Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

20 évesen vonul vissza a gerenda olimpiai bajnoka

Meglepő bejelentést tett az amerikaik olimpiai bajnok tornásza, Shawn Johnson. A Pekingben gerendán olimpiai bajnoki címet szerző - emellett pedig még három tovább ezüstérmet is begyűjtő - tornásznő ugyanis alig három nappal az amerikai bajnokság előtt elbúcsúzott szeretett sportágától. A még mindig csak 20 esztendős Johnson döntésében bennfentesek szerint egy sérülés játszhatott közre, az ötszörös világbajnok ugyanis bal térdének visszatérő problémái miatt már nem tudja az általa elvárt magas szinten űzni a sportágat.

0 Tovább

Hídvégi Vid a londoni bronzérmet tűzte ki célul

A tavaly októberi, tokiói világbajnokságon elért negyedik helyét tekinti kiindulópontnak a londoni olimpiára Hídvégi Vid, akinek alapvető célja az, hogy ott legyen a lólengés ötkarikás fináléjában. "Az indulók létszáma és a reális matematikai számítások alapján a minimális cél az, hogy lovon bejussak a nyolcas döntőbe" - nyilatkozta az MTI-nek a 25 esztendős tornász. - "A fináléban szeretném legalább megismételni az őszi kvalifikációs vb-n elért negyedik helyemet, de ha minden megfelelően alakul, akkor akár még a bronzérem is elérhető lesz."
 
Hidvégi azt mondta, a lólengés kétszeres világbajnokával, az olimpiai arany egyik legfőbb esélyesével, Berki Krisztiánnal nagyon jó a kapcsolatuk, 17 éve együtt versenyeznek, s bár papíron egymás ellenfelei, valójában igyekeznek támogatni egymást. "Könnyű helyzetben vagyunk, mert régóta ismerjük egymást, már az ifjúsági válogatottban is együtt szerepeltünk" - fogalmazott a KSI SE versenyzője. - "A torna egyébként is olyan sportág, amelyben elsősorban nem egymással, hanem saját magunk ellen versenyzünk. Azt mondhatom, hogy Krisztiánnal zökkenőmentes a viszonyunk, kölcsönösen segítünk a másiknak, ahol és amiben tudunk."

Hidvégi elárulta, óriási megkönnyebbülés volt számára, amikor a januári, Londonban rendezett tesztversenyen megszerezte az olimpiai kvótát. "Négy hónapon keresztül készültünk a kvalifikációs vb-re, majd azt követően három hónapig a londoni viadalra, ez pedig egyfelől hatalmas kihívást jelentett, másfelől ebben az időszakban a fokozottabb igénybevétel miatt megnőtt a sérülés veszélye" - mondta. - "Az ötkarikás indulási jog megszerzését követő első két napban kijött rajtam a fizikai és mentális fáradtság, de amikor hazaértünk, akkor volt időm feltöltődni, kikapcsolódni, így már teljes mértékben tudok koncentrálni az olimpiai felkészülésre."
 
Hidvégi azt mondta, minden versenyen a londoni felkészülés jegyében lép a szerekhez, de ennek részleteiről nem egyedül, hanem edzőjével, Laufer Bélával közösen hoz majd döntést. 
"Számomra a lólengés a legfontosabb, egyértelmű, hogy lovon jóval nagyobb esélyem van a jó eredmény elérésére, mint egyéni összetettben" - fogalmazott Hidvégi. - "Március végétől indul a meghívásos Világkupa-sorozat, amelynek állomásain lólengésben leszek érdekelt. Ezeket a versenyeket arra is felhasználjuk majd, hogy az olimpiai gyakorlatot tökéletesítsük. Május végén, az Európa-bajnokságon a csapatverseny miatt valószínűleg több szeren is szerepelnem kell majd, de ez nem jelent problémát, mert mindennap edzek minden szeren."

0 Tovább

Eltört az olimpiai ezüstérmes lába

Edzés közben lábtörést szenvedett a francia tornász, Thomas Bouhail, így várhatóan nem lehet ott a londoni olimpián. Kérdésessé vált a francia tornász, Thomas Bouhail londoni szereplése. Az ugrásban szer-specialistának számító 25 esztendős versenyző edzés közben ugyanis lábtörést szenvedett.

A sikeres műtéten már áteső tornász Pekingben olimpiai ezüstérmese volt a szernek (a lengyel Leszek Blanik mögött), 2010-ben pedig ugrásban lett világbajnok. Az egyelőre még kérdéses, hogy a rehabilitáció miként alakul és képes lesz-e megfelelő módon felkészülni a játékokra.

0 Tovább

Berki Krisztián hivatalosan is olimpiai résztvevő

Csütörtökön hivatalossá vált, hogy a lólengésben világbajnok Berki Krisztián indulhat a jövő évi, londoni olimpián. A Nemzetközi Torna Szövetség honlapján nyilvánosságra hozta a játékokra kvótát szerzett versenyzők listáját, s a névsorban - a várakozásoknak megfelelően - a két hete, Tokióban vb-címét megvédő Berki neve is szerepel. A tornászoknál elvileg egyértelmű volt a helyzet a vb előtt: ha Berki két másik szerén (gyűrű, nyújtó) az összes versenyző által elért pontszám átlagának a 85 százalékát megszerzi és lovon érmes, kvalifikálja magát. A tiszta szabályrendszer ellenére azonban egyelőre még nem volt hivatalos, hogy a magyar versenyző ott lehet-e Londonban, miután a nemzetközi szövetség eddig "adós" volt a bejelentéssel.

0 Tovább

Együttműködési megállapodás a Japán Olimpiai Bizottsággal

A magyar sport számára számos előnyt és lehetőséget tartalmazó dokumentumot a Japán Olimpiai Bizottság elnöke, Tsunekazu Takeda úr írta alá és Masato Mizuno a Japán Olimpiai Bizottság alelnöke adta át. Az együttműködés célja, többek között, a két ország sportja közötti kapcsolatok erősítés, a kölcsönös megértés és az egymás iránti tisztelet előmozdítása. A Japán és a Magyar Olimpiai Bizottság szabad akaratától vezetve kifejezi, hogy kölcsönösen együttműködnek és támogatást nyújtanak egymásnak a sport terén és lehetőségeik alapján.

Ennek keretében sportolók és edzők csereprogramjait segítik elő az aláíró országok, ideértve sportvezetők, sportszakemberek, bírók és sporttudományt művelő szakemberek csereprogramjait. Kölcsönösen szakmai konferenciákat és konzultációkat szerveznek, illetve információ cserével támogatják egymás munkáját, eredményességét. Japán és Magyarország nemzeti olimpiai bizottságai ezen felül kölcsönösen vállalják, hogy hazájuk nemzeti sportági szakszövetségeivel és sportegyesületeivel együttműködve közös edzőtáborozásokat, munkalátogatásokat, edző és sportszakember továbbképzéséket, sporttudományi és doppingellenes kutatásokat, marketing ismeret átadást valósítanak meg.

A megállapodás a Riói Olimpiai Játékok utánig érvényes, azaz 2016. végiég szól, amelyet a felek megújíthatnak. A magyar sport rendkívüli lehetőséget kapott ennek a megállapodásnak köszönhetően, ugyanis a Japán Olimpiai Bizottság segítségével a magyar nemzeti válogatottak Japánban, a világ legmodernebb, legjobban felszerelt edzőtáboraiban és világszínvonalú sportszakemberek irányítása mellett és sporteszközök használatával készülhetnek fel a jövő Olimpiai Játékaira és sporteseményeire. Japán örömmel segíti Magyarországot a sporttudományok terén csereprogramokkal és magyar sportszakemberek fogadásával, képzésével a magyar igények szerint. A történelmi eseményre a 2011. évi Tokiói Torna Világbajnokság keretében került sor Japán és Magyarország legmagasabb sporttisztségét betöltő vezetői előtt.

A megállapodás szentesítését követően Borkai Zsolt látogatást tett a 2001-ben épült Japán Sporttudományi Intézetben és a 2008-ban épült Japán Nemzeti Edzőközpontban.
A két intézet szoros együttműködésben és a Japán Olimpiai Bizottság szakmai ellenőrzése mellett világszínvonalú létesítményekben több mint 500 élversenyző számára a világ legjobb és legmodernebb körülményeit, feltételeit biztosítja.

Az edzőközpontban az olimpiai válogatottak készülnek a jövő évi Olimpiai Játékokra. A MOB elnöke megtekintette a Japán szinkronúszó, torna, ritmikus gimnasztika, evezés, kajak-kenu, sportlövészet, íjászat és judo válogatottak felkészülési létesítményeit.
A sporttudományba is betekintést nyert a MOB elnöke, így személyesen láthatta az áramoltatós evezős és kajak-kenu labort, a kitűnően felszerelt sportélettani, fitnesz és magaslati termeket.

0 Tovább

Sokallta a díjat, megütötte a taxisofőrt az olimpiai bajnok

Egy taxisofőr elleni tettlegesség és anyagi károkozás miatt több órát töltött el a rendőrségen az amerikaiak tornász olimpiai bajnoka, Paul Hamm. Rendőrségi jelentések szerint az athéni olimpia egyéni összetett tornász bajnoka egy taxival történő utazás végén bonyolódott konfliktusba az autóvezetővel. A Colombus városában utazó - egyes beszámolók szerint erősen alkoholos állapotban lévő - Hamm sokallta a fuvarért kiszámlázott összeget (23 dollár), első felháborodásában pedig megütötte a sofőrt, majd távozásként az autó egyik ablakát is betörte. A 28 esztendős, időközben már edzőként Ohio államban dolgozó - tavaly visszatérő és most nem mellesleg a londoni olimpiára készülő - Hammot végül kaució ellenében elengedték, így szabadlábon védekezhet. Ügyének szeptember 15-ei tárgyalásán viszont meg kell majd jelennie a bíróságon.

1 Tovább

Li Ning egymillió dollárt ajánlott fel

Egymillió dollárt ajánlott fel az Olimpiai Múzeumnak Li Ning háromszoros olimpiai bajnok tornász. A sikeres kínai üzletember kiemelte, mint korábbi sportoló és olimpiai bajnok, mindig is szorosan kötődött az ötkarikás játékokhoz, és a svájci Lausanne-ban található Olimpiai Múzeum a mozgalom szinte valamennyi emlékezetes pillanatát bemutatja. Hozzátette, hiszi, hogy akinek lehetősége van meglátogatni a múzeumot, azt mélyen megérinti, és erőt meríthet az olimpia szellemiségéből.

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke megköszönte a nemes felajánlást. "Ő volt az 1984-es játékok emblematikus bajnoka, amikor Kína visszatért az olimpiai mozgalomba" - idézte Rogge szavait a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) közleménye. Li Ning volt az 1984-es Los Angeles-i nyári játékok legtöbb érmet szerző versenyzője, három arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel. Visszavonulása után sikeres üzletember lett, ő a nevét viselő sportruházati cég alapítója, a pekingi olimpia megnyitóünnepségén ű gyújthatta meg az olimpiai lángot a Madárfészek Stadionban.

0 Tovább

Elhunyt a legidősebb magyar olimpikon

Százhárom éves korában elhunyt a legidősebb magyar olimpikon. Kende Rezső 1908. december 31-én született Rákospalotán. Gimnáziumi diákként ismerkedett meg a tornasporttal, majd érettségi után Újpesten folytatta a versenyzést. 1927-ben meghívták a válogatott keretbe, ahol kiharcolta az olimpiai szereplés jogát. Amszterdamban, az 1928-as nyári játékokon csapatban a tízedik lett, egyéniben pedig legjobb eredményét korláton érte el - a 33. helyig jutott.

Az 1930-as luxemburgi világbajnokságon csapatban 4., egyéniben a 27. helyen végzett. A vb után a növekvő munkahelyi elfoglaltságai, a sorkatonai szolgálata és a jogi egyetemi tanulmányai miatt befejezte élsportolói pályafutását, de kisebb versenyeken továbbra is indult, később a Postás SE tornaszakosztályának elnöki tisztét látta el. 1940-től 2000-ig versenybíróként is tevékenykedett.

Három évvel ezelőtt, századik születésnapján Schmitt Páltól, a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi elnökétől vehette át a 2008-as pekingi csapat címeres melegítőjét. Amikor Schmitt Pál - a jelenlegi köztársasági elnök - a következő, londoni olimpiáról kérdezte, azzal válaszolt, hogy az bizony messze van, de az angol fővárosban élő egyik fia bizonyára kimegy majd a versenyekre, és szurkol a magyar olimpikonoknak. Haláláig a Máriaremetei úton, az idősek otthonában élt, itt látogatta meg naponta négy gyermeke, tizenkét unokája és négy dédunokája is.

0 Tovább

Catalina Ponor és Marian Dragulescu is visszatér

A visszatérésen gondolkozik a románok olimpiai bajnok tornásza, Catalina Ponor. A Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) közleménye szerint ugyanis a románok kérvényezték felvételét a dopping vizsgálatok nyilvántartásába, ami a visszatérések hivatalos megvalósításának első lépcsője szokott lenni. Ponor a 2004-es athéni olimpia sztárja volt, ahol a csapatverseny mellett gerendán és talajon is olimpiai bajnoki címet szerzett. A még mindig csak 23 esztendős tornász a pekingi olimpián is szeretett volna ott lenni, de végül sérülések miatt ez nem valósult meg, így már 2007 év végén bejelentette visszavonulását a sportágtól. A FIG szabályzatával összhangban a román szövetség mostani bejelentése azt jelenti, hogy Ponor 2011. október elsejétől ismét jogosult lesz újra versenyeken indulni.

Érdekesség, hogy a román szövetség nem csak Ponor esetében kérvényezte az ismételt „nyilvántartásba vételt”, hanem a nyolcszoros világbajnok, 2004-ben Athénban szintén három olimpia érmet szerző Marian Dragulescu esetében is.  A most 30 esztendős tornász már többször visszavonult az élsporttól, egyik tavalyi visszatérési kísérlete során pedig éppen a fenti bejelentés elmulasztása miatt kapott figyelmeztetést a FIG-től. Az, hogy Ponor és Dragulescu visszatérése valóban komoly-e, majd csak később fog kiderülni, mindenesetre a londoni olimpián történő részvételhez a tokiói világbajnokságon át vezethet az út, amelyet történetesen éppen október elején rendeznek majd meg, ahol már mindketten indulhatnak.

0 Tovább

Olimpiai bajnok tornász az amerikai csapat élén

A kétszeres olimpiai bajnok tornász, Peter Vidmar vezeti jövő nyáron a londoni olimpián az amerikai csapatot. Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának (USOC) napokban publikált bejelentése arról is szól, hogy a londoni paralimpián szintén egy korábbi bajnok, az 1996-os paralimpián atlétikában győztes Aimee Mullins vezeti majd az amerikai delegációt. „Peter és Aimee egyaránt vezető alkatúak és egykoron sikeres sportolók voltak. Első kézből tudják azt, hogy mire van szüksége a versenyzőknek és milyen elvárásokkal, feladatokkal szembesül a csapat egy olimpián.” – indokolta kiválasztásukat Larry Probst az USOC elnöke.

A leendő chef de mission, Peter Vidmar az 1984-es los angelesi olimpián érte el sikereit, ahol a csapatversenyben, majd pedig lólengésben egyéniben is olimpiai bajnok lett, emellett pedig az egyéni összetett versenyben is szerzett egy ezüstérmet. Később sem távolodott el a sporttól, hiszen jelenleg is tagja az ország tornaéletét irányító szövetség elnökségének. „Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy én lehetek a küldöttség vezetője Londonban, hiszen olimpia mindig is központi szereplő volt az életemben. Egy olimpián versenyeztem csupán, de ezt követően újságíróként valamennyi nyári olimpián, sőt két télin is jelen voltam, így elég komoly tapasztalatom van az ötkarikás versenyekről. Minden olimpia egyedi volt és biztos vagyok benne, hogy London is sok szempontból különleges lesz.” – mondta büszkén a most 49 esztendős Vidmar.

A Kaliforniában élő Vidmar a sportbeli tevékenység (újságíró, szakkommentátor)  mellett elsősorban abból élt az utóbbi időben, hogy prezentációkat, motivációs tréningeket tartott felsővezetők számára, emellett pedig az egyéni képességek kiaknázásáról, a célok eléréséről, a sikeres életről több könyve is megjelent már.

0 Tovább
«
123

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek