Vannak olyan nevek a nemzetközi sportéletben, akiket mi magyar szurkolók (bár elismertünk, de) nem igazán szerettünk, mert rendre borsot törtek a magyar sportolók orra alá. Ennek a kategóriának az iskolapéldája a német kajakos Birgit Fischer, aki elképesztő pályafutást zárt le a 2004-es athéni olimpia után. Bár még Peking előtt is lehetett hallani „ismét visszatér Fischer” – szirén hangokat, de az immáron 48 éves legenda végül márt nem vállalta élete hetedik olimpiáját. A Sport Bild nevű német folyóirat legújabb számában arról készített beszélgetést Fischerrel, hogy miként zajlik az élete napjainkban:

- A 2004-es athéni olimpián pályafutása nyolcadik olimpiai győzelmével zárta le karrierjét. Egy évvel később visszavonult a sportágtól, azóta milyen gyakran láthatjuk Önt hajóban?
 
- Nyaranta rendszeresen ülök túrakenuban, amikor oktatok vagy csoportokat vezetek. De sport jelleggel 2005 óta nem ültem kajakban. Kajakban akkor szoktam csak ülni, amikor a természetet fényképezem. A képeimet a kiállításaimon vagy a www.mein-brandenburg.com honlapon lehet megnézni. (amúgy tényleg érdemes ránézni, gyönyörű természetképek vannak a honlapon)
 
- Hol szokott kajakozni, amikor a fotók készülnek?
- A Beetssee-n, azon a tavon, ahol annak idején felnőttem. Itt készültem a 2003/04-es időszakban az athéni olimpiára is. Jelenleg Bollmansruh-ban élek, 60 km-re Berlin belvárostól.
 
- Jelenleg mivel foglalkozik?
- A kajakozás befejezése után az addigi hobbimat munka szintre emeletem. A vállalkozásom öt különböző lábon áll: céges rendezvényeket szervezünk, előadásokat tartok, fitness személyi edzőként tevékenykedem, hajókat adunk kölcsönbe és emellett pedig kenu túrákat is szervezünk.
 
- Hogy néznek ki a céges rendezvények?
- Egy-egy ilyen jellegű rendezvényre 10-50 közötti ember jön, akik számára egy-két napos programokat szervezünk. Ezeken az eseményeken is a víz és a kajak-kenu van a középpontban, kajak-váltókat szervezünk és lehet kenu túrán is részt venni a szervező céget érintő előadások meghallgatása mellett.
 
- Amikor Ön tart előadást, akkor milyen témákról beszél?
- Elsősorban a motivációról és az időmenedzsmentről beszélek sokat. A kitartás és a célok elérése is fontos téma, ezen a területen sok tapasztalatom van és erről is szívesen hallanak tőlem tanácsokat. Anyaként és sportolóként mindig fontos volt, hogy jól osszam be az időmet. A hallgatóság többnyire gazdasági területen dolgozó vezetőkből kerül ki, akik bankokban, biztosítóknál és különböző közintézményekben dolgoznak.
 
- Kiknek tart kajak oktatásokat?
- A Németországból érkező gyerekek általában a 12-15 éves korosztályból kerülnek ki. Ők elsősorban a technikájukat szeretnék fejleszteni általam. Sokszor ajándéknak szánnak engem és a megajándékozott egy tanfolyamot kap, amit én tartok.
 
- El tudja képzelni, hogy valamikor a német kajak-kenu válogatott kapitányaként dolgozzon?
- Az utánpótlás válogatott mellett már dolgoztam szakvezetőként 2001 és 2002 között. Nagyon élveztem azt a munkát, de akkoriban versenyzés mellett ezt nem volt könnyű időben összeegyeztetni a többi teendőmmel. Most sokkal nagyobb perspektívát és szabadságot látok magam előtt a vízi-turizmusban.
 
- Mennyire figyeli közelről a német kajak-kenu válogatott jelenlegi munkáját?
- Az unokahúgom (Fanny Fischer) kapcsán most is megvan a direkt kapcsolatom, gyakran beszélünk telefonon, így képben vagyok a történésekkel kapcsolatban.
 
- Mi a véleménye a német kajak-kenu sport jelenlegi állapotáról?
- A sportági struktúrák alapvetően jók, ennek is köszönhető, hogy hosszabb távon jönnek az eredmények. Én abban bízom, hogy mindez így is fog maradni hosszú távon.