Alig 500 nappal a londoni olimpia megnyitója előtt a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) nyilvánosságra hozta a 2012-es nyári játékok hivatalos sportági menetrendjét. A triatlon olimpiai történetében most először fordul majd elő, hogy a férfi és a női verseny nem egymást követő napokon kerül sorra. A szervezet döntése értelmében a női versenyt az augusztus 4-ei, „szuper szombatra” tették, míg a férfiak futamára három nappal később, augusztus hetedikén kerül majd sor. A sportág eddigi három olimpiai szereplése (a triatlon 2000-Sydney óta éremosztó sportág) alkalmával a két verseny mindig egymást követő napokon került sorra.

A triatlonosok selejtező nélkül, egyetlen olimpiai távú (1500 m úszás, 40 km kerékpározás, 10 km futás) versenyen döntik el az érmek sorsát. A nők versenyét reggel kilenc órakor, a férfiakét délelőtt 11.30-kor indítják majd a londoni olimpián. A brit fővárosban a Hyde Park lesz a központi helyszíne a triatlon versenyeknek, de a kerékpáros és futó pálya számos más londoni nevezetességet is érint majd. „Már nagyon várjuk sportágunk londoni szereplését. Ellentétben sok más sportággal, amelyekhez hatalmas új csarnokokra van szükség, mi magát London városát használjuk fel helyszínként, amely igazán látványos háttere lesz a triatlon versenyeknek.” – nyilatkozta Marisol Casado az ITU elnöke.

A londoni triatlon versenyekre a belépők 20 fonttól kezdődően vásárolhatók, de a kerékpáros pálya egy részén a tervek szerint ingyenesen is követhető lesz majd az esemény. Az olimpiai pályát a versenyzők is kipróbálhatják majd idén nyáron, London rendezi ugyanis 2011. augusztus 6-7 között a triatlon világbajnoki sorozatban a pekingi nagydöntő (melyet tavaly Budapest rendezett meg) előtti utolsó állomását.