Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

33 magyar sportoló indul a paralimpián

Négy éve, Pekingben egy arany- és öt bronzéremmel zártak a magyarok a paralimpián. Az idei londoni játékokon az elmúlt évi világversenyek eredményei és az aktuális világranglisták alapján nyolc-tíz érem megszerzésében bízik a Magyar Paralimpiai Bizottság az augusztus 29.-szeptember 9. között sorra kerülő eseményen.

A magyar csapat a 2012-es paralimpián:

Asztalitenisz: Berecki Dezső, Csonka András, Pálos Péter
Atlétika: Biacsi Bernadett, Biacsi Ilona, Kanyó Zsolt, Orbán Csaba
Erőemelés: Sas Sándor, Szávai Csaba
Evezés: Lengyel Mónika
Cselgáncs: Papp Gábor, Szabó Nikolett
Sportlövészet: Dávid Krisztina, Gurisatti Gyula
Tenisz: Farkas László
Úszás: Csuri Ferenc, Meilinger Csaba, Sors Tamás, Tóth Tamás, Vereczkei Zsolt, Engelhardt Katalin, Illés Fanni, Kézdi Réka, Ráczkó Gitta, Zámbó Diána
Vívás: Juhász Tamás, Mató Gyula, Osváth Richárd, Szekeres Pál, Dani Gyöngyi, Juhász Veronika, Krajnyák Zsuzsanna, Pálfi Judit

0 Tovább

Egyéniben és váltóban is indulhat Pistorius

A művégtagokkal futó Oscar Pistoriust hazája olimpiai bizottsága (SASCOG) előbb beválasztotta a dél-afrikai 4x400 m-es váltóba, majd néhány órával később 400 m-en is engedélyezte az indulását a londoni játékokon. "Ez életem legboldogabb pillanata, büszke vagyok" - mondta a 25 éves futó kevéssel azután, hogy megtudta a jó hírt. A SASCOG szerdán először azt közölte, hogy Pistorius tagja lesz a 4x400 méteres stafétának, ám az egyéni számban nem nevezi, majd - az atlétikai szövetség közbenjárására - jelezte, a versenyző 400-on is futhat majd.

A 25 éves atléta egyéni indulása azért volt kétséges, mivel nem sikerült a SASCOG által felállított kritériumoknak megfelelnie, idei legjobbja, a benini Afrika-bajnokságon futott 45.52 mp-es időeredménye ugyanis rosszabb, mint a szövetség által előírt 45.30 mp-es szint. Pistorius tavaly teljesítette az erősebb, 45.25 mp-es olimpiai kvalifikációs szintet, ám a SACOG már szeptemberben jelezte, hogy ez még nem elég az ötkarikás indulásához. A döntés azért volt furcsa, mivel ő volt a tavalyi világbajnokságon az egyetlen dél-afrikai versenyző 400 méteren, ráadásul ott az elődöntőbe jutott.

A 2008-as paralimpián három aranyérmet nyert atléta - akinek születési rendellenességek miatt 17 hónapos korában mindkét lábszárát amputálták - négy évvel ezelőtt is megpróbált kvótát szerezni az olimpiára, de akkor nem járt sikerrel.

0 Tovább

Megvannak az első világrekordok az új Olimpiai Stadionban

Alig két és fél hónappal a londoni olimpia előtt megszületett az első világrekord a játékokra épült új Olimpiai Stadionban. A csúcs a brit kerekes székes világbajnok Hannah Cockroft nevéhez fűződik, aki az egyik paralimpiai tesztversenyen 18,56 másodperc alatt teljesítette a 100 méteres távot. Pedig a versenyző napja nem indult jól, ám a sors kárpótolta őt. „Szörnyű reggelünk volt, de így utólag megérte. Az a busz, amelynek a stadionba kellett volna bennünket vinnie, karambolozott, így taxikat kellett rendelni, hogy elvigyenek minket a stadionba, amelyeket viszont a külföldi versenyzőknek adtak oda. A nekünk kirendelt kocsi aztán beszorult a londoni dugóba, így két órára volt szükségünk, hogy elérjünk a stadionig. Lekéstük a bemelegítést, így csak annyi időm maradt a futam előtt, hogy beüljek a kerekesszékembe és kis túlzással már indulnom is kellett” - lelkesedett Cockroft, aki futamában ugyan csak harmadik lett, de mivel a londoni szervezők vegyes futamokat (több sérültségi kategória versenyzőit indították együtt) rendeztek, így is érvényes világcsúcsot érhetett el.

Nem sokkal később az ír Michael McKillopp az első férfi rekordot is elérte, aki az 1500 méteres versenyen 3:59,54-el győzött, így közel 15 másodpercet tudott javítani a korábban is általa tartott legjobb eredményen. A nap folyamán még további két brit atléta is megdöntötte a világrekordot, Paul Blake 1500-on, míg Richard Whitehead 200-on írta át kategóriája korábbi legjobb eredményét. A londoni Olimpiai Stadiont szombaton nyitották meg hivatalosan, ahol nem csak az olimpia, de az augusztus 29. és szeptember 9. között sorra kerülő paralimpia atlétikai versenyeit is megrendezik.

0 Tovább

A snowboarddal bővül a paralimpia programja

A 2014-es téli olimpián már a snowboard is szerepelni fog a sportágak között - erről határozott csütörtökön a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC). "A téli sportok számára fontos, hogy minél több érdekes versenyszám szerepeljen a programban" - nyilatkozta Xavier Gonzalez az IPC főtitkára a döntés kapcsán.

Az új sportág felvételével immáron 72-re nőtt azon téli olimpiai versenyek száma, ahol két év múlva Szocsiban paralimpiai versenyeket rendeznek. A mostani bejelentés értelmében 2014-ben egy férfi és egy női para-snowboard versenyt rendeznek, amelyet egyelőre az alpesi sí versenyek keretében bonyolítanak le. Az ép sportolók versenyein is egyre népszerűbbek a snowboard versenyek, így nem meglepetés, hogy a parasportolók között is növekszik azok tábora, akik a téli száguldást választják.

Idén februárban a franciaországi Orcieresben rendeztek is már világbajnokságot, ahol 10 ország negyven para sportolója indult el. A férfiaknál az amerikai Evan Strong győzött, míg a nőknél a holland Bibian Mentel szerezte meg a győzelmet. A Szocsiban sorra kerülő paralimpiát 2014. március 7-16 között rendezik meg, a sportági kvalifikációs kritériumokat május 28-án hozzák nyilvánosságra. A legutóbbi paralimpiát 2010-ban Vancouverben rendezték meg, ahol 44 ország 502 sportolója 64 számban küzdött az aranyéremért. Az éremtáblázatot a németek csapat nyerte meg 13 aranyéremmel, melyek közül ötöt a tavaly novemberben visszavonult sífutó, Verena Bentele gyűjtött be.

0 Tovább

A paralimpián indulna az amputált olimpiai bajnok

Indulni akar a londoni paralimpián Ilke Wyludda, a női diszkoszvetés atlantai olimpiai bajnoka. A 42 éves német sportoló ismét korábbi edzője, Gerhard Böttcher segítségével készül, s a mozgáskorlátozott atléták március elején sorra kerülő országos bajnokságán versenyez majd először. "Gyakorlatilag a nulláról kezdtem újra a tréningeket, jelenleg a korábbi edzésprogramom 80 százalékát tudom elvégezni" - mondta Wyludda. A diszkoszvető 2010 decemberében egy elfertőződött seb következtében kialakult vérmérgezés miatt volt kénytelen lábszárának elvesztése mellett dönteni.


"Bakteriális fertőzés alakult ki, amely vérmérgezéshez vezetett, az ilyen esetek pedig fele részben halállal végződnek" - nyilatkozta akkoriban az esetről Wyludda, aki maga is orvosként dolgozik, így tisztában volt a betegség és a fertőzés kockázataival. "Választhattam a lábam elvesztése és az életem között, és én élni akartam. Sok minden megváltozik mostantól, át kell alakítani a lakást, az autót, de hát így hozta a sors." Az Európa-bajnok (1990, 1994), kétszeres vb-második (1991, 1995) atléta 1989 és 1991 között sorozatban 41 versenyt nyert meg, a sorozat pedig éppen a legrosszabbkor, a ’91-es tokiói vb döntőjében szakadt meg. Ilke Wyludda pályafutását 2000-ben, a sydney-i olimpián elért hetedik helyezése után fejezte be.

0 Tovább

Gurisatti Gyula paralimpiai kvótát lőtt

Gurisatti Gyula a második helyen végzett a sydneyi parasportlövő Világkupán a pisztolyosok 50 méteres versenyében, és ezzel megszerezte a londoni paralimpiai részvételhez szükséges kvótát. A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) szerdai tájékoztatása szerint a sportoló másodikként jutott be a döntőbe, ahol sikerült megőriznie ezt a pozíciót. „Nagyon nehéz verseny volt, mert fújt a szél, és a döntőre még jobban felerősödött. Óriási teher nehezedett a vállamra, tudtam, hogy meg kell őriznem a második helyet a kvótaszerzéshez, és volt még tíz sorozat, végig magam mögött kellett tartani a többieket, egy gyenge lövéssel elszálltam volna. Hihetetlenül boldog vagyok, sok kis versenyt nyertem már, de komoly viadalon, éles helyzetben többször megremegett a kezem, ezúttal végig bírtam a nyomást”- mondta a viadal után Gurisatti Gyula. A másik magyar induló, Dávid Krisztina rendkívül balszerencsés körülmények között, szétlövéssel maradt le a nyolcas fináléról, és kilencedik lett.

0 Tovább

Visszavonul a 12-szeres paralimpiai bajnok sífutó

Tizenöt évnyi versenyzés után befejezi aktív pályafutását a németek tizenkétszeres paralimpiai bajnok sífutója Verena Bentele. A vancouveri paralimpia nagy sztárja volt a német sífutó és biatlonos, Verena Bentele, aki a kanadai városban megszerzett öt aranyérmével már tizenkétszeres paralimpiai bajnoknak mondhatja magát. A másfél évtizedes aktív sportolói pályafutás az ötkarikás játékokon még 1998-ban Naganóban (1 aranyérem) kezdődött, majd Salt Lake City (4) és Torinó (2) után Vancouverben teljesedett ki. A 29 esztendős vak sportolónő a közelmúltban még részt vett a 2018-as müncheni téli olimpia kampányában is, most pedig hétfőn jelentette be, hogy befejezi sportolói pályafutását.

„Szocsi 2014, vagy a karrier befejezése. Az utóbbi napokban és hetekben már csak ezen jártak a gondolataim. Természetesen egy kicsit szomorú vagyok a visszavonulásom miatt, de azért persze jó érzésekkel hagyom abba az élsportot” - nyilatkozta Bentele, aki már a privát életre is gondolt döntésekor, hiszen mostantól egy, a németországi iskolai spotot segítő alapítványnál dolgozik majd. 

0 Tovább

Végleges a 2012-es paralimpia programja

Huszonegy sportág 503 versenyszámában avatnak majd paralimpiai bajnokot jövőre Londonban - a helyi szervezők csütörtökön véglegesítették a játékok programját. A nyári olimpia után nem sokkal, 2012. augusztus 29. és szeptember 9 között kerül sor Londonban a paralimpiai játékokra, ahova 150 ország közel 4200 sportolóját várják a szervezők. A hivatalos versenyprogramot csütörtökön véglegesítették, amely alapján két héten belül már a közel két millió belépő értékesítése is elkezdődhet. A szurkolók részéről már most óriási az érdeklődés a versenyek iránt, hiszen az Internetes igénylő rendszeren keresztül már közel egymillió jegyigénylés futott be a szervezőbizottsághoz.

Az egyik slágerszám természetesen itt is a 100 méteres síkfutás lesz, amelyben a hamarosan kezdődő tegui vb-n is rajthoz álló Oscar Pistorius-szal is találkozhatnak a nézők, méghozzá szeptember hatodikán este. A jegyárak öt fonttól kezdődnek, a legdrágább belépőket pedig itt is a megnyitóra árulják majd, a legjobb helyekért közel 500 fontot kell fizetni az érdeklődőknek. A londoni paralimpia teljes sportági menetrendje és jegyárai az alábbi linken érhetőek el.

0 Tovább

Londoni kvótáért küzd a 16-szoros paralimpiai bajnok

Az utóbbi időben a para sportolók közül többen is próbálkoztak azzal, hogy az ép sportolók között is helyet kapva szerepelhessenek a nyári olimpiai játékokon. A fizikai képességekben meglévő hátrányok ledolgozása csak keveseknek, a világ legjobb para sportolóinak sikerül és az is csak különleges körülmények között. A közelmúltban az amerikai futó Marla Runyan, a lengyel asztaliteniszező Natalia Partyka és a dél-afrikai úszónő Natalie Du Toit szerepelt sikeresen az olimpián is. Pekingre nem sikerült szintidőt futnia az egyik legismertebb para sportolónak, a 400 méteres síkfutó Oscar Pistoriusnak, aki viszont az idei vb-n ott lehet majd a mezőnyben és Londonra is jó eséllyel kvalifikálhat. Hasonlóra készül most a 46 esztendős kerekes székben ülő Jonas Jacobsson is, aki 16 aranyérmével (összesen 25 érmével) a paralimpiai játékokat tekintve a legeredményesebb férfi sportolónak számít.

A svéd sportlövő a közelmúltban engedélyt kapott a Nemzetközi Sportlövő Szövetségtől (ISSF) arra, hogy elinduljon a férfi légpuskások 50 méteres számában a Világkupa versenyeken, ahol londoni olimpiai kvóta is szerezhető. Jacobsson már az 1980-as paralimpián Arnhemben részt vett, azóta pedig rendre sikeresen szerepel ezeken a versenyeken, 1984-től kezdve pedig mindig aranyérmet szerez. Jacobsson idén már két Világkupa viadalon is elindult, ráadásul a dél-koreai Chagwonban már döntős is volt, ahol végül a nyolcadik helyen zárt - igaz az ötödik sorozatban még csak mindössze 0,2 körre volt a kvótát érő helyektől.

„Most csak az olimpiai kvóta megszerzése érdekel, semmi más. Ez még csak a második versenyem volt a Világkupában, így a döntős szereplés jónak mondható. Sokszor nyertem már a paralimpián, de most szükségem van új kihívásokra, ezért versenyzek az ép sportolók között.” – nyilatkozta a koreai verseny után Jacobson, aki optimistán tekint a jövőbe saját londoni szereplését illetően.  „Egyeztettünk a Nemzetközi Paralimpiai Bizottsággal és abban maradtunk, hogy Jacobson megfelel a szabályainknak ebben a versenyszámban, így részt vehet az ISSF által szervezett versenyeken. Ha sikerül kvótát szereznie, akkor ott lehet Londonban is. Várjuk őt vissza további Világkupa versenyekre is.„– mondta Gary Anderson az ISSF elnökhelyettese.

A tervek szerint a svéd sportlövő a következő két Világkupa fordulón, az Egyesült Államokban (Ft. Benning) és Németországban (München) is ott lesz majd a mezőnyben. Érdekesség, hogy Jacobson a 2008-as esztendőben az év sportolója címet is elnyerte a Svenska Dagbladet című svéd újság szavazásán, ami olimpiai évben különösen rangos elismerés. Igaz a svédek egyetlen aranyat sem nyertek Pekingben (amire húsz éve nem volt példa), így a sportlövő három paralimpiai aranyérme igencsak felértékelődött.

0 Tovább

Bővül a paralimpiai vívó program

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) döntése értelmében férfi tőrben és női párbajtőrben csapatversenyt is rendeznek a 2012-es londoni nyári paralimpián. A sportágban nagyhatalomnak számító két ország, Magyarország és Hongkong kezdeményezte a csapatviadalok lebonyolítását a nyári játékokon. Az IPC úgy határozott, hogy azok az országok nevezhetnek be háromtagú együtteseket, melyekből legalább ketten rendelkeznek egyéni kvótával. Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke többször egyeztetett ebben a kérdésben Sir Phlip Cravennel, az IPC elnökével is. Szakmai anyagok készültek, melyek alátámasztották a csapatversenyek fontosságát a nyári játékokon. A kezdeményezést nem támogatta ugyan minden ország, de az MPB törekvései számtalan tárgyalás, és megbeszélés után végül sikerrel jártak. Kovács Iván, a magyar vívó-válogatott szakvezetője is örömmel fogadta a hírt: "Nagy lehetőséget kaptunk, de nagyon keményen kell azért dolgoznunk, hogy ezt ki is tudjuk használni" - nyilatkozta az MPB honlapján Kovács Iván. - "A tavalyi párizsi világbajnokságon is láthattuk, hogy rendkívül kiegyenlített a nemzetközi mezőny, a jó eredmények eléréséért keményen meg kell küzdeni. Nagyon nehéz megjósolni, hány ország indíthat csapatot, de mivel nagyon nehéz kijutni a paralimpiára, biztosak lehetünk benne, hogy csak erős riválisokkal találkozunk majd. Azt gondolom, senkitől sem kell félnünk, fontos, hogy bízzunk magunkban."

0 Tovább
«
12

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek