Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Sydney magyar bajnoka az olasz keretben

A 37 éves Märcz Tamás, Sydney olimpiai bajnoka meghívást kapott a világbajnok olasz férfi vízilabda- válogatott ötkarikás keretébe. "Néhány héttel ezelőtt keresett meg az olasz szövetségi kapitány, hogy szeretné, ha csatlakoznék a londoni olimpiára készülő olasz válogatott kerethez. Néhány nap gondolkodás után úgy döntöttem, hogy igent mondok a felkérésre. A magyar válogatottba 11 évvel ezelőtt hívtak utoljára, azóta egy év kivételével az olasz bajnokságban játszottam. Olaszország a több mint egy évtizedben sokat adott számomra, és még ha a hazám mindig is Magyarország marad, Olaszországot második otthonomnak tekintem. Kaptam egy olyan lehetőséget, ami játékoskarrieremben szinte biztosan utoljára adódik. Örülök, hogy az általam nagyon tisztelt Alessandro Campagna-val adódik lehetőségem dolgozni, és hogy úgy gondolja, csapata segítségére lehetek céljaik elérésében. Amennyiben az utazó csapatba is bekerülök, megtiszteltetés lesz számomra, hogy újra a világ legrangosabb vízilabdatornáján vehetek részt" - nyilatkozta Märcz a magyar válogatott hivatalos honlapjának, a vlv.hu-nak.

Märcz Tamás a KSI-ben kezdte pályafutását, a perth-i vb-ről ezüstéremmel térhetett haza, Sydney-ben tagja volt az olimpiai aranyérmes magyar válogatottnak. Világkupa-győztes, Európa-bajnok, négyszeres magyar bajnok a BVSC-vel, kétszeres olasz bajnok a Savona, illetőleg a Pro Recco színeiben. Egy év egri kitérőt leszámítva 2000 óta olasz klubokban játszik, 2009 óta kettős állampolgár.  "Világbajnokot kell kiszorítani az utazó tagsághoz, de úgy gondolom, ha meghívott (Campagna), akkor van számomra esély" - mondta a játékos az olimpiai csapatba kerülésről.

0 Tovább

Nehéz a csoport: szerb-magyar is lesz az olimpián

Szombaton elkészítették a londoni vízilabda torna sorsolását. A legutóbbi három olimpiát megnyerő magyar férfi vízilabda-válogatott egy csoportba került a nagy rivális szerb csapattal és a januári Eb-n döntőt játszó Montenegróval is, így nem mondhatjuk, hogy szerencsések lennénk. Vagy mégis?

Ha jobban belegondolunk, a nehéz csoportkör akár egy könnyed negyeddöntőt is eredményezhet. Feltéve persze, ha a csoportban jól szereplünk és sikerül az első helyet elcsípni. A magyar tréner, Kovács István vezette románok illetve az ebben a sportágban harmatgyenge (igaz az olimpiai játékok hajnalán még több bajnoki címet is nyerő) britek ellen kötelező nyernie Kemény Déneséknek, a másik három találkozó ugyanakkor felettébb élesnek ígérkezik. A két déli ország mellett a 2008-as pekingi torna döntőjének visszavágóját is lerendezhetjük már a csoportkörben (reméljük tényleg nem lesz visszavágás) az amerikai csapat ellen.

A másik ágon elméletileg az olasz-spanyol-horvát hármas kiemelkedik a többiek közül és vélhetően elviszi majd a csoport első három helyét, így a negyedikként továbbjutó (nagy eséllyel a görögök) ellen az B-csoportot megnyerő csapat könnyebb negyeddöntőre számíthat - hasonlóra, mint amit a magyar női vízilabda válogatott elért a közelmúltban véget ért olimpiai selejtezőn.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya amúgy a brit fővárosban, a helyszínen követte nyomon a  sorsolást, majd a válogatott honlapjának is nyilatkozott: "Ha szárazan a tényeket nézzük, akkor az elmúlt három év eredményeit figyelembe véve csak a görög-angol párosból kaptuk a könnyebbet, tehát összességében a sorsolás révén inkább az erősebb csapatok jutottak nekünk. De miután ez az olimpia újra olyan, mint Sydney, azaz negyeddöntőt az első négy játszik a csoportból, én úgy gondolom, hogy ebből a szempontból nem okvetlenül előnytelen, hogyha a csoport erős, mert az esetleg egy verhetőbb ellenfelet hozhat a nyolc között. A csoportellenfeleink közül az angolokkal egyszer játszunk, mindenki mással kétszer az olimpia előtt"

A 2012-es londoni olimpia két vízilabda csoportja a férfiaknál:
A csoport: Olaszország, Kazahsztán, Spanyolország, Ausztrália, Horvátország, Görögország
B csoport: Egyesült Államok, MAGYARORSZÁG, Szerbia, Montenegró, Románia, Nagy-Britannia

0 Tovább

Az m2 közvetíti a vízilabda olimpiai selejtezőt

A Magyar Televízió m2-es csatornája közvetíti a magyar női vízilabda-válogatott mérkőzéseit a Triesztben zajló olimpiai selejtezőtornáról. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) hétfői tájékoztatása szerint kedden 18:40 órától a világbajnoki bronzérmes oroszok elleni találkozót, szerdán 20:00 órától az Európa-bajnok olaszok elleni összecsapást, csütörtökön pedig 18:40 órától a spanyolok elleni csoportmérkőzést tűzik műsorra. A tornáról az első négy helyezett jut ki a londoni olimpiára.

0 Tovább

Kijutott Londonba a férfi vízilabda válogatott

A Sanghajban zajló férfi vízilabda világbajnoki torna második negyeddöntőjében a szerb válogatott a négy gólt szerző Filipovics vezetésével magabiztosan győzött 9-4 arányban Németország ellen, így a magyar válogatottat követve bejutott az elődöntőbe. A két csapat az elődöntőben éppen egymás ellen játszik. A találkozó az utóbbi évek világversenyein rendre szoros és izgalmas csatát hozott, nem véletlen, hogy már a negyeddöntők előtt elfogyott minden jegy a leendő elődöntős találkozóra. Sokan ugyanis biztosra vették, hogy mind a magyar, mind pedig a szerb válogatott hozza a kötelezőt és legyőzi ellenfelét. Ez végül megvalósult és így újra összejött a magyar-szerb póló rangadó. A magyar csapat az első negyeddöntőben 5-2-es hátrányban is volt az Egyesült Államok ellen, de vgül nagy csatában 9-8 arányban győzött.

A szerbek elődöntőbe jutásával az is eldőlt, hogy a magyar férfi vízilabda válogatott olimpiai kvótához jutott. A világbajnokságon az első három helyezett csapat gazdagodik olimpiai részvételi lehetőséggel, de mivel a szerbek a Világliga győzelemmel már megszerezték azt, így a végül negyedik helyen végző együttes is Londonban érezheti magát. A szerb-magyar elődöntőt július 28-án csütörtökön rendezik meg.

0 Tovább

A szerb férfi vízilabda csapat olimpiai kvótát szerzett

A szerb férfi vízilabda-válogatott 8–7-re győzött Olaszország ellen a Világliga firenzei döntőjében, így megvédte címét és immár biztos résztvevője a jövő évi, londoni olimpiai játékoknak. Az olaszok a csoportkörben is megizzasztották a szerbeket, ahol csak ötméteresekkel kaptak ki, majd a döntőben is jól álltak három negyeden keresztül (5-5). Az utolsó játékrészt azonban már a szerbek nyerték 3-2-re, így a Világliga tízedik kiírása alkalmával hetedszer tudtak győzni. A sportágban ezzel a szerbek az elsők, akik kvótát szereztek a 2012-es játékokra. A bronzmérkőzésen Horvátország 11-5-re győzött az Egyesült Államok ellen, míg a 2009-es Világliga győztes Montenegró az ötödik helyen zárt, miután 8-7-re győzött a helyosztón Ausztrália ellen.

A 2000-ben, 2004-ben és 2008-ban is olimpiai bajnok magyar csapat idén nem indult a Világliga küzdelmeiben. A magyar válogatott a július közepén kezdődő sanghaji világbajnokságon szerezheti meg az olimpiai részvételi jogot. Az eredeti kiírás szerint a vb első három helyezettje kvalifikálja magát az olimpiára, de amennyiben a szerbek érmet szereznek, akkor a negyedik hely (magyarul az elődöntőbe jutás) is elegendő lehet Kemény Dénes csapatának a londoni repülőjegy megváltásához.

0 Tovább

Dopping ügy miatt nem mehet az olimpiára az ausztrál vízilabda kapus

A vízilabda nem kifejezetten dopping-érzékeny sportág, de Benedek Tibor sajnálatos kenőcs-ügye óta tudjuk, hogy azért itt is előfordulhatnak olyan esetek, amikor valaki – vétlenül vagy szándékosa – a szabályok ellen cselekszik. Egyelőre nem lehet megítélni, hogy az ausztrál válogatott James Stanton ügye melyik kategóriába tartozik, de tény, hogy a 27 esztendős játékosnak a szervezetében 2010 októberében klenbuterol nyomaira bukkantak. Arról egyelőre nem lehet biztosat tudni, hogy az ügy miért csak most, közel fél év után került nyilvánosságra, de a versenyen kívül Perthben lefolytatott ellenőrzés miatt az ausztrálé kapus visszamenőleges hatállyal két éves eltiltást kapott. Számára ezzel elúszott a londoni olimpián történő szereplés lehetősége is, így 2012-ben nem vehet részt életet harmadik olimpiáján.

Érdekesség, hogy a közelmúltban több sportágban is (ld. Alberto Contador és az Arany Kupán ellenőrzött öt mexikói labdarágó) felbukkant a klenbuterol neve, amely a spanyol kerekes szerint az általa elfogyasztott hússal, a focisták szerint pedig ételmérgezés kapcsán kerülhetett a megengedettnél nagyobb mértékben a szervezetükbe. Az egybeesésekre már a WADA is felfigyelt, így vizsgálja a klenbuterol-szint növekedésének természetes okozóit is. A szakmai vizsgálat lezárásáig azonban James Stanton is tiltólistára került…

0 Tovább

Profik lesznek a brit pólósok

A vízilabda sportág férfi olimpiai éremtáblázatán Nagy-Britannia a második helyet foglalja el. A listát kilenc aranyéremmel vezető Magyarország mögött a briteknek négy olimpiai bajnoki címük van, igaz valamennyit 1900 és 1920 között, tehát még a sportág hőskorában szerezték. A brit pólósok 1956-ban Melbourne-ben szerepeltek utoljára ötkarikás játékokon, két év múlva viszont rendezőként automatikus részvételi jogot kapnak. Arról már korábban írtunk blogunkban, hogy a brit női vízilabda csapat magyar edzővel, a magyar bajnokságban készül az olimpia tornára, most viszont a férfi csapattal kapcsolatban is fontos döntések születtek a csatornán túl. Az október végén hozott döntés értelmében ugyanis a válogatott játékosai valamennyien hamarosan profivá válhatnak (profi szerződéseket köt velük a szövetség az olimpiáig hátralévő időszakra) annak érdekében, hogy Londonban a hagyományoknak megfelelően tudjanak szerepelni. A csapatkapitány Craig Figes egyébként különleges precedenst teremtett a brit póló életben, hiszen egy manchesteri középiskolában meglévő földrajz tanári állását adta fel a hamarosan aláírandó profi szerződés érdekében. A brit férfi póló elég mélyről indul, így nem kell tartani attól, hogy a magyar csapatra veszélyes lesz, igaz Európa középmezőnye elérhető lehet számukra két év alatt. A brit csapat első körben a 2012-es eindhoveni Európa-bajnokságot tűzte ki célul maga elé, amelyre – az olimpiával ellentétben – selejteznie kell.

0 Tovább

Sydney 2000: Tíz éve volt a megnyitó

Tíz évvel ezelőtt (2000. szeptember 15-én) nyitották meg a XXVII. Nyári Olimpiai Játékokat Sydney városában. Az évforduló kapcsán az ausztrálok nagyszabású ünnepséget szervezetek, amelynek középpontjában természetesen az akkori szupersztár, a 400 méteres síkfutás olimpiai bajnoka, Cathy Freeman volt. „Azóta sem halványodtak el az emlékek, az ottani élményeket életem végéig magamban fogok hordani. Remélem, hogy ezek az események nem csak számomra, de a még meg nem született leszármazottaim számára is kitörölhetetlen emléket jelentenek.” – nyilatkozta az ünnepségen Freeman, akit annak idején a láng meggyújtására is felkértek a szervezők. A néhai Juan Antonio Samaranch által minden idők legjobb olimpiájának titulált eseményre stílszerűen emlékeztek az ausztrálok, hiszen Freeman ismét meggyújtotta az olimpiai lángot, ezúttal a Sydneyben paralimpiai bajnok Louise Sauvage társaságában az olimpiai stadiontól 150 méterre.

Az ünnepségen az olimpiát 16 aranyéremmel záró ausztrál küldöttség további sikeremberei is részt vettek, a hazai vízben három aranyérmet szerző úszó, Ian Thorpe is ott volt a meghívottak között. A mostani összejövetel kitűnő alkalom volt arra, hogy a Sydneyben hatalmas meglepetésre győztes 4x100-as gyorsúszó váltójuk tagjai - tíz év után először - ismét találkozzanak egymással. Az Ian Thorpe, Michael Klim, Chris Fydler, Ashley Callus összeállítású váltó világcsúcsot úszva végül csak hajszállal (0,19 sec-el) előzte meg az amerikai váltót, majd a parton furcsa örömünnepet hajtott végre. A négy ausztrál ugyanis léggitár mozdulatokat végzett (ld. képen lent) és ezzel fricskázta meg a legyőzött amerikai váltó megmondó emberét, ifj. Gary Hall-t, aki még az olimpia előtt azt ígérte, hogy úgy elverik a mezőnyt, mint ha gitárt pengetnének. Az igencsak emlékezetesre sikerült ünneplési módon Thorpe javasolta a társaknak. „Életem legszebb napjait éltem akkor, de a 400 gyorson szerzett győzelem után nem tudtam igazából felszabadultan ünnepelni, ott viszont eszembe jutott ez a dolog és végre igazán elengedtük magunkat.” – nyilatkozta az ötszörös olimpiai bajnok a tíz évvel ezelőtti döntő után történtekről.

Az ausztrálok jubileumi ünneplését a NOB elnöke, Jacques Rogge nem tudott részt venni, igaz videó üzenetben köszöntötte a résztvevőket. Az úszók (Grant Hackett, Susie O’Neill és Libby Trickett is jelen volt) mellett a vancouveri olimpia ausztrál sztárja, Torah Bright is ott volt az ünnepségen, valamint teljes létszámban megjelent - a Görgényi István irányításával - a női vízilabdázás első olimpiai bajnoki címét megszerző ausztrál csapat is. Az ünnepi megemlékezés az esti órákban hatalmas kerti partival zárult, ahova a tíz évvel ezelőtti önkéntesek (47.000-en) valamennyien hivatalosak voltak.

0 Tovább

Felfújható tető alatt a pólósok

Jóváhagyták a londoni szervezők a 2012-es olimpia vízilabda tornájának helyszínére vonatkozó terveket. Az ideiglenes létesítmény szürke színű lesz majd, amelynek a teteje felfújhatóra lett tervezve. Az uszoda az Olimpiai Park déli részén kerül majd kialakításra, a könnyűszerkezetes tetőzet viszont különleges szigetelést fog adni a medencének, amelynek köszönhetően csökkenni fog a belső páratartalom. „A Water Polo Arena egy különleges, dinamikus épület, amely az Olimpiai Park egyik fontos arculati eleme lesz. A csarnok kialakítása is innovatív, a könnyűszerkezetes megvalósítás pedig a sportolók és a nézők érdekeit is szolgálja”nyilatkozta David Higgins a szervezőbizottság vezetője. Az aszimmetrikus alakzatú, 5000 néző befogadására tervezett csarnok építését jövő tavasszal kezdik majd el, a tervek szerint pedig 2012 tavaszára fejeződik be. A vízilabda mérkőzések helyszínét az olimpia után teljesen lebontják és a tervezettek szerint az ország egy másik részén, részben, vagy teljes mértékben hasznosítják újra. A tervezett csarnokról már látványtervek is készültek és érdekes módon (vajon miért?) a britek magyar zászlókat is tettek az egyik rajzra…

0 Tovább

Markovits Kálmán uszoda Hatvanban

Tovább folytatódik az a nagyszerű hagyomány, amelynek keretében egykori kitűnő sportolókról, olimpikonokról neveznek el sportlétesítményeket Magyarországon. Vasárnap ugyanis a kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, Markovits Kálmán nevét vette fel a hatvani sportuszoda. A tavaly decemberben elhunyt legendás sportoló kapcsán idén februárban kisebbfajta vita alakult ki, sokan ellenezték ugyanis azt a gondolatot, hogy Markovits nevét is vegye fel a Komjádi Béla uszoda. A Komjádi-Markovits uszoda elnevezésből végül nem lett valóság, sőt később nem is a Spartacus Kőér utcai uszodájának lett a névadója, pedig pályafutása befejezése után rövid ideig ennek az egyesületnek volt az elnöke. Az ügy úgy tűnik (végre) nyugvópontra jutott, mostantól Hatvan városában őrzik majd méltó módon a kétszeres olimpiai bajnok, olimpiai bronzérmes és háromszoros Európa-bajnok vízilabdázó emlékét. Az avatáson készült képek a Magyar Olimpiai Bizottság honlapján tekinthetőek meg.

0 Tovább
«
12

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek