Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Brazília a TOP10-be vágyik

Az elmúlt húsz évben hagyománnyá vált (különösen az 1992-es barcelonai olimpiától kezdve), hogy a nyári játékokat rendező ország sportolói valósággal megtáltosodnak. A hazai közönség előtt sikeresen szereplő nemzetek közé legutóbb Kína (2008 – első hely az éremtáblázaton) és Kanada (2010 – első hely az éremtáblázaton) is csatlakozott. A 2016-os nyári játékok rio de janeiró-i szervezői ennyire merész célokat persze nem tűzhetnek ki maguk elé, de így is nagyra vágynak. A Brazil Olimpiai Bizottság elnöke, Carlos Arthur Nuzman az államelnökkel, Luiz Inacio Lula da Silvával folytatott hétfői megbeszélése után ugyanis kijelentette, hogy országa sportolóit az éremtáblázat első tíz helyezettje közé várja. A brazil csapat a legutóbbi pekingi olimpián a 23. helyen (3 aranyéremmel), Athénban a 16. helyen (5 arannyal), Sydneyben az 52. helyen (12 éremmel, de arany nélkül !), Atlantában pedig a 25. helyen végzett (3 arannyal), így a 2016-ra megfogalmazott elvárások teljes mértékben reálisnak tűnnek. A hazai csapat eredményességét az utóbbi húsz évben rendre segíti a kvalifikációs rendszer, amely a riválisokat megnyirbálja ugyan, de a rendező nemzet minden sportágban és versenyszámban indíthat csapatot  illetve versenyzőt.

0 Tovább

Még titkos a riói logó

Egyelőre a 2016-os nyári olimpia sokak számára még igencsak távlati cél, de a brazil szervezők számára már így, hat évvel az első dél-amerikai játékok előtt is akad munka bőven. A múlt héten bejelentették például, hogy kiválasztásra került az olimpia logója. A nyolc pályamű közül megszavazott végső megoldást azonban egyelőre nem tárták a sajtó nyilvánossága elé, a hivatalos bemutatott ugyanis csak idén Szilveszterre tervezik, amikor is a Copacabana strandon tartott nagyszabású ünnepségen mutatják majd be azt a világnak. A pályázatokat egy 12 fős bizottság értékelte (a tagok között volt a szervezőbizottság elnöke, Carlos Arthur Nuzman is), a végső pályaművet pedig a december végi bemutatás előtt a NOB-nak is jóvá kell még hagynia. A mellékelt kép egyelőre csak illusztráció, mindenesetre igencsak ötletesen kombinálja Rio de Janiero városnának egyik legismertebb szimbólumát a rendező ország nemzeti lobógójának színeivel...

0 Tovább

A riói naptorony

Bár a riói olimpia és 2016 még meglehetősen messze van, a NOB nem véletlenül jelöli ki hét évvel a játékok előtt a rendező várost. Az egyre nagyobb szabású olimpia megfelelő szintű megrendezéséhez ugyanis hatalmas beruházások és olykor bizony megfelelő mennyiségű idő is szükséges. A hátralévő hat esztendőben a braziloknak is lesz dolguk bőven, ugyanakkor becsületükre legyen mondva, hogy mernek nagyot álmodni. A szociális felelősség és a fenntartható fejlődés elvei vezették ugyanis annak a megaprojektnak a kitalálását, amit a napokban publikáltak. A régió olimpia alatti (és ami fontosabb, olimpia utáni) áramellátásáért lehet felelős a RAFAA’ Solar City Tower néven futó elképzelés, amely Rio de Janeiro közelében egy kis szigeten kerülne kialakításra. Az igencsak látványosra tervezett (ld. képek a tovább gomb után) erőmű nappal a napsugarakat, éjjel pedig a benne található, a 105 méter magas toronyról alázúduló vízesés által termelt energiát alakítaná át elektromos árammá. Vélemény? Építészek, mit szóltok? 

 

 

 

 

0 Tovább

Riói áradások

A közelmúltban nem csak Európában volt olyan természeti jelenség, amelyek befolyásolt bizonyos sporteseményeket, hanem Dél-Amerikában is. A 2016-os nyári olimpia házigazdájának számító Rio de Janeiróban ugyanis az esőzések miatti áradások nyomán több sportlétesítmény is megrongálódott. A legnagyobb figyelmet természetesen az a hír kapta, amely szerint a híres Maracana stadion is komoly károkat szenvedett a heves esőzések után megáradt folyók miatt. A stadion edzőterme és az öltözők is víz alá kerültek, a legendás létesítmény gyepszőnyege pedig szintén jelentős károkat szenvedett el, amelynek következtében a fenntartók komoly felújításokra kényszerülnek. Ez az esemény a FIFA mellett a NOB vezetőinek figyelmét is felkeltette, lévén a stadion nem csak a 2014-es foci vb-nek, hanem a két évvel ezt követően megrendezésre kerülő nyári olimpiának is helyszíne lesz. „Nem esik nálunk minden nap olyan heves eső, mint legutóbb. Mint ahogy Chile-ben és Haitin sincsenek naponta földrengések. Általában az a két hónap (június, július) sokkal nyugodtabb ilyen szempontból, amelyben majd a két nagy eseményt rendezzük” – próbálta nyugtatni a kedélyeket a brazil államelnök Luiz Inacio Lula da Silva.

0 Tovább
123
»

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek