Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Teljes a londoni kajak-kenu csapatunk

Dudás Miklós a szerdai, második válogatón is győzni tudott, így ő indulhat a férfi kajak egyesek 200 m-es távján a londoni olimpián. Ezzel teljessé vált az ötkarikás magyar kajak-kenu válogatott. A Bomba Angyalföldi VSE 21 éves versenyzője a délelőtti előfutamban csak negyedik, majd a középfutamban harmadik volt, a délutáni döntőben azonban megismételte június közepi sikerét, s ezzel megváltotta repülőjegyét a brit fővárosba. A londoni játékokon hét férfi és öt női kajakos, valamint egy kenus képviseli majd a magyar színeket.

A magyar kajak-kenu válogatott összeállítása

férfiak:
K-2 1000 m: Dombi Rudolf, Kökény Roland
K-4 1000 m: Tóth Dávid, Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Pauman Dániel
K-1 200 m: Dudás Miklós
C-1 200 és 1000 m: Vajda Attila
K-1 1000 és K-2 200 m-en, illetve C-2 1000 m-en nem indít, illetve indíthat egységet Magyarország.
 
nők:
K-1 500 m: Kozák Danuta
K-2 500 m: Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa
K-1 200 m: Douchev-Janics
K-4 500 m: Szabó Gabriella, Kozák, Kovács, Fazekas Krisztina

0 Tovább

Marad a férfi négyes összetétele

A hétvégi zágrábi Európa-bajnokságon ötödik helyezést elért Tóth Dávid, Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összeállítású kajaknégyes indulását javasolja a londoni olimpián Storcz Botond szövetségi kapitány. Az ősszel elfogadott válogatási elvek szerint amennyiben a kajaknégyes dobogós helyen végzett volna a múlt heti kontinensviadalon, a csapattagok automatikusan bekerültek volna az olimpiai keretbe. Ellenkező esetben - ez a szabály lépett életbe az ötödik helyezéssel - a kapitány dönthetett az egység összetételéről.

"Azt javaslom, hogy az eddig jóváhagyott olimpiai kereten felül a hazai válogatót magabiztosan megnyerő, Európa-bajnoki ötödik egység tagjai kerüljenek a londoni csapatba. Sem a szegedi válogatóversenyeken, sem az Eb-n nem láttam ugyanis olyan férfi kajakost, akinek a teljesítménye hiányozna a négyesből" - indokolta döntését a Magyar Kajak-Kenu Szövetség közleményében Storcz Botond. Az olimpiai kajakos-kenus csapatban így már csak egy hely kiadó: az nem dőlt el mostanáig, hogy férfi K-1 200 méteren ki indul.

0 Tovább

Cseh László aranyért megy Londonba

Együttvéve összesen mintegy nyolc hónapot töltött edzőtáborban a kajakos Douchev-Janics Natasa és az úszó Cseh László, akik pénteken közös sajtóbeszélgetés keretében számoltak be arról, hogy hol állnak a felkészülésben, amelynek végcélja a nyári, londoni olimpia. Mindketten azt mondták: aranyérmet szeretnének nyerni a brit fővárosban.

A háromszoros ötkarikás bajnok Douchev-Janics klubja és a szövetség jóvoltából négy hónapot töltött Portugáliában, ahol vele volt családja is. Amint azt elmondta, az edzőtábor a tervek szerint alakult, most is jól mennek a tréningek, de nem érzi azt, amit sokan prognosztizáltak, hogy kislánya szeptemberi születése után fáradhatatlanná vált volna.

"Érdekes módon nem az állóképességemből, hanem inkább a gyorsaságomból veszítettem, ezen még dolgoznom kell a májusi válogatóig - árulta el. - Az edzőim szerint a technikámmal, a mozgásommal nincs gond, de a gyorsaságon még van mit javítani. Szerencsére a szeretteim jól vannak, Milana és a két fogadott gyerekem is rendben van."

 Az EDF Démász-Szeged 29 éves lapátforgatója, aki szülése miatt a tavalyi szezont teljes egészében kihagyta, kérdésre válaszolva elmondta: ha arra kerül a sor, legszívesebben kétszeres olimpiai bajnok társával, Kovács Katalinnal indulna párosban az idény során, de minden attól függ, hogy egyesben hogyan teljesítenek.

"A májusi válogatón egyesben kell jól szerepelni, a csapathajók kijelölése csak ezután történik. Ha valamelyikünk megkaparintja az egyes indulás jogát, a másiknak találnia kell egy másik párt, úgyhogy én is gondolkodok azért alternatív megoldásban" - fogalmazott Douchev-Janics, aki elárulta: szegedi klubtársával, Kárász Annával már kipróbálták magukat együtt, és jól is mentek.

Kajak-kenuban egyelőre nincs biztos londoni induló magyar részről, csak annyi dőlt el, hogy a női kajak szakágnak megvan a maximális hat kvótája. A csapat összetétele a május-júniusi válogatók során alakul majd ki.  A kajakos úgy fogalmazott: először is be akar kerülni a csapatba, s ha ez sikerül, Londonban legalább egy elsőséget szeretne ünnepelni.

Cseh László, a Kőbánya SC 26 éves, háromszoros ötkarikás ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok úszója elárulta: a májusi, debreceni kontinensviadalon 200 és 400 méter vegyesen, továbbá várhatóan 100 és 200 m pillangón, illetve a 4x100 és 4x200 m-es gyorsváltókban, valamint a 4x100 m-es vegyesváltóban áll majd rajtkőre.

Arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz a Michael Phelpsszel kapcsolatos hírhez, mely szerint az amerikai korábbi elhatározását megváltoztatva rajthoz áll Londonban 400 m vegyesen is, Cseh azt mondta: várható volt ez a lépés riválisa részéről.

"Szerintem vissza szeretne vágni Ryan Lochte-nak a sanghaji világbajnokságon elszenvedett vereségért. Engem nem zavar, én is ott leszek, s remélem, hogy amíg ők ellesznek egymással, én odaérhetek az élre" - fogalmazott. Peking háromszoros ezüstérmese a legjobb szeretne lenni az olimpián, azaz aranyat akar nyerni, és szerinte erre 400 m vegyesen van a legjobb esélye.

A Magyar Telekom által szervezett pénteki esemény zárásaként Douchev-Janics és Cseh különböző humoros feladatokban mérte össze erejét, a könnyed vetélkedő - a papírformát igazolva - döntetlennel zárult.

0 Tovább

Birgit Fischer még haladékot kért

Még öt hét türelmi időt kért a németek nyolcszoros olimpiai bajnok kajakosa, Birgit Fischer, aki március 25-éig dönt arról, hogy harcba száll-e a londoni indulásért. A németek nyolcszoros olimpiai bajnoka, Birgit Fischer tavaly nyáron határozta el, hogy újrakezdi pályafutását. A szombaton ötvenedik születésnapját (!) ünneplő legendás kajakos az utóbbi időszakban Ausztráliában készült, az ottani hosszú alapozó edzőtábor pedig jó alap lehet neki ahhoz, hogy jól szerepeljen az április 5-7. valamint április 27-29. között Duisburgban sorra kerülő német válogató versenyeken.

"Egyelőre zajlanak az előkészületek. A szövetség által megszabott március 25-ai határidőig hagyok magamnak időt a döntésre, az addig hátralévő hetekre még szükségem van a felkészülés során" - osztotta meg jelenlegi gondolatait a német sajtóval a 27-szeres világbajnok Fischer, aki utoljára 2005-ben indult nagy világversenyen.

0 Tovább

Vaskuti István szép magyar sikereket vár Londonban

Vaskuti István, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai alelnöke és a nemzetközi szövetség (ICF) alelnöke a Hathárom TV kamerája előtt beszélt a szegedi vb nemzetközi viszhangjáról, a londoni olimpia szervezésének részleteiről és a magyar csapat esélyeiről.

0 Tovább

Janics Natasa Portugáliában készül az olimpiára

Hétfőn Portugáliába utazott Douchev-Janics Natasa, ahonnan március végéig biztosan nem jön haza. Storcz Botond szerint tökéletes állapotba kerülhet tavaszra a háromszoros olimpiai bajnok. Négy hónapig külföldön edzőtáborozik Janics Natasa "Nagyon jó dolgom van, hiszen tökéletesek a napjaim. Sokat edzek, és sokat vagyok a kislánnyal is. Nevetés, kacagás jellemzi a mindennapokat amellett, hogy tényleg komoly edzésmunkát végzek el. Portugáliába éppen miatta megyünk ilyen hosszú időre, hiszen Bulgáriából hazafelé jövet megtapasztaltam, mennyire megviselte az út, nem jó neki a sok változás. A jövő évi olimpiai válogatókon egyesben, Kovács Katival párosban és négyesben is elindulok, bár az utóbbi összeállítása a szövetségi kapitány döntése lesz" - mesélte Douchev-Janics Natasa azon a szegedi sajtótájékoztatón, ahol először mutatta meg az újságíróknak és a szurkolóknak szeptemberben született gyerekét, Milanát.

Az EDF DÉMÁSZ-Szeged versenyzőjét kislánya mellett elkíséri Portugáliába férje, Andrian Douchev, annak 19 éves fia - aki a tervek szerint Magyarországon folytatja a pályafutását -, illetve Natasa barátnője, aki Milanára vigyáz majd. Később csatlakozik majd hozzájuk két fiatal szegedi versenyző, Horváth Alexandra és Kárász Anna is. Storcz Botond szövetségi kapitány nemrég a bulgáriai edzőtáborban meglátogatta Natasát és természetesen a következő hónapokban is nyomon követi a felkészülését.


„Natasa kihagyott egy évet, de igazából csak a versenyzés szempontjából, hiszen szinte megszakítás nélkül edzett, vízen volt. Számomra nem kérdés, hogy nagyon jó állapotban tér majd vissza tavasszal. Igazából csak szervezés kérdése, hogy Milana mellett jól be tudja osztani a napjait, de ahogy most Szegeden is láttunk, óriási segítséget kap ehhez a családjától és barátaitól” - mondta Storcz Botond.

Douchev-Janics Natasa száz kajakos kisgyereket is meghívott a sajtótájékoztatóra, akiknek ajándékcsomaggal kedveskedett. „Még jobban értékelem a fiatalok sportolását, mióta nekem is megszületett Milana. A gyerekek még inkább sikerre éhesek, mint a felnőttek, és örülök, hogy most az alapítványomon keresztül végre jutott időm velük foglalkozni" - nyilatkozta az MTI-nek a háromszoros olimpiai bajnok kajakos.

0 Tovább

Tizennégy olimpiai kvóta a szegedi vb mérlege

Véget ért az idei év legfontosabb hazai sporteseménye, a szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság. A magyar válogatott hat arany-, egy ezüst- és három bronzéremmel zárta a viadalt, az olimpiai versenyszámokat tekintve pedig két arany- és egy ezüstérem jelentette a termést. Az olimpiai programban szereplő versenyszámban győzött a női kajaknégyesünk 500 méteren, valamint Vajda Attila a kenu egyesek 1000 méteres versenyén, ezüstöt pedig Kozák Danuta szerzett kajak egyes 500 méteren.

Storcz Botond szövetségi kapitány előzetesen tíz érmet várt a magyaroktól a szegedi világbajnokságon, ez a kívánsága teljesült, de a maximálisan elérhető kvótaszámot nem sikerült kiharcolniuk a mieinknek, a 18 olimpiai indulási jogból 14-et gyűjtöttek be. A női kajakosoknál hatból hat, a férfi kajakosoknál nyolcból hét, a férfi kenusoknál viszont négyből mindössze egyetlen megszerzett kvóta a szegedi mérleg. A hiányzó négy kvóta megszerzésére jövőre az Európa-bajnokságon nyílik lehetőség, ami a férfi kenu mezőny jelenlegi erősségét látva nem ígérkezik könnyűnek.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek