Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kilencszeres olimpiai bajnok Isztambul mellett

A törökországi Isztambul városa most harmadszor pályázik olimpia rendezésére. A 2020-as nyári játékokra kandidáló törökök két vesztes pályázatuk után most próbálnak fajsúlyosabb támogatókat is megnyerni maguknak. Első körben egy kilencszeres olimpiai bajnokot, az amerikai Mark Spitzet győzték meg arról, hogy érdemes a török város mellél állnia. A korábbi kiváló amerikai úszó azt követően beszélt a pályázatról, hogy részt vett a török olimpiai bizottság által szervezett, a Boszporusz öblét átszelő 6,5 kilométeres úszóversenyen.

"A verseny során mutatott szervezési munkák számomra egyértelműen jelezték, hogy a törökök komolyan gondolják az olimpiai kandidációt. Azért érkeztem Törökországba, hogy jelezzem, hogy én teljes mellszélességgel Isztambul pályázata mellett állok" - nyilatkozta a 41 ország 1200 úszója részvételével rendezett verseny után Spitz. Amolyan kezdeti ajándékként a török szervezők az egyik legnépszerűbb helyi futball csapat, a Galatasaray nevével ellátott törölközővel lepték meg a 62 esztendős egykori klasszist. "Törökország még sohasem rendezhetett olimpiát, de jó esélye van arra, hogy 2020-ban házigazda lehessen" - nyilatkozta Spitz.

A török város a nyolc év múlva sorra kerülő játékok kapcsán Madriddal és Tokióval küzd meg a rendezésért. A helyszínéről a végső döntést a NOB jövő ősszel Buenos Airesben hozza meg.

0 Tovább

Isztambul ötödször is nekifut az olimpiai rendezésnek

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy Isztambul pályázik a 2020-as nyári olimpia rendezési jogáért.A Boszporusznál található török metropolisz most ötödször jelentkezik az ötkarikás játékok megrendezésére, miután 2000-ben, 2004-ben, 2008-ban és 2012-ben is alulmaradt a versenyben. "Izgatottak vagyunk, mert ezúttal elérhetjük a célunkat" - mondta magabiztosan a kormányfő. A Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB) szeptember 1-ig kell elküldeni a hivatalos jelentkezéseket, egyelőre az biztos, hogy Isztambul mellett Róma, Tokió és Madrid is kandidálni fog, továbbá Katar fővárosa, Doha is fontolgatja jelentkezését. A NOB hét évvel a játékok előtt, 2013-ban jelöli ki a 2020-as nyári olimpia helyszínét.

0 Tovább

Isztambul ötödször is versenybe száll az olimpiáért

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerdán döntött a 2018-as téli olimpia helyszínéről. A dél-koreai Pjongcsangot választó voksolás után nincs megállás a lobbiban, hiszen a 2020-as nyári játékokra pályázó városok vezetői már most megkezdték a háttér munkát a rendezési jog elnyeréséért. Eddig egyedüliként csak az olasz főváros, Róma jelezte hivatalosan rendezési szándékát, mostantól viszont várható, hogy még többen „fedik fel a kártyáikat”.

A korábban többször is sikertelenül kandidáló Isztambul már jelezte részvételi szándékát, amit egyes NOB tagok a szervezet durbani kongresszusán meg is erősítettek. A török metropolisz a 2000-es olimpiára kandidált először, majd ezt követően sorozatban három alkalommal is sikertelenül kampányolt a rendezésért.

A szeptember elsejei hivatalos jelentkezési határidőig még vélhetően több város is jelentkezik majd, de a korábban –a cunami pusztítása és gazdaságra gyakorolt negatív hatása ellenére is – bizakodó Tokió nem biztos, hogy beszáll a versenybe. A NOB két év múlva, 2013. szeptember hetedikén, a bizottság buenos airesi közgyűlésén dönt majd a 2020-as olimpia helyszínéről.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek