A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerdai döntésének értelmében elveszik a kínai női tornász válogatott sydney-i olimpián szerzett bronzérmét. A kínai csapatban szereplő egyik tornásznő Tung Fang-hsziao esetében ugyanis meghamisították a születési dátumot, aki így két évvel fiatalabb volt a 16 éves minimum korhatárnál. Tungot megfosztották a talaj szerenkénti döntőben szerzett hatodik és az ugrásban szerzett hetedik helyétől is. Az ügy akkor pattant ki, amikor a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) a pekingi olimpia előtt a kínai női tornászcsapat tagjainak életkorát vizsgálta.

Tung a sydney-i játékokon leadott dokumentumai szerint 1983. január 20-án született, amikor viszont a pekingi játékokra versenybíróként akkreditálták, akkor 1986. január 23-ai dátumot tartalmazó iratokat prezentáltak a kínaiak. A saját blogjában önmagát is lebuktató („az ökör évében születtem” – ami 1985 és 1986 közötti szakaszra vonatkozik) Tungtól a most kirobbant botrány miatt nem csak az olimpiai eredményeit veszik el, hanem a Nemzetközi Torna Szövetség Világkupa sorozatán 1999 és 2000 között elért eredményeit is törlik utólag. A sydney-i olimpia bronzérmét a NOB döntése alapján az eredetileg a negyedik helyen végző, Amy Chow, Jamie Dantzscher, Dominique Dawes, Kristin Maloney, Elise Ray, Tasha Schwikert összeállítású amerikai csapat kapja meg.
 
Az eset kapcsán még egy másik kínai tornász hölgy, Jang Jün ügyében is nyomoztak, aki a felemáskorláton bronzérmet szerzett. Jang a hivatalos lista szerint 1984. december 2-án született, ám a kínai televíziónak 2007-ben adott nyilatkozatában azt mondta: 14 éves volt a 2000-es olimpia idején. Az ő esetében nem bizonyosodott be a csalás ténye, így Jün figyelmeztetéssel megúszta az esetet. Ha Jüntől is elvették volna az egyéni érmet, akkor az ukrán (később bolgár színekben is versenyző) Vikoria Karpenko lehetett volna az olimpiai bronzérmes a felemáskorláton.
 
Az eset kapcsán egyébként a 2008-as pekingi olimpián győztes női torna csapatra is a gyanú árnyéka vetődött, Egyes cikkek és Internetes források is állították, hogy hasonló módon „játszottak” a kínaiak versenyzőik életkorával, de erre egyelőre senkinek sincsen konkrét bizonyítéka. A hasonló esetek elkerülése érdekében a Nemzetközi Torna Szövetségnél azt fontolgatják, hogy bevezetik a sportolók számára az ún. versenyzői licenszet.