember, aki így lemond arról a lehetőségről, hogy idén megvédje Hawaii Ironman címét.

McCormack fiatalabb korában rengeteget versenyzett az olimpiai távon (1,5 km úszás, 40 km kerékpározás, 10 km futás), ebben a szakágban 1997-ben például egy szezonon belül lett világbajnok és Világkupa győztes is, amit a férfiak közül ő tudott elsőként megvalósítani. A sportág első olimpiai szereplése (2000 – Sydney) alkalmával viszont mégsem volt ott a hazai csapatban, mert ellentmondásos körülmények között az utolsó pillanatban kihagyták onnan. „Az olimpia előtt hiába voltam harmadik helyezett a világranglistán, mégis kihagytak a csapatból. Sydney után nagyon dühös voltam, három éven keresztül, 33 versenyen át veretlen voltam akkoriban és vezettem is a világranglistát. Hiába volt az egyik legjobb barátom a Sydneyben olimpiát nyerő kanadai Simon Whitfield, a játékok után szinte vadásztam rá. Minden létező versenyen el akartam indulni, ahol ő is ott volt. Tíz versenyből tízszer legyőztem őt, óriási motiváció volt bennem arra, hogy bizonyítsam, az olimpián lett volna a helyem. A szövetség megfosztott ettől, amit máig nem felejtek el.„ – nyilatkozta a triatlonos körökben „Macca” becenévvel illetett sportoló a döntés utáni lelkiállapotáról.

Csalódottságában az Egyesült Államokba költözött, majd a magyar triatlon sport klasszisához, Kropkó Péterhez hasonlóan neki is az olimpiai táv kontra Ironman dilemmával kellett szembesülnie és végül utóbbi mellett döntött. Az ausztrál szövetség ugyan 2002-ben megkereste őt azzal, hogy legyen tagja a 2004-es athéni játékokra készülő válogatott keretnek, de mivel nem kapott rá garanciát, hogy ezúttal nem fog kimaradni a csapatból, így végül nem-mel válaszolt a felkérésre. A világ legjobb Ironman versenyzőjének számító McCormack most, tíz év elteltével mégis meghozta a döntést arról, hogy újra nekifut az olimpiai távnak. A londoni játékok idején 39 esztendős lesz, így sokak szerint nem lehet esélye a jó eredményre. Igaz, amikor az Ironman távra váltott, akkor is azt mondták róla, hogy sohasem nyeri meg a legendás Hawaii versenyt…