Az újkori olimpiák története folyamatosan növekvő adat- és információ halmaz, amelyben ugyan egyre nehezebb eligazodni, de szerencsére mindig találunk benne magyar vonatkozású részleteket is. Bár a téli sportokat tekintve nem vagyunk nagyhatalom, a most ajánlott könyvben mégis előfordulnak magyar érdekeltségű sztorik is. Az egykori NBC kommentátor, David Wallachinsky három évtizede kutatja az ötkarikás játékok történetét, amelyről téli és nyári olimpiákra külön választva jelentkezik aktuális kiadásával. Az Olimpiatörténészek Nemzetközi Társasága (ISOH) elnevezésű szervezetnek is tagja a nagy tekintélyű amerikai sporttörténész, akinek könyveiben ugyan akadnak hibák (melyik lexikon jellegű műben ne lennének?), de két évente megjelenő könyvei mégis alapműnek tekinthetők a témával foglalkozók számára.

A „The complete book of the Winter Olympics – 2010 edition” című angol nyelvű könyv tavaly a vancouveri olimpia előtt jelent meg és 320 oldalban foglalja össze a téli sportágak 1924 óta íródó olimpiai történetét. Az eredmények és érdekes történetek mellett a könyv egyedüli hátránya, hogy bár 2010-es kiadást jelez, csak 2006-ig tartalmazza az eredmények. A könyvkiadás egyik paradoxona ez, hiszen a könyv iránt az olimpia előtti hetekben nyilvánul meg nagy kereslet, de így pár hét múlva idejét múlt is lesz egyben, hiszen hiányoznak belőle a 2010-es adatok. Ennek pótlásával sajnos meg kell várnunk a 2014-es, Szocsiban rendezendő olimpiát és a következő művet…

Az olimpia történet veteránjának számító Wallechinsky az ő nevével összekapcsolt könyvének újabb kiadásaiban már egy fiatalabb kollégájával (Jaime Lucky) dolgozik együtt. Az Internet világában a csatolt képen szereplő borítóval ellátott könyv könnyen megrendelhető Magyarországon is, hiszen számos on-line könyváruház kínálatában elérhető.