Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az olimpiai vitorlás központban lesz a vb-sorsolás

 A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) döntése értelmében Rio de Janeiróban rendezik meg a 2014-es labdarúgó világbajnokság selejtezőinek sorsolását. Az idén július 30-ára tervezett esemény helyszíne a Marina da Gloria elnevezésű sportkomplexum lesz, ahol a 2016-os nyári olimpia vitorlás versenyeit rendezik meg. A vb-sorsolás helyszínével kapcsolatban az utóbbi hetekben több spekuláció is napvilágot látott, egyesek Sao Paolot és Brasíliát emlegették lehetséges helyszínként, de végül az olimpiát is rendező város, Rio de Janeiro lett a befutó.

0 Tovább

A Nike hosszabbított az amerikai csapattal

Alig másfél évvel a londoni olimpiát megelőzően meghosszabbította szerződését az amerikai olimpiai bizottsággal a Nike. A sportszergyártó cég 2005 óta támogatja az amerikai sportolók felkészülését, a mostani megállapodás értelmében pedig 2016-ig, a Rio de Janeiróban sorra kerülő nyári olimpiáig ott szerepel majd a szponzorok között. A Nike cégnek az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) mellett külön szerződése van az amerikai atlétikai illetve kosárlabda válogatott támogatására is. Az olimpiai bizottság a szerződés mostani meghosszabbításával kezd kilábalni a pekingi olimpia idején érzékelt pénzügyi válságából, hiszen a Citigroup és a TD Ameritrade nevű cégekkel kötött megállapodások után rövid időn belül ez a harmadik komoly kontraktus, amit sikerült tető alá hoznia.

0 Tovább

Rió 2016: Végleges a foci torna stadionjainak listája

A házigazda Rio de Janeiro mellett további négy város, Sao Paulo, Salvador da Bahia, Belo Horizonte és Brazíliaváros ad majd otthont a 2016-os nyári olimpia labdarúgótornájának. A Brazil Labdarúgó-szövetség tájékoztatása alapján néhány stadion több mint ezer kilométerre fekszik a nyári játékok központjától. A városok megnevezése mellett a konkrét stadionokat még nem nevezték meg ugyan a brazilok, de vélhetően a helyszínek megegyeznek majd a 2014-es foci világbajnokságra elkészülő létesítményekkel: Itauerao stadion – Sao Paolo, Mineirao – Belo Hirozonte, Fonte Nova – Salvador, Mane Garrincha – Brazíliaváros. Az olimpiai döntőre (valamint az olimpiai megnyitó és záró ünnepségre is) a jelenleg felújítás alatt álló, 1950-ben átadott riói Maracana Stadionban kerül sor, ahol a 2014-es világbajnokság fináléját is játsszák majd.

0 Tovább

Lopták a riói logót?

Alig mutatták be, máris a kritikák kereszttűzébe került a 2016-os, Rio de Janeiróban rendezendő nyári olimpia hivatalos logója. A szilveszter éjszakáján bemutatott új logóról ugyanis hamar kiderült, hogy alapötletét tekintve kísértetiesen hasonlít egy amerikai alapítvány (Telluride Foundation) által kitalált emblémához. Mindkét logó (ld. kép) összekapaszkodó színes emberalakokat ábrázol, ennek ellenére azonban a pályázaton győztes tervező cég vezetője jelezte, hogy nincs szó plágiumról, korábban ugyanis nem ismerték az amerikai alapítványt. Egyes brazil sajtóforrások úgy tudják, hogy a tervezők széleskörű kutatómunkát végeztek annak érdekében, hogy biztosítsák a logó egyediségét. „Ezt a logót nem vettük észre, nem tudom miért” – mondta Fred Gelli a Tátil nevű cég vezetője, amely több mint száz másik pályaművet maga mögé utasítva nyerte el a Rio-2016 embléma tervezési jogát.  Az Internet világában persze sok összeesküvés elmélet született már korábban, egyesek már Henri Matisse „A tánc” című műalkotását is látni vélik a riói logóban…

0 Tovább

Új logó – újévi parádé Rióban

Az előzetes terveknek megfelelően Szilveszter éjszakáján mutatták be a 2016-os nyári olimpia új logóját. A Rio de Janeiróban található legendás Copacabana strandon több mint egy millió ember gyűlt össze, hogy megnézze az első, Dél-Amerikában rendezendő olimpia új jelképének bemutatását. Az ünnepélyes ceremónián jelen volt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság belga elnöke, valamint számos NOB-tag társaságában a szervezőbizottság elnöke Carlos Arthur Nuzman is. Jacques Rogge elnök legutóbb 2007-ben a Pánamerikai Játékokon vizitált a brazil városban, most viszont öt napot is eltöltött a tengerparti metropoliszban. Az új logót ünnepélyes keretek között, hatalmas kijelzőkön mutatták be az éjfélt váró ünneplő tömegnek. A logó megtervezésére kiírt pályázatra összesen több mint 100 elképzelés és ötlet érkezett, a végső dizájnt viszont már egy leszűkített nyolcas listáról választották ki. A pályázókat arra kérték, hogy az új logó testesítse meg a brazil emberek sport iránti szenvedélyét és azt az erőt és átalakulási potenciált, amelyet az olimpia megrendezése hozhat Rio de Janeiro városának és Brazíliának. A győztes egy riói tervező cég, a Tátil lett, amely a logót úgy álmodta meg, hogy három dimenzióban is ábrázolható legyen, így később akár szobor formájában is megjelenhet majd az olimpiáig hátralévő hat esztendőben.

0 Tovább

Rio 2016 - így kampányoltak

Bár a Rio de Janeiroban megrendezésre kerülő nyári olimpiáig még hat és fél évet kell várni, a zord télben talán jól jön egy kis brazil életérzés, amelyet az alábbi kampány videó is remekül visszaad:

0 Tovább

Rio 2016: Indul az építkezés

Hat év múlva Rio de Janeiro városa ad otthont a nyári olimpiai játékoknak, a közelmúltban pedig a helyi hatóságok letették a leendő Olimpiai Park alapkövét. A 250 ezer négyzetméteres alapterületűre tervezett park építési munkálatai a tervek szerint kilenc hónap múlva fejeződik be. A 21,7 millió dollár összértékű beruházás az első lépcsőfoka a 2016-os riói olimpia előkészületeinek, a létesítmény főpróbáját pedig a 2011-es Rock in Rio fesztivál jelenti majd, jövő év szeptemberében. A hatalmas zöld területként funkcionáló park célja elsősorban a közeli Olimpiai falu megfelelő kiszolgálása lesz, de már a játékok előtti években is az olimpia komoly társadalmi örökségének számíthat majd. A 2016-os olimpia szervezőbizottságának vezetője, Carlos Nuzman dicsérte a park korai fázisban történő elkészültét, amely szerinte még jobban hozzájárul majd ahhoz, hogy a város lakói magukénak érezzék az olimpiát.

A tervek szerint a parkban különböző sportolásra alkalmas eszközök, kerékpárutak, játszóterek, sétányok teszik majd kellemesebbé az időtöltést, emellett pedig egy hajókikötő és egy különleges belső lagúna is kialakításra kerül. A közelben épülő Olimpiai falu a tervek szerint 34 darab egyenként 12-12 emeletes házból áll majd. A sportolók és a kísérők elszállásolására összesen 2448 darab három vagy négy hálószobás apartmant terveznek a brazilok, amelynek építésére szintén a napokban írtak alá szerződést a Carvalho Hosken nevű céggel. Az Olimpiai falu központi elhelyezkedése garantálja azt, hogy a sportolók 46%-a tíz, 70%-uk pedig csupán huszonöt percnyi távolságban lesz az edzéshelyszínektől illetve a versenyeknek otthont adó létesítményektől.

0 Tovább

Bővült a paralimpia programja

A 2016-ban a brazíliai Rio de Janeiró-ban rendezendő paralimpia programjában szerepelni fog a triatlon és a kajak-kenu sportág is. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) erről a kínai Guangzhouban tartott szombati ülésén döntött, így most már 22-re emelkedett a műsorban szereplő sportágak száma. A triatlon és a kajak-kenu mellett öt további sportág pályázott még a paralimpiai programba kerülésre, az íjászat, a kosárlabda, a golf, a taekwondo valamint a kerekes székes futball viszont ezúttal nem kapott elegendő támogatást. A paratriatlon sportágban a magyar sportolók is nagyszerű eredményeket értek el korábban, elég, ha csak Boronkay Pétert említjük, aki a legutóbbi két esztendőben megnyerte a sportág világbajnokságát. De, hogy miként is néz ki egy paratriatlon verseny, arról az alábbi kis film mutat közelebbi képet.

0 Tovább

Kite surf az olimpián?

A Rio de Janeiróban rendezendő olimpia ugyan még nagyon kevesek számára van célkeresztben, de a sportági szerkezet utóbbi időszakban megszokott változása miatt már most javában zajlik a lobbi harc a 2016-os nyári olimpiai programba kerülésért. Egyes új szakágak bekerülése (a NOB szigorú mennyiségi kvótái miatt) csak más versenyszámok rovására valósulhat meg, így a sportági program alakításának nagy része a sportági szakszövetségek hatáskörébe került. A vívók rotációs rendszere számunkra is jól ismert, ez a rendszer pedig máshol is teret hódíthat hamarosan. A Nemzetközi Vitorlázó Szövetség (ISAF) is keresi a sportági optimumot, a jelenlegi ötletelés pedig több szálon is fut. Az elképzelések között szerepel például az is, hogy a 2016-os játékokról kikerülne az egyetlen még programon szereplő tőkesúlyos hajóosztály (csillaghajó), a most meglévő különálló férfi és női 470-es kategória helyett pedig egy vegyes 470-es hajóosztály kerülne a programba.

 

A szakemberek a szörf sportág szerepét is átgondolnák, egyes javaslatok arról szólnak, hogy a férfi és a női szörfösök versenyei helyett a mostanában különösen népszerűvé váló kite surf kerüljön be az olimpiai programba. A csillaghajó osztály helyett az elképzelések szerint – a tornádó hajóosztály három évvel ezelőtti „kigolyózása után” - újra programba kerülhetnének a többtestű hajók, ezúttal már szintén vegyes (férfi + női ) legénységgel a fedélzeten. A csillaghajó (star) kapcsán persze érdemes megemlíteni, hogy az elképzelés még csak ötlet és javaslat szintjén van, a valósággá váláshoz az ISAF jövő májusi kongresszusának is jóvá kell hagynia. A hat év múlva olimpiát rendező brazilok persze aligha támogatják az elképzelést, egyik legjobbjuk, a csillaghajóban négyszeres olimpiai érmes, és kétszeres olimpiai bajnok (1996, 2004), hazájában nemzeti hősnek számító Torben Grael ugyanis valószínűleg minden követ megmozgat majd a kategória megmentéséért.

0 Tovább

Chicago tudta, hogy veszíteni fog

Tavaly októberben hatalmas csalódásként élték meg az amerikaiak, hogy a 2016-os nyári olimpia megrendezéséért pályázó Chicago városa a NOB koppenhágai szavazásán meglehetősen korán kiesett. Egy évvel a fájó kudarcot jelentő szavazás után a chicagói pályázat vezetője, Pat Ryan elismerte, hogy már egy hónappal a szavazás előtt tudták, hogy Rio de Janeiro lesz a végső győztes. Az akkori szavazás előtt (az amerikai elnök, Barack Obama személyes szerepvállalása és Dániába utazási miatt is) az amerikai metropolisz volt az elsőszámú favorit, amely aztán rögtön a szavazás első körében búcsúzott. Egy hónappal a végső döntés előtt látott napvilágot a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Szemlebizottságának jelentése, amely ugyan tartalmazott aggodalomra is okot adó dolgokat (szállítás nehézségei, magas bűnözési ráta) a brazil várossal kapcsolatban, de ekkor a bennfentesek már sejtették a végeredményt. „Egészen a Szemlebizottság jelentéséig hittem abban, hogy van esélyünk a győzelemre. Utána még a vak is láthatta, hogy a NOB mit szeretne. Már a pályázati folyamat kezdetén sejtettük, hogy ha Rio meggyőzi a NOB-ot arról, hogy képes kezelni a gondokat, akkor megkapja a rendezést.„nyilatkozta a Chicago Tribune című újságnak az akkor történteket most más saját bevallása szerint is sokkal tisztábban látó Ryan. A sportvezető ugyanakkor nem sajnálja a számukra igencsak fájdalmas döntést, mert véleménye szerint az akkori vereség sok mindent megváltoztatott az Amerikai Olimpiai Bizottságon (USOC) belül, hiszen rájöttek arra, hogy sokkal jobb kapcsolatokat kell ápolniuk az olimpiai mozgalom többi érintettjével.

Azt persze már csak én teszem hozzá pikírten, hogy utólag mindig okosnak tűnik az ember és hogy ha ennyire biztosak voltak a kudarcban, akkor miért vitték el Koppenhágába "leégetni" Barack Obama elnököt ?

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek